NBI/A: Erősorrend, 14. hét

Felszálló ágban a Pécs és a Körmend, erősödőben a ZTE, a három dobogós pedig nagy pozicionálásban a középszakasz előtt. Jöjjön a rangsorolás!

Természetesen nem múlhat el forduló rangadó és hosszabbítás nélkül, ahogy közeledünk a vége felé, egyre sűrűsödik a mezőny és minden egyes győzelem vagy vereség hatványozottan számít. Íme a legfrissebb erősorrend!

1.(1.) Atomerőmű SE (13-2)

A 16. forduló vasárnapi mérkőzésén a Paks az odavágóhoz hasonlóan nagyobb megerőltetés nélkül lépett túl a Kaposváron. Dzunics Braniszlav együttese az eddig megrendezett 15 találkozón 13-szor tudta 80 pont alatt tartani az aktuális ellenfelét, így a tolnaiak büszkélkedhetnek a liga legacélosabb védelmével. A soron következő találkozókon lehetőségük van kísérletezgetni, illetve minél jobban beilleszteni az újonnan érkezett légiósokat.

Következik: MAFC (o), Naturtex-SZTE-Szedeák (i)

2. (2.) Soproni Sördögök (13-2)

A forduló rangadóját játszotta a Sopron Kecskeméten, ahol az őszi derbihez hasonlóan parázs csatának lehettünk a szemtanúi. Boriszovék ismét hátrányból felállva, hosszabbításban múlták felül közvetlen üldözőiket, ráadásul ez a győzelem még sokat érhet a végén esedékes számolgatásoknál. A soproniaknak hihetetlenül helyén van a szívük kulcshelyzetekben, hiszen a Sabáli-tanítványok az idei bajnoki kiírásban még nem veszítettek mérkőzést extra játékidő után (3-ból 3 győzelem: ASE, KTE, KTE). Ezzel a diadallal továbbra is tapadnak a Paksra, és jelzik a tavalyi döntősnek, hogy bármilyen apró megingásukat ki fogják használni.

Következik: Marso Nyíregyháza KK(o), TLI-Alba Fehérvár (o)

3. (3.) KTE-Duna Aszfalt (11-3)

A gyönyörű győzelmi sorozat után 2015-ben még nyeretlen a Kecskemét. Ezúttal sorozatbeli második vereségüket szenvedték el hazai környezetben a Sopron ellen, ráadásul ezúttal is a hosszabbítás percei döntöttek. A fiaskó ellenére jobban izgathatja a szurkolókat Djeraszimovics sérülése, aki valószínű, hogy hetekre kidől a csatasorból. A 14 lejátszott bajnokijukból négy a ráadásban dőlt el, amivel rekorder az Ivkovics-csapat, hiszen egyik csapat sem játszott ennyi hosszabbításos mérkőzést. Össze kell szedniük magunkat, mert az erősorrendben elfoglalt harmadik helyük egy esetleges vereséggel könnyedén meginoghat.

Következik: Kaposvári KK (i), MAFC (i)

4. (5.) Falco Trend-Optika KC Szombathely (11-4)  +1

Hasonlóképpen a bajnoki kezdéshez, az új esztendőt is szép sikerekkel indította a vasi gárda. Természetesen a könnyű sorsolás is a kezükre játszik januárban, de ki gondolta volna, hogy az eddig lejátszott három 2015-ös bajnokiból a MAFC elleni lesz a legnehezebb. A budapestieknek sikerült jócskán megizzasztani a Kálmán-tanítványokat, és Dukicsék csak a hosszabbításban tudták kiharcolni a kötelező győzelmet. Emellett a nem várt sérüléshullám további nehézségeket eredményez a vasiak életében, hiszen új arcokat kell beépíteni a gépezetbe.

Következik:  Naturtex-SZTE Szedeák (i), Egis Körmend (o)

5. (6.) PVSK-PANNONPOWER (9-7) +1

Az eddigi bajnoki kiírás során most először állapíthatjuk meg a pécsiek mérlegénél azt a tényt, hogy a győzelmek száma immáron kettővel többet számlál a vereségeknél. Éreztük és tudtuk is, hogy a baranyaiak mindig jobban teljesítenek a szezon második felében, de arra talán még Csirke Ferenc sem számított, hogy ilyen magabiztossággal nyerik a mérkőzéseiket mind hazai, mind idegen pályán. Nagyon jól bejáratott és összeszokott gárda alakult ki Pécsen, amely a továbbiak során garantáltan elcsíp még egy-két nagyágyút, ha ilyen felfogásban játszik továbbra is.

Következik: Jászberényi KSE(o), Zalakerámia ZTE KK (i)

6. (4.) Kaposvári KK (9-6) -2

Ha a Kaposvár szeretne minél hamarabb felzárkózni az élmezőnyöz, akkor nem engedheti meg magának, hogy ilyen sima vereséget szenved Pakson. De ami talán még aggasztóbb lehet Fekete Ádámnak, hogy a bajnoki tabella első három helyezettje ellen eddig mindössze egyszer sikerült 20 pontnál kevesebb különbséggel kikapniuk. Ezek az adatok bizony azt mutatják, hogy a Kaposvár messze van még az elittől, egyelőre még a négybe kerülésért is komolyan kell küzdeniük.

Következik: KTE-Duna Aszfalt (o), Marso Nyíregyháza KK(i)

7. (9.) Egis Körmend (4-10) +2

Furcsa lehet első ránézésre, hogy egy 4-10-es győzelem vereség mutatóval rendelkező csapat immáron hetedik helyen vitézkedik az általunk felállított erősorrendben, ám ez az igazi szépsége az ilyesfajta rangsorolásoknak, hiszen így néha teljesen fordított képet kaphatunk a tényleges tabellával szemben. A Körmend szó szerint szárnyal új trénerével, ezúttal az Albát verték egy klasszikus egylabdás meccsen, s így szurkolóikat is sikerült visszahódítaniuk. Ami viszont döbbenetes statisztikai adat, hogy Richards a múlt heti saját szezonrekordját a 16. fordulóban 1 ponttal megjavítva újat állított fel, így az MVP formában kosárlabdázó center egyelőre megoldhatatlan faktor az ellenfelek számára. Az eddigi erősorrendek során még ilyen magasan nem volt a Körmend, a hivatalos tabella szerint pedig mindössze két győzelemre vannak a mindenki által áhított playoff-tól.

Következik: Jászberényi KSE (o), Zalakerámia ZTE KK(o)

8. (7.) TLI-Alba Fehérvár (7-9)

Valahogyan nem áll össze a kép az Albánál, kronológiailag először Körmenden, majd a hétközi mérkőzésen a Vodafone Arénában a PVSK-tól kaptak ki Csorvásiék, amely a Székely-korszak ötödik és gyorsan a hatodik veresége volt. A fehérváriak nem tudtak csapatként működni, ellenben ezen gyorsan változtatni kell, hiszen nagyon kemény meccsek várnak a fejér megyeiekre, amelyet csak egységesen tudnak tisztességesen megvívni.

Következik: Soproni Sördögök (i), Kaposvári KK (i)

9. (8.) Jászberényi KSE (5-9) -1

Talán a hétközi Falco-vereséggel még számoltak Bencze Tamásék, de hétvégi zalaegerszegi fellépésen titkon mindenki győzelmet remélt. A szombati bajnoki elsősorban Lekli és Dramicsanyin külön csatájáról szólt - míg VAL pontban az utóbbi diadalmaskodott, győztesként az előbbi hagyhatta el a pályát. A Jászberénynek is nagyon észnél kell lenni, hiszen itt a vége felé nagy a tömeg a tabellán és az erősorrendben is, minden egyes győzelem sokat érhet a végelszámolásnál.

Következik: Egis Körmend (i), PVSK-PANNONPOWER(i)

10. (10.) Naturtex SZTE-Szedeák (6-8)

Szabadnapos volt.

Következik: MAFC (i), Falco KC Szombathely (o)

11.(11.) MAFC (3-11)

Talán a kiscsapatok közötti legerősebb hazai pályává nőtte ki magát a Gabányi Sportcsarnok, ahol immáron minden ellenfél megszenved. Egyedül az ASE-nak sikerült komolyabb különbséggel győznie a XI. kerületben, ellenben a tolnaiaktól elszenvedett vereség óta 3 győzelem és 3 verséggel áll hazai környezetben a MAFC. Ráadásul ha ehhez hozzávesszük, hogy a három fiaskó két egypontos vereséget is tartalmazott, akkor az okfejtés végére mindenki megértheti, miért tartom erős ellenfélnek a budapestieket saját pályájukon. A 16. forduló nyitómérkőzésén is közel jártak a bravúrhoz, és a szurkolóik már titkon reménykedtek, hogy újra egy hosszabbításos győzelemmel lépnek közelebb a rájátszás mezőnyéhez a Timbus-tanítványok. A szenzáció ezúttal elmaradt, a Szeged ellen van viszont lehetőség a javításra.

Következik: Naturtex-SZTE-Szedeák (o), Atomerőmű SE (i)

12. (12.) NYKK (4-11)

Még nem zárult le az NYKK januári idegenbeli hosszas turnéja, a szabolcsiaknak a 2015-ös esztendő első négy mérkőzésére rendre utazniuk kell, ami nem könnyíti meg a helyzetüket. Ezúttal Pécsen kaptak ki egy felejthető mérkőzésen, ahol Sitku Ernő a rengeteg egyénieskedésben látta csapatában a hibát. A soron következő ellenfél ellen csak akkor van esélye az NYKK-nak hosszú időre meccsben maradni, ha csapatként funkcionál, különben az érdemi dolgok gyorsan el fognak dőlni a szombati bajnokin.

Következik: Soproni Sördögök (i), Kaposvári KK (o)

13. (13.) Zalakerámia ZTE KK (2-13)

Szombaton történelmi pillanatnak lehettünk szemtanúi, hiszen 12 vereség után újra győzni tudott a Zalaegerszeg. A januárban visszatérő Lekli József hihetetlen pluszt adott a társaknak, és lassan azzal is meg kell barátkoznunk, hogy a Sporar-csapatban minden héten új légiós nevét olvashatjuk a statisztikai lapokon. Ezúttal a szombathelyi bajnokin a szerb Cohadarevics mutatkozott be a zalaiaknál, míg a korábban behirdetett Swanston játék nélkül távozott Mohácsiéktól.

Következik: Egis Körmend (i), PVSK PANNONPOWER (o)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus