Elhunyt Bokor György

Újra gyászol a magyar kosárlabda sport, 86 éves korában elhunyt Bokor György. Neve összeforrt a MAFC-cal, amelynek játékosaként háromszor magyar bajnoki címet, Európa-bajnoki ezüstöt (1953 Moszkva) és főiskolai világbajnoki címet szerzett, valamint a magyar válogatott tagjaként részt vett az 1952-es helsinki olimpián.

Az 1928-ban született Bokor nem kosarasként, hanem a BEAC-ban atlétaként kezdte sportpályafutását, így amikor 1948-ban a MAFC-hoz került, már meglehetősen jó fizikai alapokkal rendelkezett. Egy évig az NB II-es "fiókcsapatban" pallérozódott, majd miután 1949-ben felkerült a "nagyokhoz", bő évtizeden át volt meghatározó tagja a "két és fél" - akkoriban még tavaszi őszi rendszerben játszották a bajnokságokat, amelyek egy naptári évben lezajlottak, de 1956-ban az ismert események miatt nem lehetett az őszi szezont lejátszani -, hivatalosan három bajnoki címet szerző MAFC-nak. Az ötvenes évek elején megnősült, felesége a szintén válogatott kosaras, Bárány Mária lett.

A magas szintű sportolás mellett Bokor György tanult, a Műszaki Egyetemen építészmérnöki diplomát szerzett.

Aktív játékos pályafutása befejeztével nem szakadt el csapatától, különböző pozíciókat betöltve kísérte figyelemmel az utána piros-feketében szereplő korosztályok játékosait. Szoros kapcsolata volt a Kangyal, Gabányi, majd a Salgó, Ujhelyi fémjelezte MAFC-cal, s ekkor már mint a szakosztály csupa szív vezetője utazott az együttessel vidékre is a mérkőzésekre, s az utánpótlásra, a MAFC-ban kosarazó fiatalokra is próbált figyelni.

Később, bár szeretett csapata visszaesett a másodosztályba, de amíg tudott, kijárt a MAFC-meccsekre. Azt követően azonban, hogy néhány éve protézis beültetést hajtottak végre rajta, az időközben megözvegyült Bokor már ritkán mozdult ki lakásából. A régi játszótársak, Telegdy György, a Londonban élő Cselkó Tibor, a Tímár-Geng fivérek, egy ideig Borbély Pál, s a náluk fiatalabb Kangyal Tibor úgy negyed évente Bokornál gyűltek össze kis múltidézésre, nosztalgiázásra.

A "piros-fekete vérű" sportember civilben, építészként az OTSH-ban dolgozva több létesítménynek volt műszaki vezetője.

A legendás kosaras s sportvezető sajnos már nem élhette meg, hogy a következő évadban az élvonalban szereplő kedvenc csapatát újra a legjobbak között láthassa.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus