NBI/A: Erősorrend, 2. hét

Izgalmas fordulón vagyunk túl, hiszen több mérkőzés is egy labdán dőlt el. Megint remek egyéni teljesítményekkel teletűzdelt bajnokik zajlottak le a hétvégén, ahol nincs megállás, hiszen hétközi fordulóval folytatják az Urak. Javított a Zalaegerszeg, meglepetést okozott a Szeged, továbbra is veretlen a Nyíregyháza, ráadásul ezen a héten új első helyezettet is avatunk. Lássuk a legfrissebb erősorrendet!

SOPRONI SÖRDÖGÖK (2-0)
Helyezés: 1. (3) +2

Aki legyőzi az elsőt, az rögtön az élre ugrik, legalábbis ebben az esetben ez így történt. A forduló rangadóján a Sopronnak sikerült egy kiélezett hosszabbításos mérkőzésen egy óriási bravúrgyőzelmet aratni. Jól is kezdtek a vendégek, majd a második negyedben a rengeteg egyénieskedés miatt magára húzta az ellenfelét Sabáli Balázs együttese. Már 13 pont is volt közte, amikor a Sördögök letámadással és alacsony szerkezettel visszajöttek a meccsbe, és Boriszov is újfent extra volt. A hosszabbítás elején gyorsan közé tettek 6 pontot, amire az ASE már nem tudott válaszolni. Edwards mostani teljesítményével kiharcolta, hogy maradhasson a csapatnál, de Townes távozik a klubtól, a soproni szakvezetés azon dolgozik, hogy minél hamarabb találjanak minőségi pótlást a helyére. Összességében jó időben vendégszerepelt a Sopron Pakson, hiszen az ASE még nincs kész játékban - Rujákék tudtak élni a lehetőséggel, és elkapták idegenben a tavalyi döntőst. Szerdán ráadásul újabb rangadó, hiszen az erősorrend első és második helyezett csapata méri össze tudását.


KTE DUNA ASZFALT KECSKEMÉT (2-0)
Helyezés: 2. (2)

Kecskeméten is egy új alapokon szerveződő csapat működik, mely egy remek hosszabbításos csata után ebben a fordulóban az első körben nüanszokon bukó Pécset látta vendégül. A bivaly erős palánk alatti sor dominált a lepattanó csatában, Barovics ellenben nemigen találja a helyét, nincsenek meg a megszokott rádobásai, és a rotáció is kissé szokatlan számára - persze itt teljesen más szerepkörben van, mint tavaly Sopronban. Kinney igen üde színfolt volt a kecskemétieknél, nagyon aktívan kosárlabdázott. Sztojan Ivkovics szépen forgatta a mezőnyöket, és a negyedik negyedre össze is állt a kép, könyörtelenül kihasználták a legapróbb pécsi megingásokat, ráadásul Djeraszimovics is nagyon jókor talált be. Rengeteg fantázia van ebben a gárdában, hiszen szépen eloszlanak a pontok, és egy esetleges betlinél mindig van olyan, aki előre tud lépni és tolni a csapat szekerét. A 2-0-s kezdés önmagáért beszél.


ATOMERŐMŰ SE (1-1)
Helyezés: 3. (1) -2

Már az első pécsi vendégszereplésüknél is kiderült, hogy nincsen teljesen kész ez a paksi gárda. A második negyedben kezdtek el igazán kosárlabdázni, az elsőt pedig könnyen a Sopronnak ajándékozták. A harmadik negyedben 13 pontos vezetés után jöttek az indokolatlan eladott labdák, és nem tudtak mit kezdeni a soproni szerkezetváltással sem. Zóna ellen szenvedtek kintről, és két forduló alatt a második egylabdás végjátékba csöppentek bele - ezúttal ők jöttek ki belőle rosszabbul. A teljesség igényével azért meg kell említeni, hogy Szabó Zsolt nem léphetett pályára a találkozón. Igazából nem most kell jónak lenniük, van még bőven idejük összeérni, szerdán azonban észnél kell lenniük, hiszen a Kaposvár otthonába látogatnak, ahol a gyenge idegenbeli szereplés után a mumus KKK biztosan mindent meg fog tenni a győzelemért.


FALCO TREND-OPTIKA KC SZOMBATHELY (1-0)
Helyezés: 4. (6) +2

Pikáns összecsapással kezdte meg a bajnoki évadát a Falco, hiszen azzal a Jászberénnyel nézett farkasszemet, amelyet jelenleg a korábbi szombathelyi edző, Bencze Tamás irányít. A Falco az első perctől kezdve nem hagyott teret az ellenfelének, nagyon lendületesen és feltüzelten érkezett meg a mérkőzésbe a vasi gárda. Gyakorlatilag azt láttuk a szombathelyiektől, amit már a felkészülési találkozókon is mutattak, magas szintű támadás orientált kosárlabdát, remek egyéni teljesítményekkel vegyítve. Doyne és Martinics nagyon hatékonyak voltak, Dukics pedig rendkívül szigorúan őrizte korábbi csapattársát, Dramicsanyint. A fiatalok ismét helyt álltak, egy cseppet sem romlott a játék színvonala, amikor pályára kerültek, ráadásul a szombathelyiek játékában egyre többször felismerhetőek voltak azok a jegyek, amelyben a jelenlegi vezetőedző még játékos korában extra volt. Nagyon jó kis kémiája van ennek a csapatnak.


MARSO NYÍREGYHÁZI KK (2-0)
Helyezés: 5.(7) +2

Ha most ránézünk a kosársport.hu oldalon a tabellára, akkor azt látjuk, hogy az NYKK vezeti két forduló után a magyar bajnokságot, miután a második fordulóban sikerült a Körmendet is elintézniük otthon. Komoly skalpokat szereztek hazai pályán, ráadásul egy nagyon összetartó közösség kezd kialakulni Nyíregyházán. Savic nagyon jól megtalálta az összhangot Hujdoroviccsal, Wise pedig határozott 1-1-ekkel nyitja meg a területet a társaknak. Nagyon jól használták a zóna védekezést a Körmend ellen, ráadásul sikerült feltenni az "i"-re a pontot Nagy Krisztián triplájával, amire a Körmendnek már nem volt válasza. Az NYKK két nagyon fontos mérkőzést nyert meg hazai pályán, és ezzel tudatosította mindenkiben, hogy senki sem utazhat el hozzájuk biztos győzelem reményében. A következő fordulóban a 2-0-val álló NYKK a 0-2 vel kezdő Pécset fogadja.


KAPOSVÁRI KK (1-1)
Helyezés: 6. (4.) -2

Könnyed bemelegítő mérkőzés után Szegeden vendégszerepelt a Kaposvár, és talán a forduló egyik meglepetéseként említhetjük azt, ami a vasárnapi mérkőzésen történt. Fekete Ádám csapata teljesen indiszponáltan lépett pályára, nem volt tűz a gárdában, amelynek Gibson próbált lendületet adni, de amikor közelebb férkőzött volna a Kaposvár, akkor a Szeged mindig tudott találni egy triplát vagy előhúzott egy jó védekezést. Lazics mester jól felkészült ez ellenfél kulcsjátékosaiból, Raivio mintha pályán sem lett volna, és Hendlein ugyan hozta a tőle megszokott stabil játékot, de a többiektől most nem jött segítség. A Kaposvár otthon azért nagyon meggyőző, de idegenben látványosan szenvednek, volt olyan periódus, amikor 20 pont volt a különbség. Kevés idő maradt, hogy a szerdai, ASE elleni meccsre felkészüljenek, de ugye hazai környezetben minden más...


ALBA FEHÉRVÁR (1-1)
Helyezés: 7.(5) -2

Az Alba idei első vendégszereplése nem sikerült fényesre. Bár vezetett a csapat három negyeden keresztül, de a negyedik játékrészre összeomlott a brigád, megtették azt a szívességet, hogy odaajándékozták +12-ről a meccset a Zalaegerszegnek. Rendre buta hibákat vétettek a záró etapban, gyakorlatilag sorra rossz döntéseket hoztak a pályán szerepet kapó játékosok, rengeteg eladott labda és gólcsend jellemezte őket. Kromah ismét hozta magát, 2+1-es akcióival dominálta a mezőnyt. Aggodalomra azért semmi ok, lassan visszatér Simon, és össze fog állni ez a csapat. Jó kis magyar szekció van kialakulóban Székesfehérváron, Tenter mester pedig nagyon konzekvensen dolgozik a gárdával hétről hétre. A hétközi fordulóban az első győzelmére törekedő Körmenddel nézhetnek farkasszemet.


EGIS KÖRMEND (0-2)
Helyezés: 8. (8) 0

Két forduló, két egylabdás meccs, erre nem lehet felkészülni, bár ez a második azért elkerülhető lett volna, mivel komoly erődemonstrációval kezdték a nyíregyházi meccset. A zóna ellen azonban nagyon szenvedett a vasi együttes, és ellenfelét visszahozta a meccsbe. A második félidőre sem változott a tendencia, Ferencz bedobott néhány triplát, de az igazi átütő erő nem volt meg a gárdában, így ismét egállal mentek be az utolsó percbe. Nagy Krisztián bedobta, ők viszont kihagyták a döntő dobást, ennyin múlik. Ennek a csapatnak még össze kell érnie, le kell tisztázni, hogy ki a vezér és kié az utolsó dobás. Jelenleg erre nincs túl sok idő, hiszen sorra idegenben játssza a mérkőzéseit a Körmend, és persze lelkileg jót tenne a első győzelem megszerzése. Komoly kihívás lesz ez Székesfehérváron.


NATURTEX-SZTE-SZEDEÁK (1-1)
Helyezés: 9.(11) +2

Nagyon üde színfolt volt a Szeged második fordulós teljesítménye, az első hazai mérkőzésükön ugyanis végig kontrollálva a meccset, simán verték a papíron sokkal erősebb Kaposvárt Molnárék. Az első félidőben minden sikerült nekik, a fiatalok jól szálltak be a kispadról, Csirics pedig extra formában kosárlabdázik, a négyes posztos lassú lábú védőit rendre megveri a külső 1-1-ekből, ráadásul a távoli dobásai is beestek, ezen felül a palánk alatt Balaban jelent stabilitását. Egy percig sem forgott veszélyben a győzelem ezúttal, és ez alapján is úgy tűnik, hogy komolyan kell számolnia a Szegeddel bármilyen ellenfélnek, ha a Csirics-Balaban páros mellett valaki extrát tud hozni. Jelen estben ez a faktor Kuntics volt, ám akadnak még ott jó páran rajta kívül is, akikben benne lehet az x-faktor. Következik a MAFC, aki ellen először a szezonban ők lesznek az esélyesebb csapat. Ez is egy újfajta feladat.


ZALAKERÁMIA ZTE KK (1-1)
Helyezés: 10. (12) +2

Hazai pályán javított Raul Jimenez csapata. Először is nagy lelki erőről tett tanúbizonyságot ez a gárda azzal, ahogy a játékosok a múlt heti kudarc után így összeszedték magukat. Graham visszatért, de azért látszott a játékán, hogy nem 100%-os még a sérülése után. Meglehetősen rohanós mérkőzés volt, a ZTE próbálta gyorsan befejezni az akciókat. Gáspár ismét óriási vezér volt, nagyon jókor dobta triplákat, és az is látszik, micsoda erőket mozgat meg, hogy mentálisan is egyben tartsa a csapatot. A negyedik negyedre sikerült fordítaniuk, az Alba buta hibáit rendre kihasználták. Nem volt azért ez egy túl meggyőző produkció, benne volt a levegőben a vereség is, de ugye a győzelmet nem kell megmagyarázni. Reméljük, a harmadik fordulóra már mindenki egészséges lesz, és teljes csapattal tudnak készülni a Jászberény ellen.


PÉCSI VSK-PANNONPOWER (0-2)
Helyezés: 11. (9) -2

A Pécs kecskeméti vendégszereplésével kezdődött a második forduló. Azon voltak a baranyaiak, hogy elkerüljék a 0-2 es szezonkezdetet, és sikerült is megizzasztaniuk a Kecskemétet, mivel három negyeden keresztül csapatként védekeztek. Többször lejárt a támadóidő, és a Rakics-féle 2-2-őket is konzekvensen jól védték. A negyedik negyedben viszont jócskán elfogyott a pécsi gárda, az ellenfél folyamatosan friss játékosokat tudott beküldeni, míg a baranyaiak teljesen elfáradtak fejben, tiszta dobásokat hibáztak és buta eladott labdákat vétettek. Ismételten felfedezhető a gyenge büntetőzés és a lepattanó csata elvesztése, mint döntő faktorok a statisztikai mutatók terén. Kicsit csalóka ez a 15 pontos vereség, talán ekkora különbség nincs a két csapat között, viszont nincs túl sok idő a sebek nyalogatására, hiszen az otthon eddig remeklő Nyíregyházával meg fog gyűlni a bajuk Csirke Ferencéknek.


JÁSZBERÉNYI KSE (0-2)
Helyezés: 12. (10) -2

A Jászberény ezúttal nem tudta megnehezíteni a Falco dolgát. Az első félidőben átgyalogolt rajtuk a Szombathely, csak Ware tudta tartani a lépést a vasi együttessel - az amerikai egyébként nagyon meggyőzően kosárlabdázik, és egyértelműen felfelé lóg ki a mezőnyből. Dramicsanyinnak kevés jó megmozdulása volt, Dukics jól őrizte a berényi magasembert. A védekezésük sem állt még össze, és a magyar magtól is több kell, bár ezen a mérkőzésen Soósra nem lehetett panasz. A Falcóhoz hasonlóan a Jászberény is gyors és egyszerű játékot próbál játszani, de ehhez még a palánk alól hiányzik egy fontos láncszem. Kulcskérdés, hogy ne veszítsék el a hitüket, hiszen szerdán vízválasztó mérkőzés következik a ZTE ellen.


MAFC (0-1)
Helyezés: 13. (13)

Nem játszottak a héten.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus