NBI/A: Erősorrend, 11-12. hét

A magyar bajnokság 13. fordulójával lezárult a pontvadászat első fele, így nagyon jól fel tudjuk mérni az aktuális erősorrendet

A Sabáli Balázs által irányított Soproni Sördögök karácsonyozhatnak az élen, de a második helyen álló Ivkovics-csapat piócaként tapad a listavezetőre. Emellett újabb edzőváltás és légiós cserék jellemezték az elmúlt két forduló történéseit. Lássuk a legfrissebb erősorrendet!

1. (1.) Soproni Sördögök (11-1)

A soproniak nagyon meggyőző formával, egy vereséggel abszolválták a bajnokság első felét, ezért nem kérdés, hogy Sabáli Balázs tanítványai állnak a tabella és az általunk felállított erősorrend élén is. Az előző körökben a Kaposvárt és a MAFC-ot is elkapták a Sördögök, amivel megszerezték sorozatbeli hetedik sikerüket. Az szezonbeli eddig egyetlen vereségük is idegenben született meg, amivel tudatosítják az ellenfelekben, hogy az MKB Arénába bizony nem győzni járnak a riválisok. Ha Dénesék így folytatják, komoly esélyük van arra, hogy az alapszakasz élén végezzenek.

Következik:  Naturtex-SZTE-Szedeák (i), Atomerőmű SE (o)

2. (2.) KTE-Duna Aszfalt (11-1)

A bajnokság egyik legjobb formában lévő csapata a Kecskemét, mivel a legutóbbi Zalaegerszeg elleni bajnoki mérkőzésen már zsinórban kilencedik győzelmüket gyűjtötték be, nem is akármilyen magabiztossággal. Ez a mély rotációval rendelkező csapat október 22. óta nem kapott ki és az utóbbi időben megnyert mérkőzéseiken a pontkülönbségek is nagyon impozánsak voltak. Nehéz megjósolni, meddig juthat ez a csapat, de ha együtt tudnak maradni, akkor egy komoly eredmény is kinézhet nekik ebben a szezonban.

Következik: PVSK-PANNONPOWERr (i), Soproni Sördögök (o)

3.(3.) Atomerőmű SE (10-2)

Nincs különösebben lemaradva az élmezőnytől az ASE, mindössze egy vereséggel szereztek többet, mint a Sopron-Kecskemét duó, ráadásul az utóbbi három bajnokijukat sima győzelmekkel hozták le. A paksiak megváltak amerikai hátvédjüktől, John Robersontól, így újra kettőre nőtt a kihasználatlan légiós helyek száma a Dzunics-csapatban. A nemzetközi kupaszezontól búcsúzó tolnaiaknak  ráadásul már nem is kell egyéb dolgokra koncentrálniuk, csak a hazai pontvadászatra.  

Következik: PVSK-PANNONPOWER (o), Soproni Sördögök (i)

4. (5.) Kaposvári KK (7-5) +1

A Falco legyőzésével a Kaposvár nálunk már a negyedik helyen tanyázik és kezdheti ostromolni a top3 helyeket is. A szezon második felében meg kell próbálniuk elkerülni a náluk gyengébbnek rangsorolt csapatok elleni vereségeket (Szeged, Jászberény), mennyivel jobban is mutatna egy 9-3-as mérleg így a karácsonyi szünetben... A rendkívül erős kezdő ötössel rendelkező somogyiaknál néha hiányoznak a padról érkező plusz egyéni teljesítmények, de az egyre jobban összeálló csapatmunkával sokáig juthatnak.  

Következik: MAFC (i), Naturtex-SZTE-Szedeák (o)

5. (4.) Falco Trend-Optika KC Szombathely (8-4)  -1

Reálisnak tartom a Falco ötödik helyét, hiszen az elmúlt két fordulóban az előttük álló Kaposvártól vereséget szenvedtek, míg a mögöttük tanyázó Alba Fehérvárt sikerült két vállra fektetniük. Ráadásul az utolsó fordulóban a Fejér megyeieknek engedélyezett 62 kapott ponttal a szezonjuk legjobb védekezését mutatták be. Az is a fegyelmezettségüket dicséri, hogy csak olyan csapatoktól szenvedtek vereséget, amelyek jelenleg az erősorrend alapján megelőzik őket.

Következik:  Jászberényi KSE (o), MAFC (i)

6. (6.) TLI-Alba Fehérvár (6-6)

A középmezőnyben tanyázó, 6-6-os mérleggel álló Alba Fehérvár a bajnokság első felében nem tudott felzárkózni az elithez. Először a gyenge idegenbeli szereplés, majd az edzőváltás, egy szó mint száz keresi még önmagát a fehérvári gárda. Mi több, a bajnoki mérkőzések is ugyanezt a felvetést igazolják, hiszen a NYKK elleni bajnokin csak egy bivalyerős negyeddel tudták kicsikarni a győzelmet és a fennmaradó 30 percben teljesen kiegyenlített kosárlabdát láthattunk a felektől. A változás érdekében a Székely mesterék megváltak egyik amerikai légiósuktól, Cleveland Melvintől, a vezetőedző szerint nem lehet célkitűzés a középszerűség.

Következik: Jászberényi KSE(i),  Zalakerámia ZTE KK (o)

7. (8.) PVSK-PANNONPOWER (6-6) +1

Ahogy az várható volt, sikerült két utolsó 2014-es mérkőzését megnyernie a Pécsnek, amivel 50% ra javította saját győzelem-vereség mutatóját. Ami kicsit bosszanthatja Csirke Ferencék az a négy minimális, egylabdás vereség. A baranyaiak a bajnoki kiírás második felében rendre javuló tendenciát mutatnak, de már rögtön január elején el fog dőlni, hogy mire mennek a top3-as csapattokkal szemben. Emellett nem elhanyagolható megállapítás az sem, hogy a pécsiek lehetőségeit rendkívül szélesítené, ha sikerülne találni a rotációba még egy embert.

Következik: Atomerőmű SE (i), KTE-Duna Aszfalt (o)

8. (7.) Naturtex SZTE-Szedeák (6-6) -1

Talán nem várt, 6-6-os mérleggel büszkélkedhet Nikola Lazics csapata. A csongrádiaknál pompásan sikerült a külföldi játékosok kiválasztása, hiszen Balaban és Csirics átlagon felül teljesítenek. Az utolsó négy meccsükből hármat megnyerő Kiss Zsolték őrzik a virtuális playoff helyezésüket, viszont amennyiben nem lesznek résen januárban, akkor kicsúszhatnak a legjobb nyolcból.

Következik: Soproni Sördögök (o), Kaposvári KK (i)

9. (9.) MAFC (3-9)

Emlékezzünk csak, hogy a bajnokság elején milyen méretes zakókba futott bele az újonc, majd a Nyíregyháza elleni derbin megtört a vereségsorozat. Talán az első győzelem, vagy az amerikai Brown érkezése volt az, ami oly stabillá tette a csapatot, hogy a budapestiek immáron az összes középmezőnyben lévő csapattal meccsben tudnak lenni, sőt az alsó házi riválisaikat rendre elkapják hazai környezetben. Nagyon izgalmas lesz követni a MAFC második körös meccseit, hiszen ez nekik is és nekünk is nagyon jó viszonyítási alap, illetve visszajelzés lesz, hogy honnan hová juthat el egy újonc csapat.

Következik: Kaposvári KK(o), Falco Trend Optika KC Szombathely (o)

10. (12.) Jászberényi KSE (4-8) +2

19 dobott hármassal és egy bravúros győzelemmel zárta az évet Bencze Tamás együttese, ráadásul idegenben arattak komoly értékkel bíró győzelmet. Összességében már sosem tudjuk meg, hogy mire lett volna képes ez a Jászberény az év eleji keretével, ám most csak a teljesség igénye miatt említjük meg, hogy hetek óta nem számíthat Bencze mester Warere, Soósra és Csabayra sem. Ennek ellenére Horváthék bárkire veszélyesek lehetnek hazai pályán, ha hasonló dobóformát nyújtanak, mint Nyíregyházán.

Következik: TLI-Alba Fehérvár (o), Falco Trend-Optika KC Szombathely (i)

11. (11.) Egis Körmend (2-10)

A vasiak őszi szereplése enyhén szólva kiábrándító volt, ezért a klub vezetése újra edzőcsere mellett határozta el magát, így az a Déri Csaba érkezik, aki mind férfi mind női fronton bizonyította alkalmasságát. Rögtön egy légiós cserével kezdte az újdonsült vezetőedző, Lemon helyére Walker érkezett. Amennyiben a Körmend extrán produkál a bajnokság második felében, akkor benne van a pakliban, hogy a rájátszás valamelyik helyére odaérjenek. Ráadásul, ami mellettük szól, hogy a következő meccseiket nagy részben hazai pályán fogják játszani.

Következik: Marso Nyíregyháza KK (o), TLI-Alba Fehérvár (o)

12. (10.) Marso Nyíregyháza KK (3-9) -2

Amikor a harmadik kör után a Nyíregyháza az általunk felállított erősorrendben ötödik helyen, míg a bajnoki tabellán az élén állt, akkor mindenki a zseniális szabolcsi szezonkezdetről beszélt. Ennek ellenére így a 13. forduló lezárultával az NYKK hazai pályán fontos rangadót bukva, 11. helyen áll a bajnoki tabellán. Sitku Ernő csapata zsinórban kilencedik vereségét szenvedte el, a legkeletibb csapatra ezért nagyon ráfért a kisebb karácsonyi pihenő. Az újév első meccsén a jó emlékeket időző Zalaegerszeg ellen lépnek pályára.  

Következik:  Zalakerámia ZTE KK (i), Egis Körmend (i)

13. (13.) Zalakerámia ZTE KK (1-11)

Csak magamat tudom ismételni a ligautolsó Zalaegerszeg besorolásánál, hiszen az ex-bajnok szezonja valóban el van átkozva. A zsinórban tizedik súlyos vereségét elkönyvelő Sporar-legénységnek komoly játékosokat kell nélkülöznie hétről hétre. Dzambics és Lekli sérüléssel bajlódik, míg Healy-nél veseproblémát diagnosztizálva, beavatkozásokra volt szükség, aminek következtében a szlovén mester rotációs lehetőségei a minimumra csökkentek. Nem lehet megjósolni, hogy mit tud kihozni ebből az idényből a ZTE, de ha nem lesz számottevő változás, akkor készülhetnek a play out-ra.

Következik: Marso Nyíregyháza KK (o), TLI-Alba Fehérvár (i)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus