Bemelegítés - A-csoport, Középszakasz - 7. forduló

A hétvégén lejátsszák a férfi A-csoport idei középszakaszának 7. fordulóját - a meccsek beharangozóit olvashatjátok.

Felsőház

TLI-Alba Fehérvár (21-10, 3.) - Szolnoki Olaj KK (23-7, 1.)
2016.04.16., szombat, 18:00

Az Alba 1-1-gyel lehozta a körmendi és a zalaegerszegi két meccsét, azt egyáltalán nem lehet rossznak mondani, bár a ZTE otthonában megint előjöttek az idegenben korábban látott problémáik. Hazai pályán nagyon magabiztosak voltak az alapszakasz második felében és eddig a középszakaszban is, 2-0-ra állnak saját pályájukon, de (talán) legnehezebb erőfelmérőjük következik, a kétszeres címvédő elleni derbi. A Szolnok nagyon kényelmes helyzetben van a "visszavágókör" előtt, hiszen elég, ha hozza két hazai meccsét, akkor is biztosítja a hazai pálya előnyét az egész rájátszásra, így nyomás nincs Sztojan Ivkovicsékon. A két gárda pár hete nagyon parázs hangulatú, szoros mérkőzést játszott a Tiszaligetben, amelyet érdekes körülmények között nyert meg az Olaj. A hangulat garantált, az Alba játékosaiban valószínűleg él még az a meccs és az, ahogyan veszítettek, ráadásul nekik nagyon fontos is a győzelem - ha meg akarják szerezni még a második helyet, sikerrel kell venniük ezt az akadályt. A Szolnok is hullámzik (elég a paksi, majd a Körmend elleni és a zalaegerszegi meccsekre gondolni), úgyhogy teljesen kétesélyes a találkozó.

Atomerõmû SE (21-10, 4.) - Zalakerámia ZTE KK (22-9, 2.)
2016.04.16., szombat, 18:00

A két gárda közül egyértelműen a vendégek vannak inkább formában, ők az utóbbi 4 fordulóban csak a Szolnoktól kaptak, mindenki mást megvertek - így a Paksot is -, míg az ASE eddig egyetlen győzelmet szerzett a középszakaszban, azt viszont pont az Olaj ellen. A hazaiak teljesítenek leginkább alul a felsőházban eddig - a többiek a ZTE-t leszámítva mérkőzésről mérkőzésre tudnak kategóriákat javulni vagy romlani, ők viszont egy meccsen belül is, ez pedig ezek ellen az ellenfelek ellen már nem fér bele, és ebben óriási a különbség köztük és a zalaegerszegiek között. A Szolnok elleni sikerük mutatta, hogy teljesen nem lehet őket leírni, de a múltkor is hiába tért már vissza Tóth Ádám, és hiába van sokkal mélyebb rotációjuk, mint Bencze Tamáséknak, ezt eddig semmilyen szinten nem tudták kihasználni. Nagy kérdés, hogy fejben össze tudja-e rakni a társaságot Schmidt Béla, mert ha nem, akkor a keret erőssége papíron mit sem ér, és ebben az esetben a ZTE még idegenben is esélyesebbnek számít - egyébként ez is természetesen kétesélyes meccs, mint bármelyik a felsőházban, bármikor összekaphatja magát az ASE, de az előjelek alapján egyelőre csak a hazai pályában és olyan dolgokban bízhatnak, amiből eddig kiaknázniuk nem sikerült semmit.

Középház

Falco-Trend Optika KC Szombathely (15-16, 7.) - Kaposvári KK (14-17, 9.)
2016.04.16., szombat, 18:00

Két héttel ezelőtt még azt gondolhattuk, hogy itt a hetedik hely sorsa dőlhet el maximum, mára azonban élet-halál mérkőzés lett mindkét együttes számára ez a találkozó, mert a Falco is óriási bajba kerül, amennyiben itt kikap. A szombathelyiek azért hazai pályán eddig behúzogatják a meccseiket, hol magabiztosabban, hol kevésbé, de most semmi más nem fog számítani, csak az eredmény. A Kaposvár a középszakasz kezdetén komoly veszélynek tűnt a PO szempontjából is bármelyik felsőházi együttesre, akármennyire nem védekeztek jól, az előző fordulóban azonban sokadjára sérült meg Puljko bokája, Spicát pedig jó eséllyel a teljes szezonra elvesztették, ezen az összecsapáson biztosan nem fog játszani. Egyrészt ezzel a belső posztok rotációjának szinte annyi, illetve Grebenár Pétert kell forgatni Jazvinnal és Hendleinnel, másrészt legjobb pontszerzőjét is elvesztette a Somogy megyei együttes - az pedig látható volt az előző hetekben, hogy egy nem 100%-os Puljkóval se voltak már olyan jók, nélküle sokat esik a színvonal támadásban is. Ha a Falco nyer, gyakorlatilag biztosíthatja magának a rájátszást, ha viszont a Kaposvár, akkor az utolsó 3 fordulóban öldöklő csata lesz a két továbbjutó helyért eközött a két csapat és a KTE között.

PVSK-PANNONPOWER (12-19, 10.) - Sopron KC (18-12, 6.)
2016.04.17., vasárnap, 18:00

A Pécs a hét közben az első "kötelező" feladatát teljesítette, de jön is a következő - a Sopront kell megverniük Csirke Ferencéknek ahhoz, hogy a legjobb 8-ról szőtt álmaiknak ne legyen annyi. Mindkét csapatban vannak sérültek (Popadics az egyik, Rancic és Bavcic a másik oldalon), itt fontos tényező lehet, ha valaki fel tudott épülni az eltelt időszakban, és ebben az SKC-nak segítség lehetett, hogy ők nem léptek pályára a hét közben. Sabáli Balázsék egyébként matematikailag még nem húzták be a hatodik helyet, de a Falcónak mindhárom meccsét nyernie kellene, nekik pedig mind a négyet elveszíteni, hogy lejjebb csússzanak - megkockáztatható, hogy ez nem fog megtörténni, ők tehát ilyen szempontból sokkal nyugodtabbak lehetnek. Hogy ez mennyire lesz előny, az vasárnap kiderül, a Pécs ugyanis legutóbb jól reagált arra, hogy győzelmi kényszer alatt kellett játszania, most pedig hazai parketten küzdhet - azt nem mondom, hogy esélyesebbek, a külföldiek hiányában is jobb, illetve mélyebb egy fokkal a Sopron állománya (amellett, hogy fizikálisabbak is), de egyértelmű esélyest ilyen eltérő motivációk esetén nehéz mondani.

Alsóház

Naturtex-SZTE-Szedeák (11-19, 11.) - MARSO Nyíregyháza (6-24, 14.)
2016.04.15., péntek, 18:00

Ennek a meccsnek gyakorlatilag semmi lényegi tétje nincs már. A Szedeák egy sokkal jobb állománnyal és eredményekkel rendelkező csapat, amelynek annyi lehet a célja, hogy szépen búcsúzzon saját közönségétől, ez a szezonban az utolsó hazai meccsük. A Nyíregyházának van még esélye a Jászberény elé bejönni, ha mindkét meccsüket nyerik, a Berény pedig mindkettőt elveszíti, de nincs már kezükben a sorsuk - csak ha most Szrecsko Szekulovicsék kikapnak a MAFC-tól. Sitku Ernőék tehát ezt kitűzhetik maguk elé, de ettől még a Szedeák szerintem izomból, lendületből behúzza a meccset így az idény végén, meglepetés lenne, ha kikapnának otthon.

JP-TOP COP Jászberény (8-22, 13.) - MAFC (9-21, 12.)
2016.04.16., szombat, 18:00

Alsóházi találkozó ide vagy oda, ez a hétvége egyik legfontosabb találkozója, tekintve hogy akár a kiesés is múlhat rajta. A MAFC nagyon közel állt már a biztos bennmaradáshoz 3 fordulóval ezelőtt, miután legyőzték a Nyíregyházát hazai pályán, de azóta három vereséget gyűjtöttek be, a hazaiak pedig három győzelmet, többek között a fővárosban is nyertek. Az az eredmény azt is jelenti, hogy ha holnap este Shermanék legyőzik a MAFC-ot, akkor nemcsak beérik, de egymás elleni eredményekkel meg is előzik a budapesti együttest, és saját kezükbe kerül a sorsuk - az utolsó fordulóban győzniük kell vagy a MAFC-nak kikapnia, hogy a 12., biztos bennmaradó helyen végezzenek, így a MAFC-nak kellene Play-outot játszania. Ha azonban Garai Péterék nyernek, akkor eldől, hogy a Berény és a Nyíregyháza vívja a Play-outot, a MAFC pedig bennmarad - a tét tehát óriási. A két keretben olyan rettenetesen nagy különbség nincs, a formák között viszont igen, így hazai parketten egyértelműen esélyesebbnek tekinthető a JKSE - más kérdés, hogy ilyenkor rengeteget számít, ki hogyan dolgozza fel fejben ezt a helyzetet, ezért egy szoros, jó derbire van kilátás.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus