Bemelegítés - A-csoport, Rájátszás - Elődöntők (1.)

Már csak négy csapat van versenyben a Férfi NBI/A-csoport rájátszásában, ma kezdődnek az elődöntők.

Szolnoki Olaj KK (1.) - Soproni Sördögök (5.), 18:00
Full-court link: http://195.56.77.56/n4/?hun_ply_21

A középszakaszban mindkét találkozó szoros végeredménnyel zárult, ráadásul az MKB Arénában a Sopron ünnepelhetett győzelmet, nem ismeretlen fogalom tehát a Szolnok elleni siker Rujákék számára.

A Sopron kétszer egyenlített a Kaposvár ellen pályahátrányból megvívott negyeddöntőben, majd a vasárnap esti, utolsó mérkőzésen szinte végig irányította a játék menetét és továbbjutott. Bár a párharc elején akadt bőven problémája, feladata Sabáli Balázsnak, most úgy tűnik, hogy több ok miatt is jobbá vált, csapatként jobban funkcionál a Sopron. Boriszov igazi húzóemberként játszott az elmúlt találkozókon, erre a teljesítményére pedig elengedhetetlen szükségük lesz a Sördögöknek, melyhez még társulnia kell a Thomas, Ruják, Edwards és Poscic által alkotott négyesnek, hogy győzelmi reményei lehessenek a kék-fehér mezes alakulatnak.

Az Olaj a Szegeddel vívott első két fellépését csak az utolsó negyedben döntötte el - itt főleg az első mérkőzésen akadtak gondjaik, a másodikon már három negyed erejéig irányítottak -, majd a harmadik összecsapáson igazi erődemonstrációt tartva lépett tovább. Dragan Alekszics számára nagy előny, hogy öt légiós közül válogathat, frissen tudja tartani az egyébként is bő rotációs lehetőséggel bíró csapatot. A Szolnok legnagyobb előnye talán az lehet, hogy Boriszovra van egy papíron kitűnő emberük Milosevics személyében, aki megkeresítheti az Sördögök sztárjának életét, míg a címvédő annyi opcióval rendelkezik támadásban, amennyire készülni csak csapatvédekezéssel lehet, egyénileg nem tud mindenkit lefogni a Sopron - a megoldást viszont egyszer idén, Sopronban már meg is mutatta Sabáli Balázs csapata.

Jó alkalom lehet a Sopron számára a nyitó találkozó, hogy nyerjen a Tiszaligetben, ami dupla fontosságú volna, hiszen ezzel a pályaelőny átvétele mellett terhet helyzenének Dénes Gáborék a Szolnokra. Az első kiemelt számára viszont alapvető cél, hogy veretlenségét továbbra is tartsa a rájátszásban, és minél kevesebb energiát felemésztve induljon a döntő irányába. Érdekes lesz ez az összecsapás abból a szempontból is, hogy a Szolnok a bővebb rotációs lehetőségei mellett már egy hete pihen - még ha nem is készülhettek az ellenfélből, de saját játékukat csiszolhatták -, a Sopron viszont lendületből megy neki az összecsapásnak, sokkal inkább játékban vannak, mint az első kiemelt, még ha fáradtabbak is.
 

KTE-Duna Aszfalt (2.) - Atomerőmű SE (3.), 18:00
Full-court link: http://195.56.77.56/n4/?hun_ply_22

Alaposan megdolgoztatta a Falco az ASE-t a hosszúra nyúló, hullámzó történéseket produkáló negyeddöntő mindent eldöntő, ötödik találkozóján ugyanis a záró játékrész előtt még a szombathelyiek vezettek. A mérkőzés legjobbjaként szereplő Szabó Zsolt élenjárásával fordított, továbbjutott a Paks. A Tolna megyei csapat számára nem a legkedvezőbb a soron következő ellenfél személye, ugyanis idei négy találkozójukból eddig csak egyet nyert meg.

A negyeddöntőből továbbjutó együttesek közül a legsimább út a Kecskemét számára vezetett az elődöntőbe. Sztojan Ivkovics tanítványai három sima győzelemmel léptek át a Pécsen, több mint egy hetet készülhettek a ma kezdődő párharcra. A korábbiakban említettek miatt bőven akadt lehetőségük a lila-fehéreknek, hogy feltérképezzék az ellenfél játékstílusát. Bár a középszakaszban oda-vissza verte a Paksot a KTE, mégis nagyon koncentrált, elsősorban Dugat kikapcsolására törekedő védekezést kell mutatnia a hazai alakulatnak, ugyanis a Pécs ellen már láthattuk, hogy mennyit számít, ha egy csapat vezérét szinte teljesen semlegesíteni tudják.

Nagyon más lesz a felállás a Paks számára, mint volt a negyeddöntőben, hiszen a Falco személyében egy kevésbé jól védekező, viszont támadásban általában nagyon kreatív csapattal kellett megmérkőznie Braniszlav Dzunics együttesének, idegenben nem is nagyon volt esélye a Paksnak, most azonban egy olyan gárdával kell megmérkőzniük, amely egyértelműen a védekezéséről híres. Az ASE-nál egyre több a felépülő, ez nagyban boríthatja az előzetesen elgondolt terveket, de eddig idén a KTE akarata érvényesült meccseik többségén. A Paksnál Jones X-faktor lehet, hiszen úgy volt, hogy vele már nem nagyon számolhatnak idén, de Dugat semlegesítése esetén ő lehet a paksiak vezére és esetleges nyerőembere.

Mindig kettőséget tartogat magában, amikor egy pihent és egy úgymond meccsben, lendületben lévő csapat találkozik egymással, a nyitó mérkőzés előtt megjósolhatatlan, hogy melyik gárda profitálhat ebből. Az mindenesetre biztos, hogy minél kontrolláltabb találkozókat látunk, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a második kiemelt jut majd a döntőbe, ebben idén Ivkovics tanítványai jobbak.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus