Bemelegítés - A-csoport, Középszakasz, 7. forduló

Szombaton és vasárnap lejátsszák a magyar férfi A-csoport középszakaszának 7. körét a felső- és a középházban, az alsóházban pedig a 4. körre kerül sor - a forduló beharangozóját olvashatjátok.

 

Felsőház, 7. forduló

Alba Fehérvár-Puebla Plus (1., 22-8) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (3., 20-11)
2017.04.23., vasárnap, 18:00

Az Alba nincs túl jó passzban az alapszakasz vége óta, hiszen 1-3-mal zárták a középszakasz első felét, de azt is hozzá kell tenni, hogy háromból két vereségüket a végjátékban szenvedték el - a Körmend ellen is nyerő helyzetből buktak és a ZTE ellen is. Nagy gond, hogy a legújabb sérültjük Edwards, aki a középszakaszban biztosan nem fog már játszani, így pedig kényszerpályán mozognak - Mohammednek kezdeni kell, a padon pedig Markovics, Farr és Keller Iván maradt csak, nagyon lerövidült a kupagyőzelem környékén még oly hosszúnak tűnő rotációjuk. A Falco talán a legjobbkor kezd formába lendülni, nemcsak otthon tudtak nyerni, hanem legutóbb Zalaegerszegen is, ami mostanában nem sok mindenkinek jött azért össze. Velük kapcsolatban mindig óvatosan kell fogalmazni, mert amikor hasonlóan biztatóak voltak saját pályájuktól távol, utána például a Körmend tükörsimán verte őket, de most úgy tűnik, hogy kifejezetten jó meccset játszhatnak Székesfehérváron - az alapszakasz elején is ez volt a helyzet. Ha nyer a Falco, nem is annyira extrém esetben az első helyre is lehet esélye, hiszen két hazai meccse van már csak, az Albának pedig van még két idegenbeli derbije Szolnokon és Zalaegerszegen, ugyanannyi vereségnél pedig a szombathelyiek végeznének előrébb.

Szolnoki Olaj KK (5., 19-12) - Zalakerámia ZTE KK (4., 20-11)
2017.04.23., vasárnap, 19:00

Érdekes találkozó lesz, hiszen a ZTE-nél mostanában másról is szól a történet, mint a kosárlabdáról, ettől függetlenül a Körmend ellen sikerült nyerniük, méghozzá jó játékkal. Most az a kérdés, hogy idegenben is tudnak-e hasonlót hozni, de náluk volt ezzel a legkevesebb gond az alapszakasz során, és a középszakaszban is nyertek már Fehérváron, úgyhogy könnyű estére nem számíthat az Olaj. A ZTE győzött egyébként a Tiszaligetben eddig egyedüliként ebben az idényben a magyar bajnokságban, de azt is hozzá kell tenni, hogy akkor eltiltása miatt nem volt bevethető Vojvoda Dávid, most vele együtt azért egy jelentősen más Szolnok vár Ubilláékra. A hazaiaknál az utóbbi három meccsen a hátsó alakzattal kevesebb gond volt, a pattanókat is megoldották, de az Alba és a Falco elleni idegenbeli meccseken egészen pocsékul ment a kinti dobás a szolnokiaknak. Hazai pályán nem szokott ezzel ekkora gond lenni, úgyhogy most is esélyesebb az Olaj, de védekezésben is nagyon oda kell tenniük magukat - a ZTE játssza jelenleg talán a legletisztultabb és leghatékonyabb támadójátékot az egész mezőnyben.


Középház, 7. forduló

KTE-Duna Aszfalt (8., 16-15) - Naturtex-SZTE-Szedeák (9., 16-15)
2017.04.22., szombat, 18:00

Ez lesz a forduló talán legfontosabb összecsapása, óriási a jelentősége a 8. helyért folytatott küzdelemben - ha nem omlik össze teljesen a Kaposvár és a Pécs, akkor lényegében biztos, hogy ez a két gárda dönti el egymás között azt, hogy ki jut be a PO-ba és ki csúszik ki onnan. A KTE bombaformában van, 4 mérkőzést nyertek zsinórban, ráadásul ebből kettőt idegenben, teljesen stabilizálták játékukat - a négy külföldi mellé mostanában rendszeresen fel tudnak lépni a magyarok, legfőképp Pongó Máté. A Szedeáknál "egy sima, egy fordított" a helyzet, de tőlük láttuk már, hogy formától és sormintától függetlenül képesek összekapni magukat, ha nagyon kell, és most nagyon kelleni fog. Az első egymás elleni mérkőzést két ponttal nyerte Forray Gábor alakulata, úgyhogy ha nyer a Kecskemét, akkor 2-2 meccsel a vége előtt lényegében két győzelem lesz az előnyük a Szedeákkal szemben (egy meccs és az egymás elleni). Ha viszont Nikola Lazicsék nyernek legalább 3 ponttal, akkor rájuk igaz ugyanez az állítás - ez tehát gyakorlatilag egy ki-ki összecsapás a két csapat között a rájátszásért.

Kaposvári KK (7., 17-13) - Sopron KC (10., 13-18)
2017.04.22., szombat, 18:00

Ezen a találkozón a Sopron semmi másért nem küzd már, csak a becsületéért, hiszen matematikailag is elszállt minden esélyük a rájátszásra - hármas holtversenyből sem tudnak jól kijönni a KTE-vel és a Szedeákkal szemben. Az utóbbi meccseken egyébként a támadójátékkal akadt kevesebb gond, de gyakorlatilag az összes szoros mérkőzésüket elvesztették idén, legyen az sok- vagy kevéspontos ütközet, így nem tudni, lényegi motivációjuk maradt-e. A Kaposvárnál kezdenek felépülni a sérültek, de az alapszakaszhoz képest nagyon megálltak eredményesség szempontjából, a középszakasz első felét 1-3-mal zárták le. Nekik jelenleg kötelező behúzniuk ezt a találkozót, mert ha kikapnak, akkor az utolsó három fordulóban nagyon könnyen bajba is kerülhetnek - ha nyernek, akkor lényegében a PO-ba jutás küszöbére érnek.


Alsóház, 4. forduló

MAFC (14., 5-24) - Atomerőmű SE (11., 11-18)
2017.04.22., szombat, 16:00

Az alsóházban a három fontos kérdésből kettő eldőlt - az ASE és a Jászberény marad benn biztosan az A-csoportban, az kérdéses még, hogy a MAFC és a Vasas közül mely fővárosi csapat kezdi pályaelőnyből a Play-Outot. A MAFC-nál elvileg Uros Duvnjak és Kovács Ádám is visszatérhet, ráadásul a legutóbbi, Vasas elleni siker miatt jóval jobb lehet a hangulat, és önbizalom szempontjából is jobban állhatnak, mint az utóbbi hetekben. A paksiaknál Talor Battle sérüléssel bajlódik, márpedig ha ő nem tud pályára lépni, akkor Teo Cizmic hiába kapta össze a gárdát megérkezése óta, jelentősen csökkennek a vendégek esélyei. Ha Battle nem játszik, akkor mivel tétje csak a MAFC számára van a mérkőzésnek, így hazai pályán esélyesebbnek is tekinthető valamivel Garai Péter legénysége, hiába erősebb alapvetően a vendég együttes.

Vasas Budapest (13., 5-24) - JP Auto - JKSE (12., 9-20)
2017.04.22., szombat, 16:00

A Vasas legutóbbi kikapott a MAFC-tól, de bőven telt el idő azóta, így feldolgozhatták a vereséget, kielemezhették a hibákat. Ami a MAFC-ASE meccsre igaz volt, az itt is az - a Jászberény számára konkrétan semmi tétje nincs az összecsapásnak, míg a vendéglátók a Play-Out pályaelőnyéért szállnak harcba. A JKSE-nél elvileg mindenki bevethető lesz, hiszen legutóbb már Cseh és Sztamenkovics is jelentős játékidőt kaptak, a három amerikai pedig hasznosan játszik Bojicsék elküldése óta. A vendégek formája egyáltalán nem rossz, sőt, az utóbbi két meccs alapján jobb állapotban vannak, mint Sárosi Bulcsúék, de a Vasasnak minden győzelem úgy kell, mint egy falat kenyér, ha nem akar meccshátrányba kerülni a MAFC-cal szemben. Azt is hozzá kell azért tenni, hogy ha 2 mérkőzés alatt nem kerülnek 2 meccses hátrányba a MAFC-cal szemben az utolsó kör előtt, akkor elég legalább 3 ponttal legyőzniük a városi riválist az utolsó találkozón ahhoz, hogy meglegyen a pályaelőny.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus