Eb-selejtezős ellenfeleink: Csehország

Két forduló után 100%-os teljesítménnyel vezeti csoportját a magyar férfi kosárlabda-válogatott a 2015-ös Európa-bajnokság selejtezőiben. Sztojan Ivkovicsék harmadik ellenfele Csehország lesz - most az ő kosártörténelmük, jelenlegi keretük, felkészülésük és eddigi mérkőzéseik elemzése következik.

Történelem

A csehek még Csehszlovákia részeként óriási sikereket értek el az Európa-bajnokságokon, hiszen 24-szer vettek részt a kontinensviadalon, ebből 12-szer érmet is szereztek, 1946-ban pedig övék lett az arany - egy arany, 6 ezüst, 5 bronz az éremgyűjteményük. 7 olimpián és 4 világbajnokságon is pályára léphettek - a vb-n egy 6. hely volt a legjobb helyezésük 1970-ből, míg az ötkarikás játékokon 5. lettek 1960-ban.

Csehországként 1993-ban lettek a FIBA tagjai, és három Európa-bajnokságon voltak ott már különálló tagállamként - olimpián, vb-n még soha. 1999-ben 2-1-es mérleget értek el csoportjukban, amellyel az első helyen végeztek Németország, Litvánia és Görögország előtt. A második csoportkör aztán már nem sikerült számukra ilyen jól, kikaptak a horvátoktól, az olaszoktól és a törököktől is, így az F csoport utolsó, hatodik helyén végeztek, összességében pedig a 11. helyet szerezték meg.

Nyolc esztendővel később, 2007-ben, a spanyolországi Eb-n vettek részt következőleg. Itt már a csoportkörben elvéreztek, miután Litvánia, Németország és Törökország is legyőzte őket. Tavaly a szlovéniai megmérettetésen is ott voltak, ám hiába szerepeltek a vártnál sokkal jobban - nagyon megszorongatták a házigazdákat (60-62), megverték a lengyeleket (69-68) és a grúzokat is (95-79) -, 2-3-as mérlegük nem volt elég ahhoz, hogy továbbjussanak Szlovénia, Spanyolország és Horvátország ellen, a hat fős csoport negyedik helyén végeztek.

Jelenleg a FIBA ranglistájának 48. helyén állnak, tehát három ellenfelünk közül ők vannak a legelőkelőbb pozícióban - igaz, nagyon egy "kupacban" van a három társaság.

 

Jelenlegi keret

Szövetségi kapitányuk az izraeli Ronen Ginzburg, aki hazájában kezdett el edzősködni, és 2006-ban tette át székhelyét Csehországba. 2010-ig a CEZ Nymburk másodedzője, ezt követően tavaly nyárig pedig a gárda vezetőedzője volt, tehát 7 bajnoki címben is szerepet vállalt. Válogatottaknál is dolgozott eközben: 2009-ben a lengyelek egyik segédedzőjeként kint volt már az Európa-bajnokságon, 2011-ben pedig az U18-as, B-divíziós kontinensviadalon irányította az izraeli csapatot. Tavaly ősszel vette át a csehek irányítását.

 

Ami számunkra jó hír, hogy két legjobb, legmagasabban jegyzett játékosuk hiányzik. A 24 éves, 213 centi magas, mindkét csatárposzton bevethető Jan Vesely nagyjából hasonló karriert futott be Amerikában, mint a grúzok Tornike Shengeliája, ő azonban jóval nagyobb bukásként élheti ezt meg, hiszen 2011-ben a draft hatodik választottja volt. Nyáron visszajött Európába, a Fenerbahce játékosa lesz, de különzöbő vizsgálatok miatt nem játszik ebben a selejtezősorozatban. Hanga Ádám volt csapattársa, a 23 éves, 196 centi magas dobóhátvéd, David Jelinek a Laboral Kutxától nemrég igazolt az orosz Krasnye Kryliához, és ő sincs ott a mostani keretben.

A keret legnagyobb neve így a 22 esztendős, 201 centis dobóhátvéd, Tomas Satoransky - aki azért a válogatottban irányítót is játszik. A fiatal játékos már öt éve Spanyolországban edződik, az elmúlt öt szezont a Cajasolnál töltötte, a sevillai klubbal pedig 2010/11-ben a EuroCupban döntős volt. Satoransky tehetségét mutatja, hogy a 2012-es draft második körében, a 32. helyen elvitte tengerentúli játékjogát a Washington Wizards, idén nyáron pedig aláírt a katalán sztárklubhoz, a Barcelonában folytatja pályafutását. Tavaly a Cajasol messze leghasznosabb játékosa volt - 37 meccs, 30.3 perc, 12.1 pont, 4.8 gólpassz, 3.8 pattanó, 1.5 labdaszerzés.

Két, már-már kultikus alakja van a jelenlegi állománynak. Az egyik a 34 éves, 202 centi magas, mindkét csatárposzton hasznos Lubos Barton, aki legszebb éveit a spanyoloknál töltötte. Játszott három évig (2005-08) a Joventut Badalonában - pont akkor amikor Rudy Fernandez és Ricky Rubio is elkezdték bontogatni szárnyaikat a klubnál -, 2006-ban EuroChallenge-t, 2008-ban pedig EuroCupot nyert az együttessel. 2008-ban átigazolt a Barcelonához, ahol két évet töltött, és ahol 2010-ben Euroligát is nyert. Azóta megfordult több csapatban is, legutóbb a Valenciában - akikkel szintén nyert EuroCupot, bár epizódszereplő volt a nemzetközi kupában és a bajnokságban is -, és a hírek szerint csütörtökön írt alá a CEZ Nymburkhoz.

A másik a szintén 34 éves, 201 centis, irányítóként, dobóhátvédként és kiscsatárként is használható Jiri Welsch, aki 2002 és 2006 között négy idényt húzott le az NBA-ben, 2003 és 2005 között pedig többnyire a Boston Celtics kezdőcsapatában kapott helyet. Ezt követően öt évet játszott Spanyolországban, a Nymburknak pedig 2012 óta tagja - a legutóbbi szezonban 20-25 perces játékos volt minden sorozatban, 5 pont, 3-4 gólpassz és ugyanennyi pattanó környékén átlagolt. Ők ketten ott voltak már az 1999-es Európa-bajnokságon is - 2007-ben és tavaly is -, a keret egyetlen ilyen tagjai. Barton '99-ben ráadásul a torna második legjobb pontátlagát produkálta 18.7-del úgy, hogy akkor még a Valparaiso egyetemre járt és 19 éves volt.

A palánk alatt is kifejezetten jók és fiatalok is a csehek. Ebbe a részlegbe tartozik az előző négy idényt a Seton Hall egyetemen töltő, 24 éves, 206 centis magasember, Patrik Auda, aki végzősként 9.6 pontot és 4.5 pattanót átlagolt. Visszatérhetett volna egy ötödik évre is a Pirateshez, de a lengyel AZS Polfarmex Kutno együttesénél megkezdi profi karrierjét. Mellette fontos tényező még Satoransky volt csapattársa, a Cajasol 21 éves, 216 centi magas centere, Ondrej Balvín - ő tavaly 37 mérkőzésen lépett parkettre, 21.4 perc alatt 5.7 pontot és 6.1 pattanót átlagolt. Náluk valamivel kisebb szerepet fog valószínűleg kapni a cseh ezüstérmes Prostejov 27 éves, 204 centis játékosa, Kamil Svrdlik, aki tavaly 53 meccsen 24.8 percet, 11.3 pontot és 5.3 pattanót átlagolt. Szinte biztosan epizódszerepre lesz kárhoztatva a 34 esztendős, 216 centi magas Ales Chan, aki pár évvel ezelőtt még a Keravnosban keserítette meg az Olaj életét - 22 pontos meccse is volt a magyar együttes ellen -, tavaly pedig a cseh 9. USK Praha legjobb játékosa volt - 37 meccs, 25.9 perc, 14.2 pont, 6.1 pattanó.

A külső posztokon két embert mindenképpen ki kell emelni. Az egyik a 28 éves, 198 centi magas swingman, Pavel Pumprla, aki 2009 és 2012 között a Nymburk egyik legjobbja volt, 2011/12-ben a EuroCup második ötösébe is bekerült. A legutóbbi két idényt a spanyol első osztályú Obradoiro CAB-nál töltötte, és a következő szezonban is marad náluk - tavaly 34 meccsen 23.6 percet, 6.7 pontot és 3.0 pattanót tett a közösbe fellépésenként. A másik említésre méltó név a 25 esztendős, 2 méter magas, ugyancsak kettes és hármas poszton használható Vojtech Hruban, aki két éve van a Nymburknál és jövőre is élő szerződése van a csehek kirakatcsapatával. Messze legnagyobb erőssége a tripladobása, minden sorozatban 40% fölött dobott a hárompontosvonalon túlról, egyébként 7-10 pontos játékos. Hruban, Pumprla és Svrdlik voltak ott még a tavalyi Eb-n Satoransky, Welsch és Barton mellett, nekik van tehát ilyen szempontból tapasztalatuk.

Hárman vannak még a keretben a felsorolt 9 játékos mellett. Az egyik a csereirányító, a 26 éves, 185 centi magas Jakub Sirina, aki a cseh elődöntőben a Nymburktól kikapó BK Opava kosarasa már 2006 óta - tavaly 14.4 pontot, 5.1 gólpasszt, 3.6 pattanót és 2.2 labdaszerzést átlagolt 50 meccsen, találkozónként 31.6 perc alatt. A másik a 201 centis, 24 éves csatár, Lukas Palyza, aki a Nymburk kiegészítőembere volt az előző idényben, de már biztos, hogy a német első osztályban, a medi Bayreuth-nál folytatja pályafutását. Hrubanhoz hasonlóan a kinti dobásaira kell odafigyelni, 40% környékén dob a triplavonalon túlról. A harmadik pedig a két méter magas, 25 éves kiscsatár, Tomas Pomikálek, akinek pattanózása a legnagyobb erénye - a cseh bajnokságban meccsenként 17.5 perc alatt 4.6 pattanót tett a közösbe átlagosan a Nymburk színeiben.

 

Felkészülés

Elég kevés felkészülési mérkőzést játszottak a csehek. Lengyelországgal mérkőztek meg kétszer, és két szoros ütközetben 1-1-re végeztek (70-65, 73-75). Oroszországban vettek részt egy négyes tornán. Az orosz válogatottól 75-68-ra kikaptak, de négy perccel a vége előtt még vezettek, az oroszok B csapatát aztán elgázolták (62-37) - igaz, a félidőben még csak 7 ponttal vezettek -, Izraelt pedig egy 10-essel múlták felül (73-63) úgy, hogy már a félidőre kialakult a végén meglévő különbség. Hollandiát is viszonylag könnyedén, 65-51-re verték, így győzelemmel hangoltak a selejtezőkre.

 

Eddigi mérkőzések

Az első fordulóban a grúzokhoz látogattak. Az első negyedben ötpontos hátrányba kerültek, aztán Auda és Hruban kosaraival felzárkóztak, át is vették a vezetést, de a félidőben megint 4 ponttal álltak jobban a grúzok. A fordulást követően Auda mellé Balvín, Barton és Welsch is felnőttek, megint megvolt a fordítás, de megint visszavette a vezetést a negyed végére a hazai gárda. A záró felvonásban aztán gyorsan leszakadtak 10 pontra, onnan pedig nem tudtak visszajönni a meccsbe (73-62).

A második körben a portugálokat fogadták, és a mieinkhez hasonlóan kiütéses győzelmet arattak. Már az első negyedben 13 ponttal vezettek, előnyük a félidőre 20 pontra hízott. A harmadik felvonásban még rátettek erre 12 egységet, így a negyedik negyedben már bőven lehetett pihentetni. Mindenki pályára került legalább 8 percre, a legtöbbet Satoransky játszotta a 26 percével, utazniuk sem kell, úgyhogy pihentek lehetnek ellenünk (89-53).

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus