Egy cél, két csapat: érvényesítette akaratát az Alba

A palánk alatt dominált a Fehérvár - Shepard kulcsszereplővé vált - Govenst megfogták, nem működött a Falco - ki volt a döntő MVP-je?

 

A palánk alatt az Alba dominált 

Nagyon agresszíven kezdett a Fehérvár, az első negyedben már hat támadópattanót szereztek meg Keller Ákosék, összességében 16-7-re nyerték a lecsorgók csatáját, és a Keller-Lóránt páros több pontot és több duplát jegyzett, mint a teljes Falco. 

Szekulovics váltott is, Zsigeranovics legutóbb összesen tíz percet játszott, most viszont már a nagyszüetig 14-et, mellette Tóth is 13-at, a lepattanózásban tátongó lyuk betömésére két magassal játszott a Falco. Azt viszont már többször láttuk a szezon során, hogy ebben a felállásban közel sincs olyan a támadójáték, mint amikor Govens körbe van véve tripladobókkal, ezt súlyosbította az is, hogy Shepard vezérletével óriási intenzitással védekezett az Alba - egyszerűen nem jöttek a megszokott helyzetek a vendégeknél. 

Zsigeranovics végül 26 percet játszott, és nagyon kellett az ő négy támadópattanója, de összességében megmaradt az Alba fölénye ezen a téren, igaz, a meccs végére azért valamelyest csökkent - Keller így is behúzott 14-et, de rajta kívül még hárman jutottak öt fölé. 

Edwards bekerült a kezdőbe

A rájátszás során először volt kezdő az Alba hátvédje, éppen a szezon legfontosabb összecsapásán. A dobással eleinte szenvedett, de a védekezése mellett szedte a támadópattanókat, harcolta ki a faultokat, és komoly mezőnymunkát végzett, majd a harmadik negyed elején, amikor védekezést váltott a Falco, pillanatok alatt bevert egymaga nyolc pontot is. Végül 13 ponttal, 7 pattanóval, három gólpasszal, egy labdaszerzéssel és két blokkal zárt, nagyon fontos szerepet vállalt a győzelemben. 

Shepard kulcsszereplő volt

A kiscsatár szenzációsan védekezett az ötödik meccsen, főleg Govensen, támadásban eleinte kimaradtak a dobásai, de a leindításokból, belépésekből és lepattanók után is eredményes tudott lenni - a nagyszünetben 6/9-es mezőnymutatóval, 12 ponttal csapata legjobb dobójaként állt. Hiánya még feltűnőbb lett akkor, amikor lecserélte őt Dzunics az addig szenvedő Falco egymást követő két támadásból is kosarat szerzett, majd két eladott labda után újra sorozatban háromból, így maradt meccsben. Végül 18 pontig és 22 VAL-ig jutott, de a Govensen bemutatott védekezése volt igazán az, amely aranyat ért - a Falco sztárját szinte egyedülálló módon fogta meg, rendre Keller Ákos felé tudta terelni, leütközte, utolérte, hosszú karjai mellett nem lehetett dobással próbálkozni.

Későn ébredt Govens

A nagyszünetben négy pont, (2/8 mezőnyből), három gólpassz, két eladott labda állt a dobógép neve mellett, Shepard szorításában csak szenvedett, nem találta meg a helyzeteit, nem találta meg a társait, és nem sok pozitív hatása volt a meccsre. A harmadik negyed nagy részében is ez volt a helyzet, aztán a játékrész végén egy támadásból dobott öt pontot, amivel "berúgta a motort", a záró etapban kilenc pontot és öt gólpasszt jegyzett, felhozta csapatát, megtalálta a réseket - a pontot az i-re viszont nem tudta már feltenni. Pihenni ezúttal sem tudott, az első félidőben kapott 24 másodpercet a padon, a másodikban annyit sem, a döntő öt meccsén összesen 39,4 percet átlagolt - brutális terhelés alatt volt az egész rájátszásban....

Nem működött a Falco játéka

Könnyű azt mondani, hogy gyengén dobott a Szombathely, de ennek megvolt az oka, Govens limitálásával egyszerűen nem jöttek a megszokott helyzetek, nem volt meg a ritmus, és alig-alig akadt érdemi kinti triplalehetőség a vendégjátékosok számára. Ezúttal sem Váradi, sem Medford nem tudott igazán fellépni játékszervezésben, csapatszinten nem tudták azt hozni, amit a negyedik mérkőzésen, így pedig az egész támadójáték összeomlott - a sokszor megmutatott "nem adjuk fel" szellemiség így is visszahozta őket a meccsbe, de elöl gyaorlatilag a teljes találkozó során csak szenvedtek.

Ki volt a döntő MVP-je?

Érdekes kérdés, hogy egyénileg ki volt a finálé legjobb játékosa. Vesztes csapatból nem nagyon illik ilyet választani, de Govens kereken 20 pontot átlagolt az öt meccsen, igaz, alig 36%-os mezőnymutatóval, amit 90% feletti büntetőzéssel kozmetikázott - ehhez jött még 6,4 lepattanó és 6,6 gólpassz, ráadásul védekezésben kereken egy blokkot és 2,2 labdaszerzést is jegyzett meccsenként. Ha a győztes csapat legjobbját keressük, akkor Keller Ákos (7,8 pont 58,6%-kal, 7,6 lepattanó, 1,6 blokk, kiemelkedő ötödik meccs, remek védekezés) és Winston Shepard (12,6 pont 63%-kal, 5,8 lepattanó, 2,8 gólpassz) neve merülhet fel leginkább, de Lóránt Péter (10,8 pont 48%-kal, 6,6 lepattanó), vagy Justin Edwards (14,2 pont 33,8%-kal, 6,6 lepattanó, 2,8 gólpassz) is megtette a magáét. 

fotó, slide: kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus