Ki jut be a férfi magyar kupa nyolcasdöntőjébe?

Hat csapat helye már biztos a februári, debreceni tornán - ketten mennek az egyik, még szabadon álló helyért és négyen a másikért.

A férfi magyar kupa nyolcasdöntőjébe az a nyolc együttes jut be, amely az alapszakasz felénél a tabella első nyolc helyén található - az alapszakasz legvégéig nem az egymás elleni eredmény, hanem a kosárkülönbség a mérvadó, ennek egyenlősége esetén a több dobott pont számít.
 

A tabella jelenlegi állása

1. Szolnoki Olaj KK (10-2)
2. Egis Körmend (9-2)
3. Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (8-4)
4. Alba Fehérvár (8-4)
5. Atomerőmű SE (7-5)
6. Zalakerámia ZTE KK (7-5)


7. KTE-Duna Aszfalt (6-6) +18
8. PVSK-VEOLIA (6-6) -31
9. DEAC (6-6) -85
10. Naturtex-SZTE-Szedeák (5-7) +20
11. Kaposvári KK (5-7) -12


12. MAFC (3-9)
13. JP Auto - JKSE (2-10)
14. Sopron KC (1-10)
 

Mivel a 7-8-9. helyeken álló együttesek közül ketten, a DEAC és a Kecskemét egymás ellen játszanak, ezért maximum ketten érhetik be az 5-6. helyen álló, eddig egy mérkőzéssel többet nyerő gárdákat, a Paksot és a Zalaegerszeget. Ez azt is jelenti, hogy az első hat helyezett, a Szolnoki Olaj KK, az Egis Körmend, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely, az Alba Fehérvár, az Atomerőmű SE és a Zalakerámia ZTE KK már ott vannak a férfi magyar kupa debreceni nyolcasdöntőjében.

Az utolsó három helyezett már matematikailag is elvesztette esélyét arra, hogy bekerüljön a féltávnál az első nyolcba, öt együttes azonban még harcolhat a két nyitott pozícióért.
 

Az érintett mérkőzések a 13. fordulóból

Sopron KC - PVSK-VEOLIA   csütörtök, 18:00
DEAC - KTE-Duna Aszfalt   csütörtök, 18:30
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Naturtex-SZTE-Szedeák   péntek, 18:00
Atomerőmű SE - Kaposvári KK   péntek, 18:45


Csütörtökön 20:15 környékén már meg is lehet a kupadöntő teljes mezőnye, az a két összecsapás a legmérvadóbb ennek szempontjából.

A DEAC és a KTE-Duna Aszfalt együttese lényegében különmeccset vív, az ottani győztes ugyanis 7-6-os mérleggel egészen biztosan helyet kap a legjobb nyolc között, az a találkozó tehát nem pusztán egy bajnoki győzelemért megy majd a két rivális között, hanem az egyik kupafinálét érő helyért is.

A Sopron KC és a PVSK-VEOLIA fog egymással először megmérkőzni a kupadöntő szempontjából fontos találkozók közül, itt pedig a Pécs eldöntheti a másik kupadöntős hely sorsát - amennyiben győznek Csirke Ferencék a tabella utolsó helyezettjének otthonában, kivívják a jogot a debreceni tornán való indulásra, miután szintén 7-6-os mérlegük lesz. Ebben az esetben a Pécs és a DEAC-KTE mérkőzés győztese végez első nyolcban, a többi érintett együttes pedig mind elszáll a kupával kapcsolatban.

A bonyolultabb eset az, ha a Pécs kikap Sopronban. Ekkor ugyanis 6-7-tel fognak állni a mecsekaljaiak, ahogyan a DEAC-KTE mérkőzés vesztese is, és ennyivel állhat a Szedeák, ha győz Szombathelyen, valamint ennyivel állhat a Kaposvár is, ha Pakson tud nyerni Fekete Ádám együttese.

Fontos megemlíteni, hogy egyelőre nincsenek minitabellák, tehát szimplán a kosárkülönbség dönt. Ez alapján például a házigazda DEAC-nak mindenképpen nyernie kell majd Forray Gáborék ellen - ha a Pécs ki is kapna Sopronban, lényegében csak matematikai sansz van arra, hogy ezt 55 ponttal jobban vagy még ennél is nagyobb különbséggel teszik meg, mint amennyire a debreceniek kikapnak a Kecskeméttől.

A Szedeák és a Kaposvár egyébként is borzasztóan nehéz megmérettetések elé néz a naptári év utolsó fordulójában, lépéshátrányban is vannak a másik három gárdával szemben, a PVSK-ra (és a DEAC-KTE meccs végeredményére) vannak utalva, úgyhogy nekik teljesen egyértelműen kevesebb sanszuk van a kupadöntőre - a kosárkülönbségek miatt a Kaposvárnak sokkal jobb lenne egy kecskeméti győzelem Debrecenben, mint egy DEAC-siker, ha azonban a Pécs nyer, akkor a Szedeáknak és a KKK-nak lényegtelen már a kupa szempontjából, hogy mi a többi és a saját meccsük eredménye.

A másik három gárdának, a PVSK-VEOLIA-nak, a DEAC-nak és a KTE-Duna Aszfaltnak a saját kezében a sorsa.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus