Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 9. forduló

A hétvégén a magyar férfi NBI/A 2015/16-os alapszakaszának kilencedik fordulóját rendezik - a mérkőzések beharangozóit olvashatjátok

 

KTE-Duna Aszfalt (4-4) - Zalakerámia ZTE KK (5-3)
2015.11.20., péntek, 17:00

Nagyon érdekes mérkőzésre van kilátás Kecskeméten, miután a hazaiak két győztelmet szereztek zsinórban új hátvédjük, Alexander érkezése óta, ráadásul ebből az egyik sikert az ASE ellen produkálták. Támadójátékuk stabilabb és sokoldalúbb az amerikai érkezése óta, ezzel egyidőben védekezésben is jobban tudnak zárni, kevésbé rohannak át rajtuk az ellenfelek, jóval potensebbek így összességében, mint az idény elején. A ZTE múlt héten hatalmas csatában múlta felül a Körmendet Krapic nélkül, a második félidőben végig 4 faulttal játszó Panteliccsel. Az egerszegiek idén nagyon sokszor bizonyították már, hogy mentálisan is nagyon erős társaságot képeznek, ez itt most döntő lehet akár, ugyanis egy újabb szoros mérkőzésre van kilátás. Érdekes párharc lesz Ivosev és Mohácsi "egymás elleni" ütközete, két eléggé eltérő stílusú játékosról beszélhetünk, de utóbbi a Körmend ellen is nyerőember tudott lenni hat triplájával. A hátvédeknél erősebb a ZTE, de fontos lesz, hogy Karahodzics és Pantelics kettőséből ki tud a másik fölé kerekedni. Kecskeméten szerintem ez a meccs teljesen kétesélyes az utóbbi hetek játékát nézve.
 

JP-TOP COP Jászberény (1-7) - MARSO Nyíregyháza (2-6)
2015.11.21., szombat, 18:00

Mindkét együttes számára rettentesen fontos lesz a találkozó, hiszen a Jászberény zsinórban 6, a vendégek pedig sorozatban 5 vereségnél járnak. Mindkét csapatnál vannak biztató jelek is, a hazaiaknál Horváth Ákos előrelépése, míg a vendégeknél az, hogy Unruh és Miller legalább felváltva jó teljesítménye képesek, viszont a Berénynél Caffey, Nyíregyházán pedig Krsztanovics vett vissza elég jelentős mértékben az első fordulókhoz képest, így összességében kezd mindkét együttes egyre romló produkciót nyújtani. Hazai pályán jól kezdett a vendéglátó alakulat, de az utóbbi hetekben egy idő után mindig szétesett az ideig-óráig fegyelmezett játékuk. Szerintem Forray Gáboréknak élet-halál meccs lesz ez, mert ha a Nyíregytől is kikapnak, akkor az erőviszonyokat tekintve berendezkedhetnek az utolsó két hely valamelyikére a bajnokság teljes hátralévő részére. Szavicséknak azért kell nagyon a győzelem, mert ha még dédelgetnek álmokat a legjobb 8 közé kerülésről, akkor ezt a találkozót hozniuk kell akkor is, ha számszakilag nézve nincsenek még lemaradva túlságosan a PO-helyektől. Itt a hazai pálya miatt szerintem esélyesebb a Jászberény.
 

Kaposvári KK (3-5) - Naturtex-SZTE-Szedeák (3-5)
2015.11.21., szombat, 18:00

Az előző két ütközethez hasonlóan ez is nagyon egyenlő erők küzdelmét hozhatja, bár a Kaposvár mérlege kicsit csalóka. A Somogy megyei alakulatnál Hawley pocsékul játszik, az nem lenne meglepő, ha őt záros határidőn belül lecserélnék, de Puljko megérkezése így is sokat dob a gárdán, vele már egészen kiváló a Kaposvár kezdője - ha visszatér Fodor és Grebenár, valamint Hawley helyett sikerül egy jó külföldit kifogni, a KKK még beleszólhat a nagyok dolgába is. A Szedeáknál Watkins lelépése érzékeny veszteség lehet, de Jereminov visszatért, az pedig nagy pozitívum. A MAFC ellen Révész Ádám nagyot játszott, be is került a forduló válogatottjába, de egyébként is valamivel hosszabbnak tartom jelenleg a vendégek kispadját. Hasonló erősségű gárdákról van szó, a Kaposvár azonban otthon mindig sokkal jobb az alap erőviszonyoknál, úgyhogy szerintem ők a meccs esélyesei - jó mérkőzésre van azonban kilátás.
 

Egis Körmend (6-2) - MAFC (1-7)
2015.11.21., szombat, 18:00

Az "első" és talán az egyetlen teljesen simának tűnő találkozó a héten, itt a Körmend nem hibázhat, ha nem akar lépéshátrányba kerülni a többiekkel szemben. A fővárosi alakulat a Falco megszorongatása után a Szedeák ellen nem tudott hasonló teljesítményt nyújtani annak ellenére sem, hogy négy külföldit forgattak már ők is. A hazaiak a hét közben önbizalomnövelő és magabiztos győzelmet arattak a Belfius Mons-Hainaut ellen. Fizikailag ugyan nyilván fáradtabbak, mint a nemzetközi kupában nem szereplő ellenfelük, de ez ezen a találkozón talán nem lesz akkora hátrány, ellenben az önbizalommal a ZTE elleni vereség ellenére sem lehet gond a belgák felett aratott győzelmet követően. Nem nagyon kell ragozni, hatalmas meglepetés lenne akár csak egy szoros mérkőzés is.
 

Sopron KC (4-4) - Atomerõmû SE (6-2)
2015.11.21., szombat, 18:00

A forduló egyik, de nem a legnagyobb rangadóját megint Sopronban rendezik, az Alba után egy héttel ugyanis az ASE-t fogadja a Hűség Városának csapata. Sabáli Balázs együttesénél vannak gondok, hiszen mint ismert, a székesfehérváriak ellen elszenvedett vereséget követően Patonay Imre távozott a klubtól, a hét közben pedig elég súlyos zakót kaptak a Port of Antwerp Giantstől, szintén hazai pályán. Most is saját közönségük előtt játszhatnak, ami azért előny lehet számukra, plusz a Paks sem a kirobbanó formájáról híres mostanság - a Körmend kiütéses legyőzését egy Kecskemét elleni zakó, illetve a vártnál valamivel talán szorosabb Jászberény elleni siker követte. Watkins legutóbb nem volt még túl meggyőző, de nem is edzhetett sokat új csapatával, Rakocsevics viszont a hét közben távozott a paksi klubtól - ez sokat nem jelent majd a pályán, hiszen egyébként sem játszott már hetek óta. Szoros mérkőzésre van kilátás, ahol elég sok forgatókönyv lehetséges - két erős csapatról van szó, a hazai pálya a Sopron, a forma és a fáradtság az ASE mellett szól.
 

TLI-Alba Fehérvár (6-2) - Szolnoki Olaj KK (6-2)
2015.11.21., szombat, 19:00

A játéknap szuperrangadóját a Vodafone Sportcentrumban rendezik, ahol az Olaj lesz az Alba vendége. A két gárda múltját fölösleges bemutatni, ősi rivalizálás van a két klub között, amely idén talán a legszebb időket idézheti, hiszen két, az állományokat tekintve kitűnő csapatról van szó. A székesfehérváriak kerete borzasztóan erősnek tűnik a nevek alapján, de folyamatosan változtatniuk kellett, kicsit későn álltak össze, egyelőre még a csapatjátékuk nem az igazi - egyénileg viszont több poszton is meccset eldönteni képes embereik vannak. Zsinórban hat győzelmet arattak, ezzel a Falco mellett a legjobb formában lévő magyar klubnak tekinthetjük őket, de a Pécs és a Sopron elleni mérkőzések rávilágítottak hibáikra is. A Szolnok az edzőváltás és Kovács Péterék érkezése óta teljesen más képet mutat, mint az idény elején, nagyon összeszedett, jól védekező, Pór Péterre jellemző egységes csapatot alkotnak - ebben például szerintem pár hét közös munka után is előrébb járnak jelenleg, mint az Alba -, és kiváló játékosokból náluk sincs hiány.

Rengeteg kulcspárharca lesz majd az összecsapásnak, kezdve azzal, hogy a kintről-bentről hatékony, ráadásul Szolnokról tavaly az idény közben távozó Lórántot hogyan tudja megfogni az Olaj, lesz-e Spurlock-Milosevics párharc a pályán, és ha igen, akkor ebből a csatából ki kerül ki győztesen - a két játékos habitusát látva igazi csemege lesz az ő ütközetük -, illetve a legfőbb kérdés talán az, hogy az irányító poszttal mit kezd majd a címvédő, Chery ugyanis kezd a hazaiaknál formába lendülni, legutóbb már meccsnyerő dobást is vállalt és folyamatosan szállítja a jó meccseket, míg az Olajnál Craftnak továbbra sem megy a játék, hiába lépett előre összességében a csapat. Jósolni lehetetlen erre a meccsre - a hazai pálya előnyével és a pihentebb állománnyal szemben ott van az Olaj egységesebb játéka és a PAOK elleni nagy győzelem -, de elég jó esély van rá, hogy a két csapat a rájátszás valamely szakaszában is összecsap majd - kérdés, kinek sikerül jobban a várhatóan többfelvonásos dráma első része.


 

PVSK-PANNONPOWER (2-6) - Falco-Trend Optika KC Szombathely (7-1)
2015.11.22., vasárnap, 19:00

Itt szerintem elég csalóka a két gárda mérlege közötti differencia. A hazaiak rettenetesen sok problémával küszködtek a sérülések miatt, úgyhogy Csirke Ferencnek még nem sok nyugodt hete volt a bajnokságban, Budimir visszatérése és Nelson leigazolása azonban erősítések a korábbi hetekhez képest - kérdés, a játék mikorra áll össze. A Falco az utóbbi hetekben felemás formát mutat, a bajnokságban nagyon szoros győzelmeket aratnak, de sikerül ellenfelük fölé kerekedni, a nemzetközi kupában azonban zsinórban három vereségnél járnak, most a hét közben pedig nyert helyzetből buktak a Södertalje ellen - nagy kérdés, hogy ezt a mérkőzést hogyan dolgozzák fel fejben. Összességében nézve a Falcót komplettebb csapatnak tartom, Wrighttal lesz gondja a Pécsnek, de a kettős terhelés nem a szombathelyieket segíti, hazai pályán a PVSK megtréfálhatja a listavezetőt - annak ellenére is, hogy papíron azért még mindig Kálmán Lászlóék az esélyesebbek.


Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus