NBI/A csoport - Negyeddöntő beharangozó (1.)

Jövő héten szerdán elkezdődik a magyar férfi A-csoport rájátszása, így végignézzük, hogy a négy negyeddöntőben mi várható, mi történt eddig a csapatokkal, és milyen menetrendben lépnek majd pályára - először az Alba Fehérvár-Puebla Plus és a KTE-Duna Aszfalt párosítását vizsgáljuk.

Alba Fehérvár-Puebla Plus (1.) - KTE-Duna Aszfalt (8.)
(Egymás elleni eredmény: 2-0 az alapszakaszban)

Az Alba az alapszakaszon játszi könnyedséggel masírozott át. 9-1-gyel kezdték a bajnokságot - csak Sopronban kaptak ki az első 10 meccsen, de az is egy hosszabbításos meccsel tarkított portugál túrát követően volt. A naptári év végére kicsit befásultak, a Körmend elleni vereség után azonban futottak egy újabb 9-1-et (csak a Falco otthonában kaptak ki), majd a Szolnok elleni zakó után egy 3-1-gyel zárták le a szezont, visszavágtak többek között a körmendieknek is, több mint 20 pontos hátrányból fordítva - 21-5-tel végeztek az első helyen. A nemzetközi kupában továbbjutottak a FIBA Europe Cup második csoportkörébe, és onnan is épphogy nem mentek tovább a Pau-Lacq-Orthez ellenében, egy ki-ki meccs legvégén kaptak ki egy triplával (ezt követően hasaltak el Szombathelyen).

A kupát közben behúzták, úgyhogy kifejezetten sikeres első félévet tudhattak maguk mögött, de a kupagyőzelem után elvesztették Tóth Pétert és Bradford Burgesst is a teljes szezonra, majd az utolsó alapszakaszmeccsen kiállították Winston Shepardot és Alhaji Mohammedet is. Nem kezdték könnyű helyzetből a középszakaszt a 3 meccses előnyük ellenére sem, a szombathelyi vereségük után Szabó Zsolt palánkos triplájával kikaptak a ZTE-től is, ráadásul hazai parketten, de nagyjából rendezni tudták ezt követően a sorokat, pedig Shepard és Justin Edwards is kiestek újabb sérülések miatt. Az utolsó meccsen legyőzték a Körmendet, így megmaradt első helyük a PO-ra (24-10), tehát minden párharcukban pályaelőnyük lesz.

A Kecskemét másfajta problémákkal küzdött, hiszen eleinte az összeszokott mag mellé nem találták a megfelelő negyedik légióst, és november végén érkezett csak hozzájuk Milutin Djukanovics. Nem is kezdték túl jól az évet, hiszen úgy álltak 2-4-gyel 6 meccs után, hogy csak a Vasast és a MAFC-ot tudták legyőzni - a 3X3 világbajnokság miatt nem sok meccset játszottak az első hónapban. Utána azért jöttek nagyobb sikerek, megvolt nekik a Körmend és a Szolnok skalpja is hazai pályán, így 50% környékére tornázták fel magukat, amit tartottak is február elejéig. 8-8 után azonban jött egy 5 meccses vereségsorozat számukra, így komoly veszélybe került a középházi helyük is, miután az ASE edzőt váltott, légióst cserélt, és elindult felfelé. Összeálltak azonban, a következő négy meccsüket megnyerték, közte a sorsdöntő, Paks elleni utolsó előtti fordulós találkozóval, így hiába kaptak ki az Albától a záró körben, 10. helyen kvalifikálták magukat a középházba (12-14).

Az ottani küzdelmeket Tomiszlav Ivosev egymeccses eltiltásával kellett megkezdeniük, de nagyon beindultak - Ivosev visszatérése után 6-1-et produkáltak a középszakaszban, összességében nyújtott 6-2-jük a legjobb teljesítmény volt az összes csapat közül, és mivel Ivosev triplájával kihozták a Szedeák elleni egymás ellenit egálra, a középszakaszban viszont jobb kosáraránnyal dolgoztak, mint Tisza-parti riválisuk, így bejutottak a rájátszásba is a nyolcadik pozícióban (18-16).

A két együttes elvárásai között alapvető különbség van, hiszen amíg az Alba kimondva kimondatlanul bajnokesélyes csapat, így lényegében kötelező a négy közé kerülés számukra, addig a Kecskemétnek még a szezon előtt sem lehetett reális elvárása, hogy négy közé kell kerülni. A rájátszásba jutással valószínűleg elérték a kitűzött célokat, éppen ezért viszont felszabadultabban játszhatnak, egyáltalán nincs rajtuk nyomás, míg ez a túloldalra nem igaz.

Alapvetően azért az Alba jóval esélyesebb is, mert papíron jobb állománya van, amely a pálya mindkét oldalán képes rákényszeríteni akaratát a Kecskemétre. Amikor odateszi magát Dzunics Braniszlav együttese (mondjuk annál jobban, mint a Pécs elleni alapszakaszmeccs), akkor elit védekezésre képes, és ebből szétfutja ellenfelét általában. A KTE is fegyelmezett azonban hátul, és nehéz feltörni, úgyhogy az is elképzelhető, főleg a kecskeméti meccs(ek)en, hogy felállt védelem elleni támadásra lesz kényszerítve a kupagyőztes. Ezt is meg tudja oldani az Alba, de itt azért lesz több kulcskérdés is.

Egyrészt az, hogy Brandon Taylor és Mohammed hogyan tudja megbontani a zárt kecskeméti védelmet - utóbbi egyébként kifejezetten jó játékot nyújtott az utóbbi fordulókban, láthatóan kezd beépülni a csapatba Edwards távollétében, és sokkal jobb ütemű egyéni vállalásai vannak, mint korábban. Másrészt az, hogy Lórántot és Keller Ákost mennyire sikerül megjátszani a palánk alatt (előbbit akár a palánktól távol is), mert elvileg itt fölényt tud kialakítani az Alba - Lórántot nem sokan tudják megfogni a magyar bajnokságban, Keller pedig az atletizmusával okozhat komoly gondokat pattanózásban. Harmadrészt pedig természetesen a triplák, amik Edwards hiányában még nagyobb kérdőjelek - pontos külső dobások nélkül könnyebb dolga lesz a KTE-nek "megszállni" a festéket, de ha sülnek a fehérvári kezek, akkor túl sok az opció, amit a Kecskemétnek le kell védenie egyszerre, Taylorék betöréseit, Lórántot és a külső dobókat nem lehet egyszerre megfogni.

A túloldalon a kecskemétieknek nincsenek olyan fegyvereik támadásban, mint az Albának, egy jó Alba-védekezés ellen Marko Djeraszimovics, Ivosev, Djukanovics és az alapszakasz vége óta kiváló formában kosarazó Pongó Máté is nagyon megszenvedhet, mert az ő sikerességük nem feltétlenül az egyéni képességeikben rejlett, Taylor és Lóránt szintű támadójátékos nem nagyon van náluk. Ha valamiért nem pörög az Alba hátul, akkor bedarálhatják őket, de a középház után azért egy más szinttel fog most találkozni a KTE, még ha nincs is csúcsformában a székesfehérvári alakulat. Komoly különbség a két gárdánál, hogy amíg a sérülések ellenére is be tud dobni az Alba a padról egy Farrt és egy Markovicsot, addig Forray Gábor Djukanoviccsal játszhat ilyen szempontból, ha Pongó Martint berakja a kezdőbe, ahogy ezt megtette többször is a középházban - Mészáros Máté és Hegedűs Gergely is hasznosan játszottak az utóbbi időszakban többször is, de Markovics- vagy Farr-szintű hatásuk nem volt a játékra.

Komoly pikantériát ad a párharcnak az alapszakasz utolsó fordulójában lejátszott meccs, amikor Ivosev és Shepard ökölre mentek egymással - kérdés, hogy kiben maradt tüske, ki érzi úgy, hogy maradt még lerendeznivalója a másikkal, vagy esetleg mindkét fél úgy van vele, hogy ez már a rájátszás, nem akarják saját csapatukat is rossz helyzetbe hozni. Hogy ki fog eléggé fel- vagy éppen túlpörögni, az még akár a PO későbbi részeire is meghatározó lehet (újabb kiállítás esetén már komolyabb szankciók léphetnének életbe), de ha az egyik csapat a másik fejébe tud mászni, az előnybe kerülhet - ehhez érdemes azt is hozzátenni, hogy Shepardnál nem mindig egyértelmű, hogy jó-e kicsit stuffolni vagy visszaüt... Kulcs lehet Keller Ákos faultgondokba keverése is, hiszen Farr teljesen más típusú center, mint a magyar válogatott ötöse - Karahodzsicsnak támadásban könnyebb dolga lehet az amerikaival szemben, igaz, teljesen máshogy kell ellene védekezni.

Összességében nézve az Alba mosolya szerintem nem őszinte, hogy a Kecskemétet kapta. Nem is a legutóbbi, balhés meccsük miatt, azért azután fel lehet készíteni egy együttest, hogy mi várhat rájuk egy három nyert meccsig tartó sorozatban, hanem azért, mert a KTE borzasztóan egységes jelenleg, nem könnyű megtörni őket, és nem egyénieskedő játékkal jutottak a legjobb nyolc közé, hanem kiváló csapatmunkával elöl-hátul. Ettől függetlenül az állományokban szerintem komoly szakadék van, így bár az nem lepne meg, ha 1 meccset hozna a KTE (az első hazait), az azonban szerintem óriási eredmény lenne számukra, ha öt meccsre tudnák kényszeríteni az eddig idén mindent megnyerő ellenfelüket, egy esetleges kecskeméti továbbjutás pedig szenzációszámba menne. Nem lesz sétagalopp a párharc a Fehérvár számára, de söprést várok a javukra.

Tipp: 3-0 az Alba Fehérvár-Puebla Plus javára.


A menetrend

Első mérkőzés: Május 10., szerda, 18:30
Alba Fehérvár-Puebla Plus - KTE-Duna Aszfalt

Második mérkőzés: Május 13., szombat, 19:00
KTE-Duna Aszfalt - Alba Fehérvár-Puebla Plus

Harmadik mérkőzés: Május 16., kedd, 18:30
Alba Fehérvár-Puebla Plus - KTE-Duna Aszfalt

Negyedik mérkőzés: Május 19., péntek, 18:00 (ha szükséges)
KTE-Duna Aszfalt - Alba Fehérvár-Puebla Plus

Ötödik mérkőzés: Május 21., vasárnap, 18:00 (ha szükséges)
Alba Fehérvár-Puebla Plus - KTE-Duna Aszfalt

Foto, Slide - kosarsport.hu
Forrás a menetrendhez - Alba Fehérvár facebook-oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus