NBI/A: Erősorrend, 15-16. hét

Nagyon közel az alapszakasz megnyeréséhez az ASE, először Top4-ben a PVSK és tovább robog az Egis Richards Körmend. Íme a heti erősorrend!

Egymást érik a fordulók a magyar bajnokságban, hiszen a csapatok szinte szerda-szombat ritmusban játsszák a fontosabbnál fontosabb mérkőzéseket. Nagyon közel az alapszakasz megnyeréséhez az ASE, először Top4-ben a PVSK és tovább robog az Egis Richards Körmend. Íme a heti erősorrend.

1.(1.) Atomerőmű SE (16-2)

Az elmúlt három forduló mérkőzéseit rendre győzelemmel zárta az ASE, ráadásul nem akármilyen diadalok voltak ezek, hiszen a Dzunics-csapat az utolsó három találkozóját átlagosan 27,6 pontos különbséggel abszolválta. Ebben a gárdában mindenki nemes egyszerűséggel teszi a dolgát, ismeri és tudja jól a szerepkörét. Úgy gondolom, hogy ezek az első lépések az igazán magas színvonalú kosárlabda felé. A következő mérkőzésen gyakorlatilag bebetonozhatják az alapszakasz elsőségüket, ha sikerül hazai környezetben elkapni a gondokkal küszködő Kecskemétet.

Következik: KTE-Duna Aszfalt (o), Marso Nyíregyháza KK (i)

2. (2.) Soproni Sördögök (16-3)

Könnyed győzelem az NYKK-val szemben, majd a nem várt hideg zuhany az immáron mumus Alba elleni meccsen, a sereghajtó ZTE viszont nem jelentett gondot Sabáli Balázs alakulatának. A soproniak a bajnokság első felében egyes egyedül Simonéktól kaptak ki, ellenben a visszavágás ezúttal elmaradt. Egyelőre azt az alapvető különbséget látom a listavezető ASE és a jelenleg második helyen álló soproniak között, hogy a tolnaiak rendre rövidre tudják zárni az egyszerű mérkőzéseiket, míg Rujákéknak akadt ezzel gondjuk mostanság többször is.

Következik: Egis Körmend (i), PVSK-PANNONPOWER (o)

3. (3.) KTE-Duna Aszfalt (14-4)

Nem egészen három forduló elteltével sikerült megszereznie első és rögtön második győzelmét a Kecskemétnek a 2015-ös évben. A Kaposvár, majd a MAFC ellen bemutatott fojtogató védekezésükkel az Ivkovics-csapat mindössze 57 illetve 61 egységnyi pontot engedélyezett akkori ellenfelének. Aztán a legaktuálisabb következett, a Körmend… Valóban nem szeretnék belemenni semmilyen eszmefuttatásba, de szigorúan a tények mellett maradva, megállapítható, hogy ezen az összecsapáson a vasiak egyértelműen jobbak voltak a betegeskedő kecskemétiek ellen, akiket Forray Gábor irányított. A szépségtapasz viszont gyorsan jött, bár a Szeged elleni siker nyögvenyelősebb volt a vártnál.

Következik: Atomerőmű SE (i), Falco Trend-Optika KC Szombathely (o)

4. (5.) PVSK-PANNONPOWER (12-7) +1

Gyönyörűen építi győzelmi sorozatát a PVSK, akik immáron hatnál járnak zsinórban. A baranyaiak nálunk már a négyben vannak és a hivatalos tabellán is erősen presszionálják az előttük helyezkedő csapatokat. Az utolsó négy mérkőzésen egyik ellenfélnek sem sikerült átlépnie a 80 pontos határt, a védekezést Csirke Ferenc is rendre kiemeli. Nagyon kellemetlen ellenfél lehet a Pécs mindenki számára, a szombati PVSK-Körmend meccsen ráadásul a jó formában lévő vasiakat is simán verték Halászék.

Következik: Falco Trend-Optika KC Szombathely (i)

5. (4.) Falco Trend-Optika KC Szombathely (11-4)  +1

Ha a Falco kifejezetten csak arra koncentrál, hogy a hazai mérkőzéseit rendre megnyerje, akkor a vasiak remek munkát végeznek. Bár gyanítom, hogy hasonló győzelmi szándékkal játszanak a Savaria Arénán kívül is, ellenben a Szombathelyieknél kiugróan feltűnő különbséget mutat a hazai, illetve idegenbeli teljesítmény.  Képesek ők Szegeden kikapni, 100 kapott pontos mérkőzést hazacipelni, míg a vasi rangadón a saját közönségük előtt elképesztő formában kosárlabdázni. Ezt a két végletet kellene közelíteni egymáshoz.

Következik:  PVSK-PANNONPOWER (o), KTE-Duna Aszfalt (i)

6. (7.) Egis Körmend (7-12) +1

Kiváló formában robog tovább a Körmend, hiszen az edzőváltás óta lejátszott hét mérkőzéséből ötöt megnyert a vasi gárda. Való igaz, alul maradtak a megyei El Classicón, de a csúnya fiaskót már a hét közepén feledtetni tudták Ferenczék, Pécsett pedig amúgy sem ők voltak az esélyesek. Richards éppen újabb csúcsot állított fel, a brit center a 2015-ben lejátszott hat mérkőzését figyelembe véve 33 pontos átlaggal (!) büszkélkedhet és ha így folytatja a magasember, akkor hamar Egis Richards Körmend lesz a vasi csapat új neve.

Következik: Soproni Sördögök (o), Kaposvári KK (i)

7. (6.) Kaposvári KK (11-8) -1

Igen csúnyán nézne ki a kaposváriak mutatója, ha nem húzzák be a Alba és a Jászberény elleni mérkőzéseiket.  A hazai diadal még épp időben megállította a Fekete-csapatot, amely a megelőző meccseken súlyos mélyrepülésben „gyűjtötte” a vereségeket. Többek között a NYKK ellen is hiányzott a csapatból a hit és a meggyőződés, aminek az eddigi hazai összecsapásokon nyoma sem látszik. A bajnokság egyik legkiszámíthatatlanabb csapata, megjósolhatatlan, hogy Raivióék következő időszakban kipottyannak-e a PO-helyekről vagy a nagyokat kezdik-e ostromolni.

Következik: Zalakerámia ZTE KK (i), Körmend (o)

8. (8.) TLI-Alba Fehérvár (8-10)

8-10-es negatív mérlegével is rájátszás helyen az Alba Fehérvár. Székely Norbert megmutatta a tanítványainak, hogyan is kell az MKB Arénában rangadót nyerni, hiszen hosszú idő után tudtak Simonék komoly ellenfél ellen igazi párharcot győzelemmel abszolválni. Majd amikor már mindenki azt hiszi, hogy ezúttal a fejér megyeiek visszataláltak az elithez, akkor jön egy újabb érthetetlen vereség Kaposváron. Nagy kíváncsisággal várom az Alba jövő heti produkcióját, hogy ezúttal melyik arcát mutatja a székesfehérvári alakulat.

Következik: MAFC (i), Naturtex SZTE-Szedeák (o)

9. (12.) NYKK (6-12) +3

A hét legnagyobb ugrását produkált a Nyíregyháza, ami különösképpen annak köszönhető, hogy hazai pályán kételyeket nem hagyva verte meg a Kaposvárt. Immáron a szabolcsiak keretében is három külföldi és két honosított játékos található, ami jócskán meghaladja az alsóházi kihívóik rendelkezésre álló keretét. Ezzel az állománnyal talán reális célkitűzés lehet a tabellán való előrelépés és a jelenlegi playoff nyolcadik helyhez elég lehet egy 50%-os mérleg is innentől kezdve.

Következik: Naturtex SZTE-Szedeák (i), Atomerőmű SE (o)

10. (10.) Naturtex SZTE-Szedeák (8-10)

A szegediek egy olyan különleges statisztikával rendelkeznek, mely szerint az eddig bajnokik során mindösszesen egyszer kaptak ki olyan csapattól, akik az aktuális állás szerint mögöttük vannak a hivatalos tabellán. Ha Lazicsék ezt így tudják folytatni és kitart a lelkesedés március elejéig, akkor minden bizonnyal a Csongrád megyei csapat is playoff résztvevő lesz az idei kiírásban. Arról ne is beszéljünk, hogy egy-két hazai bravúr győzelmemmel mindenkiben tudatosíthatják, hogy igenis nehéz a Szegedi Sportcsarnokot bevenni.

Következik: Marso Nyíregyháza KK (o), TLI Alba Fehérvár (i)

11. (9.) Jászberényi KSE (5-14) -2

Zsinórbeli hatodik vereségét szenvedi el a Jászberény, a gárda mellől az előbbi találkozókon még Fortuna is elpártolt. Sikerült hosszabbításra kényszeríteni a második helyezett Sopront, de az extra játékidőben nem sikerült a győzelem megkaparintása. Csak abban bízhat Bencze Tamás, hogy immáron Ware újra játékra fogható és ha kegyes velük a sors, akkor ezeket a pengeélen táncoló vereségeket valahol valamilyen formában visszakapják az élettől vagy a pályán - bár Dramicsanyin kidőlése a Kaposvár ellen elvesztett összecsapáson megint rosszat sejtet. A gazdasági bizonytalanságban viszont az is nagy siker lesz a csapatnak, ha tisztességgel be tudja fejezni a szezont.

Következik: MAFC (o), Naturtex SZTE-Szedeák (i)

12.(11.) MAFC (3-15) -1

A budapesti csapat sem kezdte fényesen a 2015-ös esztendőt, hiszen Fodor Kristóféknak eddig még meccset sem sikerült nyerniük az újévben. Nagyon közel kerültek a bravúrhoz a Kaposvár és a Szombathely ellen, de végső diadalt megszerezniük már nem sikerült. Meglehet, hogy ezeken a szoros találkozókon a budapestiek rászolgáltak a győzelemre, de rutin hiányában nem sikerült behúzniuk. Mindenesetre így januárra elérték azt, hogy minden egyes kihívó komolyan számol velük, hiszen ebben a fiatal lendületes társaságban mindig ott van a meglepetés ereje, a folyamatos sérülések ellenére is.

Következik: TLi-Alba Fehérvár (o), Jászberényi KSE (i)

13. (13.) Zalakerámia ZTE KK (2-17)

Ha a ZTE annyi győzelmet tudhatna magáénak, ahány légiós megfordult idén a klubnál, akkor a zalaegerszegiek valószínű, hogy rájátszást érő helyen vitézkednének. Na de vissza a valósághoz: amikor hétről hétre jönnek a mérkőzések és nincs megállás a honi pontvadászatban, akkor bizony emberes feladat bármilyen új láncszemet beépíteni a gépezetbe. Úgy nagyon nehéz lesz mérkőzéseket nyernie a ZTE-nek, ha minden héten az alapoktól kell kezdenie a mesternek.

Következik: Kaposvári KK (o), MAFC (o)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus