NBI/A csoport - Negyeddöntő beharangozó (2.)

Jövő héten szerdán elkezdődik a magyar férfi A-csoport rájátszása, így végignézzük, hogy a négy negyeddöntőben mi várható, mi történt eddig a csapatokkal, és milyen menetrendben lépnek majd pályára - másodjára a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely és a Kaposvári KK párosítását vizsgáljuk.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (2.) - Kaposvári KK (7.)
(Egymás elleni eredmény: 1-1 az alapszakaszban)

A Falco nagyon felemás alapszakaszt futott, hiszen hazai pályán 13-0-t teljesített, de egy-egy nagyon ritka alkalomtól eltekintve meg sem tudta közelíteni az otthon nyújtott produkcióját idegenben - a kupában is egy sérülésektől sújtott Körmend ellen pocsékul játszottak, ki is estek a negyeddöntőben. A 12. fordulóban törték meg először a "pályaválasztóként győzelem, idegenben vereség" sormintát, de a Sopron és a KTE elleni szép sikerek mellett csak a Vasast és az akkoriban teljesen széteső Jászberényt tudták két vállra fektetni saját pályájuktól távol, így hiába érkezett ötödik légiósként Andrew Barham január közepén, épphogy bejutottak a felsőházba 17-9-es mérleggel (egy meccsre volt tőlük a hatodik Kaposvár). A középszakaszban azért meggyőzőbb teljesítményt nyújtottak, bár Körmenden és a tartalékos Alba ellen megint vérszegények voltak idegenben - hazai környezetben továbbra sem kaptak még ki, 17-0-s hazai mutatójuk van idén, és bár Szolnokon a harmadik negyedük miatt kikaptak, Zalaegerszegen nyerni tudtak. Nagyban annak a diadalnak köszönhetően végül befutottak a második helyre a középszakasz végén (22-12), ami otthoni mérlegüket nézve elég sok mindenre elég lehet.

A Kaposvár érdekes alapszakaszt futott. Az elején elég hektikus volt a játékuk, nagy hullámzásaik voltak, és január közepén légióst is váltottak, Javier Duren helyére akkor érkezett Winsome Frazier, ami alapvetően változtatott a játékon - előbbi inkább védekezésben tudott maradandót alkotni, már amikor tudott, a támadójátéka borzasztóan esetleges volt, Frazier viszont elöl stabil, sőt a somogyiak legjobb játékosa érkezése óta támadásban. Az alapszakaszban becsúszott három vereség hazai pályán (Alba, Szedeák, ZTE), de cserébe idegenben sem volt elveszett a Kaposvár, volt egy sokáig emlékezetes fordításuk is Zalaegerszegen. A kupában hosszabbításban kaptak csak ki a későbbi ezüstérmes Szolnoktól, az alapszakasz végén pedig épphogy lecsúsztak a felsőházról (16-10). Ezt követően volt több sérülésük is, Baki Gergely, Fodor Márton és Hendlein Roland sem voltak teljesen egészségesek, hagytak is ki meccseket közülük, és rendesen visszaesett Fekete Ádám együttese ennek köszönhetően. Az alapszakasz végén tükörimának látszó PO-juk is veszélybe került a középszakasz végére, de ahogy kezdtek egyre jobb állapotba kerülni a sérültjeik, úgy rendezték a sorokat legalább otthon, így végül a hetedik helyen kvalifikálták magukat a rájátszásra (19-15).

Ebben a párharcban érzem a legperdöntőbbnek a hazai pálya előnyét - két másik sorozat az erőviszonyok alapján egyértelműbbnek tűnik, a ZTE-Szolnokon pedig az eddigiek alapján nem sok jelentősége lesz annak, hol játsszák épp a meccseket.

Mindkét oldalon van egy-egy nehezen fogható amerikai kettes Darrin Govens és a korábbi Falco-kedvenc, Frazier személyében, akiket borzasztóan nehéz lesz akár csak limitálni is. Itt azért hozzá kell tenni, hogy a szombathelyiek a ZTE ellen össze tudtak tenni rövidebb-hosszabb ideig hatékony védekezést, és ebben a szegmensben azért léptek előre az idény elejéhez képest, de még mindig képesek voltak idegenben összeomlani többször is. Fraziernél fontos lesz, hogy a két másik periméterjátékos mit játszik, mert Jaytornah Wisseh teljesítménye nagyon ingadozó, Malik Cooke pedig képes eltűnni a mezőnyben, márpedig egyedül nem fogja tudni megverni a tapasztalt kettes a Falcót. A másik oldalon Váradi Benedek sokkal megbízhatóbb párja Govensnek, kettejük játékkapcsolata biztosabb alapokon nyugszik, de Lester Medford a sorozat egyik legnagyobb talánya - láttuk őt már nyerőemberként, de kerékkötőként is, nem véletlenül próbálgatta őt Szrecsko Szekulovics néha a padról is. Meccs mehet el azon, hogy sokszor képtelen felismerni, mikor nem megy neki, és mikor kellene kevesebbet vállalnia.

Jelentős a különbség a padok között, legalábbis szerkezetben. Mindkét oldalon van egy-egy védő specialista periméterjátékos (Baki és Kovács Péter), akikkel akár meg lehet próbálni a túloldal sztárját egy kicsit lassítani, de nagy kérdés, hogy támadásban melyikük mit tud hozzátenni a játékhoz, az üres triplákat be tudják-e verni, vagy amennyit hoznak hátul, annyit visznek-e elöl - Kovácsot lényegében feladta legutóbb a Körmend, azt nem engedheti meg magának a Falco, de a magyar válogatott játékosnak azért korábban nem volt gondja azzal, ha a tiszta helyzeteket értékesítenie kellett. A Kaposvárnál Fodor mérkőzést befolyásoló tényező (ilyen cserehátvéd a Falcónál csak akkor van, ha Medfordot csereként használja Szekulovics), de a magas posztokon Grebenár Péteren kívül nem nagyon lehet forgatni senkit Hendleinnel és Kenneth Simmsszel. Itt rögtön érdekes lesz Hendlein csatája Aliaksandr Pustahvarral és Barhammel, mert más típusú négyes, mint a két légiós, de ott van Ivan Zsigeranovics és Tóth Norbert is a szombathelyieknél. Itt jelentősen hosszabbnak tűnik a Falco, és elég fontos szegmense ez a párharcnak, mert általában a pattanózással tudja uralni mindkét csapat azokat a meccseit, amiket hoz - a Kaposvár hazai meccsein főleg kulcs ez, de ez az a pont, ahol meg ők nem tudják hozni magukat idegenben.

Papíron egy fokkal mélyebbnek tűnik tehát a Falco kerete, de az alapkérdés az, hogy képes-e a két együttes átlépni az árnyékát idegenben - ez alapvetően a szombathelyieknél nagyobb kérdés, hiszen 17-0-s hazai mutatójukhoz képest kevés az, amit idegenben hoznak, de kényelmesebb helyzetben is vannak, hiszen nekik nem kötelező most saját pályájuktól távol nyerniük. A második kiemelt jóval közelebb volt az utóbbi időben ahhoz, hogy idegenben is nagyjából hozza a hazai produkcióit, de a Kaposvár van annyira meghatározó hazai pályán (és volt az utóbbi években), hogy ebből simán lehet egy 5 meccses széria. Azt a jelenlegi állapotok alapján nehezen tudom elképzelni, hogy a Falco otthon veszítsen mérkőzést, de hogy azt a játékot, amit otthon tudnak, rá tudják-e erőltetni idegenben is erre a Kaposvárra, abban már egyáltalán nem vagyok biztos.

Tipp: 3-2 a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely javára.


A menetrend

Első mérkőzés: Május 10., szerda, 18:00
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Kaposvári KK

Második mérkőzés: Május 13., szombat, 18:00
Kaposvári KK - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

Harmadik mérkőzés: Május 16., kedd, 18:00 (M4)
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Kaposvári KK

Negyedik mérkőzés: Május 19., péntek, 18:00 (ha szükséges, lehet TV-s meccs)
Kaposvári KK - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

Ötödik mérkőzés: Május 21., vasárnap, 18:00 (ha szükséges, ha TV-s, akkor 19:00)
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Kaposvári KK

Foto, Slide - kosarsport.hu
Forrás a menetrendhez - falcokc.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus