Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 8. forduló

A hétvégén a magyar férfi NBI/A 2015/16-os alapszakaszának nyolcadik fordulóját rendezik - a mérkőzések beharangozóit olvashatjátok.

Zalakerámia ZTE KK (4-3) - Egis Körmend (6-1)
2015.11.13., péntek, 18:00

A ZTE-Körmend rangadókra előzetesen nem sok mindent lehet mondani, hiszen mindkét együttes számára kiemelt jelentőségű az összecsapás minden évben, az éppen aktuális erőviszonyoktól függetlenül, azokban pedig idén nincs is akkora különbség. Az ZTE-nél Krapic hiányzik, így összesen három külföldivel rendelkeznek, míg a Körmend 5-tel, de ezt az előnyt rögtön annulálhatja is, hogy a hazaiak nem voltak Franciaországban a hét közben, a Körmendnek pedig volt egy oda-vissza túrája és egy elég nehéz nemzetközi meccse mindeközben. Valamivel erősebb szerintem a vendég együttes, több lábon is állnak támadásban, de a zalaegerszegiek nagyágyúk ellen már bizonyítottak idén többször is, elkapták már az Albát és a Szolnokot is, ráadásul mindkét csapatot idegenben, úgyhogy egyértelmű esélyest ezen a találkozón nem nagyon lehet megjegyezni.

Atomerõmû SE (5-2) - JP-TOP COP Jászberény (1-6)
2015.11.14., szombat, 18:00

Az előző összecsapással ellentétben ez a meccs masszív 1-es, bombameglepetés lenne, ha a Paks továbbra is szenvedne. A hét közben megszerezték a Szedeáktól Ryan Watkinst, úgyhogy a palánk alatt is erősödtek, így gyakorlatilag Rakocsevics állapotától függetlenül is megint nagyon erős keretük van, míg a Jászberény elköszönt Nebojsa Dukicstól - bár Forray Gáborék azóta próbajátékra hívtak egy horvát centert, Ivan Krolót, aki azért Dukics eddig mutatott teljesítményét könnyedén hozhatja. Idegenben a vendégek nem nagyon tudták megközelíteni sem otthon mutatott szintjüket az eddigiek során, most egy papíron sokkal erősebb állományú gárdával csapnak össze, úgyhogy legyen bármilyen is az ASE formája, egyértelműen ők a favoritok.

Szolnoki Olaj KK (5-2) - PVSK-PANNONPOWER (2-5)
2015.11.14., szombat, 18:00

Mindkét együttes, így a találkozó is tele van kérdőjellel. Az Olaj egy hét alatt két játékossal erősödött, hiszen a Kecskemétről távozó Kovács Péter után az ukrán válogatott Oleksandr Lypovyy is náluk kötött ki - hogy utóbbi játszhat-e, játszik-e szombaton, az majd kiderül, hiszen vele együtt megint 6 külföldije van az együttesnek, ha meg is érkezik a játékengedélye, kérdés, hogy kit fog kihagyni Pór Péter vezetőedző. Az biztos, hogy szükség lehet Lypovyy-ra is, ugyanis a Pécs az előző fordulóban Veljko Budimir után Halász Ákost is elvesztette, utóbbi Achilles-sérülése miatt ebben az idényben már nem léphet pályára, de őt Anthony Nelsonnal pótolták. Nelson Walkerrel és Popadiccsal a hátvéd posztokon elég komoly problémát okozhat az egész NBI/A csoportnak és így a Szolnoknak is. Természetesen sokkal esélyesebbek a hazaiak, jobb és bővebb állományuk van, ráadásul a hét közben nagy és fontos győzelmet arattak a EuroCupban, de Nelsonnal azért lehet némi bizonytalanság a meccsben, az Olaj a hazai bajnokságban nem volt eddig meggyőző.

Sopron KC (4-3) - TLI-Alba Fehérvár (5-2)
2015.11.14., szombat, 19:00

Ez is mindig nagyon érdekes párosítás, hiszen az utóbbi években az Alba nem nyerni járt Sopronba. Az SKC a héten szépen helyt állt a Cibona ellen, de biztosan nem ők a pihentebbek, hiszen nemzetközi kupáznak most már három hete. Eggyel több külföldijük van ugyan a hazaiaknak, de ez talán éppen az Alba ellen nem túl nagy előny, hiszen Lóránt Péter pazar teljesítményt nyújt eddig, mondhatni légiós szint, abból is a legjobb. A vendégek 4 nagyon könnyed győzelem után azért az előző fordulóban, a Pécs ellen megmutatták, hogy messze vannak még a kész csapattól, de azóta volt náluk több változás is. Egyrészt most már játszhat majd Ryan Pearson, Tóth Péter viszont csütörtökön megsérült, három hónapra kidőlt, úgyhogy a fehérváriak kénytelenek lesznek másképp rotálni. Minden poszton egyébként borzasztóan jó párharcok várhatóak, nincs olyan jelentős előnyben egyik csapat sem a másikkal szemben, úgyhogy igazi rangadó várható két, a bajnokság topgárdái közé tartozó klub között.

MARSO Nyíregyháza (2-5) - KTE-Duna Aszfalt (3-4)
2015.11.15., vasárnap, 16:30

Ez is egy érdekes mérkőzés lehet, hiszen a Nyíregyháza otthon azért komoly erőt képvisel, a külföldi játékosok most már szinte kivétel nélkül megmutatták, hogy húzóemberek tudnak lenni, ám a jó kezdés ellenére elég gyenge mérleggel rendelkeznek már, sorozatban 4 zakót gyűjtöttek be, egyszerre ritkán jön össze a jó játék mindenkinek, vagy legalább a keret nagyobb részének. A KTE épp ellenkezőleg, ők a szezon legelején eléggé kilátástalan támadójátékot nyújtottak, igaz, a sorsolásuk sem volt egyszerű, Alexander leigazolása azonban az első meccse alapján jó döntés volt, márpedig ha ő hozza azt, amit bemutatkozó találkozóján, akkor már lehet elég tűzerő a csapatban ahhoz, hogy a gyengébb együttesek ellen összeszedje a kellő számú győzelmet a kecskeméti gárda. Sitku Ernő csapata azért otthon továbbra is veszélyes, az "új" KTE-t pedig még csak egyszer láttuk, úgyhogy szoros meccsre lehet kilátás, ahol nem is nagyon lehet előre megmondani, ki az esélyesebb.

Falco-Trend Optika KC Szombathely (6-1) - Kaposvári KK (3-4)
2015.11.15., vasárnap, 18:00

A Falco a hét közben egy elég súlyos zakót kapott Belgiumban, viszont a bajnokság legjobb formában lévő csapatának számítanak az Albával egyetemben, mindketten 5-5 sikert számlálnak már zsinórban. Hazai pályán különösen jól teljesítenek, hiszen a Sopront és az ASE-t is megverték már a legnagyobb ellenfelek közül, most pedig az a KKK látogat hozzájuk, amelynek idegenben eddig semmilyen babér nem termett. Országos egyes lenne ez a találkozó, ha nem a héten tért volna vissza a Somogy megyei gárdához Hrvoje Puljko, aki már bizonyította Kaposváron, mennyire jó játékos támadásban, most is egészen biztosan csapata segítségére lesz - már csak azzal is, hogy egy emberrel bővebb rotációt alkalmazhat miatta Szekulovics mester, ez már nagyon kellett nekik. Ettől függetlenül azért a Falco még mindig esélyesebbnek tekinthető, de ahogy Szolnokon, úgy itt is bekavarhat némileg az esélytelenebb csapat régi-új játékosa.

Naturtex-SZTE-Szedeák (2-5) - MAFC (1-6)
2015.11.15., vasárnap, 18:00

Ezt is fix 1-esnek lehetne venni a két csapat egy héttel ezelőtti állománya alapján, de a szegedieket pár forduló után nagyon megerősítő Watkins Paksra távozott, az pedig komoly probléma lehet még akkor is, ha Brkics már játszik, így van kit bevetni - szerintem hatalmas érvágás lesz az amerikai távozása, mert Brkics teljesen más stílusú és más erősségekkel rendelkező ötös, úgyhogy nem lesz egyszerű átalakítani a játékot. Legjobb játékosát vesztette el a Tisza-parti alakulat, ezt pedig kihasználhatja a MAFC. A fővárosi együttes ugyan 5 meccses vereség sorozatban van, de múlt héten Fehérváron majdnem megtréfálták a Falcót is, úgyhogy nem szabad őket leírni most sem, a múlt hetihez hasonló játékkal szerintem van keresnivalójuk még idegenben is. Azt nem lehet mondani, hogy a MAFC esélyes lenne, hiszen a Szedeák kerete jóval rutinosabb, mint az övék, de ebből is alakulhat egy jó meccs.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus