Egy cél, négy csapat: újabb körmendi esély úszott el

Govens és Pustahvar is nyerőember a Falcónál - ismét elrontotta a végjátékot a Körmend - ezzel a védekezéssel nyerhet az Alba - mit léphet a ZTE? - itt már nem a mélység számít. 

Újabb elszalasztott körmendi lehetőség

Ahogy az első meccsen meglépett tizenhét ponttal Gasper Potocnik alakulata, és ahogy a negyedik negyedben is volt már kilencpontos fórban, úgy ezúttal is megvolt a kellő előny Ferenczék számára - hiába, a Falco megint felállt kétszer is tíz egység feletti hátrányból. Ezek a leolvadások a teljes szezonban jellemzőek a Körmendre, de most könnyen lehet, hogy elmegy rajta a döntőbe jutás: ahogy az Alba lemendzselte a ZTE elleni második mérkőzését, úgy kellett volna megoldania a feladatot az MTE-nek is. Ez ezúttal sem sikerült, 60-49 után jött egy elrontott Allen-tripla, majd sorozatban három eladott labda, amivel ismét visszahozták a meccsbe a vendégeket, majd a hajrában, egál állásnál sem volt különösebb tervük támadásban. Kettőből két szoros végjátékot rontottak el úgy, hogy mindkétszer már félig a kezükben volt a meccs - ezzel közel lehetetlen helyzetbe hozták magukat.

Egy érdekesség: az utolsó öt percben nem osztottak ki gólpasszt a körmendi játékosok, és az ekkor vezetett tíz támadás során összesen tizennégy passzt (!) csináltak meg Allenék, nem számítva az oldavonali bedobásokat - jó dobóhelyzetet pontosan nullát alakítottak ki, illetve Kromah egy-egye után érkezett tőle egy ziccer, ami annak tekinthető. 

A Govens-hatás

Félelmetes meccset hozott a párharc első felvonásán Darrin Govens, másodjára pedig természetesen a teljes védekezését ellene szervezte meg a Körmend. Igyekeztek minél inkább elválasztani a labdától, minél korábban leütközni, és minden zárás után kapott egy újabb védőt az arcába - amúgy is cserélgették rajta Kromah-t, Gibbst és Smith-t, mindig új kihívás elé próbálták állítani. Aztán ahogy leütötte a labdát, már jött is a duplázás, elterelték valamely oldalra, és időbe telt, mire Govens megtalálta, hogy ezekből hogy lehet a leghatékonyabban kipasszolni - a statisztika szerint végül nyolc gólpasszal és két eladott labdával zárt, de a második félidőben ennél jóval több jó helyzetet teremtett társainak. Megbízható fegyvernek azonban csak Pustahvar (20 pont, 8/11 mezőnyből, 4/5 tripla, 8 lepattanó) bizonyult, de az így is látszik, hogy Govens a magyar bajnokságban ritkán látott szinten képes dominálni, és a negyedik negyed elején hamar bevert nyolc pontot is négy mezőnykísérletből - ennél keményebben nem nagyon lehet védekezni rajta, mégis megtalálta a módját, hogy sikerre vezesse csapatát. Annak ellenére így van ez, hogy egy felelőtlen fault miatt az utolsó bő két percet nélküle húzta be a Falco - ő olyan önbizalmat és tartást tud adni csapatának, annyi terhet levesz mindenki más válláról, amely finoman szólva nem gyakori ezen a szinten.

Pustahvar óriási érték

A 32 éves, sok nagy csatát megélt rutinos erőcsatár játékára hatalmas szüksége van a Szombathelynek: ugyan a középszakaszban nem játszott túl hatékonyan, a rájátszás első körében már megvillant az utolsó, mindent eldöntő meccsen, a Körmend ellen pedig abszolút nyerőember eddig. Az első meccsen is bevert húsz pontot nyolc lepattanóval, nagyon fontos pillanatokban tolta meg a Falco szekerét, ezúttal pedig még inkább előtérbe került: a meccs elején ő állította meg a Körmend rohamát, a negyedik negyedben is bedobott egy iszonyatosan fontos hármast, visszatett egy támadópattanót, és az ő nevéhez fűződik a meccset eldöntő blokk is. Váradi Benedek hármasáról sem szabad elfeledkeznünk, de Pustahvar már sorozatban másodszor tud gyakorlatilag vezérré fellépni Govens mellé, rutinja és magabiztossága aranyat (de minimum döntőt...) érhet csapatának - az üres hármasokat szinte automatikusan küldi a helyére, és nélkülözhetetlen láncszeme a szombathelyi gépezetnek.

Hogy mit csinálhat a Körmend?

Gyakorlatilag semmit - ennél jobban nem nagyon lehet védekezni Govensen, most megoldották a lepattanózást (csak 35-34-re nyert a Falco, 7-7 volt a támadók aránya), támadásban pedig ugyanezt játszották egész szezonban, nem valószínű, hogy éppen most tud valami extrát előhúzni Gasper Potocnik. Ez egyébként mindkét meccsen működött is, több olyan extra képességű játékos van a csapatban, akik bármikor képesek megszórni az ellenfelet, de amíg nem tudnak negyven percen keresztül koncentrálni, addig nem fognak legyőzni egy olyan jó, tudatos, szervezett csapatot, mint a Falco. A kérdés tehát az, hogy mentálisan milyen állapotban lesznek Kromah-ék Szombathelyen, és hogy mit hoz ki belőlük az, hogy a szakadék szélére kerültek - nem elképzelhetetlen számukra a visszaút, de ahhoz nem férnek bele ezek a leolvadások.

Ezzel a védekezéssel nyerhet az Alba

A második mérkőzésen már előhúzta azt a játékát az első kiemelt, amely miatt bajnokesélyes, de talán most először láttuk ezt az arcát a rájátszásban. Egyátalán nem úgy kezdtek Lóránték, ahogy az első meccsen, kőkeményen elvették a ZTE triplalehetőségeit, most sikerült jól rotálniuk a kettő-kettők után, és a labda nélküli emberekkel is tartották a lépést. Ennek több labdaszerzés, elkerült egerszegi triplaeső és többé-kevésbé kontrollált játék lett az eredménye, legalábbis az első félidőben - hullámvölgyek persze most is akadtak az Albánál, de ez ezúlttal belefért. Ha ezt a kemény védekezést hozzák a továbbiakban, ennyire fizikálisak tudnak maradni a fáradó Ubilláék ellen, támadásban pedig ilyen türelmesek és koncentráltak lesznek (nagyon jól érezték, hogy mikor kell leindítani és mikor lassítani), akkor feléjük billenhet ez a párharc a folytatásban - bár azt jobb lenne elkerülniük, hogy még egyszer harminc büntetőt dobhasson a ZTE.

Mit léphet a ZTE?

Nehéz helyzetben van Bencze Tamás, mert csapata egyértelműen fáradt, ezt pedig tetézheti Norfleet sérülése - nem tudni, hogy a folytatásra milyen állapotban lesz a hátvéd, mindenesetre rá óriási szükségük lenne a zalaiaknak. Az látszik, hogy ha így védekezik az Alba, akkor nagyon koncentrált és nagyon pontos támadójátékra van szükség az eredményességhez, és ez most a 85 dobott pont ellenére kevésbé volt meg - öt alatt volt az olyan triplakísérleteik száma, amelyek betörés-kiosztásból, jó helyzetből érkeztek, pedig ez adja a játékuk alapját. Az első félidőben ezt még tudták egyensúlyozni betörésekkel, kiharcolt faultokkal úgy is, hogy Drungilast ezúttal kevésbé találták meg, de a harmadik negyedre elfogyott az erő: ekkor érkezett még egy Ubilla-show, amivel ott tudtak maradni az Alba sarkában, de a záró etap elején végleg meglépett a Fehérvár. 

Ebben az időszakban sorozatban kilenc dobást hibáztak el (támadópattanók utáni lehetőségekkel együtt), miközben kaptak tizenkét pontot - két üres triplát, két zsákolást és egy ziccert, a tizenkét egységből tíz fastbreak-pontnak számít, és öt kosárból négyszer Edwards adta a gólpasszt. Itt kanyarodhatunk rá egy gondolat erejéig még a védekezésre, hiszen a 94 kapott pont rengeteg, és bár az Alba dobószázalékai parádésak (55,1% mezőnyből, 10/20 tripla), borzasztóan sok üres helyzetet vállalhattak el Lóránték szinte a teljes mérkőzés során - csak percekig voltak hatékonyak hátul Drungilasék. Ezt is lehet persze a fáradtság számlájára írni, meglátjuk, hogy egy nappal több pihenő után javul-e a helyzet - túl nagy taktikai változtatásra nincs lehetőség, főleg ha Norfleet nem 100%-os.

Itt már nem a mélység számít

A Körmend-Falcón hét-hét ember játszotta végig a mérkőzést úgy, hogy Csorvási Milán most tért vissza Kromah-éknál, plusz "mutatóban" pályára került Németh, illetve Bognár - rotációról viszont nem nagyon beszélhetünk, van a kezdőötös, plusz egy-egy ember, aki kicsit mást tud hozni a padról. Ennél éppen csak egy fél fokkal volt mélyebb az Alba és a ZTE, pedig ők egy nappal kevesebbet pihenhettek, de Kis Raul bő nyolc, Luka Markovics pedig bő hét percet kapott csak, támadásban különösebb szerep nélkül - ebben a körben már abszolút nem a mélység a lényeg, hanem hogy legyen egy működöképes ötös, két játékos, aki hozzá tud tenni, ha a helyzet azt kívánja, és ha van, akkor még egy valaki, aki felmegy addig, amíg az egyik kezdő levegő után kapkod.
 

fotó: Szendi Péter - vaol.hu
slide: kosarsrport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus