Magyar Kupa, negyeddöntők - Az "alsó" ág

Holnap délután elkezdődik a Zsíros Tibor Magyar Kupa idei nyolcasdöntője. A harmadik és a negyedik negyeddöntőben az Alba Fehérvár a Zalakerámia ZTE KK, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely pedig vasi riválisával, az Egis Körmend együttesével találkozik - ennek a két meccsnek a felvezetőjét olvashatjátok!

Zalakerámia ZTE KK - Alba Fehérvár

A ZTE elég hektikusan kezdte az évet, még nem állt össze a játékuk, illetve nem voltak elég pontosak, így 3-3-mal hozták le az első 6 meccset. Ezt követően tudták stabilizálni a támadójátékukat, a következő 7 találkozóból 6-ot megnyertek, aztán az előző 5 mérkőzésen megint csak 2-3-at hoztak, így összességében 11-7-tel a hatodik helyen állnak. Náluk érdemes megemlíteni, hogy a papírformát a legtöbbször hozzák, de a három legnagyobb esélyes ellen 1-5-re állnak a szezonban, és Szolnokon is akkor nyertek, amikor Vojvoda eltiltását töltötte - cserébe a MAFC elleni vereségnél Drungilas volt kényszerpihenőn, emellett még Kaposváron kaptak egy zakót.

Az Alba Fehérvár a listavezető a magyar bajnokságban 15-3-mal annak ellenére, hogy a nemzetközi porond miatt jó ideig kettős terhelés alatt álltak - 9-1-gyel nyitották az alapszakaszt, aztán a Körmend ellen vereség óta lehoztak egy újabb 6-1-et, csak Szombathelyen kaptak ki, ott, ahol még senki nem tudott győzni, ráadásul pont azt követően, hogy a Pau-Lacq-Orthez ellen ki-ki meccset buktak az utolsó pillanatokban. Messze a legkiegyensúlyozottabbak a magyar élvonalban egyelőre, ami mélységüket és keretük minőségét tekintve nem is csoda.

Mindkét meccsüket a székesfehérváriak nyerték ebben a szezonban. Még a legelső fordulóban győztek akkor a kintről sokkal jobban célzó vendégek Zalaegereszegen (65-71), aztán hazai pályán is megszórta magát kintről Dzunics Braniszlav együttese (90-81).

A ZTE stílusa alapvetően egyszerű, mert Ubilla szabja a fazont a támadások túlnyomó többségében, az ő betöréseiből szokott vagy dobás vagy egy kipassz/2-2 lenni, onnan a többiek már ütemelőnyből próbálhatják megverni a védelmet. Egy gond van ezzel: annyira nem kiegyensúlyozottak kintről, mint amennyire ehhez a stílushoz kellene, a rangadókon az Alba elleni idegenbeli találkozót leszámítva csődöt mondtak a triplák terén - azon az egy meccsen kívül 33.3% volt a legjobb teljesítményük.

A mélységi játékban Drungilas mellett most már Wrightot is próbálgatják, a Körmend ellen láthatóan keresték labdával támadásban, de egyelőre kevés sikerrel - az kulcskérdés lehet a továbbjutásuk szempontjából, hogy tudnak-e újabb fegyvert csatasorba állítani, de Keller Ákos ellen nem lesz könnyű dolga egyik egerszegi centernek sem 1-1-ben. Egyébként a Körmend-Szolnok-Alba trió elleni mérlegük egyszerre sokatmondó és csalóka is. A legtöbb alkalommal nem voltak nagyon messze a győzelemtől, de kulcspillanatokban hibáztak - ha egy kicsit higgadtabbak tudnak maradni a végjátékokra, fordíthatnak a dolgok alakulásán, de ehhez át kell lépniük saját árnyékukat, mert rengeteget hibáznak fontos helyzetekben olyankor is, amikor semmi nem indokolja.

Az Alba ellen védekezésben is össze kell szedniük magukat, mert a listavezetőnek van a legtöbb fegyvere támadásban az egész mezőnyben, Edwards és Lóránt egymaga is tud meccseldöntő lenni (persze a többiek viszonylag átlagos és nem átlag alatti teljesítménye mellett), de a padról Farr is képes a semmiből 20 pontot szórni. Taylor nincs túl nagy formában, Burgessnek pedig talán 2-3 jó vagy legalábbis használható meccse volt egész szezonban - itt főleg előbbi problémás, mert a legutóbbi találkozókon már sokszor szenvedett egy igazi irányító nélkül az együttes.

Az Albát egyébként borzasztóan nehéz lesz bárkinek megfogni, mert ugyan 3-4 meccsenként sül a kezük elfogadható szinten kintről (legalább 37-38%-kal), viszont a képzett magasembereik és Edwards miatt képesek megoldani egy-egy meccset jó hármasszázalék nélkül is, ráadásul amikor nem dobtak jól kintről, akkor általában a támadópattanózásukkal azonnal kompenzálni tudták ezt, és második esélyből már eredményesek tudtak lenni. A ZTE problémája az, hogy már a triplákat sem nagyon sikerült levédeniük az előző két meccsen, 10/26 (38.5%), illetve 10/22 (45.5%) volt az Alba mutatója ellenük, és ha így marad, nagyon kevés esélye lesz Bencze Tamáséknak ezen a találkozón - ha ezt megoldanák, akkor kellene leszedniük a kihagyott fehérvári dobások után a pattanókat, ezzel lehetne reális sanszuk.

Alapvetően a két gárda nagyjából hasonlóan mély, főleg Wright érkezése óta, így ebben nincs nagy különbség a két állomány között. Dzunics Braniszlav csapata egyértelműen erősebb a bajnokságban látottak alapján, de az intő jel lehet számukra, hogy az utolsó két meccsen elég sokat szenvedtek a Sopronnal és a Jászberénnyel is, ide fel kell pörögniük. Elvileg az új légiósuk nem játszik, ez tehát nem kavarja meg a dolgokat - papíron egy szoros meccsen ők mennek tovább, de meglátjuk, mit váltott ki a ZTE-ből a Körmend elleni vereség a hétvégén.
 

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Egis Körmend

A Falco az első 8 meccsen teljesen világos sormintával dolgozott, otthon nyertek, idegenben pedig buktak, ellenféltől függetlenül (4-4). Zsigeranovics érkezése javított a dolgokon a szombathelyieknél, mert bár Zalaegerszegen még kikaptak a 9. körben, de azóta lehoztak egy 8-1-et, csak egy teljesen érthetetlen paksi leolvadásuk volt, ahol régi idegenbeli önmagukat idézték. Jelenleg 12-6-tal harmadikok a tabellán, ráadásul az előző négy körben legyőzték az Albát és a Szolnokot is (az első Körmend elleni mérkőzést pedig 85-69-re nyerték, igaz, akkor még mindkét oldal teljesen más csapattal állt fel), elég komoly önbizalommal várhatják ezt a kupadöntőt.

A Körmend pazarul nyitotta az idényt, 6-0-lal vezették is a tabellát, de jött három vereség és Teo Cizmic távozása az ASE elleni győzelem után (7-3). Úgy tűnt, Gasper Potocnikkal a nemzetközi kupában és a hazai pontvadászatban is helyre állt a rend, csináltak egy 3-1-et úgy, hogy Szolnokon kaptak csak ki, ott is Parrish Petty nélkül, aztán azonban vereséget szenvedtek Kaposváron és Pécsett is, úgy tűnt, elfáradt a társaság. A Kecskemétnek sikerült visszavágniuk az őszi vereségért, legutóbb pedig a ZTE-t tartalékosan is sikerült legyőzniük idegenben, ami alapvetően óriási lelki pluszt adhatna a nyolcasdöntő előtt, de...

... a Körmenddel kapcsolatban most azért elég kevés szó esik a mutatott játékukról, Zalaegerszegen ugyanis megsérült Horti Bálint, aki minden bizonnyal kihagyja a kupadöntőt, Loveridge-et pedig a meccs előtt küldték el, helyettese viszont nincs. Potocnik mesternek így 6 játékosa maradt, plusz az a Németh Ákos, aki a ZTE ifi elleni összecsapáson sérült meg (igaz, ő legalább most játszani fog), borzasztóan rövid lett tehát a rotáció a körmendieknél, és elsőre azért nagyon úgy tűnik, hogy három napra rettenetesen kevés a bevethető emberük. Ennyire előre még nem kell számolgatniuk, mert ilyen szűk rotációval a Falco ellen is óriásit kell domborítaniuk - magasember cseréjük például egy sincs, innen estek ki ketten.

A ZTE ellen kiválóan játszott Csorvási betegen is, de most emberfelettit kell teljesíteni - nincs nagyon más választása a Körmendnek, mint alacsony szerkezetre váltani, ha ő ül, és Allent használni majd ötös poszton, de ami egy félidő erejéig működött a ZTE ellen, az most egy teljes meccsig közel sem biztos, hogy fog. Csorvásinak alapvetően is nagy szerepe lett volna, mert akkor volt mostanában igazán jó csapata, amikor őt nemcsak pattanózásra, illetve a leosztások bezsákolására használták, hanem a képzettségét is kihasználták - a ZTE ellen rengeteg pontot szerzett így, a Pécs ellen pedig pont azt lehetett látni, hogy mi van, ha tőle nem jön segítség. Az amerikaiak játékában ugyanis benne van a hiba bőséggel, és ha egész meccsen Pettynek és Gibbsnek kell pumpálnia, akkor nagyon streetball jellegű a játékuk, ez pedig az utóbbi időben már nem vezetett eredményre - sokszor egyáltalán nem volt ritmusa a támadásaiknak, és olyankor természetszerűleg a külső dobások sem mentek úgy. Az alacsonyabb szerkezet érdekes lehet még, mert Zsigeranovicsot nagyon meg lehet forgatni pontos 2-2-kkel, főleg ha Allent kell fognia, aki kifelé ugyanúgy le tud válni, mint befelé, de ami támadásban előnyt jelent, az hátul hátránnyá változik.

A Falcónál ugyanis a körmendi hiányzók miatt Zsigeranovicsnak kulcsszerepe lesz támadásban - olyan fizikai adottságai vannak, hogy Csorvásit nagyon könnyedén faultgondba hozhatja, Allen pedig egy(-két) számmal kisebb nála, alapvetően nem is egy poszt a két ember. A Falco játéka is sokszor streetballos egyébként, legutóbb Medford a padon kezdett, Govens irányított, és nem egyszer, nem kétszer a védelemmegbontás után egyetlen passz jött, majd azonnal a dobás - az nem véletlen, hogy a Szedeák ellen szenvedtek egy sort hazai környezetben is. A szombathelyieknek azonban van egy komoly fegyverük az utóbbi időben, ez pedig a támadópattanózás - az utolsó négy meccsen kivétel nélkül 29% fölött támadópattanóztak, rengeteg második esélyt teremtettek ezzel maguknak, és ez főleg azért lehet most hangsúlyos, hogy a palánk alatt rendesen megfogyatkozott a Körmend. Emiatt tudtak előrelépni az utóbbi időben, és bár Govens egyesként és kettesként is a támadásaik indítómotorja, jóval kevésbé kell rá hagyatkozniuk a pontszerzés terén, mint a szezon korábbi szakaszában, így tudták stabilizálni eredményeiket.

A Falco jelenleg egyértelműen hosszabb paddal rendelkezik, hiszen Kovács Péter, Tóth Norbert és Barham is bevethető onnan, míg a Körmendnél Gibbs mögött már Németh jön a sorban. Alapvetően ez egy abszolút ki-ki meccs lett volna, vasi rangadók amúgy is mindig 50-50%-osak, a két gárda mindig felszívja magát a másik ellen, de óriási dolog lenne, ha jelenlegi állapotában a Körmend tovább tudna lépni a Falcón. Nem is feltétlenül a fáradtság miatt, hiszen ez az első nap lesz a háromnapos kupadöntőn, hanem azért, mert faultgondok esetén sincs nagyon lehetősége Potocniknak a változtatásra, és akkor sem nagyon tud kevergetni a körmendi mester, ha valakinek nem megy a játék - a piros-feketéknél nagyjából mindenkitől tökéletes este kell, és ilyen formát azért nem mostanában láttunk tőlük.

Foto, Slide - vaol.hu, Unger Tamás

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus