Helyzetjelentés a téli szünetben - NBI/A, 11-14. hely

Az ünnepek miatt háromhetes szünet van az NBI/A csoportban - megnézzük, hogyan állnak a 11-14. helyen álló csapatok, mik a kilátásaik.

Az első öt helyen álló csapatokról (Atomerőmű SE, Egis Körmend, Szolnoki Olaj KK, Zalakerámia ZTE KK, TLI-Alba Fehérvár) ezen a linken olvashattok.

A 6-10. helyen álló csapatokról (Falco-Trend Optika KC Szombathely, Sopron KC, PVSK-PANNONPOWER, Kaposvári KK, Naturtex-SZTE-Szedeák) ezen a linken olvashattok.

 

KTE-Duna Aszfalt (5-7)

A tavalyi ezüstérmes nagyot zuhant a tabellán, de szerintem ennek világos okai vannak, és egyik sem Sztojan Ivkovics távozása. Változtak a légiósokra vonatkozó szabályok, így a honosítottak külföldinek számítanak, ami őket különösen érzékenyen érintette. Kinney és Barovics helyére nem igazoltak senkit, majd Kovács Pétert Lawrence Alexanderre cserélték - ez egy húzóember és egy nagyon fontos kiegészítő mínusz, a csapat többi része változatlan maradt. Eközben a légióskorlátot megemelték, így a mezőny többi tagja gyakorlatilag kivétel nélkül előrelépett, vannak olyan együttesek, amelyek nem is keveset. Tipikusan annak a példája, hogy az ő vonatuk hátrafelé indult el, míg a többieké előre, így aztán látszólag hatalmas a változás köztük és ellenfeleik között, és ez összességében nézve így is van. Szerintem ha Ivkovics marad az edző is visszaesnek, maximum az 5-7-es részleget előzik meg 1 vagy 2 győzelemmel, de vele sem kerülhették volna el a visszalépést.

Az látszik idén is, hogy összeszokottak (a negyedik legkevesebb pontot kapták eddig ebben a szezonban), de az is, hogy támadásban borzasztóan egysíkúak: ők dobták a legkevesebb pontot, 62-vel vannak lemaradva az utolsó előtti Pécstől, ami azt jelenti, hogy több mint 5 ponttal átlagolnak kevesebbet, mint bárki más az NBI/A-ban. Djeraszimovicson kívül nem nagyon van olyan játékosuk, aki meccsről meccsre kreativitást tudna hozni a játékba - a magyar mag általában a légiósok által teremtett helyzetekből él, Karahodzsics kiegyensúlyozatlan, ahogy Ivosev is sokszor csak erőlködik. Alexander még az, aki nagyjából stabilan hozza magát, de ő nem az a 15-20 pontos amerikai, akire most talán szüksége lenne a KTE-nek. Hiába érkezett a hátvéd idény közben, ez összességében nézve még mindig nem elég.

A nagyobb baj az szerintem, hogy nem is nagyon tudnak változtatni, hiszen a négy légiósuk megvan már, Ivosev és Karahodzsics nem számítanak már magyarnak honosításuk ellenére sem, így Djeraszimoviccsal és Alexanderrel megvan a négy külföldijük, ötödiket pedig nem tudni, bevállalnak-e - az erőviszonyokat nézve nem sok értelme lenne, de ez nyilván a vezetőség, szponzorok dolga. Nagyon kicserélni nem is érdemes senkit közülük, hiszen Alexander beválni látszik, a másik három játékost már ismerik, húzóemberek mindannyian (jobb napjaikon), használható magyart pedig év közben nem nagyon találni - 1-gyel szerződést is bontottak nemrég.

Összességében nézve a Kecskemét visszaesésében semmi meglepő nincs szerintem a mezőny többi tagjának és saját állományuk alakulását nézve. Azt nem tudom, hogy mi a gond, nincs pénz, nem akarnak többet költeni vagy bármi más, de a végeredmény szempontjából lényegtelen. Az sem feltétlenül segíti a csapatot, hogy a magyarok közül a Pongó testvérek eddig szinte csak játszott percekben léptek előre, a(z egyik) leghasznosabb kiegészítőjük pedig távozott. Bár ugyanolyan mérleggel állnak, mint a Pécs, a Szedeák és a Kaposvár, szerintem messze a legkisebb fejlődési potenciál bennük van, és szerintem egyáltalán nem lenne meglepetés, ha maradnának a 11. helyen (hátrébb azért valószínűleg nem fognak csúszni). Ahhoz, hogy ebből idén PO legyen, a védekezést hasonló szinten kellene megtartani, támadásban pedig több kategóriát kellene előrelépni - ez a kevés megbízható opció miatt szerintem nem reális, az ő támadójátékukra a legkönnyebb készülni idén, nemcsak a legkevesebb dobott pont miatt.

 

Marso Nyíregyháza KK (3-9)

Sitku Ernőék a rájátszást tűzték ki célul, de az viszonylag gyorsan kiderült, hogy ettől messze lesznek - 5-7-tel állnak előttük négyen is a 8-11. helyen, de komoly különbség van főleg az előttük állók és az ő fejlődési lehetőségeik között. Alapvetően az Unruh-Miller-Krsztanovics hármassal szerintem nincs gondjuk támadásban, hiszen a szerb, illetve Miller maguk számára megteremtik a helyzeteket, Unruh meg az ő "farvízükön" be tudja dobni a triplákat, nem is rossz százalékkal (42.5%) - ebben egyébként Miller is jó (39.2%). Hármukra, illetve a melléjük illő, a jómunkásember szerepet elvégző Leklire szerintem lehet alapozni.

Alapvetően azonban van három égető problémájuk. Az egyik nyilvánvalóan a védekezés, hiszen a harmadik legtöbb pontot kapták, átlagban 7 egységgel kapnak többet, mint a negyedik legrosszabb Falco, úgyhogy a MAFC-cal és a Jászberénnyel együtt rendesen le vannak szakadva. Ez azért nagy gond, mert hiába van egy egészen jó támadógépezetük, ha folyamatosan felállt védelem ellen kell szenvedniük - ez gyorsindítások nélkül nem elég hatékony. A másik gond az, hogy szerintem Brane Savic már nem légiós szintű kosaras. Támadásban 4.8 pont borzasztóan kevés, és 4.5 gólpasszára is jut 2.8 eladott labda - már közel sem az a villámléptű, bármilyen védelmet összekuszáló egyes, akit anno megismertünk.

Ennél is nagyobb probléma, hogy védekezésben kis túlzással csak az nem veri meg a bajnokság többi kezdő irányítója közül, aki nem akarja, így pedig nehéz összerakni egy jó csapatvédekezést is. A harmadik pont, ahol elcsúsznak az év eleji PO-várakozásokhoz képest, az a pad. Bus Iván kifejezetten tetszetős produkciót nyújt, voltak kiemelkedő meccsei is, de még nem elég kiegyensúlyozott, Nagy Krisztián 45%-os triplázása kiváló, de nem használják eleget ezt az erősségét (2.0 rádobott hármas meccsenként), Molnár Marcell pedig szintén nem sok labdát kap. Nincs túl sok pihenőideje a húzóembereknek, és ennek sokszor elfáradás a vége a mérkőzések végére, amit megint csak tetéz az, hogy folyamatosan felállt védelmekkel szemben nem a legpihentetőbb támadni.

Savic helyén van lehetőségük változtatni, de nem biztos, hogy akarnak, a szlovént nagyon kedvelik Nyíregyházán. Ha ott nem lépnek, akkor azonban nagyjából ez maradhat a helyük (már ha nem hoznak ötödik légióst, amit nem tartok valószínűnek) - kérdés, hogy a MAFC csarnoka mikor lesz kész, illetve hogy a Jászberénynél sikerül-e rendezni a sorokat, mert a jászságiak nem annyira rosszak papíron, amennyire mérlegük mutatja, a fővárosiak pedig jelenleg sem állnak rosszabbul náluk. A rájátszás szerintem teljesen irreális elvárás, mert ugyan csak két győzelemnyire vannak a legjobb 8-tól, de négy csapat is előttük van addig a pozícióig, és mind sokkal jobb/jóval kompletebb/kevésbé lyukas és hosszabb állománnyal bír, plusz ahogy az elején említettük, a KTE-t leszámítva több erősítési lehetőséggel. Ha Savic helyett egy nem is 20 pontos, sokkal inkább védekezésben erős egyes érkezne, legalább a kezdőjük rendben lehetne szerintem.

 

MAFC (3-9)

A fővárosi együttesnél szerintem nem nagyon lehet negatívumokról beszélni, hiába állnak az utolsó előtti helyen. Megverték például a Körmendet és a Zalaegerszeget is idegenben, ez nem sok együttesnek fog összejönni, és több csapatot is megszorongattak, például a Falcót és a Sopront is. Amit érdemes náluk még kiemelni, az az, hogy egyetlen hazai mérkőzésük sem volt még, és ki tudja, mikor lesz, hiszen csarnokukat még mindig nem hitelesítették NBI/A-s kosármeccsre, így ténylegesen hazai parketten még nem tudtak pályára lépni - Székesfehérváron volt több meccsük is pályaválasztóként. Azt egy éve már látni lehetett, hogy náluk a közönség azért komoly tényező a fiatalok miatt, így ennél még jobb második félév is elképzelhető náluk.

A lehetőségekhez képest tökéletes keretet raktak össze szerintem, nagyjából olyat, amilyet egy ilyen költségvetésű klub összerakhat, hiszen volt ugyan mellényúlásuk a külföldiek terén, de két egészen jó légióst így is kifogtak Smith és Sihota személyében, így van egy védelemmegbontó húzóemberük meg egy jó kezű magasemberük is - Siladji egy fokkal szerintem gyengébb, de ő sem tűnik pénzkidobásnak. Nemcsak eredményesség, de a fiatalok fejlődése miatt is nagyon jó választások voltak, hiszen Mócsán Bálint például szépen megtanulhatja a 2-3. számú opció szerepét, az általuk teremtett helyzetekből dobálhatja a triplákat - elég jó esély van rá, hogy profi karrierje során hasonló szerepkört kell betöltenie majd nagyobb csapatokban is, így számára ez a mostani idény rengeteg értékes tapasztalatot hozhat.

Mellettük van egy 22-23 éves játékosokból álló mag (Misek, Kovács Ádám, Debreceni, Tursics), akikben szintén van fantázia, ők egészülnek ki Lakits-csal, aki szintén csak 24. Alapvetően a koncepció szerintem sokkal jobb, mint a korábban más helyeken látott, ezek a kosarasok ugyanis még bőven fejlődhetnek, nem levitézlett, 30-32 év körüli kiegészítők, akiknek már csak lefelé vezet az út, és csak ideiglenes megoldásnak feleltek meg anno elég sok helyen. Kovács sokkal ígéretesebben indult, aztán az Albánál nem jöttek össze a dolgai, de itt felépítheti magát, hiszen játéklehetősége mindig van, míg Székesfehérváron talán túl korán került a mély vízbe, Miseknek pedig kifejezetten jó éve van most is, 10.0 pontot átlagol és 42.4%-kal triplázik.

Alapvetően szerintem nagy meglepetés a MAFC versenyképessége, a ZTE mellett a legpozitívabb csalódás az egész eddigi idény során. Kitűnően építették fel a csapatot "bejáratott", nagy nevű magyarok nélkül, inkább tehetséges és bizonyos részfeladatokban jól fejleszthető játékosokat szedtek össze a légiósok mellé. Van helyük még egy negyedik légiósra is Gadley elküldését követően (ötödik légiós náluk is szinte kizárt) - az 1-3 posztokon a magyaroktól kár lenne elvenni a lehetőséget (Misek és Mócsán játékidejét csökkenteni például semmi értelme), így talán 4-5-re próbálkozhatnak, hiszen alapvetően Gadley-t is oda szánták. Hogy hol végezhetnek az idény végén, az nagyban múlhat a hazai pályájukon, hogy mikor játszhatnak végre a Gabányiban, de azt már nem veszi el tőlük senki, hogy a szezon első felében erőn felül teljesítettek.

 

JP-TOP COP Jászberény (1-11)

Félelmetesen gyenge első félévet hozott a Jászberény, amelynek legnagyobb gondja szerintem a tartással volt. 1-1 negyedekre parádésan is tudtak játszani, Caffey megbontotta a védelmet, amiből Horváth Ákos, Soós és Dramicsanyin szétdobtak mindenkit - kis túlzással mindegy volt, hogy ki van mellettük fent ötödiknek -, de védekezésben borzasztóak tudtak lenni ugyanúgy teljes negyedekre, nulla visszarendeződéssel, így 10-15 pontos előnyeik is pillanatok alatt olvadtak el, egyik percről a másikra össze tudtak esni. Nem véletlen, hogy edzőt váltottak, bár szerintem nemcsak a kispadon, hanem állománybeli gondjaik is voltak (és vannak is).

Az egyik gondjuk szerintem az volt, hogy Caffey nem kevés alkalommal tekeredett rá a labdára, és hiába jó képességű játékos, sokszor öncélúnak tűnt a pályán - 13.1 pontját például pocsék százalékkal hozza (48.8% kettes, 26.8% tripla). Az se véletlen, hogy Travis Cohn személyében hoztak még egy egyest, bár annak nem tudom, mi értelme van, hogy mindketten a csapatban vannak - szerintem semmi, mert több feszültséget szül ez a páros, mint amennyi pozitívumot hoz a képességek terén, együtt meg nem nagyon lehet őket pályára engedni egy labdával. Itt szerintem lesz még egy váltás, és Caffey (vagy Cohn) helyett egy 2-3-as swingmant igazolnak majd, mert Horváth és Soós előtt/mögött/mellett viszont elég nagy a lyuk a rosterben.

Megvannak a tripladobók Horváth és Soós személyében, Dramicsanyin az egyik legképzettebb támadójátékos az egész ligában, úgyhogy ezzel nem lehetne probléma. Más kérdés, hogy védekezésben sokkal több kellene a csapattól, és ezért is kellene nekik egy 2-3-as swingman, aki ebben tud javulást hozni, mert Sherman hiába hoz eddig dupla-duplát, hátul azért tőle sem lettek stabilabbak, a többi poszton meg még problémásabb a helyzet (Caffey messze nem erről volt híres, Horváth és Dramicsanyin sem, ez pedig sok lyuk egy kezdőbe). A padról igazából nincs túl sok segítségük, de Szögit vért szívni fel lehet küldeni a pályára, kifejezetten kellemetlen ellenfél. Ha hoznak egy 2-3-as embert, akkor azt a két posztot Horváth és Soós, plusz az új ember meg tudná oldani, mert most Blaskovits és Mándoki is nagyon keveset tesz hozzá. A palánk alatt Cseh Györgynek szintén nincs jó éve, 25%-kal triplázik az alapvetően a külső dobásairól híres kosaras - úgyhogy itt is lenne bőven erősíteni való, de az öt légiós szerintem náluk is fölösleges már.

Összességében nézve a legnagyobb gondjuk az, hogy szerintem nincs jól felépítve a roster - támadójátékra jók (bár ez sem megy nekik idén annyira), a védekezést nézve viszont egészen pocsékul néznek ki szerintem papíron is, nem véletlen, hogy csak a MAFC kapott náluk több pontot, ők is mindössze egyetlen egységgel. A két irányítót teljesen fölöslegesen tartják, miközben máshol van nagyobb lyuk is - ha nem 2-3-as embert hoznak, akkor még egy magasembert kellene, mert arra is sokkal nagyobb szükség lenne, mint két labdahasználó kisemberre, akik mellett a triplavetők sem tudnak igazán kibontakozni. Jó nevekből állnak, ha felsoroljuk egymás után a keretüket, de az új vezetőedző, Szrecsko Szekulovics vagy ráveszi valahogy a két amerikait a csapatjátékra és smallballban megpróbálja túldobni az ellenfelet (ezzel a kerettel kisebb csoda, ha össze tud állítani egy jól védekező csapatot), vagy váltani kell ahhoz, hogy ne legyen ebből az utolsó két hely valamelyike.


Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus