Kaposvár: statisztikákban mi vagyunk a császárok

Papíron minden remek a somogyi együttesnél: náluk játszik a pontkirály, a lepattanókirály és a gólpasszkirály is. Mi lehet ebből?

A somogyi gárda az utóbbi mérkőzéseken, Hrvoje Puljko, majd Kmézics Zorán megérkezésével elkezdett éledezni, szoros meccset játszott Körmenden, majd otthon simán legyőzte a Kecskemétet és a Jászberényt is, így edzőváltás ide, alapemberek sérülése és folyamatos légióscsere oda, egy meccsel féltáv előtt egyetlen "tervezetlen" vereségük van, a Szeged elleni hazai. A jelenlegi NBI/A-t tekintve ki lehet kapni Pakson, Zalaegerszegen, Székesfehérváron, Szombathelyen és Körmenden, de otthon hosszabbításban még a Szolnoktól is. 

A potenciál mindenesetre már látszik, ezeket egyéni statisztikákkal lehet alátámasztani. Hrvoje Puljko finoman szólva is bombaformában tért vissza korábbi sikerei színhelyére, öt mérkőzés után 20,6 pontot átlagol 52%-os triplamutatóval (!) úgy, hogy meccsenként 9,2 hármast emel rá (összesen 13,8 dobásból hozza a 20 pontot) - ezzel jelenleg ő a liga pontkirálya a 18,75-öt átlagoló Csirics előtt, igaz, egyelőre csak öt mérkőzést játszott. Az ő extrája képes meccseket eldönteni a Kaposvár számára, ráadásul a játékuk is szebb lett vele, több helye van a benti embereknek, Puljko pedig nem erőlteti, kihasználja, hogy őt duplázzák és dobatja Spicát, Hendleint - egyébként emellé átlagol még hat lepattanót is.

Na de vissza a kőkemény statisztikákhoz. Ha már pontok: ezen a listán a harmadik az irányító, Emmanuel Ubilla, aki eddigi nyolc mérkőzésén 18,1 pontot átlagol és a kezdeti gyenge dobóformáját is javítja már, az elmúlt három találkozón bőven 50% felett célzott mezőnyből. Nála az igazán impozáns azonban nem is a 18 pont, hanem a 8,7 gólpassz meccsenként, amivel természetesen ligaelső - igaz, ebben esik vissza mostanság, a kezdeti három dupla-duplája és két kilenc asszisztos meccs után csökkennek a számai. Ez egyébként jó hatással van csapata játékára, nem csak ő pumpál és osztogat, hanem többet jár a labda, emiatt emelkedett az ő hatékonysága is. Azért azt hozzá kell tenni, hogy a gólpasszkirályság és a pontlistán birtokolt harmadik (ha Puljkót nem vesszük, második) helye mellett az eladott labdákat tekintve is első, meccsenként 4,4 alkalommal szórja el a játékszert. Érdekesség egyébként, hogy ugyanúgy ő, Jereminov és Dunn alkotja az első hármat a gólpasszok és az eladott labdák tekintetében is.

Maradjunk még a főbb statisztikáknál. Nem csak Puljko és Ubilla első egy kategóriában, de a lepattanókat évek óta uraló Hendlein Roland is, hiszen az erőcsatár egyedüliként átlagol 10 lecsorgó/meccs felett, 11,4-et húz le átlagban, ami bődületes szám. Ugyanúgy ő vezet a támadópattanók tekintetében is (4,83), ami a játékának alapja, ezzel pedig rendkívül hasznos tagja a Kaposvárnak. Ha Ubillánál megemlítettük, hogy a gólpasszlista első helye mellett elit pontszerző, akkor Hendleinnél is hozzá kell tenni, hogy nem csak hogy a legjobb lepattanózó, de a második legjobb dobásblokkoló (1,33/meccs), igaz, itt Pantelics fölénye elképesztő (2,9).

A somogyiaknál tehát három olyan játékos is játszik, aki valamiben a liga legjobbja, ez pedig a VAL-számoknál is látszik. A ligaelső Lóránt (26,6) mögött Hrvoje Puljko jelenleg a második (26, de a hivatalos listában még nem szerepel kevés meccse miatt), Emmanuel Ubilla az ötödik (24,5), Marko Spica és Hendlein Roland pedig holtversenyben 7-8. (24). Akármilyen bődületes, a kezdő ötös négy tagja ott van a VAL-lista top 10-ében! Spicáról egyébként nem tudunk statisztikailag szuperlatívuszokban beszélni, mert társai learatták a bravúrokat minden téren, de azért említsük meg, hogy 16,6 pontját 54%-kal hozza össze, emellé pedig top tízes lepattanózó és a gárda motorja - őt sokszor kell duplázni és extrán figyelni rá. Zárójel: játszott perceket tekintve Ubilla első, Puljko második, Hendlein negyedik...

Ebbe a gárdába jön még januárban a csapat egyik legjobbja, az ész, a nyugalom és a vezér, Fodor Márton, aki ugyan nem egy "stathuszár", de abban bíznak Somogyban, hogy ő lesz az X-faktor, aki ezt a tehetséggel telített egyveleget igazán összeilleszti - ha ez így lesz és sikerül megtalálni, beépíteni egy negyedik légióst (hogy ez Novar Gadson lesz-e, az azért kérdéses), ismét mindenkire veszélyes gárda lesz a Kaposvár. Főleg úgy, hogy Baki Gergely eddig "csendben" játszik óriásit és védekezik hatalmasat az ellenfelek legjobbjain, a kisebb sérüléssel bajlódó Benke a parádés rajt után januárban igyekszik újult erővel kihasználni remek képességeit, Horváth Márton az utóbbi meccseken már jobban figyelt a faultjaira és hasznosabb volt, ebbe az egyvelegbe pedig érkezik még Grebenár Péter, illetve Papp Péter is. 

Ha a kezdők hozzák ezt a formát, az utóbbi évek messze leghosszabb kaposvári padja elég támogatást jelenthet egy újabb tavaszi meglepetés-meneteléshez...

Fotók: delfinek.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus