NBI/A: Erősorrend, 3. hét

Újabb élvonalbeli forduló zárult le a szerdai Kecskemét-Kaposvár mérkőzéssel. Az élen nem nagyon történt változás, a nagyok ugyanis behúzták a kötelezőket, s már csak két csapat őrzi a veretlenségét. Továbbra sem megy idegenben az Albának, kisebb hullámvölgyben a Kaposvár, és megszületett a PVSK első győzelme. Lássuk mi a legfrissebb erősorrend!

1.(1.) SOPRONI SÖRDÖGÖK (4-0)

Egy hosszabbításos dráma, majd két veretlen csapat csatája, ilyesfajta élményekben volt része a Sopronnak a harmadik és a negyedik fordulóban. Townes utódját még mindig keresi a szakvezetés, de két bajnokit is „túléltek” légiós center nélkül. Jól működik az alacsony szerkezetet, ráadásul meccsről meccsre nagyon bátran nyúl a zóna védekezéshez Sabáli Balázs. Nem kérdés, hogy maradnak az első helyen, hiszen a Falcóval egyetemben még mindig a veretlen csapatok táborát erősítik. Továbbra is káprázatos egyéni teljesítmények húzzák a csapat szekerét, a Kecskemét ellen Edwards büntetőzött hibátlanul, Boriszovnak pedig még egy darab rossz meccse sem volt a szezonban.

Következik: Alba Fehérvár (idegenben), Jászberényi KSE (otthon)

2.(2.) ATOMERŰMŰ SE (3-1)

Ebben a fordulóban pihenőjük volt, de a 11. kör előrehozott mérkőzését letudták szerdán, amelyet a Jászberény csapata ellen vívtak, és nyertek is meg. Szerda-szombat ritmusban folytatják: a hétvégén jön a MAFC Budapesten és kedden már EuroChallenge mérkőzésre készülnek Törökországban. Immáron a magyar bajnokság mellé becsatlakozik a nemzetközi szereplés is, észnél kell lenniük.

Következik: MAFC (i), Trabzonspor (i)

3.(3.) KTE-DUNA ASZFALT (3-1)

Kilépve a hazai környezetből rögtön egy kiélezett hosszabbításos csatába csöppentek Sopronban, ahol elvesztették a veretlenségüket. Meglehetősen szokatlan magas számú eladott labdával (20) és kapott ponttal abszolválta a mérkőzést a Kecskemét, pedig Sztojan Ivkovics csapatára épp az ellenkezője volt jellemző tavaly: nagyon megbecsülték a játékszert, és az ellenfeleknek sem engedélyeztek temérdek mennyiségű pontokat. A 4. forduló záró mérkőzésén esélyt sem adtak a vendégeknek, és nagy különbségű győzelmet arattak a Kaposvár felett. Nagyon tág lehetőségekkel tud dolgozni a mester, hiszen minőségi cserék ülnek a padon, olykor-olykor 11-es rotáció is megfigyelhető Barovicséknál. A palánk alatti szekció elit, talán a bajnokság legerősebb négyesét alkotják.

Következik: MAFC (o), Naturtex-SZTE-SZEDEÁK (i)

4.(4.) FALCO KC SZOMBATHELY (3-0)

Talán a hétfői zalaegerszegi megmérettetés volt Kálmán László csapatának eddigi első igazi erőpróbája, és mind a gárda mind a vezetőedző jelesre vizsgázott. A liga legjobb támadógépezetéről beszélünk, ahol rengeteg veszélyes külső dobó van, a vasiak kerek egész 100 pontot termelnek meccsenként. Látszik rajtuk, hogy élvezik a játékot, küzdenek egymásért. Ami talán intő jel lehet a továbbiakban, hogy a nagy előny birtokában egy kicsit visszavesznek a fiúk, Zalaegerszegen 19 pontos előnynél elharaphatták volna az ellenfél torkát, helyette kicsit magukra húzták a vendéglátókat. Rengeteg lehetőség van ebben a csapatban, több ígéretes fiatallal is rendelkeznek, és ha a védekezés még jobban összecsiszolódik, akkor bizony komoly jövőt jósolok a vasiaknak.

Következik: Naturtex-SZTE-SZEDEÁK (o), Egis Körmend (i)

5.(5.) MARSO NYÍREGYHÁZI KK (3-1)

Álomszerű hazai bajnoki kezdés után immáron elindul idegenbe az NYKK, de azért ennyire ne szaladjunk előre. A 4. forduló rangadóján, hiszen rangadónak lehet nevezni két veretlen csapat mérkőzését, a soproniak hagyhatták el győztesként a Bujtosi Szabadidő Csarnokot. A középső negyedeket nagyon elvesztették, de igazából sikerült az utolsó percig küzdeniük. Zóna ellen nem találtak be, és a padról is mindössze 5 szerény pont érkezett. Hosszú távon ebből még lehetnek gondok, hiszen emlékezzünk, volt már olyan bajnoki is, amikor nem érkezett pont a csereemberektől. Igazából az NYKK magasan az elvárások felett teljesített eddig, tartják is előkelő ötödik helyet az erősorrendben. Érdekes párosításnak nézünk elébe a következő fordulóban, hiszen a mostanában gyengélkedő, de hazai pályán meglehetősen átütő Kaposvárral találkozik az első idegenbeli fellépésén az NYKK.

Következik: Kaposvári KK (i), MAFC (o)

6.(6.) ALBA FEHÉRVÁR  (2-2)

A kétarcú Alba Fehérvár ezúttal simán kikapott Pécsen. Kétarcúk, hiszen hazai pályán sorra meggyőző diadalokat ünnepelhetnek, a Jászberény után a Körmendet is elintézték, idegenben viszont Zalaegerszegen gyakorlatilag odaajándékozták a győzelmet a hazaiaknak, ezúttal viszont esélyük sem volt labdába rúgni. A forduló nyitómeccsén a pécsiek átrohantak a Fehérváron, ráadásul nem voltak képesen csapatként működni a mérkőzés egészében. Védekezésben többször vétettek, támadásban pedig túl sok az egyéni vállalás. Ettől minden fronton több kell, ha idegenben is meccset akarnak nyerni, ám ezt csak november 22-én tudhatjuk meg, hiszen addig három hazai bajnoki következik.

Következik: Soproni Sördögök (o), Kaposvári KK (o)

7.(8.) JÁSZBERÉNYI KSE (2-2) +1

A Zalaegerszeg elleni hazai győzelem valóban mentális gátakat szakíthatott át, hiszen a motivált Körmendet is sikerült megcsípniük hazai pályán. A 82 VAL pontot összeszorgoskodó Dynamic Duót (Ware-Dramicsanyin) a vasiaknak sem sikerült semlegesíteniük. Mellettük a magyar mag is jól működött, hárman is tíz egység felé jutottak. Bár a negyedik negyed elején ráijesztettek a szurkolóikra a berényiek, hiszen az etap elején hamar visszakapaszkodott a Körmend, de a győzelmet már nem engedték ki a markukból. Szépen lassan halad előre az erősorrendben a Jászberény, ezen a héten már hetedik, stabil playoff helyen szerepelnek még akkor is, ha hét közben kikaptak Pakson.

Következik: PVSK Pannonpower (o), Soproni Sördögök (i)

8.(9.) NATURTEX-SZTE-SZEDEÁK (2-1) +1

Mindig a kötelező a legnehezebb, ez most is bebizonyosodott, hiszen a bravúros Kaposvár elleni győzelem után papíron egy jóval gyengébb MAFC ellen izzadtak meg a 4. fordulóban. Ellenben a tényeken az eredmény szorossága semmit sem változtat, a Szeged immáron pozitív mérleggel, Playoffot érő helyen szerepel az erősorrendben. A Szeged erőssége a kemény védekezés lehet: az eddigi mérkőzéseik során csak a listavezető Sopron tudott 80 pont felett termelni ellenük. Támadásban megpróbálják labdával "tömni" a kiváló képességekkel és paraméterekkel rendelkező centerüket. Természetesen itt is a külföldiek viszik a prímet, de mindenki tudja, hogy mi a valódi szerepe a pályán. Eddig azt kell, hogy mondjam, nagyon üde színfolt a Szeged ebben a magyar bajnokságban.

Következik:  Falco KC Szombathely (i), Atomerűmű SE (i)

9.(7.) KAPOSVÁRI KK (1-3) -2

Kisebb hullámvölgyben a Kaposvár. A múlt héten légiósától megváló somogyiak visszaigazolták a korábbi közönség kedvencet, Marko Spicát. Az ebben a fordulóban még pályára nem lépő palánk alatti játékos nagyon hiányzott a Kecskemét ellen a rotációból, hiszen a vendéglátók a játék összes elemében felülmúlták a kaposváriakat. Immáron nem az első alkalom, amikor már a félidőre teljesen kilátástalan helyzetbe kerül a gárda, pedig Fodor Márton visszatérésének dátuma piros betűvel volt bejegyezve a somogyiak naptárába - ennek ellenére egy tükörsima meccsen sorozatban elszenvedték a harmadik vereségüket. Nem lehet szó nélkül elmenni a fordulók óta gyengén produkáló légiós teljesítmények mellett sem. Egy esetleges hazai győzelemmel újra vissza lehet adni a hitet a csapatnak.

Következik: Marso Nyíregyházi KK (o), Alba Fehérvár (i)

10.(12.) PVSK-PANNONPOWER (1-3) +2

A Pécs hivatalosan is kijött a vereségsorozatból, amikor a péntek esti fordulónyitányon magabiztosan verte az Alba Fehérvárt. Ezúttal csapatként küzdöttek és védekeztek Csirke Ferenc tanítványai. Talán a korábbi fordulókban az ellenfél magasai okozták a legtöbb problémát a pécsieknek, ám ezúttal kiválóan sikerült hatástalanítani az Alba palánk alatti játékosait. Szépen eloszlottak a pontok, mind támadásban mind védekezésben a csapat dominált. Mindenképpen mentális gátakat szakíthat át az első győzelem megszerzése, így önbizalommal duzzadva utazhatnak Jászberénybe.

Következik:  Jászberényi KSE (i), Zalakerámia ZTE KK (o)

11.(11.) ZALAKERÁMIA ZTE KK (1-3)

Nagy a baj Zalaegerszegen. Második hazai bajnokiján ezúttal vesztesként hagyhatta el a csapat a parkettet, ami nem nagyon tetszett a helyi közönségnek, így véleményüknek hangot is adtak. A Falco elleni bajnokin ismét hamar gödörbe kerültek, és csak az ellenfél jóindulatán múlt, hogy nem lett nagyobb a különbség. Az eddig lejátszott fordulókban a liga második leggyengébb védekezését sikerült felmutatniuk, hiszen mérkőzésenként több mint 90 pontot engedélyeznek az ellenfeleknek, így pedig nagyon nehéz lesz meccset, meccseket nyerni.

Következik: Egis Körmend (o), PVSK-Pannonpower (i)

12.(10.) EGIS KÖRMEND (0-4) -2

Körmenden zajlik az élet, megtalálták Aaron Mitchell utódját Ante Perica személyében, a horvát szakember első megmérettetése a zalaegerszegi rangadón lesz. Immáron visszatérő probléma a Körmendnél a gyenge kezdés, a jászberényi fellépés is az első etap betlijén csúszott el. Most volt lelki ereje visszajönni a csapatnak, de az ellenfél légiós duójával nem tudott mit kezdeni a vasi együttes. Még mindig nehezen áll össze a védekezés, Perica mesternek a rotáción nagyon sokat kell még dolgozni, de bízzunk benne, hogy egy teljesen más szellemiségű Körmendet láthatunk a Zalaegerszeg ellen.

Következik: Zalakerámia ZTE KK (i), Falco KC Szombathely (o)

13.(13.) MAFC (0-3)

A MAFC az idei A csoportos karrierje legszorosabb mérkőzését vívta meg az előző fordulóban, a papíron azért erősebb Szeged ellen végig meccsben volt a budapesti gárda. Nincs túl sok rotációs lehetősége Timbus mesternek, továbbra is a Lakosa-Toutziarakis páros az első számú pontgyáros, a görög center szinte lehozhatatlan a pályáról. Ezúttal Lakosa mellett Miseknek is sikerült betalálnia, de míg a padról érkező pontok száma mindössze 4, addig nem fognak mérkőzést nyerni se gyenge se erős ellenfél ellen. Hétvégén hazai környezetben fogadják a bivalyerős Atomerőmű SE csapatát, igazi ünnep lesz, hiszen 5 év után láthatunk Budapesten ismét A csoportos kosárlabda mérkőzést.

Következik: Atomerőmű SE (o), KTE-Duna Aszfalt (i)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus