Egy cél, négy csapat: hiányzott még pár perc Ubilla

Ritka kevés perccel és dobással zárt a nem 100%-os irányító - Lóránt gyengébb estéje is belefért - váltogathatta fegyvereit az Alba - készülhet a döntőre a Fehérvár - felemelt fejjel mehet a bronzcsatába a ZTE.

Kellett volna még már perc Ubilla

A várakozásoknak megfelelően felszívta magát hazai pályán az egerszegi alakulat, és a meccs nagy részében az ő akaratuk is érvényesült. Ubilla nagyszerűen mozgatta együttesét, a kettő-kettők végén rendre jól döntött, megtalálta a belépő magasembereket, ha erre odafigyeltek Lóránték, akkor jött egy tökéletes ütemben meglőtt passz kifelé, vagy éppen befejezte saját maga. Az irányító ismét bizonyította, hogy képes egymaga elvezetni egy komplett támadójátékot, igaz, ezt most Norfleet extra dobásai is megspékelték, így jutott tíz pont feletti előnyhöz a gárda.

A fáradtság azonban egyre inkább kijött a közel sem 100%-os csapaton, elrontottak kilenc büntetőt, az említett Ubilla végül csak 28 percet bírt, a negyedik negyedben is kapott egy hosszabb pihenőt, ami döntőnek is bizonyult - vezetett a ZTE, majd ő elfáradt, kiegyenlített az Alba, és Ubilla le is ült. Nélküle aztán négy perc alatt összesen két pontot tudtak dobni a hazaiak, fölénybe került a Fehérvár, ezen pedig már Ubilla sem tudott változtatni - ugyan volt még egy gólpassza és egy labdaszerzése, megőrizte előnyét az Alba.

Hogy ez a 28 perc mennyire kevés Ubillától, azt jól mutatja, hogy utoljára március 23-án, a Jászberény ellen 119-75-re megnyert alapszakasz-meccsen maradt harminc perc alatt, valamint a kilenc mezőnykísérleténél is csak a Szolnok elleni negyedik találkozón vállalt kevesebbet március 16-a óta. Beleszámítva azt is, hogy milyen kontroll alatt tudta tartani a ZTE támadásait, és hogy milyen gyakorisággal hozta remek helyzetbe a palánk alatt Drungilasékat, láthatjuk, hogy ha ő 100%-os, bizony könnyen a zalaiak felé is billenhetett volna a mérleg nyelve - ez viszont már történelem, a ZTE kikapott, Ubilla pedig már a Körmend ellen készülhet a nem teljesen egészséges térdével.

Váltogathatta fegyvereit az Alba

A találkozó elején Taylor 3/3 triplájával maradt meccsben a Fehérvár, később elkezdték tömni labdával Keller Ákost (a harmadik negyedben gyors egymás utánban többször is megtalálták a gyűrű alatt), de amikor arra volt szükség, akkor dobatták Shepardot, illetve Mohammedet is. A negyedik negyed második felében a faultgondokkal küzdő Edwards rámolt be hat pontot, de az említett Mohammed-Shepard páros is a legjobbkor szólt hozzá - mindig volt mihez nyúlnia Dzunics Braniszlavnak. Az első félidőben főleg a betörések és a palánk alól szerzett kosarak hiányoztak, de a fordulás után már átvették az irányítást itt is a vendégek, végül több duplával zártak, mint a ZTE.

Lóránt gyengébb estéje is belefért

16 pontot, 8 lepattanót és 3 gólpasszt átlagol eddig a rájátszásban az általunk az alapszakasz MVP-jének választott magasember úgy, hogy 52%-kal dob mezőnyből, és 50%-kal triplázik - a VAL-listán a harmadik Govens, valamint Allen mögött. Egyetlen gyengébb találkozója volt eddig, a ZTE elleni első meccs (5/12 mezőnyből, 2/5 büntető, 11 pont), ahol ki is kapott együttese, és sokáig úgy tűnt, hogy ezen az összecsapáson sem tudja megoldani a feladatot az Alba az ő jó teljesítménye nélkül - hamar faultgondokba került, nem kapta el a ritmust. Végül azonban mégsem kellett tőle extra, megállt négy pontnál, bár a hajrában volt egy kulcsfontosságú gólpassza és egy támadópattanója is, amivel nagyon sokat tett a sikerért - védekezésben is hajtott, a társak pedig végül megdobták a kellő pontmennyiséget.

Felemelt fejjel búcsúzhat a ZTE

Nagyon messze felülteljesítette az elvárásokat a zalai csapat, a tavasz folyamán volt, hogy elég távolinak tűnt számukra a felsőház, aztán egy kaposvári idegenbeli győzelemmel a saját kezükbe vették a sorsukat - az ott megszerzett lendülettel bemasíroztak a legjobb öt közé, a felsőházban megelőzték, majd a playoff első körében ki is ejtették a címvédő Szolnokot. Ezt követően teljes kerettel elvették az Alba pályaelőnyét, majd jött Norfleet sérülése és az elrontott hazai találkozó - ennek "hozománya" volt a harmadik összecsapás, itt pedig szintén nem tudtak 100%-os kerettel kiállni. Így is büszkén, felemelt fejjel mehetnek bele a bronzcsatába a Körmenddel, ahol ugyan pályahátrányban vannak, de így is minden esélyük megvan az éremre, ha addig sikerül pihentetniük, jobb állapotba hozniuk Ubillát.

Igaz, a harmadik helyért vívott küzdelemben a Körmend pihentebb lehet, de a vasiaknak talán több okuk van a csalódottságra, hiszen számukra nem kiemelkedően extra teljesítmény egy bronzcsata.

Készülhet a döntőre az Alba

Nem brillírozik eddig a rájátszásban, de az vitathatatlan, hogy megérdemelten jutott el a fináléig az első kiemelt - a Kecskemét elleni két szoros végjáték után elvesztették a pályaelőnyt is Kellerék a ZTE ellen, de kétszer nyertek idegenben, időszakosan összekapták a védekezésüket, ezzel pedig mindenképpen esélyesek lehetnek a döntőben is.

Az viszont biztos, hogy nagyon kemény feladat elé néznek a borzasztóan jól összerakott Falcóval szemben még pályaelőnyből is. Egyénileg főleg Edwards nyújtott olyat védekezésben, amelyre alapozhatnak Govens ellen, de Mohammedet, Taylort (ő is fogta rendszeresen Norfleetet például), vagy akár Shepardot is ráteheti Dzunics a Szombathely legjobbjára. Papíron lehet fehérvári válasz a legtöbb Falco-szerkerzetre (Zsigeranovicsra be lehet küldenI Farrt, Medfordra ők is lehetnek alacsonyabbak), de az biztos, hogy a legjobb védekezésüket kell előhúzniuk a bajnoki címért.

Azt pedig még hozzátehetjük, hogy látva a szombathelyi hazai pályát, a Fehérváron rögtön óriási nyomás lehet az első meccsen, hogy megvédje a pályaelőnyt...
 

fotó: zaol.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus