Két férfi, egy eset

Elnézést a kis magánjellegű felvezetésért, jó két és fél évtizede járom a sportpályákat, elsősorban a kosárlabda csarnokokat. Hosszú pályám során az elmúlt hetekben két mérkőzésen is igen szokatlan, mégis fölöttébb érdekes élményben volt részem. Egy edzőt és egy klub tulajdonost volt szerencsém hasonló szituációban testközelből megfigyelni. A(z élet)helyzeteknek azt a nevet adtam: a tehetetlenség feszültsége.

A két hasonló szituáció között azért némi eltérés van. A két érintett egyike bizonyos mértékig magának köszönhette, hogy ilyen helyzetbe került, másikuk viszont eleve így, kínlódva, szenvedve, egy-egy meccsen belül is néha a mennybe emelkedve, néha pedig a poklot megjárva nézi csapata mérkőzéseit. Zalaegerszegen pár hete az akkor még veretlen Győr elleni meccs záró negyede előtt Gáll Tamás, a ZTE NKK női csapatának szakvezetője gyors egymás kapott két technikai hibájával a kiállítás sorsára jutott. Utána feljött a sajtóhelyre, ahonnan a helyi tévések, s mi tollforgatók - ma már inkább klaviatúra-nyomkodók - figyeltük az összecsapást. A helyi tévések remek érzékkel, ha már onnan nézte a záró szakaszt az edző, egy gyors interjút is kértek tőle, ahol már higgadtan és kulturáltan elmondta a szakvezető, hogy elnézést kér a csapatától, amelyet ezzel nagyon nehéz helyzetbe hozott, de bízik segítőjében s a tanítványaiban. Azt is megemlítette: nem feltétlenül értett egyet az egész technikai-sorozatot kiváltó ítélettel... Aztán fent maradt a sajtóhelyen.

Zalaegerszegen van talán az egyik legtágasabb helyünk, nekünk újságíróknak, a szurkolók fölött egy hatalmas terület, egy igazi sajtópáholy, amelyben kényelmesen elférnek egymás mellett tévések, rádiósok, írott sajtósok. Két oldalt két-három kisebb helyiség, s középen egy nagy tér, ahol több kamera is elfér egymás mellett. Nos ebből a nagy helyiségből hallatszottak érdekes, furcsa hangok. Morgás, dübörgés, csapkodás. A csapatán már közvetlenül segíteni nem tudó szakvezető így vezette le a feszültségét, kommentálva is az eseményeket... és talán jobb, hogy erre már a tévések nem kérték fel. Néhány szurkoló ijedten tekintett fel a sajtóhelyre, mi is történik ott, talán a stábok összeverekedtek? Láthatták csapatuk villámló tekintetű szakvezetőjét, akinél egymást érték a meglehetősen szélsőséges hangulati reakciók. Volt, hogy elégedetten felugorva csapott a levegőbe, de fél perccel később már dühösen csapkodta a sajtópáholy falát. Nekünk, riportereknek, tudósítóknak mindenesetre érdekes volt megélni közvetlen testközelből, mit is érez, mennyire feszült is egy kiállított, tehetetlen edző.
 

A sportvezető, igazgató, elnök, tulajdonos attól kezdve, hogy edzőt szerződtet, eleve tehetetlen. Különösen tudathasadásos lehet egy meccset nézni olyan klubvezérnek, aki amúgy szakember is, gyakorló edző. Nos, a MAFC tulajdonosa, Garai Péter ilyen. Az ő közvetlen közeléből volt szerencsém a Hauszmann utcai Gabányi László Sportcsarnok lelátói mögötti karzatról végignézni a MAFC-Jászberény meccs második félidejét. Ez is egy emlékezetes élmény volt.

Zsörtölődött, hogy csapata amúgy a pontokat szállító legdrágább játékosa miért nem hajlandó védekezni, amit dob, vissza is kapják róla. Ítéleteket is kommentált, és bizony, ha egy-két ilyet szó szerint próbálnék citálni, valószínűleg oldalunk szerkesztői jeleznék: azért honlapunk olvasóközönsége nem ilyen stílushoz szokott... Persze vannak szurkolótáborok, amelyeknél ez a hangnem még csupán szolid, szinte "kisiskolás" stílus.

Apropó szurkolás: a Hauszmann utcában kezd bizonyos mértékig a régi nagy időkre emlékeztető, de modernebb kivitelű "feeling" meghonosodni. Így, hogy újra A-csoportos az együttes, a "nagyok" meccseire rengeteg kis MAFC-os látogat ki, s a gyerekek lelkesen űzik-hajtják a felnőtt csapat játékosait, s a szurkolótábor "legvérmesebb" reklamálása a mit láttál, mit ítéltél rigmus.

Nos, Garai azért időnként ennél erősebb kifejezéseket is elmormolt, de becsületére legyen mondva, nem elvakultan, csak a szürke ruhásokban kereste a hibát, bennük elég ritkán. Inkább saját csapatában. Persze azért örömre is volt oka bőven. Amikor például a saját nevelésű Mócsán Bálint elkezdte szórni szünet után a triplákat, Garai minden egyes távoli találata után két kezét ökölbe szorítva futott két apró kört a karzaton, de a lelke vélhetően magasabban szárnyalt. Ez persze érthető is: egy edző-tulajdonosnak nyilván óriási élmény látni a felnőttek között azt a srácot parádézni, akit egészen apró kis gyermekkora óta ismer, akivel adott esetben éveken át ő maga is foglalkozott. Érdekes módon akadtak játékosai, akik jobban bíztak magukban, mint a közismerten piros-fekete "vérű" tulaj bennük - ez leginkább a kiélezett helyzetekben végrehajtott büntetőknél derült ki.

A végjáték pedig egy tanulmányon belüli külön tanulmány. Bő 10 másodperc volt hátra, 3-mal ment a 2 csapathibával álló MAFC, s a Jászberény jött támadással. Garai - nem egy nagy utánpótlás meccs, döntő szoros végjátékának győztes "hadvezére" tudja a "frankót": faultokkal lejutni addig, hogy bónuszba kerüljön a Jászberény, csak 2 büntetőt dobhat... megvan a meccs. Az első hiba meg is van hamar, ám utána Horváth Ákos végigvezeti a labdát a pályán, nem bántják. Betör a gyűrű alá, de a rutinos játékos tudja, a ziccer, a 2 pont nem sokat ér. Kipasszolja a sarokban álló Csabaynak, ő két leütés után Dramicsanyinnak, aki nem sokkal a dudaszó előtt bevágja az egalizáló triplát. Garay elsápad, nagy levegőt vesz majd mondja: "mondtam, hogy faultolni kell...".

Jön egy szurkoló, felszól neki mosolyogva: "látom, szeretitek izgalmassá tenni a meccseket..."- utalva az előző, a Nyíregyháza elleni, szintén hosszabbításba torkolló hazai összecsapásra. A tulaj néz, nyel egy nagyot. Óriási erővel markolja a karzatot, a lelátótól elválasztó korlátot - félő, hogy kiszakítja, majd hatalmas önuralommal, rezignáltan azt mondja: igen, úgy látszik...

Határozottan nem boldog. Nem, mert nyert meccset engedett ki kezéből csapata, amelyből amúgy 5 játékos hiányzott különböző okokból. Igaz, az ellenféltől is 2 ász, de a nagyobb rutin és a lélektani előny is a jászságiaknál volt...

A történeti hűség kedvéért annyit tegyünk hozzá: az is közös Gáll és Garai történetében, hogy mindkettő happy enddel, azaz az említett két mérkőzés a ZTE lányok és a MAFC-os fiúk győzelmével végződött.

Foto, Slide - ztenkk.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus