NBI/A: Erősorrend, 17-18. hét

Jön a Magyar Kupa a férfi élvonalban, a bajnoki szünet pedig jó alkalom arra, hogy újra felállítsuk az általunk vélt erősorrendet, íme:

Három mérkőzését rendeznek a hétvégén a bajnoki alapszakaszban és hétfőtől inkább a Magyar Kupára fókuszálnak a csapatok. Elképesztő hajrára lehet számítani az utolsó három fordulóban és ezúttal célszerűbb inkább a középházat figyelemmel kísérni, ahol minden egyes győzelemért vért kell izzadni a jövőben.

1.(1.) Atomerőmű SE (18-2)

Immáron biztosan felsőházi szereplő a Paks, miután könnyen elintézte a Kecskemétet, majd a Nyíregyházát is. Ráadásul Dzunicséknak ismét sikerült 80 pont alatt tartaniuk az aktuális ellenfeleiket. Félelmetes győzelmi szériában van az ASE, hiszen a bajnoki alapszakaszban eddig nem tapasztalt, 11 zsinórban hozott győztes meccs áll Körtélyesiék neve mellett. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy még nem ereszthetnek le, ugyanis az esetleges hazai pálya előnye a playoffban óriási kincs.

Következik: TLI-Alba Fehérvár (i), Jászberényi KSE (i)

2. (2.) Soproni Sördögök (17-4)

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy semmilyen előjele nem volt a Sopron idegenbeli vereségének Körmenden, hiszen a Sördögök már a korábbi fordulóban, Jászberényben is megizzadtak. Általában a Sabáli-csapat nagyon jól megoldja az ellenfél legjobbjainak a semlegesítését, ráadásul a tanítványai minimális kapott gólt engedélyeznek a riválisoknak. Ezúttal egyik sem valósult meg. Természetesen ők is a felső ház tagjai, de észnél kell lenni, nehogy bárki befogja őket az üldözők közül.

Következik: Falco Trend-Optika KC Szombathely (i), Kaposvári KK (i)

3. (3.) KTE-Duna Aszfalt (15-5)

Az utóbbi időben azért annyira parádésan nem ment a Kecskemétnek, ráadásul a győzelmeik sem voltak olyan mértékűek, mint korábban. Ellenben az előző fordulóban egy afféle eredménnyel rukkolt elő az Ivkovics-csapat, amelyre ismét felkaptuk a fejünket, hiszen Djeraszimovicsék hazai pályán semmizték le a liga egyik legjobb támadóalakulatát, a Falcót. Ez egy rendkívül fontos győzelem volt a harmadik hely szempontjából, de annak bebiztosítása érdekében még három diadal mindenképp szükséges.

Következik: Marso Nyíregyháza KK (o), TLI-Alba Fehérvár (i)

4 (5.) Falco Trend-Optika KC Szombathely (13-7)  +1

Mintha öt nap leforgása alatt a feje tetejére állt volna a világ a vasi csapat életében. Szerdán óriási magabiztossággal, meggyőző fölénnyel megmutatták a Pécsnek, hogy kinek is van igazi létjogosultsága a négy között, majd vasárnap elutazott a csapat Kecskemétre és a liga egyik legjobb támadósora még 60 pont fölé sem tudott kerüli a Messzi István Sportcsarnokban. Tanulságos öt nap lehet ez a Falcónak, hiszen a playoffban hasonló ritmusban fogják követni egymást a mérkőzések.

Következik:  Soproni Sördögök (o), Marso Nyíregyháza KK (i)

5. (4.) PVSK-PANNONPOWER (12-9) -1

Úgy gondolom, hogy a Falco elleni vereség kicsit visszarántotta a földre a pécsieket. Csirke Ferencék egy gyönyörű, hat mérkőzésből álló győzelmi szériát „zártak le” Szombathelyen, majd Sopronban új sorozatba kezdtek, hiszen immáron vereségből van zsinórban kettő. A viszonylag könnyebb sorsolás végett még odaérhet a top4-be a PVSK, de a sorsa ezúttal nem a saját kezében van, hanem folyamatosan figyelnie kell a riválisokat is. A szombati, Kaposvár elleni hazai derbi lesz a kulcs, hiszen ha ez megvan, akkor úgy vélem a MAFC és a Szeged elleni is zsebben lesz.

Következik: Kaposvári KK (o), MAFC (o)

6. (8.) TLI-Alba Fehérvár (10-10)

Szezonbeli legnagyobb különbségű győzelmét aratta a legutóbbi fordulóban az Alba, amikor magabiztosan, 30 ponttal semmizték le a Szegedet. Ellenben az elitbe vágyó fehérváriaknak egyelőre a biztos rájátszás helyet kell megszerezniük, amely a sorsolásukat böngészve nem ígérkezik egyszerű feladatnak. A hosszas alakítás után végelegesnek látszik a játékoskeret, ráadásul az első komoly tétmeccsén szerepet kapó Gilchrist igen meggyőzően mozgott - más kérdés, hogy megsérült. Ami viszont mindenképpen Székelyék mellett szól, az az, hogy az utolsó négy derbijükből hármat hazai pályán játszhatnak.

Következik: Atomerőmű SE (o), KTE-Duna Aszfalt (o)

7. (7.) Kaposvári KK (12-9)

Igazából a kaposvári hullámvasút is megfejthetetlen számomra, ugyanis a Fekete-csapat a szerdai hétközi mérkőzésen kikapott a ligautolsó Zalaegerszegtől, majd nem egész négy nap leforgása után megérdemelten győzte le a rájátszásba vágyó Körmendet.  A vasiak elleni bravúr miatt előrébb szántam őket az erősorrendben, de nem lehet elfelejteni, hogy képtelenek voltak nyeri az utolsónál. Nálam akkor lesz komoly kihívó a Kaposvár, ha következő három fordulóban az eddig megszerezett három idegenbeli sikeréhez legalább egyet hozzá tud tenni.

Következik: PVSK-PANNONPOWER (i), Soproni Sördögök (o)

8. (6.) Egis Körmend (8-13) -2

Annak ellenére, hogy nálunk playoff helyen tanyázik a Körmend, addig a hivatalos tabellán még mindig csak a kilencedik pozíció az övék. Az aktuális játékhéten óriási bravúrral verték meg a Sopront és ha el szeretnék érni az áhított nyolcadik helyezést, akkor a fennmaradó három találkozón nem lehet hibázni. Minden bizonnyal az utolsó fordulóban megrendezésre kerülő Körmend-ASE dönthet mindenről, ahol garantált teltház előtt villoghat a vasi csapat.

Következik: MAFC (i), Naturtex SZTE-Szedeák (o)

9. (10.) Naturtex SZTE-Szedeák (10-11) +1

Továbbra is tartja kellemetlen, bár hazai pályán rendkívül acélos formáját a Szeged. Nagyon értékes, és minden bizonnyal a végelszámolásnál is szükséges győzelmet könyvelhettek el a Jászberény ellen. A szegedi Balabanra nem volt válasza a JKSE-nek, a szerb center 58 VAL pontos teljesítménye egyedülálló a ligában. Kis erőfeszítéssel és odafigyeléssel a Tisza-partiak megszerezhetik az utolsó rájátszást érő helyet, amelyet a szezon elején szinte csak Lazics mester gondolt reálisnak.

Következik: Zalakerámia ZTE KK (i), Egis Körmend (i)

10. (9.) Marso NYKK (6-14) -1

Az utóbbi időben az NYKK mérkőzéseire az volt jellemző, hogy találkozóik egyes periódusaiban nagyon gyengén és felelőtlenül kosárlabdáztak, viszont a fennmaradó időben teljesen egyenrangú ellenfelei tudtak lenni az aktuális riválisuknak. A nyírségiek rendre valamiféle rövidzárlat miatt veszítik el a találkozókat, amelyet a mérkőzés későbbi szakaszában már nem tudnak korrigálni. A hátralévő négy derbijükből illene egyet megnyerniük, hogy revánsot vehessenek, mondjuk a Jászberényen.

Következik: KTE-Duna Aszfalt (i), Falco Trend-Optika KC Szombathely (o)

11. (11.) Jászberényi KSE (6-15)

Ennek a jászberényi csapatnak van tartása! Nincsenek túl derűs periódusban Bencze Tamásék, hiszen ez nem egy olyan szakasz, amikor a csapat sorra nyerné a meccseket. Ellenben az Horváth Ákosék mellett szól, hogy a berényieket nem lehet nagy különbséggel megverni. Minden egyes rivális megizzad a JKSE otthonában és az is megfigyelhető volt, hogy a MAFC ellen nagyon koncentráltak a tanítványok. A fennmaradó három hazai meccsükből illene egyet megnyeri és szépen búcsúzni az alapszakasztól.

Következik: Atomerőmű SE (o), KTE-Duna Aszfalt (o)

12. (13.) Zalakerámia ZTE KK (4-17) +1

Hosszú hetek után már nem az utolsó helyen található a ZTE, ugyanis a legfrissebb játéknapon visszavágott a decemberi vereségért a MAFC-nak. A szezon során először nyertek zsinórban két meccset, a kaposvári hazai bravúr után kicsit kötelező szaga is volt a fővárosiak elleni győzelemnek. Ellenben a playout elkerüléséhez még nagy bravúrokra és minimum három győzelemre van szükségük a Sporar-tanítványoknak.

Következik: Naturtex SZTE-Szedeák (o), Atomerőmű SE (i)

13.(11.) MAFC (3-18)  -2

Amikor december 6-án a MAFC nagy különbséggel verte a ZTE-t hazai pályán, senki nem gondolta, hogy a soron következő 11 mérkőzéséből egyet sem tud megnyerni a budapesti csapat. Természetesen a sorozatos fiaskók nagyon összetettek, volt köztük hosszabbításos vereség is, ráadásul az egyik legmeghatározóbb játékosuk, a görög Tuciarakisz nélkülözése sem javított az összképen. Ha következő mérkőzéseik közül akár egyet is elveszítenek, akkor aligha fogja elkerülni a playoutot a MAFC.

Következik: Egis Körmend (o), PVSK-PANNONPOWER (i)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus