NBI/A csoport - Negyeddöntő beharangozó (3.)

Szerdán elkezdődik a magyar férfi A-csoport rájátszása, így végignézzük, hogy a négy negyeddöntőben mi várható, mi történt eddig a csapatokkal, és milyen menetrendben lépnek majd pályára - harmadjára az Egis Körmend és a PVSK-PANNONPOWER párosítását vizsgáljuk.

Egis Körmend (3.) - PVSK-PANNONPOWER (6.)
(Egymás elleni eredmények: 1-1 az alapszakaszban)

A körmendieknek nem volt nyugodt szezonjuk eddig, hiszen 6 győzelemmel kezdtek, vezették is a tabellát, de jött 3 vereség, Teo Cizmic pedig lemondott - a helyére érkezett Gasper Potocnik, nem sokkal később pedig Devon Saddler helyett Sterling Gibbs. Egy 4-1-es szakasz következett számukra, de Kaposvár után Pécsett is kikaptak. Sorozatban 6 győzelmet gyűjtöttek be ezt követően - közben a kupában tartalékosan az elődöntőbe jutottak, távozott Jordan Loveridge, és érkezett Lasan Kromah, valamint Cole Dickerson. Kikaptak ugyan az ASE-tól és az Albától ezután, de két győzelemmel, 18-8-as mérleggel és második helyezéssel fejezték be az alapszakaszt. A nemzetközi kupában nagy sikereik voltak, hiszen az első körből is továbbléptek, a második csoportkörben pedig megelőzték a későbbi győztes Nanterre-t is, mielőtt a nyolcaddöntőben a másik döntős, a Chalon kiejtette volna őket. A középszakaszban sok sérülésük volt, Terry Allen és Parrish Petty is hagytak ki több mérkőzést is, Dickerson se szó, se beszéd lelépett, de a négy hazai meccsüket így is behúzták - 22-12-vel a harmadik helyre csúsztak vissza.

A Pécsnek azért kevésbé volt eseménydús az idénye eddig, hiszen se a nemzetközi kupában nem indultak, se edző- és játékoscsere nem volt náluk. 8-3-mal kiválóan kezdték a szezont, de jött egy-két sérülés, illetve egy nehezebb sorsolás, amivel 4 találkozót buktak zsinórban. Épp a Körmend elleni sikerrel jöttek ki ebből a gödörből, és majdnem végig "egy sima, egy fordított" mintát hoztak - közben a kupában a későbbi bronzérmes Szedeák legyőzte őket a negyeddöntőben. Az alapszakasz utolsó két körében legyőzték az Albát és a Vasast, ezzel 15-11-es mutatót értek el, a hetedik helyről várhatták a középházi középszakaszt. Az egy szegedi meccsüket leszámítva elég kiegyensúlyozott produkciót nyújtottak, összes hazai megmérettetésüket és a soproni ütközetet is hozták, és mivel a Kaposvár rendesen összeesett a középszakaszra, kihasználták ezt -20-14-gyel megnyerték a középházat, így jöttek fel a hatodik helyre.

A két gárda közül papíron jelentősen erősebb a Körmend, azt az atletizmust a Pécs (és az Albán kívül mindenki) nagyon nehezen tudja ellensúlyozni, amit a vasiak kerete tud, épp ezért Csirke Ferencék támadójátékának pontossága lesz szerintem a párharc (hosszúságának) egyik kulcsa. Amennyiben sok eladott labdával dolgozik a mecsekaljai gárda, szinte kizártnak tartom, hogy meg tudják akadályozni a körmendi lerohanásokat. Akkor lehet esélyük, ha nagyon odafigyelnek a labdákra, és ha az elhibázott dobások után is a lehető leggyorsabban visszarendeződnek, mert felállt védelem ellen fogható, legalábbis jóval foghatóbb a Körmend. Természetesen kulcs lesz a Pécs dobószázaléka is, mert főleg idegenben nem ismerik Budimirék a középutat, vagy kiemelkedően jól dobnak, vagy vállalhatatlanul gyengén, huszonszázalékokkal, amivel most sem lesz semmi esélyük. A triplaszázalék azonban sok tényező függvénye, a fegyelmezett visszarendeződés és az eladott labdák limitálása viszont inkább odafigyelés kérdése. Nem lesz egyszerű megoldani ezt sem, egy top formában lévő Körmend elit védőcsapat is, de ha nem tudja megakadályozni a Pécs a leindításokat, akkor a rohanásban jelentősen csökkennek az esélyeik.

Az azonban már más kérdés, hogy mit láthatunk a Körmendtől, hiszen Allen csak az utolsó alapszakaszmeccsre tért vissza, ahol nem nyújtott túl sokat, Petty pedig több hét kihagyás után játszhat majd újra, az ő szerepe és hatékonysága pedig egyébként is kettős. Az amerikai egyesnek vannak olyan 10-15 percei, mikor egyrészt a káoszt nagyon szépen tudja kezelni és szervezni csapata szempontjából, kiszolgálja a társakat is, és a nála mindig jelenlévő, kicsit érdekes vállalásai eltörpülnek a játékra gyakorolt pozitív hatása mellett. Aztán van 5-10 perce, amikor az addigi jó dolgait gyakorlatilag kivágja a kukába, labdát nem kap mellette senki, viszont legalább az összes akciót belevezeti valamelyik védőbe. Az Gasper Potocnik nagy feladata lesz szerintem, hogy szabályozza őt mondjuk a lecserélésével, mert nem kis mértékben Pettynek is köszönhető, hogy 15-20 pontos előnyöket el tud szórakozni a Körmend. Nem az ő felelőssége ez egyedül, nélküle is ment ez a vasiaknak, Kromah is képes túlpörögni, beleszeretni a dobásába, aminek lényegében ugyanaz lesz a vége, de Pettynél ez jóval feltűnőbb volt és jóval többször fordult elő. A triplaszázalékuk alakulása is nagyban függött attól szerintem a korábbi meccseiken, hogy mikor játszottak ki egy akciót, és mikor gondolta úgy valaki, hogy akkor neki innentől egyedül kell megoldania a dolgot, labdavezetésből kell ráemelni kintről.

Azért is kulcs ez, mert Lenzelle Smith például olyan szinten kibontakozott a középszakasz során, ahogy Petty mellett maximum egy-egy meccsre az alapszakaszban vagy a nemzetközi kupában. Pont Smith az, aki miatt Potocnik nyugodtan levihetné pár percre lenyugodni Pettyt a padra, mert Smith is képes elirányítani az együttest, a kosárIQ-ja is megvan ehhez, és elég jól átlátja a pályát. Gibbs is jóval hasznosabb játékot mutatott, mint korábban, többször megtalálta a társakat, míg eleinte egy sima scorernek tűnt, úgyhogy most van Pettynek alternatívája, nem kell görcsösen ragaszkodni hozzá. Petty és Allen is nagyon kellett a Körmendnek a rotációba, ez nem kérdés, mert darabra nagyon kevesen voltak a vasiak a középszakasz nagy részében, 6 emberrel nem bírnák a rájátszást, de így 8-cal ilyen gondjaik már nem lehetnek, ha nem jön újabb sérülés.

Allentől nyilván sokkal jobb játék is várható még, mint amit az Alba ellen láthattunk (és ha többször találnák meg, nyújthatna olyan teljesítményt, mint az alapszakasz elején, mikor a liga legjobb játékosának tűnt), de neki abból a szempontból is fontos szerepe van, hogy Csorvási Milán mellett be tud vetni a Körmend még egy magasembert, még ha nem is centert. Csorvásinak ugyanis nem lesz egyszerű sorozata - kilóban Ismet Sejfic is ott van, ahol ő, a bosnyák képzett center, és faultgondokba is keverheti Csorvásit. A padról Harazin egy teljesen más stílust képvisel, a hátsó üres belépések védésével volt gondja a körmendiek centerének, de azt is hozzá kell tenni Sejfic vagy akár Harazin megjátszása sem lesz egyszerű feladat a pécsieknek, mert top formában Kromah-ék gyenge oldali besegítései és az egész csapat egyéni és összvédekezése is borzasztóan jó - Kromah például egy az egyben is szépen limitálhatja az utóbbi időben bombaformába lendülő Chris Smith-t, Petty pedig fizikálisan is megdolgozhatja Anthony Nelsont és Halász Ákost.

Összességében nézve szerintem a Körmend állománya azért nem egy hajszállal, hanem annál jóval erősebb, de vannak kérdőjelek velük kapcsolatban, és ha a Pécs végig fegyelmezett, kiegyensúlyozott tud maradni, akkor van esélye, hogy kihasználja a harmadik kiemelt hibáit - főleg saját pályáján. Ha a Körmend nem vetkőzi le azt a problémáját, hogy a pillanatok alatt megszerzett nagy előnyét ugyanolyan gyorsan le is adja, nagyon könnyen megéghet Pécsett - a PVSK az Alba ellen bizonyította, hogy a nagyok gyenge meccseit könyörtelenül meg tudja büntetni, ha az alapvetően nagyon kulturált és szervezett játékuk mellett sülnek a külső dobásaik is. A Körmend összesen egy vereséget szenvedett el hazai pályán, idegenben viszont voltak gondjai, a Pécs pedig összesen 3 zakót gyűjtött be otthon, mindkét csapat erős saját közönsége előtt. Ennek ellenére szerintem ha a második meccsen nem is, a negyediken győzni tud a Körmend idegenben (annak ellenére, hogy csak 6 idegenbeli győzelmük volt, azért legyőzték az Albát és a ZTE-t is, top formában bárhol esélyesnek számítanak), de mindent boríthat, ha például Petty és Allen újra lesérülnek, vagy mégsem teljesen egészségesek.

Tipp: 3-1 az Egis Körmendnek.


A menetrend

Első mérkőzés: Május 10., szerda, 18:00
Egis Körmend - PVSK-PANNONPOWER

Második mérkőzés: Május 12., péntek, 18:00
PVSK-PANNONPOWER - Egis Körmend

Harmadik mérkőzés: Május 16., kedd, 18:00
Egis Körmend - PVSK-PANNONPOWER

Negyedik mérkőzés: Május 19., péntek, 18:00 (ha szükséges)
PVSK-PANNONPOWER - Egis Körmend

Ötödik mérkőzés: Május 21., vasárnap, 18:00 (ha szükséges)
Egis Körmend - PVSK-PANNONPOWER

Foto, Slide - kosarsport.hu
Forrás a menetrendre - Egis Körmend hivatalos facebook-oldala, pvsk-panthers.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus