Férfi Magyar Kupa Nyolcas Döntő - Beharangozó

Pénteken kezdetét veszi a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa Nyolcas Döntője - a háromnapos torna előtt lássuk az esélyeket.

Sopron KC - Zalakerámia ZTE KK 13:00

Rögtön egy olyan mérkőzéssel kezdődik a torna, amin elég sok lesz a kérdőjel, főleg a soproni oldalon.

Nagyon fontos tényező lesz, hogy Edin Bavcic tudja-e vállalni a játékot, és ha igen, akkor milyen állapotban, illetve hogy az új center, Travis Taylor hogyan tudott beilleszkedni kedd óta Sabáli Balázs együttesébe. Bavcic nélkül két zakót gyűjtött be a Sopron 4 napon belül, ráadásul a Körmend hazai környezetben is elég komoly verést mért rájuk, a bosnyákra nagy szükség lenne. Taylornál egyelőre a sötétben kell tapogatóznia mindenkinek - kivéve persze a soproniakat, de nekik se volt olyan sok idejük még együtt dolgozni a magasemberrel. Általában ennyi idő azért elég kevés szokott lenni egy játékos beépítésére, de olyan is előfordult már, hogy egy "melós" kosaras a gépről leesve is tudta ugyanazt hozni, amit egyébként bármelyik mérkőzésen, a pattanózásával és palánk alatti védekezésével pedig azonnal meccsbefolyásoló tényező lehet az amerikai - főleg ha nincs Bavcic.

A ZTE-nél épp az a hír, hogy nincs hír, egyelőre nincs helyettese Ante Krapicnak, így ők az egyébként sem hosszú rotációt még szűkebbre kénytelenek húzni. Azt már idén megszokhattuk Bencze Tamáséknál, hogy ettől függetlenül szállítják az eredményeket, győzelmeket, viszont nekik hétközi meccsük is volt Szegeden, így 4 mérkőzést játszottak le az elmúlt két hétben (csütörtök, szerda, szombat, kedd), 1-gyel többet, mint bárki más a mostani 8 fős mezőnyben, ez pedig a rövidebb kerettel együtt már számíthat. 

A Sopronnak papíron sokkal hosszabb a rotációja, hiszen az alapkezdőjük mögött most már ott van Taylor és rendszeresen játszik a Ruják András, Dénes Gábor, Takács Norbert, Molnár Márton kvartett, míg a túloldalon Gáspár Dávid, Velkey János, Czinger Zoltán és Fekete Viktor jönnek általában a padról, az elég nagy differencia. Itt jön azonban a képbe Bavcic, Djordje Pantelics ellen ugyanis elég komoly lutri lesz Taylor, ha mégsem játszik a bosnyák, ott a mennyiségi fölény "épphogy túlélés"-re változhat azonnal Bavcic hiányában. A kezdők mindkét gárdánál jól összerakott és kifejezetten jól összeillő ötösöknek tűnnek az eddigiek alapján, mindkét fél bizonyított már (a Sopron a nemzetközi kupából való kiesés után zsinórban 8 győztes meccsel, közte épp a Zalaegerszeg elleni hosszabbításos és a Szolnok elleni kiütéses sikerrel, a ZTE pedig egész idény legkellemesebb meglepetése, gyakorlatilag megingás nélkül hozzák eddig a 13-5-öt). A ZTE sokkal kiegyensúlyozottabb volt az eddigiek folyamán, a lehetőségeikből többet ki tudtak hozni, mint a túloldal és formában vannak jelenleg is, ők sorozatban 3 győztes meccsel indulnak neki a kupának.

Ha Bavcic nem játszik, akkor szerintem a rotációbeli fölény ellenére is esélyesebb valamivel a ZTE (mivel ez lesz az első meccsük a hétvégén), de ha Bavcic játszik is nagyon kis különbség van a két együttes között, jósolni nem nagyon lehet előre.

Kicsit előretekintve: a zalaegerszegiek előtt le a kalappal az idei teljesítményük miatt, de az valami ordas nagy meglepetés lenne, ha meg tudnák nyerni ezt a háromnapos rendezvényt, még egy szoros döntő is óriási szó lenne tőlük. A játékuk egészen kiváló, de hiába építenek az erősségeikre, egymás utáni napokon borzasztóan sokat számít az, mennyi emberre számíthatnak. Ha továbbjutnak, már az elődöntőben is hátrányban lehetnek (főleg az ASE ellen tűnhet fel a mennyiségbeli lemaradásuk), de a harmadik napra csodára lenne szükségük, hogy bírják szuflával. A Sopronnak szerintem az állománya megvan egy kupadöntőhöz, de Bavcic bevethetőségén múlik ez alapjáraton, illetve azon, hogy ő mennyire bírja a terhelést, miután három fordulót is kihagyott. Van esélyük a fináléra, ha Bavcicot össze tudták drótozni úgy, hogy ne csak az első napon legyen tényező, de esetleges döntőbeli esélyeiknek nem kedvez, hogy nehéz a sorsolásuk, két nagyon komoly mérkőzést kell megnyerniük, hogy eljussanak az arany kapujába.
 

Atomerőmű SE - Egis Körmend 15:30

A Paks nem nyújtott túl jó teljesítményt idegenben a rangadókon az előző hétvégéig, hiszen Szombathelyen és Zalaegerszegen is simán elhasaltak, Szolnokon pedig pocsék támadójátékot mutattak be. A Kaposvár hosszabbításos legyőzése azért utólag komoly fegyverténynek számít a Somogy megyei alakulat utóbbi időben mutatott sorozata után, az igazán fontos meccsüket azonban szombaton hozták, akkor ugyanis pont Körmenden tudtak megnyerni egy olyan mérkőzést, ami az eddigi forgatókönyvek alapján nem nekik feküdt - brusztolós, hajtós találkozón ugyan egylabdás sikert arattak, de hozták a győzelmet, így a lélektani fölény náluk lehet ezelőtt a meccs előtt.

A Körmendről már többször is leírtuk, a Perry-Petty csere és Dickerson sérülése után eléggé összeestek a naptári év legelején, az utóbbi fordulókban viszont kezdték összeszedni magukat, leginkább védekezésben. Ez Sopronban egy nagyon sima győzelmet ért, az ASE ellen viszont a támadásokkal volt probléma, negyeddöntőbeli ellenfelüktől így saját pályán is kikaptak. Idegenben ők sem parádéztak eddig az igazán komoly ellenfelek ellen és akkor még finoman fogalmaztunk: a soproni győzelmüket leszámítva Zalaegerszegen 13 ponttal kaptak ki, a Paks és az Alba pedig még simábban verte őket.

Mivel szombaton játszott egymással a két gárda egy nem éppen "vezessük félre az ellenfelet" jellegű mérkőzést, így sok újat nem nagyon tudnak egymásnak mutatni. A Körmend egyértelműen a védekezésével tud és akar mérkőzést nyerni, úgyhogy egy újabb szenvedős mérkőzés vár a listavezetőre, náluk azonban vannak még tartalékok. Medve Máté 2, Chris Dunn pedig 18 percet játszott csak a körmendi összecsapáson, utóbbi játékában nem volt sok köszönet (1/7 mezőny, 5 eladott labda), úgyhogy ha ők felépültek időközben és normál edzésmunkát tudtak végezni, akkor az ASE javulhat még, nem is keveset. Az biztos, hogy hasonló védekezésre lesz megint szükségük, de azt sem szabad elfelejteni, hogy amíg az előző találkozásukkor a Körmend hazai pályán játszott, most ők is "idegenben" lesznek.

Nagyjából hasonló mélységű kerettel dolgozhat a két fél, hiszen az egyik oldal általában 8, a másik pedig 9 embert forgat, ha mindenki hadra fogható - a ma érkező Alexander Fomin még nem játszhat majd -, de ezen sok minden főleg az első napon nem fog múlni, sokkal inkább az dönthet, jön-e újra a körmendiek előző két fordulóban látott védekezése, és ha igen, akkor a valószínűleg jobb állapotban lévő Dunn-nal ezt mennyire tudja ellensúlyozni az ASE, illetve a vasiak tudnak-e pontosabb támadójátékot nyújtani, mint saját otthonukban. A listavezető azért esélyesebb semleges pályán, a szombati mérkőzés után pláne, de nagy küzdelem lesz ez is.

Hosszútávon egyértelműen a Paksnak van több esélye, ha Dunn és Medve teljesen egészséges, de ez ugye egyáltalán nem biztos. A Körmendnél ez a fajta védekezés gyilkos a saját csapat számára is - talán egy esetleges elődöntőben ez még nem jön ki, de a harmadik napon már nagy gondjaik lehetnek szerintem. Ha továbbmennek a vasiak, akkor sem lehet azért kijelenteni, hogy mondjuk egy döntőre nem lehetnek jók, hiszen a Sopronnál Bavcic állapota kérdéses, a ZTE pedig a rövid rotáció miatt feküdhet nekik. A Paksnak egyértelmű és elég komoly fölénye lenne ilyen szempontból Bencze Tamásék ellen, a Sopronnal viszont egy kifejezetten éles elődöntőt vívhatnának, ha mindenki egészséges - és ez itt mindkét gárda szemszögéből nézve egy elég nagy "ha". Két elég komolynak tűnő erőpróba vár a döntősre, bárki is jut be innen vagy az első negyeddöntőből, emiatt hátrányban lehetnek majd a fináléban.
 

PVSK-PANNONPOWER - Falco-Trend Optika KC Szombathely 18:00

Két gödörben lévő együttes találkozik majd a harmadik negyeddöntőben, ami szintén megjósolhatatlanná teszi a párharcot.

A Pécs kezdte egész szépen összeszedni magát az előző naptári év végén, jöttek a győzelmek, a Sopron ellen ugyan egy vereség hazai pályán, de az ASE csak hosszabbításban győzte le őket Pakson, Zalaegerszegen pedig egy negyedik negyedbeli összeomlás kellett ahhoz, hogy ne hozzák el a bravúrgyőzelmet. Anthony Nelson azonban most már jó ideje csak sérült bokával tudja vállalni a játékot, ez pedig az előző két fordulóban meg is látszott - a MAFC csak simán, a Kaposvár viszont kiütéssel nyert ellenük, így zsinórban három zakóval indulnak neki a kupahétvégének.

A Falco utolsó 5 meccsén 2-3-as mérleget hozott, de nem sok félrevezetőbb mutató van ennél. Előtte kikaptak Kecskeméten is egy olyan mérkőzésen, amelyen az első félidőt még uralták, a két győzelmük pedig a Jászberény és a Nyíregyháza legyőzéséből származik - hiába tartották jól magukat Sopronban, az ASE csak tükörsimán verte őket, a ZTE ellen viszont egy elég csúfos, már-már megalázó vereséget szenvedtek, ami után Kálmán László lemondása is felmerült, de "csak" prémiummegvonással és a légióscserék belebegtetésével fegyelmeztek egyelőre a klubnál.

Alapvetően a Falco lehetőségei mások, hiszen 6 külföldit forgathatnak, akikből nyilván most is csak 5 szerepelhet majd, de az is bebizonyosodott az eddigiekben, hogy ezeknek a légiósoknak a többsége (talán Ryan Wrightot leszámítva) nem olyan szintű játékos, hogy olyan rettenetesen komoly játékerőt képviseljen a csapat egésze csak azért, mert darabra sok a külföldi. A Pécsnél eleve csak négy légiós van, viszont az ő legjobb játékuk így is tudatosabb volt szerintem abban a periódusban, amikor a Nelson-William Walker-Marko Popadics trióból mindenki egészséges volt, mint a szombathelyiek idén látott legjobbja.

Egyrészt nem érzem, hogy olyan rettenetesen nagy előnyben lenne bármelyik gárda is a másikkal szemben azt leszámítva, hogy a Falco rotációja mélyebb valamivel, másrészt ez szerintem ezen a héten semmilyen szinten nem lesz faktor, mivel mindkét gárda borzasztóan messze van attól, hogy a legjobb állapotukról beszélgethessünk. A Szombathely képes pillanatok alatt szétesni és lélekben feladni a meccseket, a Pécsnél pedig Nelson sérülése láthatólag kezd egyre nagyobb probléma lenni. Nekik nagyobb szükségük lenne arra, hogy mindenki 100%-os legyen, és erre szerintem nincs túl sok esély azok után, hogy az amerikai sérülten is folyamatosan játszott, még ha valószínűleg nem is sokat edzett hét közben.

Épp ezért megtippelhetetlen szerintem a végkimenetel, mert elég mélyről kell mindkét alakulatnak feljebb másznia, amelyik ezt inkább megteszi, az nyer, de ez kívülről előre megmondhatatlan, melyik csapat lesz. Adalék még a meccshez, hogy saját pályájától távol mindkét gárda csak 2-8 összességében, de ez sem visz nagyon közelebb a megoldáshoz. Annyi biztos, hogy hosszútávon szinte semmi esélye nincs egyik együttesnek sem a kupagyőzelemre, sőt, bombameglepetés lenne már az is, ha az elődöntőből ennek a párharcnak a győztese menne tovább a Szolnok-Fehérvár meccs továbbjutója ellenében.
 

Szolnoki Olaj KK - TLI-Alba Fehérvár 20:30

A nagy durranás a végére marad, hiszen a második a negyedikkel találkozik majd, ráadásul mindez egy Olaj-Alba rangadót jelent.

A Szolnok gyakorlatilag először tapasztalja meg idén, mi az az egy hét pihenő, hiszen múlt hét szerdán fejezték be a EuroCupot, addig végig heti két mérkőzést játszottak. A legutóbbi három találkozójukat megnyerték, de ebből kettőt a MAFC és a Nyíregyháza otthonában, előtte azonban hazai pályán levédekezték a Paksot. Idegenbeli rangadóik azért nekik is felemásak eddig, pont Székesfehérváron tudtak ugyan nyerni, de a Sopron és a Körmend is könnyedén verte őket, az ASE pedig hosszabbításban. A soproni mérkőzésen látszódott Sztrahinja Milosevics fontossága, de elvileg a szerb játékos most már jól van, biztosan fog játszani, az utóbbi hetekben pedig újra az elit védekezését hozta az Olaj, így összességében jó előjelekkel várhatják a hétvégét.

Az Alba is 4-1 az utolsó 5 mérkőzésén, ahogy a Szolnok is, viszont a rangadókkal van gondja a fehérváriaknak továbbra is. A Sopront még az SKC nemzetközi kupázása közben kapták el novemberben, januárban pedig az alakuló Körmendet hazai parketten fektették két vállra, de ha nem a saját pályán kell játszani, akkor vannak gondok Dzunics Braniszlavéknál, hiszen a ZTE és a Kaposvár is legyőzte őket az utóbbi egy hónapban, a Paks pedig még az "ősz" folyamán. Komolyabb ellenfelekkel szemben még mindig nem tudja saját akaratát érvényesíteni a székesfehérvári gárda, így pedig hiába van papíron nagyon erős keretük, a gyakorlatban ebből nem sokat mutattak még, ha az élcsapatok elleni produkcióikat nézzük.

Székesfehérváron november végefelé nyert a Szolnok, de abból azért nem érdemes túl messzemenő következtetéseket levonni, az Olajnál több légióscsere is volt azóta. Pór Péteréktől túl nagy meglepetésekre nem lehet számítani: a védekezésük kiváló, a támadójáték pedig a Burrell-Vojvoda-Milosevics-Boriszov négyesen múlik. Utóbbi a MAFC ellen összeszedte magát, Milosevics egész évben nagyon kiegyensúlyozott, Vojvoda pedig hetek óta újra év eleji formáját idézi, így azért elég pofásan néz ki a szolnoki támadórészleg is, de az amerikai "irányító" játékán sok múlik, egyedül ki tudja venni a játékból az összes csapattársát ugyanis, ez jobb ellenfelek ellen vereséget is hoz(hat) azonnal. Az Alba továbbra is próbál atletizálni, de a Szolnok a fehérvári meccsen szinte tökéletesen megakadályozta a gyorsindításaikat, felállt védelem ellen pedig továbbra sem elég szofisztikált az, amit nyújtanak, idegenben pedig pocsékul dobják a rangadókon a triplákat, ennek (is) köszönhetőek vereségeik.

Az Albánál nehéz megmondani, mikor szakadhat ki belőlük az a potenciál, ami bennük van, de eddig még nem nagyon sikerült ezt az erősebb ellenfelek ellen megtenniük, így hiába a nagyjából hasonló erősségű és mélységű állomány, a Szolnok esélyesebbnek számít.

Hosszútávon ez egy borzasztóan fontos mérkőzés lesz, az elődöntőben ugyanis (nem megbántva a pécsi és a szombathelyi csapatot, de) egy jóval gyengébb ellenfél ellen kellene továbbmenni, így a fináléba úgy érkezhet az egyik gárda, hogy valószínűleg egy könnyebb szombati napon lesznek túl, mint a másik ágról érkező ellenfél, amely két kemény ütközet elé néz várhatóan. Persze ennek is megvan a maga hátulütője, de egy háromnapos, háromeccses sorozatnál rengeteget számíthat a fizikai erő, a Szolnok és az Alba pedig alapvetően is a legmélyebb csapatok közé tartoznak az egész mezőnyben - bő rotációja van mindkét együttesnek, így az itteni győztes lesz az egyik, ha nem a legnagyobb favorit a kupagyőzelemre.
 

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus