Indul a rájátszás: Az első kör előzetese (2/4)

Elkezdődik a rájátszás első köre a magyar férfi NBI A-csoportjában is, így végigvesszük a negyeddöntők párosításait. A negyedik kiemelt Kaposvári KK és az ötödik KTE Duna Aszfalt párharcának mottója: a támadójáték vagy a kontrollált védekezés dominál majd a párharcban?

Kaposvári KK (4.) – KTE-Duna Aszfalt (5.)
Első mérkőzés: 2014. 05. 07. 18:00

Mi történt eddig? A Kaposvári KK-nál tavaly véget ért a „hét szűk esztendő”, hiszen ismét résztvevője volt a rájátszásnak. Ha már ott volt, akkor fennállása negyedik legjobb eredményét elérve a 4. helyig meneteltek. A szezon előtt aztán alaposan átalakult Fekete Ádám csapata, a három légiós helyett újak érkeztek: a tapasztalt Hinnant mellet az utolsó pillanatban Puljko és Pesics. Utóbbitól aztán hamar megváltak, Wayne Chism érkeztével pedig a halvány szezonkezdés után szintet lépett a KKK. Közben komoly érvágásként előbb Dávid Gergely majd Kiss Kornél is az egész szezonra kidőlt, ráadásul Puljko is hosszú időre kiesett. A somogyiak ezt az akadályt is sikerrel véve jelezték: idén is számolni kell velük. Egy hét mérkőzéses győzelmi széria után az alapszakaszban a Körmend legyőzésével ismét biztosították helyüket a legjobb 6 között. Bár Chism lelépett, a KKK a középszakaszban sem okozott csalódást, olyannyira, hogy két helyet is előrelépve végül idén is pályelőnyből startolhat a playoffban.

Kecskeméten közel sem volt ekkora a jövés-menés, de nem csupán a Kaposvárhoz mérten. A tavalyi szezont a másodosztályban töltő KTE tükörsimán jutott vissza az élvonalba, ennek és a klub filozófiájának megfelelően csak kevés változást eszközöltek a játékoskeretben. Sztojan Ivkovics csapatának csupán Dénes Gábort kellett pótolnia, ezt pedig Nikola Jovanoviccsal meg is tették. Rajta kívül két kiegészítőnek szánt játékos, a rutinos Stefanovics és a fiatal Kuntics jött Kecskemétre. Az összeszokottság gyümölcse már az idény elején kezdett beérni, hiszen a stabil védekezésre épített játéknak köszönhetően 5-0-val nyitott a valljuk be csak papíron újonc. A KTE 10-1-es hazai mérleggel fejezte be az alapszakaszt, ráadásul ekkor még a sérülések is elkerülték őket. A középszakaszban aztán ezzel is meg kellett küzdenie Ivkovicséknak, akik a 3. helyről az 5. pozícióig estek vissza. Főleg annak is köszönhetően, hogy a középszakaszt négy idegenbeli meccsel zárták, amelyből egyet sem húztak be. 

Idén egymás ellen négyszer mérkőzött meg a két csapat. A KTE 3-1-re „nyert”, de a legutóbbi győzelemnek a Kaposvár örülhetett. Az alapszakaszban a nyitófordulóban lejátszott mérkőzésből nem lehet túl sok következtetést levonni. A KTE 84-58-ra simán nyert, de a vendégeknél hiányzott Hinnant, Puljko szinte úgy esett be a mérkőzésre, a centerposzton pedig még Pesic próbálkozott. A kaposvári mérkőzés már több tanulsággal szolgálhatott a feleknek, a KKK-nak éppen megszakadt a győzelmi szériája, a KTE végig kontrollálva a találkozót 87-73-ra nyert. A középszakaszban érződött, hogy nincs ekkora távolság a csapatok között. Előbb egylabdás meccsen 71-67-re nyert otthon a Kecskemét, majd Kaposváron győzött a KKK 72-62-re.

Hátvéd posztokon az egész idényben biztos páros volt a KKK-ban a Louis Hinnant, Fodor Márton duó. Az amerikai pontszerzésben már koránt sem az a játékos, aki 2010-ben bajnoki címig vezette a ZTE-t, de a játék szervezésében a liga legjobb gólpasszadójaként továbbra is a legfontosabb szereplő csapatában. A KKK jól épített arra, hogy a klasszikus 1-es poszt betöltésére Hinnant mellett még két nagyon rutinos játékos is bármikor bevethető. Fodor a meccsek nagy részében a 2-es poszton szerepel, ám gond nélkül tudja a kezébe venni a pálcát. A statisztikailag karrierje legjobb idényét futó Fodor kivirágzott Somogyországban, támadásban távoli dobásai mellett védekezésben rutinjára építhet csapata. Kiss Kornél sérülését követően a tutira ment a KKK vezetősége és visszacsábította Drahos Gábort. A tavalyi közönségkedvencnek kellett idő a B-csoportból visszaszoknia, de pont a rájátszás előtt tűnik úgy, hogy ismét bármikor pályára küldheti Fekete Ádám. A 2-3-as pozícióban kaphat szerepet a fiatal Benke Szilárd a rotációban, az utánpótlás válogatottnál ritkán van tele a nadrág, ha pályára kerül, így nem fog meglepetést okozni, ha a playoffban is pályára kerül.
A bedobó poszton az egész idényben a Hrvoje Puljko, Jancsikin Braniszlav duó osztozik. Előbbi klasszikus dobógép, ennek minden tulajdonságával. A vajkezű triplaspecialista több csapatot is kivégzett már távoli dobásaival. Ugyanakkor vannak teljesen sötét estéi, amikor szinte semmi nem jön össze, ám clutch shooterként rá lehet bízni egy meccsvégi szituációt. Jancsikin mindössze két alkalommal jutott tíz pont fölé a szezonban, ettől pedig mindenképpen több kellene tőle a playoffban.

A túloldalon a csapat vezérével, Wittmann Krisztiánnal az élen indul harcba a Kecskemét. Az irányító már évek óta a jobb keze a pályán Sztojan Ivkovicsnak. A másodosztályban is a hátán vitte a KTE-t a válogatott hátvéd, aki nem mondhatni, hogy túl hatékonyan dob, ám kintről-bentről is képes meccseket eldönteni. Kecskeméti részről az egész párharc során kérdés lehet a sérültek állapota. A Pongó testvérek közül Martin sérült, pedig fontos alapembere csapata rotációjának. Testvére, Máté ennek is köszönhetően több lehetőséget kaphat, de igazán a honosított Kuntics Davorin az, aki előrébb került a rotációban. Az idény nagy részében a B-csoportos csapatban szereplő irányító percei sokat ugrottak, bátor játéka pedig már most tényező lehet. Komoly hiányzója lehet viszont kettes poszton a KTE-nek Marko Djeraszimovics. A középszakasz záró fordulójában megsérülős hátvéd Wittmann mellett csapata másik vezére, hiánya nagy érvágás lehet. A válogatott keretben is szereplő Mészáros Máténak viszont éppen ez lehet az újabb esélye a bizonyításra, a 2-3-as poszton egyaránt bevethető Mészáros eddig is bőven kapott lehetőséget Ivkovicstól, így nem lenne meglepő, ha a hiányzók sora teljes, akkor vezérnek is kell lennie. Ebben az esetben juthat percekhez a fiatal Kovács Barnabás is. Szintén nem egészséges a rutinos Ivan Stefanovics, aki pedig a középszakaszban 3-4-es poszton volt segítségére csapatának.

A magasember rotációban volt a legnagyobb átalakulás az idényben Kaposváron. Az egyetlen biztos pont viszont az a Hendlein Roland volt, aki már tavaly is régi fényében tündökölt, idén pedig extraklasszis teljesítményt produkál az egész évben. Egyszer sem sikerült 10 pont alatt tartaniuk az ellenfeleknek, miközben 20 dupla-duplát is pakolt a közösbe. Hendlein mellett előbb a szerb Pesics játszott, majd Chismmel hihetetlenül összeszokott és eredményes párost alkottak. Az amerikai lelépése után a hajtós Bennet Davis érkezett. A center sokszor kavarodik faultgondokba és Chismhöz képest persze visszalépés a játéka, az idény akkori szakaszában azonban még így is bravúr volt a „leakasztása” a piacról. A padról rendre a fiatal Horváth Márton érkezik, aki Dávid Gergely súlyos sérülése után tért haza Kaposvárra a B-csoportból. A center főleg hazai pályán tud extrát hozzátenni csapata játékához, a faultok felszedésével együtt lesz feladata a Karahodzics, Bencze duó ellen. Fekete Ádám a középszakaszban egyre több lehetőséget adott a kecskeméti Kovács Somának is, aki 4-es poszton játszva csíphet le perceket a kezdőktől.

Kecskeméti részről a legnagyobb hiányzója lehet a párharcnak Nikola Jovanovics. A szerb játékos lehet a leginkább az ellenszer Hendlein ellen, esetleges hiányában viszont többször lesz kénytelen alacsony szerkezettel dolgozni a KTE. 4-es poszton Hegedűs Gergelynek kell helyt állnia, akinek a hullámzó játékát kellene egyenesbe hoznia – képes bentről és kintről is veszélyt jelenteni. Klasszikus center poszton Kemal Karahodzics és Bencze Zoltán váltotta rendre egymást. A nem igazán mozgékony duó a fürgébb Davis ellen erőből dolgozhat, ám Bencze esetleges hiányában Karahodzicsra sokkal nagyobb teher hárulhat, a lepattanók begyűjtése pedig kulcs lehet a Hendlein, Davis duó ellen. A 18 éves Kővágó-Laska szinte biztosan perceket kaphat Ivkovicstól a sérülések esetén.

Edzők: Mindkét edző összességében rutinosnak mondható, hiszen Fekete Ádám 2009 óta dirigálja a Kaposvárt, előtte pedig másodedzőként évekig szerzett tapasztalatokat. Tavaly ráadásul hosszú idő után juttatta a playoffba a KKK-t. Sztojan Ivkovics 2005 óta dolgozik szakvezetőként, előbb a PVSK-nál, majd 2009 óta Kecskeméten. Tavaly óta pedig második ciklusát tölti a magyar válogatott szövetségi kapitányaként. Külön pikantériát jelenthet a szakemberek kaposvári kötödése, hiszen Fekete Ádám segítője, Filipovics Gordan négy éven át volt Ivkovics csapattársa a somogyiaknál (előtte egy évig Szolnokon is), ráadásul utóbbi mellett ott ül a KTE kispadján az a Goran Miljkovics, aki 2003-ban alapszakasz elsőségig és bajnoki ezüstig vezette a Kaposvárt.

Konklúzió: A KTE Kecskemétet elhagyva egyetlen meccset sem nyert a középszakaszban, mindez pedig nem túl jó előjel a pályahátrányt figyelembe véve. A KTE legutóbb ráadásul nagyon régen, január 11-én győzött idegenben még a Jászberény otthonában, márpedig a továbbjutáshoz elengedhetetlen lenne számukra a kaposvári győzelem. Ugyanakkor a KKK sem büszkélkedhet fényes idegenbeli mérleggel, hiszen a somogyiak is januárban tudtak Kaposvártól távol győzni (a Pécs volt az áldozat). Fekete Ádám a gyors, hatékony támadójáték híve, míg a túloldalon a kontrollált védekezés dominál. Nem okozna meglepetést, ha 5 mérkőzésen dőlne el a párharc, tipp: 3-2 a Kaposvárnak.

Párharc története/érdekességei: A két csapat még nem találkozott egymással a rájátszásban. A KKK tavaly a playoffban az elődöntőig jutva végül a 4. helyen végzett. A Kecskemét legutóbb 2012-ben volt a rájátszásban, akkor 3-0-val búcsúztak a Szolnok ellen. Érdekesség, hogy kecskeméti kosárcsapat legutóbb 2005-ben nyert párharcot a rájátszásban.

Fotók: kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus