Bemelegítés - A-csoport, Középszakasz - 1. forduló

Pénteken megkezdődik a magyar férfi NBI/A-csoport idei középszakasza - a mérkőzések beharangozóit olvashatjátok.

Felsőház

TLI-Alba Fehérvár (18-8, 4.) - Zalakerámia ZTE KK (19-7, 3.)
2016.03.25., péntek, 19:00

Az alapszakaszban a ZTE oda-vissza megverte az Albát, de a székesfehérvári mérkőzésre még a szezon legelején került sor, azóta azért rengeteget változott mindkét együttes. A ZTE az alapszakasz végén megingott kicsit, a Sopron és az ASE ellen is kikaptak a rangadókon, de összességében nézve továbbra is stabil teljesítményt nyújtanak, nem véletlen, hogy idegenben 8-5-tel végeztek, és a paksi meccsüket leszámítva az összes mérkőzésüket megnyerték a felsőházi ellenfelek ellen. Az Alba folyamatosan hullámzik, az ASE-t sikerült a sírból visszatérve is verniük, majd jött a szombathelyi, kissé meglepő vereség. Mindkét együttes könnyed győzelmekkel hangolt az alapszakasz végén, túl sok következtetést abból nem lehet levonni. A kulcs a ZTE védekezése lehet, hiszen felállt védelem ellen az Alba még hazai pályán is szenvedni szokott, csak ritkán tudják őket az ellenfelek erre kényszeríteni. Ha azonban a vendégek képesek azt a teljesítményt nyújtani hátul, amit a szezonban szinte végig (második legkevesebb kapott pont), ez egy kínkeserves meccs lehet a hazaiak számára, mert az eddigiek alapján hiába jók papíron a képességeket tekintve is, nem tudják kiaknázni ezt lassabb tempónál. A két gárda közül papíron hosszabb az Alba állománya, de a vendégek jóval többet hoztak ki eddig magukból - amennyiben mindenki egészséges Bencze Tamáséknál, ez egy ki-ki meccs lehet.

Atomerőmű SE (20-6, 2.) - Egis Körmend (18-8, 5.)
2016.03.26., szombat, 18:00

A két csapat már háromszor is összemérte erejét ebben az idényben, a bajnokságban pedig mindkétszer az ASE diadalmaskodott - a kupában viszont a későbbi győztes Körmend. A Paks hazai parketten az egész idényben veretlen volt eddig, ez természetesen meghatározó lehet most is, de alapjában véve a Körmend semmivel nem rosszabb csapat, sőt - Teo Cizmicéktől már láttuk, hogy mi van, ha kijön belőlük a maximum, és a látottak alapján úgy gondolom, jobb játékra képesek, mint amit az ASE idén eddig bármikor bemutatott. A vendéglátók borzasztóan hosszú, erős 10 fős rotációval rendelkeznek, de az egyhetes pihenő után talán ennek kevesebb hasznát veszik majd. Mindenesetre mivel kifejezetten rossz formában egyik csapat sincs, így el lehet sütni ugyanazt, amit a felsőház szinte összes meccsére el lehet majd: teljesen kétesélyes a mérkőzés. A Körmendet valamivel erősebbnek érzem az eddig pályán látottak alapján, hiába a kettővel több győzelem paksi oldalon, a hazaiak viszont egyrészt kétszer is legyőzték már őket, másrészt a hazai pályájuk még makulátlan.

Középház

Falco-Trend Optika KC Szombathely (13-3, 7.) - KTE-Duna Aszfalt (10-16, 9.)
2016.03.26., szombat, 18:00

A Falco a légiósgarnitúra leváltása óta sokkal biztatóbb játékot nyújt, mint a szezon első kétharmadában, az állományuk szerintem egyértelműen jobb is, az új légiósok minőségibbnek tűnnek a korábbiaknál, viszont a "hullámzó teljesítmény" még mindig az első számú jelzője Kálmán László alakulatának. Jól tartották magukat Szolnokon, legyőzték az Albát, aztán azonban kikaptak otthon a Szedeáktól, majd kiütéses vereséget szenvedtek Körmenden - amikor azt hinné az ember, hogy kicsit összekapják magukat, stabilabb eredményekre lehet tőlük számítani, azonnal jön egy ilyen periódusuk. A Kecskemét pont a szezon második felére lett sokkal kiegyensúlyozottabb, ennek is köszönhetik 9. helyüket és a középházat, de idegenben továbbra is vérszegény a mutatójuk, 2-11-gyel a bajnokság egyik leggyengébb alakulatának számítottak eddig saját pályájuktól távol. Alapvetően így szerintem a szombathelyiek esélyesebbek, de azért nem olyan rettenetesen sokkal, mert képesek "alámerülni" anélkül is, hogy lennének erre utaló jelek - most pedig még csak olyan jó formában sincsenek.

PVSK-PANNONPOWER (10-16, 10.) - Kaposvári KK (12-14, 8.)
2016.03.26., szombat, 18:00

A Kaposvár talán kimászott a gödörből a Sopron elleni diadallal, támadásban továbbra is elképesztően jó ez a csapat, rengeteg fegyverük van Ubillával és Puljkóval - előbbi a magasembereket is szép megpasszolja, Jazvin pedig a liga egyik legjobb cseremagasa. Bő is az állományuk (Spica és Kmézics Zorán visszatérhetnek majd, az orrtörést szenvedő Baki Gergely pedig elvileg szintén játszani fog), viszont a védekezés nem barátjuk, ebben jelentősen előrébb jár a hazai alakulat. A Pécs sokkal szervezettebb hátul, elöl pedig kontrolláltabb játékot nyújtanak. Náluk felépült most már Walker is, így teljes csapattal állhatnak ki - ilyenre a szezon során nem túl sokszor volt példa. Nagy kérdés, hogy mennyire tudják megfogni a jobb napjain szárnyaló kaposvári támadójátékot, de ha elöl pontosak tudnak lenni (a sok sérülés és nem túl sok együtt lejátszott perc és meccs miatt ez azért kérdéses), bőven megnyerhetik ezt a meccset, mert egy nem túl folytogató védekezéssel fognak szembenézni. A Pécsnek szinte kötelező ez a győzelem, ha 8-ba akar kerülni, mert vereség esetén 3 mérkőzés hátrányba kerülnének a PO-vonaltól, Kaposváron pedig egy esetleges itteni zakót kategóriákkal nehezebb lenne visszahozni, győzelem esetén viszont egy meccsre csökkentik a két gárda közti távolságot, 9 forduló alatt az ha nem is semmi, de azért ledolgozható.

Alsóház

MAFC (8-18, 12.) - MARSO Nyíregyháza (5-21, 14.)
2016.03.26., szombat, 17:30

A MAFC egy itteni sikerrel gyakorlatilag biztosíthatja A-csoportos tagságát a következő idényre is, bár matematikailag ez még nem lehet biztos ebben a körben. Három mérkőzés a két együttes közti különbség, a fővárosiak ugyanennyivel előzik a Jászberényt is, ez pedig egy 6 fordulós szakasznál rettenetesen soknak tűnik - ezt a távolságot növelhetik 4 győzelemre 5 fordulóval a vége előtt most. Garai Péterék a Sopron elleni, Smith nélkül lejátszott mérkőzést leszámítva a szezon második felében parádésan szerepeltek, otthon pláne jók. A Nyíregyháza összekapta magát az idény végére, volt egy meglepő győzelmük is az ASE ellen, de Fehérváron és Zalaegerszegen kikaptak - igaz, két felsőházi csapat otthonában, akik azért a MAFC-nál erősebbek. Az alapszakaszban ez a párosítás hozta a bajnokság egyik, ha nem a legemlékezetesebb mérkőzését, a kupahétvégén ugyanis négyszeri hosszabbítás után győzött a házigazda - hozzátéve, hogy akkor még az egyik oldalon Ware, a másikon pedig Johnson, Nwakamma és Anderson nem játszott. Az abból a meccsből látszódott, hogy olyan rettenetesen nagy különbség azért nincs a felek között, Sitku Ernőék azóta (talán) még jobban össze is álltak, de a MAFC-nál is van egy új pontfelelős Anderson személyében, Johnson is feljavult, több lábon állnak, mint korábban.

Naturtex-SZTE-Szedeák (8-18, 11.) - JP-TOP COP Jászberény (5-21, 13.)
2016.03.26., szombat, 19:15

A Szedeák is hasonló cipőben jár, mint a MAFC: hazai pályán egy győzelemmel hatalmas lépést tehet afelé, hogy ne kelljen Play-outot játszania majd, így biztosan bent maradjon az A csoportban. A hazaiak ráadásul egészen jó formába is lendültek az alapszakasz végére, saját pályájukon megszorongatták az Albát, a győzelem kapujában álltak a Szolnok ellen, Szombathelyen pedig nyerni is tudtak - úgy, hogy Armelin és Kiss Zsolt sem játszottak, tehát nevezhetjük őket tartalékosnak. A Tucker és Csirics köré felhúzott támadójáték nagyon működik a szegedieknél, csak kicsit későn értek össze a középházhoz. A Berény is jelentősen előrelépett, de nekik azért volt honnan az 1-12-es első félszezon után. Azt korábban is leírtuk: Sherman és Cohn lett a két új vezér, ők általában hozzák is megukat, a kérdés az, hogy Dramicsanyin, Caffey és Horváth Ákos közül kettő tud-e hozzájuk csatlakozni. Ha felépültek Armelinék, akkor a hazaiaknak hosszabb is az állománya, de ha nem, akkor is esélyesebbek szerintem. Nagy kérdés ettől függetlenül, hogy Vette mennyire tud megbírkózni Shermannel, hogy a Csirics-Dramicsanyin párbaj melyik oldalra dől el, illetve hogy Cohn esetleg tudja-e faragni Tuckert annyira, hogy utóbbi gyengébb hatásfokkal dolgozzon, mint az előző 3 körben.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus