NBI/A csoport - Döntő beharangozó

Szerda este elkezdődik a magyar férfi A-csoport idei döntője, így most is végignézzük, hogy mi történt eddig az Alba Fehérvár-Puebla Plusszal és a Falco-Vulcano Energia KC Szombathellyel, illetve hogy mi várható tőlük.

 

 

 

Alba Fehérvár-Puebla Plus (1.) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (2.)
(Egymás elleni eredmény: 2-2, 1-1 az alapszakaszban, 1-1 a középszakaszban)

Az Alba a rájátszás első körében két borzasztóan nehezen megszerzett győzelmet követően simán verte a KTE-t a harmadik találkozón, így söpréssel jutottak az elődöntőbe. Az első találkozón kikaptak a ZTE-től hazai pályán, ám azonnal visszavették a pályaelőnyt a második mérkőzésen, kihasználták ellenfelük problémáit, és 3-1-gyel be is húzták a párharcot. A Falcónak sem ment minden simán az eddigiek során, a Kaposvárnak az első és főleg a harmadik meccsen volt lehetősége győzni Szombathelyen, de a negyedik mérkőzést Kaposváron megnyerte Szrecsko Szekulovics csapata, így 3-1-gyel továbbment az első körből. Az elődöntőben aztán fejben rettenetesen összeszedte magát a Falco, három szoros végjátékot nyert meg, az első két meccsen elég komoly hátrányból, nem egyszer fordítva, és 3-0-lal kiejtette vasi riválisát, a Körmendet.

A két gárda ugyan sok szoros mérkőzést játszott a PO-ban, mégis mindkettő 6-1-gyel masírozott át az első két körön.

A Falcóról írtunk már a Körmend elleni továbbjutásuk után, nagyon szépen összeállt a Govens köré, esetenként Medfordra, Zsigeranovicsra, illetve a külső dobásokra épülő játékuk. Ennek köszönhető az is leginkább, hogy az alapszakaszban még teljesen egyértelmű, és a középszakasz egy részében is rájuk jellemző kétarcúság gyakorlatilag teljesen eltűnt a rájátszásra, sőt, idegenben nemcsak az eredmények jönnek, de a játékuk is legalább olyan szintű, mint hazai pályán - a középszakaszban nyertek Zalaegerszegen, azóta pedig Kaposváron és Körmenden is. Pustahvar és lényegében az összes kiegészítő összeszedte fejben is magát, a Govens által megteremtett lehetőségeket rendre értékesítették vasi riválisuk ellen, úgyhogy önbizalmtól telve, a szezon legjobb formájában várhatják a finálét.

Az Alba nyújtott a mostaninál lehengerlőbb produkciót is a nemzetközi kupázásuk idején, viszont a székesfehérváriak újra felépítették szezonjukat a sok sérülés után. Lóránt Péternek a ZTE elleni negyedik meccsen nem ment annyira a játék, de mutatja, mennyire jó és egységes az idei Fehérvár, hogy így is győzni tudtak Zalaegerszegen, egyébként pedig kiemelkedően játszik a magyar magasember. Winston Shepard már nemcsak hátul vezér, de elöl is egyre kevesebb (kevés) hibás döntése van. A Taylor-Mohammed-Edwards triót most úgy használja Dzunics Braniszlav, hogy mindhárom tud hasznos lenni, nem oltják ki egymást - ez volt az elődöntő előtt az egyik nagy kérdés, de Edwards visszatérése ellenére is jó Mohammed továbbra is. Lényegében a legkomplettebb állománya van Dzunics Braniszlavnak, hiába nem teljesen egészséges a kanadai, és hiába kellett Tóth Péter és Burgess helyett Mohammedet beépíteni év közben.

Három kulcskérdés lesz várhatóan a párharcban. Az egyik Govens esetleges kikapcsolása, ami eddig senkinek nem sikerült - az amerikait a Körmend tudta nagyjából limitálni a második egymás elleni meccs első három negyedében, de amint gyengült rajta a védekezés, azonnal berámolt 2-3 kosarat, és saját csapata javára fordította az állást. Az Albának igazán jó védője 1-1-ben nem biztos, hogy van rá, mert Taylornál jobb fizikai adottságai vannak, Shepardnál elvileg gyorsabb és mozgékonyabb, Edwards pedig jelen állapotában nem biztos, hogy képes megállítani, viszont Keller Ákosék egészen kiválóan szűkítik a területeket, és egy félidő erejéig ezt még Szombathelyen is megoldották a középszakasz elején, pedig akkor Shepard és Mohammed nélkül kellett kiállniuk, és akkor voltak idén a leggyengébb formában.

A másik két kulcspont a tripladobás és a pattanózás lesz, amik szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A Körmend ellen a végjátékokban azzal is tudott a Falco ellenfele fölé kerekedni, hogy rengeteg támadópattanót szereztek, amikből újraindíthatták támadásaikat - ez fizikailag és lélekben is ölte megyei riválisukat. Jobb napjain kifejezetten jól pattanóznak Barhamék, de most egy óriási feladat áll előttük, hiszen nem a Csorvási nélküli, vagy őt alig használó Körmend lesz az ellenfél, hanem a Lóránt-Keller Ákos-Farr trióval, plusz Sheparddel felálló Alba, ami merőben más nehézségi szint.

Ha Govens védését meg tudja oldani a Fehérvár, akkor nagyon nehéz feladata lesz a Falcónak, hiszen várhatóan nehezebb dobóhelyzetekből kell vállalkoznia a többieknek, de ha Govens meg is teremti a lehetőségeket, a többieknek akkor is extrán kell dobniuk (nagyjából olyan teljesítmény kell Pustahvartól, mint az elődöntőben, Váraditól pedig a legjobbja), mert ezúttal várhatóan nem tudnak majd annyira az ellenfél fölé nőni a lecsorgók visszaszedésében, mint egy körrel korábban, a Körmend elleni mérkőzéseken a harmadik és főleg a negyedik negyedekben. Az Alba képes saját magától is hullámzó teljesítményt nyújtani kintről, de ha az ő jó védekezésüket kiemeltük, azt is ki kell, hogy a Falco is nagyon összeállt hátul, és amíg a fehérváriak a KTE ellen tudtak nyerni triplák nélkül, ebben a sorozatban azért nehezen fognak.

Az Albának és a Falcónak is megvan a nagyjából 8 emberes rotációja, és mivel a székesfehérváriak is befejezték az elődöntőt szombat este, így nagyon sokkal nem pihentebb egyik együttes sem a másiknál, ezeket nem érzem perdöntőnek.

Az Alba szempontjából bajos lehet, ha úgy kezdik ezt a sorozatot is, ahogyan az előző kettőt (a KTE ellen a sírból hozták vissza a meccset egálra, majd nyertek hosszabbításban, a ZTE pedig végig vezetve verte őket), mert a Falco láthatóan összeszedte magát idegenben is, abból nem indulhatnak már ki, hogy majd Szrecsko Szekulovicsék összeesnek maguktól, mint a szezon korai részében - az egység megvan a szombathelyieknél, és egyénileg is a lehető legjobbkor kerültek bombaformába többen is. Ha a sárga-feketék el tudják venni a pályaelőnyt az első meccsen, óriási esélyük van a bajnoki cím megnyerésére, hiszen otthon 21-0-lal állnak eddig ebben a szezonban, és bármennyire is rezgett a léc az utóbbi időben többször is, ezt a mérleget azért nagyon nem kell magyarázni.

A bajnok azonban szerintem pont azért lesz az Alba, mert még ha el is bukják a pályaelőnyt, ha valakik képesek lehetnek Szombathelyen győzni, azok ők. Mentálisan a két legjobb gárda jutott a fináléba, de Lóránték egy fokkal még a Falcónál is jobbak ebben a tekintetben - ebben az idényben azzal nőttek eddig a többi magyar csapat fölé, hogy a felmerülő problémákra, az esetleges vereségekre nem széteséssel vagy kapkodással reagáltak, hanem összezártak, és egységes csapatmunkával mindig tudtak válaszolni, méghozzá nem pár meccs múlva, hanem gyakorlatilag azonnal. Alapvetően az Alba kerete a legjobb ebben a mezőnyben (Edwards állapotát nézve is), de amellett, hogy nekik van a legtöbb nyerőemberük, egységesen is kosárlabdáznak. Ez a kombináció hozta meg az alapszakasz-, a középszakasz és a kupagyőzelmet is számukra, a második körben épphogy kiestek a FIBA Europe Cupban, és ha nem izgulják el a finálét (miért tennék? eddig sem volt látható rajtuk egyes játékosaik rutintalansága), akkor nekik van több esélyük arra, hogy megnyerjék az idei bajnoki címet.

Tipp: 3-2 az Alba Fehérvár-Puebla Plus számára.


Menetrend

Első mérkőzés: Június 7., szerda, 19:00 (M4)
Alba Fehérvár-Puebla Plus - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

Második mérkőzés: Június 10., szombat, 14:45 (M4)
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Alba Fehérvár-Puebla Plus

Harmadik mérkőzés: Június 13., kedd, 19:30 (M4)
Alba Fehérvár-Puebla Plus - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

Negyedik mérkőzés: Június 16., péntek, 18:00 (ha szükséges) (M4)
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Alba Fehérvár-Puebla Plus

Ötödik mérkőzés: Június 18., vasárnap, 21:00 (ha szükséges) (M4)
Alba Fehérvár-Puebla Plus - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus