Magyar Kupa: Zalakerámia ZTE KK - Atomerőmű SE

A bajnoki tabella ötödik és hetedik helyezettje csap össze.

A kosarsport.hu felvezetője:

Pénteken rajtol az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Zsíros Tibor férfi Magyar Kupa Debrecenben, ennek apropóján beharangozót készítettünk a párharcokról. Ezúttal a talán legkevésbé megjósolható negyeddöntőt, a ZTE-ASE derbit vesszük górcső alá.

A két csapat között hajszálnyi a különbség a bajnokság eddig lejátszott fordulói alapján. Az Atomerőmű 11-8-as mérleggel, +20-as kosárkülönbséggel az ötödik helyen áll, míg a ZTE 11-9-cel, +12-es mutatóval a hetedik.

Hogy még nehezebb legyen a győztest megtippelni, mindkét idei összecsapásukat az aktuális vendégcsapat nyerte – a Paks 77-72 arányban diadalmaskodott Zalában még októberben, Bencze Tamásék azonban visszavágtak, és 95-79-es sikerrel távoztak Tolnából. Egy fontos változás azonban van az akkori mérkőzésekhez képest: a két derbin összesen 45 pontot szerző Seth Allen már nem az ASE játékosa. Vajon így is sikerül felülkerekedni a tolnai gárdának Benke Szilárdékon?

A két csapat első találkozója igen hullámzó volt. Az ASE remekül kapta el a rajtot, 25-11-re léptek el vendéglátójuktól. Nem adta azonban magát a ZTE, a két középső negyedet összesen 18 ponttal nyerték, így négypontos előnnyel várhatták a végjátékot - itt azonban újfent Teo Cizmic fiai kerekedtek felül, kilenccel nyerték a záró etapot, ezzel a behúzva az odavágót.

Legeredményesebb játékosuk a 18-at szóró Allen volt – bár utódját megtalálták Ricky Tarrant személyében, a debreceni tornán azonban még nem léphet pályára az amerikai légiós. Allen mellett Jabarie Hinds (17 pont, 4 gólpassz, 8 kiharcolt fault) és Eilingsfeld János (13 pont, 13 lepattanó) tolták még az Atomerőmű szekerét.

A zalaiaknál abszolút a magyarok voltak a húzóemberek, Szabó Zsolt és Benke Szilárd 18-18 pontja mellé Horváth Ákos is hozzátett 14-et, Deonta Vaughn 12 pontja mellett leginkább az előkészítésben jeleskedett 6 gólpasszával.

A visszavágó egészen más képet festett, hiszen a három egerszegi magyar mellé felnőttek a légiósok is. Benke (12 pont, 9 lepattanó), Horváth (14 pont) és Szabó (16 pont) itt is megdobta a magáét, a győzelemhez szükséges pluszt azonban a Vaughn-Kinney-Radic trió szállította – előbbi 20, utóbbi kettő pedig 14-14 pontot tett a közösbe, Vaughn pedig újabb 8 asszisztot osztott szét a társaknak.  

Az ezúttal hazai pályán játszó paksiak legjobbja az első derbihez hasonlóan Allen volt, 27 pontot hintett a hátvéd. Rajta kívül még a két magasember, Guinn (13 pont, 6 lepattanó) valamint Eilingsfeld (7 pont, 12 lepattanó) hozták még magukat, de Hinds 10 pontjához például 2/11-es mezőnymutató társult. 

Az látszik az eddigi két összecsapásból, hogy a Zalaegerszeg áll több lábon támadásban – náluk a győztes meccsen hatan is 10 pont fölött termeltek, míg az ASE-ból a Barnies-Ogunyemi légiósduó az első találkozón 17, a másodikon 12 pontot szállított összesen, Ruják András mindkét derbin 4-4 pontra volt jó, Medve Máté pedig 8 pontos első meccs után nem szerzett kosarat a visszavágón. 

A sok potenciális pontszerző limitálására Vaughn hatékony védése tűnik a kulcsnak az ASE számára. Ha a zalai kisember jól osztogat - márpedig a két egymás elleni derbin így tett -, akkor nagyban növeli csapata továbbjutási esélyeit. Ezen az ágon egyébként a PVSK-Falco negyeddöntő győztese lesz a következő akadály szombaton. 

Mivel éppen az a Seth Allen nem bevethető már Pakson, aki a gárda legjobb pontszerzője volt a zalaiak ellen, ezért főként Barnies-tól és Ogunyemitől kellene ponterősebb játék tolnai részről – nélkülük nehéz dolga lesz Teo Cizmicnek. Ha azonban Eilingsfeld, Hinds és Guinn mellé felnőnek a társak, szoros derbire lehet kilátás. 

Zalakerámia ZTE KK – Atomerőmű SE 

2018. 02. 16. 15:30 

Debrecen, Főnix Csarnok  

A Zsíros Tibor Magyar Kupára jegyek az alábbi linken vásárolhatóak:  

http://www.eventim.hu/hu/jegyek/zsiros-tibor-magyar-kupa-nyolcas-donto-debrecen-fonix-csarnok-484408/event.html

Forrás, Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus