Eb-selejtezős ellenfeleink: Grúzia

Tegnap este megkezdte a 2015-ös Európa-bajnokság selejtező sorozatát a magyar férfi kosárlabda-válogatott, méghozzá egy nagyon magabiztos, 20 pontos sikerrel Portugáliában. Sztojan Ivkovicsék második ellenfele Grúzia lesz, most az ő történelmük, jelenlegi keretük, illetve felkészülésük kerül terítékre.

Történelem

A grúzok sem rendelkeznek túl gazdag nemzetközi történelemmel, hasonlóan mint a portugálok, viszont ők csak 1992-ben csatlakoztak a FIBA-hoz - előtte a Szovjetunió része volt Grúzia. Két Európa-bajnokságon vettek eddig részt, az előző kettőn. 2011-ben az első körben 2-3-mal megszerezték csoportjuk harmadik helyét és a továbbjutást. A második csoportkörben aztán mindhárom alkalommal vereséget szenvedtek, így nem jutottak be a negyeddöntőbe, a 11. helyen végeztek. Tavaly 1-4-es mutatót értek el az első körben, így nem sikerült továbbjutniuk a legjobb 12 közé.

Jelenleg a FIBA ranglistájának 53. helyén állnak, tehát három hellyel a portugálok mögött, ez azonban most félrevezető, a grúzok jelenlegi csapata kategóriákkal erősebb, mint a luzitánoké.

 

Jelenlegi keret

Szövetségi kapitányuk Igor Kokoskov, aki kifejezetten gazdag nemzetközi múltra tekinthet vissza. Egyrészt a válogatottat már több mint 6 éve, 2008 áprilisa óta ő irányítja, úgyhogy az utóbbi évek sikerei, az Eb-részvételek mind az ő munkáját dicsérik. Másrészt 2000-ben az NBA első nem amerikai származású, "teljes munkaidős" segédedzője lett, amikor a Los Angeles Clippers szerződtette - a szerb születésű szakember azóta amerikai állampolgár is. Három évet húzott le a Clippersnél, majd 2003-tól 2008-ig a Detroit Pistonsnál dolgozott, akikkel 2004-ben NBA bajnok is lett. 2008-ban váltott, öt évet húzott le a Phoenix Sunsnál, tavaly nyáron pedig Mike Brown szakmai stábjának tagja lett a Cleveland Cavaliersnél, és úgy tűnik, hogy David Blatt is meg fogja tartani, marad a Cavsnél a továbbiakban is.

 

A játékosok közül Zaza Pachulia emelkedik ki a többiek közül, ő gárda csapatkapitánya is, de messze a legkomolyabb játékosmúlttal is ő rendelkezik. 2003-ban a draft második körében kelt el a 30 esztendős, 211 centi magas center, egy évnyi Orlango Magic, majd ugyanennyi Milwaukee Bucks után pedig az Atlanta Hawksnál otthonra talált, hiszen 2005-től egészen tavaly nyárig játszott az együttesnél - eleinte kezdőként, aztán leginkább Al Horford cseréjeként. 2013 nyarán hároméves szerződést írt alá a Milwaukee Bucksszal, akiknél tavaly 53 meccsen 7.7 pontot és 6.3 pattanót átlagolt. 2011-ben játszott az Eb-n, tavaly viszont nem volt ott a nemzeti csapattal. Érdekesség, hogy tavaly 5.2 millió dollárt, egész NBA karrierje alatt pedig eddig több mint 41.1 millió dollárt keresett - valószínűleg az előző évi bére több, mint amit a jelenlegi magyar keret játékosai összesen kerestek pályafutásuk során.

Még három nevet kell megemlíteni a húzónevek között. A 28 éves, 203 centi magas, mindkét csatárposzton bevethető Viktor Sanikidzét 2004-ben, a második kör 42. helyén választotta ki az Atlanta Hawks, de a tengerentúli játékjoga jelenleg a San Antonio Spursnél van - igaz, soha nem játszott az NBA-ben, és komoly esély van arra, hogy soha nem is fog. Kisebb csapatoknál játszott, mielőtt 2009 és 2012 között lehúzott három évet a Virtus Bolognánál, ezt követően egyet a MontePaschi Sienánál, tavaly pedig a spanyol első osztályban, a CAI Zaragozánál kosarazott - az alapszakasz 8. helyén végző, a negyeddöntőben a Real Madrid ellen búcsúzó együttes egyik legjobbja volt (36 meccs, 23.1 perc, 9.2 pont, 5.4 pattanó), igaz, a kettesek nagyon (62.5%), a hármasok viszont nagyon nem (25.3%) mentek neki. Idén nyáron már aláírt az egyik orosz sztárklubhoz, a EuroCup döntőjét elbukó UNICS Kazanyhoz. Három éve Pachulia mögött a második, tavaly a center hiányában pedig a legeredményesebb volt a grúz válogatottban az Eb-n.

A 22 éves, 206 centi magas, szintén mindkét csatárposzton otthonosan mozgó Tornike Shengelia most próbálja meg újra felépíteni karrierjét. Nagy reményekkel érkezett az NBA-be, miután 2012-ben a 2. kör 54. helyén kiválasztotta őt a Philadelphia Sixers - de el is cserélték a Brooklyn Netshez. Az előző két idényben aztán összesen 45 meccsen lépett pályára, azokon is csak 5-6 percet átlagolt, és többnyire csak a D-Ligában kapott szerepet. Év közben elcserélték a Chicago Bullshoz, onnan azonban az alapszakasz végén kitették, júniusban pedig aláírt Hanga Ádám spanyol klubjához, a Laboral Kutxához. Pachuliához hasonlóan az előző Eb-n csak a seletezőkön játszott, magán a kontinensviadalon nem. A 192 centi magas, 28 éves Giorgi Tsintsadze talán a legkisebb név közülük, hiszen a legkevésbé ismert klubokban ő játszott, egyébként is óráis világjáró: 13 profi idénye alatt 14 klubban játszott, az észt Tartu Rocknál és az ukrán Donetsknél pedig kétszer is. Jövőre többször is találkozhatnak vele a szolnokiak, hiszen a következő idényre aláírt a macedón MZT Szkopjéhez. Három éve még csak kiegészítő volt, ám tavaly Sanikidzétől alig lemaradva volt a grúzok második legeredményesebbje az Eb-n, 5.8 meccsenkénti gólpasszával pedig magasan a legjobb volt a keretben.

Két nagyon komoly név hiányzik majd tőlük. Az egyik Ricky Hickman, aki idén nyert Euroligát a Maccabi Tel-Avivval - azóta már leigazolta a török sztárklub, a Fenerbahce -, és aki a 2013-as sorozatban is a válogatott egyik erőssége volt - ő rehabon van a nyáron az Egyesült Államokban, egészen biztosan nem játszik majd. A másik az a Manuchar Markoishvili, aki volt olasz, szlovén és török bajnok is már, volt az Adria Liga All-Star csapatának tagja, és aki idén nyáron kétéves szerződést írt alá az oroszok kirakatcsapatával, a CSZKA Moszkvával - az ő sorsa egyelőre bizonytalan, az is elképzelhető, hogy játszik, de a felkészülést teljesen kihagyta, így szinte biztos, hogy nem lesz itt most Kecskeméten sem. Még egy fontos hiányzójuk van, illetve valószínűleg vele sem kell számolnunk egyelőre: a 216 centi magas center, Giorgi Shermandini sem tudott eddig csapata segítségére lenni, de róla csak annyi volt biztos, hogy a csehek elleni első meccset kihagyja, a továbbiakról sokat nem tudni. Shermandini kétszer nyert már Euroligát - egyszer az Olimpiakosszal, egyszer a másik görög sztárklubbal, a Panathinaikosszal -, de játszott a Maccabinál, a Cantúban, a Union Olimpijánál és a CAI Zaragozánál is.

A hármas-négyes poszton a legmélyebbek a grúzok, hiszen a Shengelia - Sanikidze duó mögött ott van kiscsatárnak Duda Sanadze és Levan Patsatsia - mindketten komoly szerepet kaptak a csehek elleni összecsapáson -, erőcsatárban pedig Beka Burjanadze. A 203 centi magas, 20 esztendős erőcsatár, Burjanadze már három éve játszik Spanyolországban, a Baloncesto Sevilla együttesénél, igaz, a legutóbbi idényben is kiegészítőként (29 meccs, 5.5 perc), viszont az idei B divíziós U20-as Eb-n ő lett a pontkirály 21.6-es átlagával, és a pattanóknál is a harmadik helyen végzett (9.5). Sanadze 196 centis, 22 éves swingman, ő az amerikai egyetemi bajnokságban edződött az elmúlt két idényben, a San Diego egyetemen - ott viszont komoly szerepet vállalt (29 meccs, 27.2 perc, 13.0 pont, 3.7 pattanó).  A 25 éves, 198 centi magas Patsatsia is Amerikába járt egyetemre, majd hazája bajnokságában töltötte azóta pályafutása legnagyobb részét - idén játszott Ukrajnában, majd az utolsó pár hétben, hónapban a MIA Academy nevű grúz klubnál. Patsatsia ott volt a tavalyi Eb-n, a másik két játékos első kontinenstornájára készül.

Két játékos van, akiről még mindenképpen szót kell ejteni. Az egyik a grúz bajnok Dinami Tbilisi 27 esztendős, 192 centi magas dobóhátvédje, Besik Lezhava, aki a Tbilisi egyik húzóembereként járult hozzá a bajnoki címhez (24 meccs, 29.0 perc, 12.8 pont, 3.7 pattanó, 3.5 gólpassz). A másik a 23 esztendős, 211 centi magas erőcsatár, Nika Metreveli, akit már hat esztendővel ezelőtt elvitt a MontePaschi Siena, aztán végül folyamatosan kölcsönadogatták, nem nagyon tudta bizonyítani sehol sem, hogy akkora tehetség, amit anno megláttak benne. Tavaly a grúz Sokhuminál kezdte az idényt (7 meccs, 25.7 perc, 13.3 pont, 8.6 pattanó), de az ex-pécsi Alex Legion vezette Roseto Sharksban már csak kiegészítő tudott lenni az olasz harmadik vonalban (8 meccs, 18.3 perc, 7.4 pont, 3.4 pattanó). Metreveli mindkét Eb-n ott volt a csapattal, Lezhava pedig a tavalyin, de egyikőjük sem kapott túl sok lehetőséget az első találkozón.

A keret többi tagja minimális vagy ennyi lehetőséget sem fog valószínűleg kapni.

 

Felkészülés

Macedóniában kezdték a felkészülést július 16-án. A románokat könnyedén verték 83-71-re úgy, hogy a félidőben 16, a harmadik negyed végén pedig 19 egységgel álltak már jobban. A második meccsükön Ausztriát sikerült két vállra fektetniük, őket 78-74-re verték meg hosszabbítás után - 9 pontos félidei hátrányból tudtak visszakapaszkodni. A harmadik játéknapon aztán nagy verségbe szaladtak bele, a házigazdák 85-55-re verték - Macedónia végig sokkal jobban kosárlabdázott.

Az Adecco Kupán vettek ezután részt Szlovéniában. Ukrajnát úgy verték 70-62-re, hogy az első negyedet követően 11 pontos hátrányba kerültek, ezt dolgozták le a hátralévő 30 percben. Szlovénia ellen aztán kiütéses vereséget szenvedtek (68-95) úgy, hogy a második negyedben összesen 2 pontot dobtak, és már ekkor 25 pontos hátrányba kerültek. A harmadik mérkőzésen Kanada volt az ellenfelük, de itt is elrontották a második felvonást, 10 pontos hátrányból pedig nem tudtak már visszakapaszkodni (66-83).

Litvánia ellen folytatták, két mérkőzést játszottak idegenben, de egyikben sem volt túl sok köszönet (51-82 és 54-81) - a házigazda csapatok ellen nem ment nekik az egész felkészülés során, ez a selejtezőkön, az idegenbeli meccseken érdekes lehet játékerő ide vagy oda.

Augusztus első hétvégéjén aztán egy hazai rendezésű tornát is lebonyolítottak. A Tbilisi City Hall Kupán előbb leiskolázták Moldovát (108-56), majd a dupla-duplát elérő Pachulia segítségével, a félidőben már 13 pontos előnyt kidolgozva verték Nagy-Britanniát (73-60), végül a fehéroroszokat nagy csatában, végig szoros meccsen győzték le (76-66), ezzel pozitív hangulatban kezdhettek neki a selejtezőknek.

 

Eddigi mérkőzések

Az első fordulóban a cseheket fogadták. Az első negyedben Pachulia vezérletével 5 pontos előnyre tettek szert (17-12). A második negyedben a csehek egyenlítettek, fordítottak is, de Pachuliával és Shengeliával nem bírtak, utóbbi a félidő utolsó fél percében két kosarat is szerzett, így 4 ponttal még mindig a vendéglátók álltak jobban 20 perc játék után (36-32). A forgatókönyv ugyanaz maradt a harmadik negyedben is: a csehek fordítottak, a grúzok pedig ezúttal Sanadzének köszönhetően vették vissza a vezetést, a záró 10 perc előtt viszont már csak 2 pont előnyük volt (55-53). A negyedik negyedben aztán Sanadze és leginkább Burjanadze kosaraival sikerült 10 pontos előnyre szert tenniük, onnan pedig nem volt már visszaút a csehek számára (73-62).

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus