Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 9. forduló

A hétvégén játsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszában a 9. fordulót - a mérkőzések beharangozóit olvashatjátok.

Kaposvári KK (5-3) - Vasas Budapest (1-6)
2016.12.01., csütörtök, 18:00

A Kaposvár legutóbb emlékezetes meccsen verte a ZTE-t, hazai pályán pedig 3-1-re áll eddig, és csak a listavezető Albától kaptak ki. A Vasasnak ez lesz a hatodik idegenbeli találkozója, és saját pályájától távol még nem nyert meccset - ők az ASE elleni elég sima zakó után pont Fehérváron játszottak egészen szoros mérkőzést. A hazaiakat nem szabad, hogy elaltassa a saját és az ellenfelük mérlege, azért a játékkal nagyon sokszor voltak gondjaik az elmúlt fordulókban is, de alapvetően a somogyiak kerete erősebb is, jobb formában is vannak, úgyhogy ha nem veszik készpénznek előre a sikert, akkor ezt a győzelmet minden egyéb körülménytől függetlenül be kell húzniuk.

PVSK-PANNONPOWER (4-3) - Sopron KC (4-4)
2016.12.01., csütörtök, 18:00

Kifejezetten jó meccs lehet ez, miután a Pécs a vártnál talán jobban, míg a Sopron rosszabbul kezdte a szezont. Az SKC a múlt héten befejezte nemzetközi szereplését, az All-Star gála miatt egy kicsit több idejük is volt pihenni, mint a megszokott 3-4 nap, és volt mit helyretenni Sabáli Balázs vezetőedzőnek - talán Spicát leszámítva nincs egyetlen stabilan játszó játékosa sem jelenleg. A Pécsnek hazai parketten pont a stabilitás volt eddig az előnye, otthon még nem szenvedtek vereséget, és a mérkőzéseiket gyakorlatilag az elejétől kezdve kontrollálták. A hazaik pihentebbek egy fokkal, egyelőre többet is láttunk abból, amit Csirke Ferenc saját csapatától szeretne, az SKC állománya viszont egy fokkal erősebb - ebből egy kifejezetten jó és szoros meccs alakulhat ki, egyértelmű esélyese nincs az összecsapásnak.

Alba Fehérvár (7-1) - Szolnoki Olaj KK (5-2)
2016.12.02., péntek, 18:00

Alapvetően a forduló messze legnagyobb rangadója a listavezető és a harmadik összecsapása, az Alba-Olaj rivalizálás tavaly újabb fejezetten bővült, ebben az idényben viszont egyelőre sokkal jobban muzsikálnak a vendéglátók. Dzunics Braniszlavék a FIBA Europe Cupban is csont nélkül jutottak tovább már 5 meccs után, többször is borzasztóan jó teljesítményt nyújtottak, például egy francia élcsapat ellen is. Az Olaj ezzel szemben a BL-ben azt az egy Sassari elleni mérkőzést leszámítva maximum a meccsek bizonyos periódusaira volt képes összeszedni magát és a legjobbjához közel teljesíteni, és a féltávnál egyelőre messze (2 meccsre) le vannak maradva a csoport többi tagjától. Azt is hozzá kell tenni, hogy az Alba elkezdte a fáradtság jeleit mutatni az utóbbi hetekben, a magyar bajnokságban pedig többször megszenvedtek az Olajnál kisebb csapatok ellen is, a Szolnok viszont elkezdte behúzogatni a mérkőzéseit a MAFC és a ZTE elleni zakók után. Mindettől függetlenül jelen helyzetben elég komoly meglepetés lenne a címvédő sikere idegenben, egyértelműen az Alba a favorit.

Zalakerámia ZTE KK (4-3) - Falco KC Szombathely (4-4)
2016.12.02., péntek, 19:00

A Pécs-Sopron mellett ez a másik mérkőzés, ami középházi csata ugyan, de könnyen a forduló legjobb meccse is lehet belőle. A ZTE-nél Ubilla és Szabó Zsolt most már hetek óta kitűnő formában játszik, és ha a Kaposvár ellen nem szórakoznak el egy tetemes előnyt az utolsó 5 percben, akkor most 5-2-vel ott lennének a Szolnok mellett a dobogón - játékban egyértelműen előreléptek az első pár meccshez képest. A Falco nagyon kétarcú csapat, hazai parketten most megint a jobbik énjüket mutatták, az akkor még listavezető Körmendet fektették két vállra, de idegenben nem nyertek még meccset, és a hazai formájuk korábban is megtévesztő volt. Zsigeranovics leigazolásával bővülhet a rotációjuk, a palánk alatt nagy plusz lehet a szerb, amennyiben pályára léphet, a ZTE-nél ráadásul Drungilas nem éppen a kiegyensúlyozottság mintaképe - ezen a poszton rengeteg múlik, mint ahogy azon is, hogy az Ubilla, Govens kettősből melyiket tudja az ellenfél jobban limitálni. Bencze Tamásék a hazai környezet miatt esélyesebbek valamivel, de nagy lutri lehet ez a meccs a Falco új játékosa miatt.

Atomerőmű SE (2-6) - Naturtex-SZTE-Szedeák (4-2)
2016.12.03., szombat, 18:00

Tavaly még teljesen más erőviszonyok lettek volna, idén azonban egyértelműen erősebb lett a Szedeák és sokkal jobb formát is mutatnak. A Paks a Vasas ellen ugyan villantott valamit, de Szolnokon is borzasztóan sok pontot kaptak, márpedig ha hátul nem szedik össze magukat, akkor a Boltics-Lilov-Csirics-Juhos-Szulovics sor rendesen meg fogja szórni őket, Nikola Lazicsék támadójátéka eddig pazar ebben az idényben. A vendégek zsinórban négy győzelmet zsebeltek be, de azt is hozzá kell tenni, hogy nem mostanában játszottak utoljára idegenben, mindössze egy mérkőzést játszottak Szegedtől távol. Nagyon könnyen sokpontos mérkőzés lehet belőle, mert az ASE direkt gyorsítja a játékot, ami ha működik, látványos és eredményes, de az eddigiek alapján a Szedeák büntetni fogja a paksiak védelmét - esélyesebbek is a vendégek.

JP Auto - JKSE (3-5) - Egis Körmend (6-1)
2016.12.03., szombat, 18:00

Azt már említettük korábban, hogy a Jászberénynek nem túl szerencsés a hazai sorsolása az "őszi" szezon során, hiszen a Sopron, az Alba és a Szolnok után most a Körmendet fogadhatják, ennek megfelelően 0-3-as otthoni mérleggel veselkednek neki ennek a mérkőzésnek. A vendégek megtorpantak az utóbbi időben, legutóbbi három meccsükön már közel sem tudták azt a játékot nyújtani, amit az előző hetekben, kezd kicsit kifulladni a társaság, és az sem segít nekik, hogy a hét közben pályára kellett lépniük, sokat tehát nem pihenhettek. A Berény igazán megszorongatni csak az Albát tudta eddig a nagyok közül, de ha Stevan Tot tudott kicsit csiszolni a játékon az All-Star szünetben, akkor egyáltalán nem esélytelenül lépnek majd pályára szombaton, ettől függetlenül a favorit még mindig a Körmend.

KTE-Duna Aszfalt (1-4) - MAFC (1-7)
2016.12.04., vasárnap, 18:00

A forduló utolsó meccsének az alsóház szempontjából lehet nagyon fontos jelentősége, mert az eddigiek alapján mindkét gárdának lehetnek gondjai a kiesés elkerülésével. A Kecskemétnél az állandó magra még mindig lehet építeni, de a többi együttes erősödésével ez már egyre kevesebbet ér további pluszok nélkül, a negyedik légiósukat pedig képtelenek megtalálni, most megint újabb kosarast fognak teszteni. A MAFC-nál is van új játékos Polyák László személyében, de ő biztosan nem lesz elég ahhoz, hogy rendezzék a sorokat, hiszen a legutóbbi három mérkőzésen megint teljesen szétestek. Ha ezen nem tudtak eleget alakítani az elmúlt két hétben, és továbbra is a kidolgozott helyzetek nélkül elvállalt triplákat fogják erőltetni, akkor a KTE simán behúzhatja ezt a találkozót, viszont egyik gárda sem mutatott eddig annyit, hogy egyértelmű esélyeket lehessen leírni velük kapcsolatban - a gyengébb teljesítmény ellenére talán a hazaiak felé billen a mérleg nyelve.


Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus