Lóránt Péter naplója (vol. 56)

Sziasztok! Ma végre elkezdjük mi is a bajnoki szezont, úgyhogy van mit mesélnem nektek egy kis kedvcsinálóként az Adria Liga rajtja előtt.

Az utóbbi hetekben nem kevés felkészülési mérkőzést játszottunk és bizony rengeteget dolgoztunk azért, hogy összeálljon ez a sok új játékosból álló csapat. Összességében úgy gondolom, hogy voltak jobb és rosszabb periódusai ennek az utóbbi két hónapnak. A poreci turné kifejezetten pozitívan sikerült, ott három mérkőzésen jól teljesítettünk, aztán a paksi torna volt ennek az ellentéte, ott nem igazán jött össze, amit szerettünk volna. Nem is próbálom megfejteni utóbbi okait, nincs értelme kifogásokat keresnünk, pláne, hogy ezért vannak a felkészülési tornák, most jönnek majd a tétmérkőzések, az más tészta lesz. Tény, hogy elég ritkán játszottunk együtt a teljes keretünkkel ebben az időszakban, általában mindig volt két ember, akik hiányoztak valamiért, három napja először volt olyan edzésünk, melyen mindenki itt volt.

Szerintem áll még előttünk rengeteg munka, hogy igazán összeálljunk, de kezdődik a szezon, nem lehet halogatni ezeket a dolgokat, most idegenben muszáj helyt állnunk. Nekem teljesen új terep az Adria Liga, de azt mondják, hogy ez a mérkőzés hozható, mindent meg is fogunk tenni, hogy nyerjünk és biztos is vagyok abban, hogy óriási lökést adna a társaságnak egy idegenbeli diadal kezdésként.

Nekem szerencsére semmilyen komolyabb egészségügyi problémám nem volt a felkészülés alatt. Úgy gondolom, hogy egész jó formában vagyok, jól érzem magam ebben a számomra kicsit új szerepkörben. Az utóbbi években mindig inkább a nyarak voltak azok az időszakok, melyek alatt meghatározó szerepet kellett betöltenem a válogatottság miatt, ez most kimaradt, úgyhogy később kellett visszacsöppennem ebbe, de természetesen készültem rá, hogy ez lesz. Bízom benne, hogy lesz ez még sokkal jobb is, arra igyekszem odafigyelni, hogy a védekezésem mindig a lehető legjobb legyen, támadásban pedig megvannak a helyzeteim, azokat próbálom minél jobb százalékkal értékesíteni is.

Magyar szinten sok jó játékosunk van, senkinek sem kell elmagyarázni helyezkedési dolgokat, intelligens, kiváló kosarasok alkotják a társaságot. Amikor megy a gárdának, akkor minden simán működik, mindannyian jól olvassuk a játékot, azokat a periódusokat kell ügyesebben átvészelnünk, amikor nem megy a szekér, még jobban össze kell tartanunk és csapatként funkcionálnunk. Le fognak tisztázódni ezek a dolgok is, kezd kialakulni a hierarchia is, szépen összeáll majd a történet, de ahogy említettem már, mostantól nincsenek kifogások, produkálnunk kell a pályán!

A két külföldink közül Willie játszott az NBA-ben, majd Izraelben is, ő inkább egy kettes pozíciójú kosaras, de itt irányítóként kell helyt állnia. Ezért is jó, amikor Simi beáll és ketten vannak a pályán, ő remek formában is van, ami nem biztos, hogy látszik a kívülállók számára, mert nem mindig nyilvánul ez meg dobott pontokban, ugyanakkor remekül szervezi a játékot, kiválóan olvassa azt és ha kell, pontokat is képes szerezni. Szépen kiegészítik egymást Willie-vel, ráadásul az amerikai srác tud kettest is játszani ilyenkor. Chris a francia bajnoktól érkezett, ami már önmagában is egy elég komoly pedigré, ő inkább hármas poszton játszatható, de néha négyesben is szerepel, én úgy gondolom, hogy egy klasszikus alacsonybedobóról beszélünk, aki remek csapatember és nem is szokta erőltetni az egyéni játékot, ugyanakkor képes pontot is termelni, amikor a csapatnak arra van inkább szüksége.

Az edzői stábbal is teljesen kulturált lett a viszony, mindenki keményen dolgozik, tudjuk, hogy miért vagyunk itt. Mindannyian kellően motiváltan várjuk a mai derbit, hosszú felkészülésünk volt sok meccsel és most jön az igazi verseny, én is a téthelyzetet imádon, nagyon várom már, hogy játszhassunk!

Az Adria Liga mezőnye nagyon együtt volt az utóbbi idényben, az első négy és a következő négy között csak pár győzelem volt a differencia, én ezért is mondom, hogy a mai Zadar elleni találkozónak nagy jelentősége van, ahogy a hazai csatáinknak is, minden meccset hoznunk kellene, amit hozni lehet, mert mind egyes eredmény számíthat a végelszámolásnál. Én ezt a mezőnyt annyira jól nem ismerem még, ráadásul tudjuk, hogy a délszláv csapatok utánpótlásai évről évre rengeteg, azonnal bevethető tehetséget termelnek ki, így ők is átírhatják némileg az erőviszonyokat.

A célunk egyértelműen az, hogy az első nyolc között végezzünk, egyelőre nem tudom, hogy ez reális vagy sem, de szeretném, hogy az legyen. Csak magunkat ismerve is mondhatom, hogy jó csapatunk van, muszáj törekednünk arra, hogy az ehhez mérhető eredményeket el is érjük. Sok meccsünk lesz az elején, amiket csak az Adria Ligában játszunk, ráadásul rögtön dupla fordulóval indítunk, úgyhogy sűrű lesz a program.

Szurkoljatok nekünk ma este, illetve a jövőheti derbiken is! Ezeket követően újra jelentkezem itt egy kis értékeléssel és a legújabb élményeimmel. Szezonra fel!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus