NBI/A: Erősorrend, 10. hét

Egyre inkább látszik, ki tartozik az élmezőnyhöz s ki fog a bennmaradásért küzdeni az évad végén. Így látjuk a jelenlegi erőviszonyokat

Hat mérkőzéssel folytatódott a honi pontvadászat, a forduló kiemelt rangadóján a Sopron megsemmisítő vereséget mért a Falcóra, míg a Zalaegerszeg budapesti fiaskójával sosem látott mélységekbe került. A legfordulatosabb mérkőzést a Kaposvár - Pécs találkozó hozta, ahol a vendéglátók komoly hátrányból visszajőve behúzták a zsinórbeli harmadikat hazai pályán, de elképesztő hullámzások voltak a Jászberény - Szeged derbin is. Ezek fényében lássuk, hogyan fest a legfrissebb erősorrendünk!

1. (1.) Soproni Sördögök (9-1)

A liga legjobb mérlegével rendelkező Sopron megmutatta igazi erejét a Falco elleni harmadik  negyedbeli produkciójával. A legjobb formában lévő magyar csapat hétről hétre impozáns teljesítménnyel nyeri a találkozókat, ráadásul a Sördögök légiós magja extrán működik minden egyes összecsapáson. Egy korábbi bejegyzésünkben már említettük, hogy a Sabáli-csapat különösen kevés eladott labdával kosárlabdázik, ezúttal rekordmennyiségű, 5 egységgel fejezték be a mérkőzést. A soron következő két hazai fellépést nagyon jó előjelekkel, abszolút esélyesként várhatják.

Következik: Kaposvári KK (o), MAFC (o)

2. (2.) KTE-Duna Aszfalt (8-1)

Kissé megizzadt Nyíregyházán a KTE, de a mérkőzés végére a rutinosabb alakulat behúzta a kötelező győzelmet. Az egyetlen vereséggel álló Ivkovics-csapat fordulók óta a hosszabb kispadjának köszönhetően nyeri a mérkőzéseket. Az összeszedett védekezésükkel pedig immáron a Nyíregyháza a negyedik csapat, amelyet 70 dobott pont alatt sikerült tartaniuk. Így elmondható, hogy a csütörtöki Alba Fehérvár elleni televíziós mérkőzésen Fejér megye egyik reprezentánsának össze kell szednie magukat, ha meg akarja nehezíteni Rakicsék dolgát.

Következik: TLI-Alba Fehérvár (o), Jászberényi KSE (o)

3.(3.) Atomerőmű SE (8-2)

A paksiak egy gólszegény találkozón győzték le a bajnoki tabella hatodik helyén álló Alba Fehérvárt. Az eddig fordulók alkalmával is rendre megnyerték a lepattanó csatát, amelynek fontosságát Dzunics mester is kiemelte. Ami aggasztó lehet Szabóéknál, hogy zsinórbeli második mérkőzésükön sem sikerült 80 dobott pont fölé kerülniük. Ellenben az agresszív védekezésre törekvő ASE átlagban mindössze 70,1 pontot kap az aktuális ellenfelektől.

Következik:  Zalakerámia ZTE KK (i), Egis Körmend (o)

4. (4.) FALCO KC (7-3)

Az idei bajnoki évadban a Falcónak eddig nem sikerült olyan ellenféllel szemben győzelmet aratnia, amely az aktuális forduló előtt a szombathelyieknél jobb mérleggel rendelkezett volna. Ez azt jelenti, hogy a bajnoki tabellán előttük helyezkedő csapatokat még megszorongatni sem tudtak, ezen a héten épp a Sopron ellen szaladtak bele egy nagyobb pofonba. Egyértelműen az elit csapatok ellen védekezésben kell javulniuk a vasiaknak, hiszen a Sördögök 100 dobott pont fölé jutottak a forduló rangadóján.

Következik:  Kaposvári KK (i), TLI-Alba Fehérvár (o)

5. (6.) KAPOSVÁRI KK (6-4) +1

Fekete Ádám csapata a negyedik negyedben kivitelezett bődületes fordítással be tudta gyűjteni a Pécs elleni győzelmet, így a egyhuzamban harmadik győzelmével már ötödik a Kaposvár. A hétvégi Pécs elleni bajnoki nagyon jól demonstrálta a somogyiak állandó problémáját, miszerint több hullámvölgy is felfedezhető a teljesítményükben akár egy mérkőzésen belül is. Tudnak ők 20 pontról fordítani hazai pályán, de bármikor bennük van akár egy jászberényi zakó is.

Következik: Falco KC Szombathely (o), Soproni Sördögök (i)

6. (5.) TLI-Alba Fehérvár (5-4) -1

Az előző Szeged elleni bajnoki fordulóban már Székely Norbert vezetésével szerezte meg idénybeli első vendégsikerét az Alba, amihez Pakson is közel kerültek Tóthék, ám a bravúr elmaradt. Az újdonsült vezetőedző meglehetősen ráncba szedte a védekezést, hiszen érkezése óta 10 egységgel kapnak kevesebbet a bajnokik alakalmával. A csütörtöki vendégszereplésük igazi erőpróba és kihívás, hiszen a hazai pályán veretlen Kecskeméthez látogatnak.

Következik: KTE-Duna Aszfalt (i), Marso Nyíregyháza KK (o)

7. (8.) Naturtex SZTE-Szedeák (4-5) +1

Egy fordulatos és pontgazdag mérkőzésen, komoly hátrány után tudott fordítani a Szeged és nap végére magabiztos különbséggel nyert a Lazics-legénység, méghozzá idegenben. Ezzel a diadallal nem csak az erősorrendben, de bajnoki tabellán is hetedikek a Tisza-partiak. A csongrádiak minden bizonnyal a stabil triplázásukkal és kiemelkedő légiós teljesítményeikkel tudták maguk mögé utasítani a közvetlen riválisaikat. Emellett nem elhanyagolható faktor, hogy Lazics mester hétről hétre rutintalan fiatal játékosoknak szavaz komoly bizalmat. A soron következő hazai meccsükkel 50%-ra módosíthatják a szezonbeli mérlegüket, ami igen dicséretes lenne eme keret számára.

Következik: Zalakerámia ZTE KK (o), Egis Körmend (o)

8. (7.) PVSK- PANNONPOWER (4-6) -1

Egy agyonnyert mérkőzést bukott el a Pécs Kaposváron a negyedik negyedbeli gyenge produkciója miatt. Ez már nem az első olyan találkozó volt ebben a bajnoki idényben, amelyet a baranyaiak az utolsó tíz percben vesztenek el, így nem nehéz azt a következtetést levonni, hogy a szűk rotáció az egyetlen oka annak, hogy Csirke Ferencék immáron többedszer maradnak alul a végjátékba kihívóikkal szemben. Ám a két decemberi mérkőzésükkel meg van arra a lehetőségük, hogy egalizálják a győzelem-vereség mutatót.

Következik: MAFC (i), Naturtex SZTE-Szedeák (o)

9.(12.) MAFC (3-7) +3

Igazi sikersztori az, ami a MAFC-cal történik november 15. óta, hiszen november harmadik hétvégéjén sikerült megnyerniük szezonbeli első bajnoki találkozójukat és azóta már a harmadikat számlálják, ezúttal hazai pályán semmizték ki a nagyon rossz szériában lévő Zalaegerszeget. A budapestiek hihetetlen jó mentalitással állnak hozzá az összes mérkőzésükhöz és ez a hétvégi győzelem minden egyes csapatnak intő jel lehet a továbbiakban. Reálisnak tartom a kilencedik helyüket, hiszen jelen állás szerint mögöttük helyezkedő NYKK-t és Jászberényt egyaránt megverték, a Körmendtől ugyan idegenben csúnyán kikaptak, ám jobb mutatóval rendelkeznek és otthon stabilabbnak is tűnnek.

Következik: PVSK-PANNONPOWER (o), Soproni Sördögök (i)

10. (9.) NYKK (3-7) -1

Az utóbbi fordulóban bíztató vereséget elszenvedő NYKK még nem volt ennyire hátul a bajnoki tabellán. A sorozatbeli heteik zakójuknál tartó szabolcsiak nagyon kiszámíthatóak, hiszen fordulók óta Wise és Hujdurovic szállítja a pontokat, viszont mellettük nincs olyan játékos, akitől extra teljesítményt kaptunk volna az előző bajnokikon. Továbbra sem tudnak változtatni a gyenge kispadon, az utóbbi két mérkőzésen még a 8 pontot sem érte el a nem kezdőktől érkezett találatok száma.

Következik:  TLI-Alba Fehérvár (i), Jászberényi KSE (o)

11. (11.) Egis Körmend (2-8)

Nem játszottak.

Következik: Naturtex-SZTE Szedeák (i), Atomerőmű SE (i)

12. (10.) Jászberényi KSE (3-7) -2

A 62 dobott ponttal befejezett első húsz perc után felejthető második félidőt produkáló Jászberény ezúttal otthon veszített kritikus mérkőzést. Az elmúlt mérkőzéseken rotációs gondokkal küzdő Bencze Tamás lehetőségei ezúttal Dustin Ware visszatérésével kicsit szélesedtek, de semmiképpen sem oldódtak meg. A jászberényiek immáron fordulók óta rengeteg pontot kapnak, de amíg túl tudják dobni az ellenfelüket, addig rendre meccsben is tudnak maradni. A szűkös rotáció viszont istenadta lehetőségeket ad olyan játékosoknak, akik eddig nem tudták bizonyítani tehetségüket, gondolok itt Kerpel-Froniusra, aki a Bencze-csapatban ezúttal is húzó ember volt.

Következik: KTE-Duna Aszfalt (i), Marso Nyíregyháza KK (i)

13. (13.) Zalakerámia ZTE KK (1-8)

A zsinórbeli hetedik vereségét begyűjtő Zalaegerszeg elég kilátástalan helyzetben van, ezen a héten a budapesti MAFC otthonában szenvedtek súlyos vereséget Gáspárék. A vezetőség minden általuk meghozható döntést meglépett: edzőt cserélt, légióst váltott. Nagyon nehéz helyzetben van a zalai klub, a sorsolásuk sem a legkedvezőbb, kicsit elátkozottnak érzem a ZTE idei bajnoki évadát. Ha van együttes, akiknek jót fog tenni a karácsonyi szünet az mindenképpen a Zalaegerszeg.

Következik: Naturtex-SZTE-Szedeák (i), Atomerőmű SE (o)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus