Magyar Kupa - Bronzmeccs, döntő

Ma este 17:30-tól Szedeák-Körmend bronzmeccset, 20:00-tól pedig Szolnok-Alba finálét rendeznek a Magyar Kupában. A két meccs felvezetőjét olvashatjátok!

Naturtex-SZTE-Szedeák - Egis Körmend  17:30

A két gárda eddig kétszer találkozott egymással a bajnokságban, még az első fordulóban nyert Szegeden a Körmend 66-58-ra, közel egy hónapja, január 18-án pedig 100-67-es kiütés lett a meccs vége, ezeket a meccseket azonban még némileg más felállásban vívták a csapatok. Jelenleg ott tartunk, hogy mindkét gárda borzasztóan rövid rotációt használ, tegnap Nikola Lazics összesen hat embert vetett be és csütörtökön is 8-at (úgy, hogy ketten összesen 5 percet nem töltöttek a parketten), de a Körmend is csak 7 játékost használ igazán az ismert körülmények miatt, így aztán egyik gárda sem lehet túlzottan pihent a kupahétvége utolsó napján.

A vasiak szerintem jobb csapatot alkotnak az eddigi eredményeik alapján, de a két döntő faktorról egyelőre azért nem sok mindent tudni - kiben mennyi szufla maradt mára (egy szezonban összesen egyszer fordul elő ilyen, hogy három nap alatt három tétmeccset kell játszani), illetve kit mennyire motivál a harmadik hely megszerzése, mennyire használja esetleg eddig élesben nem használt dolgok gyakorlására ezt a találkozót. Gasper Potocnik tegnap azt mondta az Alba elleni elődöntő után, hogy ez egy nagyon fontos találkozó lesz nekik, és a vasiakat segíti a szurkolótáboruk is, amely az eddigi két napon is sok pluszt nyújtott számukra (a nyolcasdöntő csapatai közül a legtöbbet), így azért előzetesen esélyesebbnek számítanak.

Szolnoki Olaj KK - Alba Fehérvár  20:30

A fináléba a tavalyi kupadöntős és bajnok Szolnok, valamint az idei szezon eddigi legjobb magyar csapata, az Alba Fehérvár jutott be, óriási csatára van kilátás. Egyszer már találkoztak idén a felek, akkor 85-79-re győzött hazai pályán a székesfehérvári alakulat, de ez azért kevésbé mérvadó, mert ezt az összecsapást semleges pályán játsszák majd, az Olaj pedig rendesen átalakult azóta - se Kinney, se Wright nincs a keretben, se Ivkovics a kispadon, és akkor még nem volt például Andric, aki azóta Vojvoda mellett a szolnokiak messze legnagyobb fegyvere.

Sok újdonságot a két együttesről nem nagyon lehet elmondani. Az Olajnál az Andric-Vojvoda-Pavlicsevics szentháromságon múlik lényegében minden (a többiek belőlük élnek), és ahogy vannak a trió tagjainak kifejezetten visszafogott, sőt, sok labdát elszóró periódusai, úgy mindhárman tudnak nyerőemberek is lenni a semmiből. Vojvoda kifejezetten jól játszott eddig az egész kupadöntőn, Andric a Szedeák elleni elődöntőn halvány volt önmagához képest, Pavlicsevics nem is léphetett pályára, de a montenegrói irányítónak az utóbbi időben egy kaptafára megy a játékra: a meccsek bizonyos szakaszában csak szórja a labdákat, de nem talál, majd szórja a labdákat és talál, gyakorlatilag ugyanazokból a szituációkból - kulcs lesz, hogy ez most milyen arányban fog megvalósulni.

Az Alba borzasztóan magabiztos volt eddig a hétvége során, még ha a Körmenddel nagyot is kellett harcolniuk a harmadik negyed nagyjából közepéig. Amíg a bajnokság listavezetőjének úgy mennek a külső dobások, ahogy az előző két napon, addig egyértelmű helyzeti előnyben van, mert mind Lórántnak, mind a betörő kisembereknek komoly helyet nyitnak ezekkel a triplákkal. Eddig egyetlen pillanatra sem volt necces számukra a helyzet, a végjátékokba már komoly előnnyel mentek be, és most is az a helyzet, ami eddig: papíron több nyerőembere van a fehérváriaknak így, hogy Taylor is jobbik arcát mutatja. Nincs azonban lényeges különbség a két gárda között még úgy sem, hogy Tóth Ádám a kiállítása miatt nem játszhat ezen a találkozón (ez azért lehet döntő, mert Andricnak igazi cseréje nincs, Keller, Lóránt és Farr megdolgozhatják rendesen a horvátot).

Ha a második félidőben komolyabb előnybe kerül az Alba, akkor szerintem idén nem hibáznak (úgy, ahogy tavaly azért megtörtént ez többször is nyerő helyzetben), be fogják húzni a finálét és ezzel a kupát is. Ha azonban Andric és Vojvoda elég jól játszanak ahhoz, hogy csak párpontos különbség legyen a végjátékban (és az továbbra is áll, hogy ezt a két embert lehet zavarni, de ha olyan napjuk van, megfogni nehezen), akkor az idegek harca lesz ez a meccs. Az idei Szolnok ilyen jellegű téthelyzetben még nem volt a BL ellenére sem, az Alba viszont a Pau-Lacq-Orthez elleni vereség ellenére korábban megmutatta már a nemzetközi porondon, hogy ez fejben egy erősebb társaság, mint a tavalyi. Éppen ezért valamivel esélyesebbek szerintem a fehérváriak, de mindkét félnek bőven reális sansza van arra, hogy behúzza a finálét.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus