Magyar statok a selejtezőkből

A hajrájához érkezik a 2015-ös Európa-bajnokság selejtező sorozata, válogatottunk két meccsel a vége előtt 3-1-es mérleggel a csoport második helyén áll. A grúziai kirándulás és a csehek elleni zárszó előtt megnéztük a statisztikákat - Vojvoda a király, de Keller is remekel, az első azonban a csapatvédekezés.

Talán a legfontosabb és legörömtelibb statisztika válogatottunk kapcsán a kapott pontok átlaga: Sztojan Ivkovics együttese négy találkozót követően átlagban mindössze 57,3 egységet engedélyez az ellenfeleknek, amivel első a vonatkozó listán - nem véletlenül emelte ki a kőkemény védekezésünket a fibaeurope.com. Ez mindig is jellemző volt Ivkovics csapataira, ezúttal sincs másként, eddig a magyar válogatott kapta a legkevesebb pontot minden csapatot figyelembe vége.

A csapat legjobb dobója a kapitány, Vojvoda Dávid, aki kereken 18 pontot átlagol - mindezt úgy, hogy a legutóbbi, Portugália elleni győzelem alkalmából mindössze hét egységgel terhelte meg a luzitán gyűrűt. Így is az ötödik legtöbb pontot szerzi minden csapat minden játékosát figyelembe véve, ami figyelemre méltó adat. Hanga Ádám távollétében abszolút rá hárul a vezérszerep és eddig jól használja ki, hiszen a hetedik legtöbb percet átlagolja (33,3), a hetedik legtöbb faultot harcolja ki (kereken ötöt meccsenként), a top tízben van vállalt dobásokban (5., 14/meccs) és vállalt triplákban is (9., 5,8/meccs), de ő értékesíti a hetedik legtöbb dobást is (6,5/meccs). Voja két húszpontos találkozó után a csehek ellen 25-öt szórt, ehhez jött a múltkori 7 - összességében 46,4%-kal tüzel mezőnyből, 34,8%-kal a hármasvonalon túlról, 75%-kal pedig büntetőből. Mindemellett Keller Ákossal holtversenyben ő a csapat legjobb pattanózója (hat lecsorgót kaparintanak meg mindketten meccsenként), ami, tekintve, hogy dobóhátvéd, megsüvegelendő.

Ha már Keller: a Szolnok atletikus centere remekül működik kezdőként, rögtön a nyitányon egy 15 pontos, 13 lepattanós dupla-duplával jelentkezett, majd a luzitánoknak másodszorra is beszórt 14-et, illetve a csehek ellen is tíz fölé jutott - egyedül a grúzok ellen volt gyengébb, ahol leginkább a triplákra és a kisemberek sebességére alapoztunk, itt nem szerzett pontot és egyetlen dobást vállalt csupán. Ezzel együtt is 10,3 pontot átlagol, méghozzá 71,4%-os hatékonysággal, amivel a negyedik legjobb a vonatkozó listán minden csapat minden játékosát figyelembe véve. Keller a támadópattanók gyűjtögetésében is jeleskedik, ami nagy előny válogatottunknak, meccsenként 2,5 ilyet gyűjt be. Mindazonáltal ő az egyetlen közülünk, aki a hatékonysági mutatóival bekerült a fibaeurope.com top tízes listájára még az első napon.

Kettejük mellett még Wittmann Krisztián átlagol tíz pont felett, ráadásul védőoldalon is remekel, 1,8 labdaszerzése a 11. helyre jó. Ki kell még emelnünk Jermaine Thomast, akinek ugyan a dobás nem megy (különösen a hármas nem, a ketteseket 51,4%-kal értékesíti, triplából viszont 1/16 a mutatója…) játékszervezésben viszont kiemelkedik a csapatból, 4,3 gólpasszával bőven befér a selejtező top20 asszisztolója közé. A triplákat 31,3%-kal szórja a válogatott, két specialistánk pedig Ferencz Csaba (a grúzok elleni kettő sokáig emlékezetes marad…) 45,5%-kal, Tóth Norbert 66,7%-kal süllyeszti el őket - igaz, utóbbi keveset vállal, a grúzok elleni 4/4-es este húzza fel a számait.

fotó: fibaeurope.com

slide: kezdő5.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus