NBI/A: Erősorrend, 13. hét

Az első 2015-ös szubjektív magyar férfi bajnoki erősorrendünkben nem kevés változást fedezhetünk fel, ezért igyekeztünk serényen indokolni

Izgalmakkal és meglepetésekkel tarkított fordulókkal kezdődött a 2015-ös év. Minden csapat próbálja megtalálni a végleges légiós magját, ezért több alakulatnál is komoly változások voltak. Ezúttal egy régi-új első helyezettet köszönthetünk a dobogó legfelső fokán: élen az ASE!

1.(3.) Atomerőmű SE (12-2) +2

Az újévet remekül kezdő Atomerőmű SE két győzelmével rögtön az erősorrend élére ugrott, hiszen a 2015 első játéknapján a Pécset simán verték, míg a soproni rangadón idegenben is megérdemelten tudott győzni a Dzunics-csapat. A paksiak sem csak malmoztak a rövid pihenő alatt, sikerült két játékossal feltölteni a keretet és az első körben elszenvedett hosszabbításos vereségért visszavágva elvették a Sopron otthoni veretlenségét. Ha még a sérültek is visszakerülnek az aktív listára, akkor gyönyörű tavasz elé néz a tolnai gárda.

Következik: Kaposvári KK(o), MAFC (o)

2. (1.) Soproni Sördögök (12-2) -1

A soproni nyolcas győzelmi szériának a Paks vetett véget, amely eddig egyedüli ellenfélként  tudott győzni az MKB Arénában. A Sabáli-csapat folyamatosan futott az eredmény után, ezen az estén az ASE egyértelműen jobb volt. Ráadásul az eddigi remek eladott labda mutató ezúttal a kritikus érték felett zárt.  Túl sok idő nincs a sebek nyalogatására, hiszen szombaton feszített tempóval folytatódik a hazai pontvadászat, így a Déneséknek újabb rangadón kell helytállniuk.

Következik: KTE-Duna Aszfalt (i), Marso Nyíregyháza KK (o)

3. (2.) KTE-Duna Aszfalt (11-2) -1

A remek őszi szereplése után nem sikerült ott folytatni a Kecskemétnek, ahol abbahagyta. A hazai pályán mindig meglepetést okozó pécsiekkel ezúttal meggyűlt a baja az Ivkovics-legénységnek. Ami nagyon feltűnő a statisztikai sorból, hogy Rakicsék igencsak sok eladott labdával „büszkélkedhettek” a 2015-ös bajnoki nyitányon. Ellenben egészen januárig kellett arra várni, hogy a Kecskemétet egy csapat meg tudja verni a rendes 40 perces játékidőn belül.

Következik: Soproni Sördögök (o), Kaposvári KK (i)

4. (4.) Kaposvári KK (9-5)

A január eleji két győzelmével megkezdte a top csapatokhoz való felzárkózást a Kaposvár. A somogyi gárda majdnem pórul járt Budapesten, de a MAFC-osok ébresztője után hazai pályán már simán verték a Szegedet. A Fekete-seregnél is lassan kezd kialakulni a végleges légiós sor, ráadásul Raivio januárban eddig határozottan MVP formában kosárlabdázik. Ellenben a két következő forduló olyan mérföldkő lehet a Kaposvár számára, amely bebizonyíthatja, hogy egy lapon lehet őket említeni a nagycsapatokkal.

Következik: Atomerőmű SE (i), KTE-Duna Aszfalt (o)

5. (5.) Falco Trend-Optika KC Szombathely (9-4)

A szombathelyiek csakúgy, mint az első körben, ezúttal is simán felülmúlták a jászberényi csapatot, ellenben a vasi diadal vezéráldozattal járt, hiszen a remek formában kosárlabdázó Doyne a mérkőzés korai szakaszában megsérült. Kálmán László csapata ezen a találkozón is 100 egység felé tudott menni, de a vezetőedző bevallása szerint is többre lesz szükség idegen pályán, bár nem tudom elképzelni, hogy a MAFC érdemben meg tudja szorongatni Dukicsékat.

Következik:  MAFC (i), Zalakerámia-ZTE KK (o)

6. (8.) PVSK-PANNONPOWER (7-7) +2

Az októberi Paks elleni nyitófordulóban majdnem meglepetést szereztek a hazai baranyaiak, míg itt a szezon második felében rögtön egy nagyágyút, a Kecskemétet verve már hatodik helyen áll a PVSK az erősorrendünkben. Meglehetősen kijárt már a Csirke-tanítványoknak egy klasszikus egylabdás siker, hiszen a korábbi etapban akad ebből jó pár vereség. Továbbra is 50%-on áll a győzelem-vereség mutató, viszont a következő fordulóban jó esélyt látok arra, hogy a pozitív irányba dőljön el ez a statisztikai adat is.

Következik: Marso Nyíregyháza KK (o), TLI-Alba Fehérvár (i)

7. (6.) TLI-Alba Fehérvár (7-7) -1

Az Alba Fehérvárnál is azon dolgoztak két ünnep között, hogy minél jobban megerősítsék a játékoskeretet, bízva abban, hogy a Fejér megyeiek minél gyorsabban kilépnek a középszerű állóvízből. A jászberényi nem kalkulált vereség még mindig azt mutatja, hogy az idegenbeli formagyengeségét nem tudta leküzdeni a Székely-csapat. Természetesen most hétvégén újra próbát tehet a gárda, hogy ezt a szintet megugorja, hiszen Körmendre látogatnak Simonék.

Következik: Egis Körmend (i), PVSK-PANNONPOWER (o)

8. (10.) Jászberényi KSE (5-9) +2

Az újév első játékhetében megrendezett mérkőzéseken mindig készülhetünk valami nem várt meglepetésre, hiszen a csapatok hosszabb kihagyás után játszanak újra tétmérkőzést. Ezúttal a Jászberény produkálta az elmúlt forduló legnagyobb szenzációját, amikor hazai pályán, szoros csatában felül tudta múlni az Alba Fehérvárt. Viszont résen kell lenniük Bencze Tamáséknak ha meg akarják tartani az erősorrendben elfoglalt helyet, hiszen sorozatban három idegenbeli fellépésük következik - bár a pletykák szerint Dramicsanyin és Ware is hadra fogható lesz.

Következik: Zalakerámia-ZTE KK (i), Egis Körmend (i)

9. (11.) Egis Körmend (3-10) +2

A mérkőzésre kilátogató szurkolók végre azt látták, amiért annyira szeretnek sporteseményre járni: győzelmet! De ez valóban élményszámban megy mostanában a vasiaknál, hiszen a 3 hónapja tartó bajnokságban mindössze egyszer sikerült hazai környezetben győztesként elhagyni a pályát Ferenczéknek. Déri mester igazi új lendületet adott a csapatnak és korai lenne még elkiabálni, de elkezdett kikecmeregni a Körmend a mély gödörből. Nem lehet szó nélkül elmenni Richards őrületes teljesítménye mellett, a brit center 40 pontos meccsével megdöntötte a regnáló szezonrekordot.

Következik: TLI-Alba Fehérvár (o), Jászberényi KSE (o)

10. (8.) Naturtex SZTE-Szedeák (6-8) -2

Két teljesen vállalható vereséget könyvelhet el a Szedeák a 2015-ös évben. A Lazics-csapat idáig is inkább akkor volt meggyőző, ha a tabellán a mögöttük helyet foglaló csapatokkal néztek farkasszemet. Beszédes statisztikai adat, hogy a Sopron elleni derbin a megszerezett 98 VAL pontból, 75 egységet a Balaban-Molnár-Jereminov trió szerzett, míg a kaposvári vendégszereplés alkalmával 86 hasznossági mutatóból 70-et (!) a Csirics-Balaban páros szorgoskodott össze.

Következik: MAFC (i), Falco Trend-Optika KC Szombathely (o)

11.(9.) MAFC (3-10) -2

Ha már az újévi meglepetés-győzelmeknél időztünk a Jászberény elemzésénél, akkor itt sem lehet szó nélkül elmenni a MAFC Kaposvár elleni mérkőzése mellett, hiszen ha nincs Fodor extra triplája a vendégeknél, akkor a játékhét legnagyobb szenzációjáról beszélhetnénk. A nem túl pontgazdag mérkőzésen a budapestiek végig vezettek, de a Kaposvár vissza tudott kapaszkodni. Rengetek ilyen meccsre lesz szüksége a fiatal keretnek, hogy pallérozódjon az NB I-ben és tanulságként szolgáljon, hogy az egyszer már megszerzett 15 pontos előnyt a mérkőzés végére is megőrizze.

Következik: Falco Trend-Optika KC Szombathely (o), Naturtex-SZTE-Szedeák (o)

12. (12.) Marso Nyíregyháza KK (4-10)

Kilenc zsinórbeli vereséggel és idegenbeli nyeretlenséggel a nyakában utazott Zalaegerszegre a Nyíregyháza, ahol megszerezte első nem szabolcsi diadalát, ellenben a körmendi vendégszereplésre már nem sikerült a zalai formából átmenteni egy fikarcnyit sem. A nyírségiek keretében is akadt mozgolódás a két ünnep közti időszakban, az eddig tapasztalatok alapján Taylor jó választásnak bizonyult. Szüksége is lesz minden tartalékára az NYKK-nak, mivel hat januári meccséből négyen idegenben kell bizonyítaniuk Savic-éknak.

Következik: PVSK-PANNONPOWER (i), Soproni Sördögök (i)

13. (13.) Zalakerámia ZTE KK (1-13)

Nagyon ráfért a zalaiakra a hosszabb bajnoki megszakítás, hiszen a Sporar-csapatban többen is sérüléssel, betegséggel bajlódtak december vége felé. Az NYKK ellen többek között már hadra fogható volt Lekli és Dzambics is, viszont komoly árat fizettek a két visszatérő játékosért cserébe, hiszen elvesztették a szezon további részére a csapatkapitányt, Gáspár Dávidot. Az utóbbi két bajnokin sem sikerült győztesként levonulni a pályáról és meggyőződésem, hogy érkezhet bármilyen erősítés a ZTE-hez, ez már nem lesz ugyanolyan csapat így Gáspár nélkül. Egy nagyon fontos láncszem esett ki most az amúgy is akadozó gépezetből.

Következik: Jászberényi KSE (o), Falco Trend-Optika KC Szombathely (i)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus