Jön a B-csoportos idény eddigi legnagyobb rangadója!

Vasárnap este meccsel egymással a hazai második vonal két legerősebbnek látszó gárdája Kecskeméten, ahol a csak U23-asokkal felálló hazai csapat annak tudatában léphet parkettre, hogy egyszer már idegenben is két vállra tudta fektetni legnagyobb riválisát. Mivel rengeteg érdekesség és magas színvonalú derbi várható, ezért nézzük kicsit részletesebben, mi várható ezen az összecsapáson!

Mercedes-Benz KA – MAFC

2014. február 2. (vasárnap) 18:00, Messzi István Sportcsarnok

Az NB. I/B bajnokság keleti oldalának két listavezetője csap össze vasárnap. A Mercedes-Benz KA elnevezés az élvonalbeli Kecskemét U23-as csapatát takarja. Ambivalens tapasztalataink lehetnek az NB. I/A csoportos klubok U23-as csapatainak B-csoportos szereplése miatt, de a kecskemétiek a játékos-nevelés mintapéldái, hiszen a második vonalban edződött fiatalok ma már az élvonalban is közel húsz percet játszanak.

Annak ellenére, hogy a MAFC-nak van három U23-asnál idősebb játékosa, őket is a fiatalos lendület jellemzi. Komoly rangadóra van tehát kilátás, nemcsak az azonos győzelem-vereség és gólarány miatt, hanem azért is, mert mindkét csapat elképesztő sorozatot produkált az utóbbi három hónapban.

Bár a kecskemétiek botlottak a Honvéd-pályán az előző fordulóban, előtte tizenegy mérkőzésen keresztül nem találtak legyőzőre. A szoros végjátékban elszenvedett hétpontos vereségből nem kell messzemenő következtetéseket levonni, az eredmény inkább annak tudható be, hogy huszonnégy órán belül ez volt a harmadik idegenbeli mérkőzése az U23-as gárda meghatározó játékosainak, hiszen előtte este Körmenden szerepelt a KTE.

A MAFC-nak sem volt könnyű mérkőzése vasárnap a Vasas ellen, de sikerült a győzelmi szériában maradni. A budapesti gárda legutóbb éppen a Kecskemét ellen szenvedett vereséget októberben, azóta viszont tíz győztes bajnokin és öt sikeres kupamérkőzésen van túl a MAFC.

A két gárda nemcsak az eredményével emelkedik ki a mezőnyből, hanem a csapatkohézióval is: öt-öt játékos van, aki átlagban tíz pont felett termel. Ez még egy mérkőzésen is ritka, nemhogy átlagban. A statisztikai hasonlóságok mögött azonban alapvető szerkezeti és ebből adódóan taktikai különbségek húzódnak meg, amelyek izgalmas csatát vetítenek előre.

A Kecskemét szekerét főleg a Kuntics-Mészáros-Pongó-Pongó alacsony sor húzza. Ez a négy ember nemcsak a pontok közel hetven százalékát szerzi, hanem a lepattanók több mint a felét is összegyűjti.

A kiforratlan magas játékosok miatt tehát több szerep és felelősség hárul az alacsony emberekre. Ez komoly feladat elé állítja az edzőt, hiszen a legjobbaknak úgy kell harminc percet a pályán tölteniük, hogy mind támadásban, mind védekezésben minél hatékonyabban tudjanak játszani. Hogy a sűrű rotálás (sokszor rövid percekre pihentetni a legjobbakat) mennyire jól sikerül Forray Gábornak, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy az NB. I/B-s mezőnyben magasan a kecskemétiek adják el a legkevesebb labdát (meccsenként 7,6). Más csapatok, beleértve a MAFC-ot is, ennek a mennyiségnek a másfél-kétszeresét is elherdálják.

Ami a Kecskemétiek hiányossága, az a MAFC erőssége. A palánk alatt nemcsak az örökifjú Vavra András tűnik megfoghatatlannak, de Fekete Csaba kintről is veszélyes; arról nem is beszélve, hogy Gorzsás Krisztiánnal együtt ez a hármas mérkőzésenként leszed húsz lepattanót. Ennek akkor lehet döntő szerepe, hogy ha a MAFC elő tud rukkolni a fojtogató védekezésével, amely rengeteg rossz dobásra kényszerítheti az ellenfeleket. A kecskemétiek játékában azonban eddig sem kényszerből voltak távoli dobások: a klasszikus alacsony szerkezetű játék egyik jellemzője a betörés-kiosztás, amiből akár 30 hárompontost is elengednek egy-egy mérkőzésen, és kipihenten, hazai pályán pontosabbak lehetnek a dobások. Ugyanakkor a MAFC alacsony játékosaiban is van spiritusz: a Fodor-Misek-Tursics trió bármelyike képes eldönteni egy mérkőzést.

Összességében megjósolhatatlan a végeredmény. A szerkezeti adottságokból adódóan a MAFC-nak több taktikai lehetősége van, a Kecskemét viszont amit tud, azt precízen játssza, és még a cserék esetén sem szokott felborulni a játékuk. Bár máshol vannak a hangsúlyok a vendéglátó és a vendég játékában, mindkét csapatról elmondható, hogy jó támadó és még jobb védekező gárda. Még a dobás pontosságban sincsen nagy különbség a csapatok között, a győzelemről néhány apró különbség és a pillanatnyi forma dönthet.

Fotó: kosarsuli.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus