NBI/A: Erősorrend, 6. hét

Íme szubjektív magyar férfi bajnoki erősorrendünk hatodik heti kiadása, melyben kivesézzük, hogy ki miért csúszott lejjebb vagy jött feljebb

A magyar élvonal 6. fordulója újabb edzőáldozatot követelt, ezúttal az Alba Fehérvár román származású trénere mondott le pozíciójáról. Kisebb technikai probléma után a Falco diadalmaskodhatott a vasi El Classicón, így továbbra is veretlen a szombathelyi gárda. Fokozatosan lépeget előre a PVSK, talán a liga egyik legjobb formában lévő csapata a baranyai gárda, hiszen sorozatban három mérkőzést nyertek meg. Lássuk az aktuális erősorrendet!

1. (1.) Atomerőmű SE (5-1)

Továbbra is őrzi első helyét az Atomerőmű SE az erősorrendben, hiszen amíg győznek a magyar bajnokságban addig nem lehet őket hátrébb sorolni. A kulcsszó a magyar bajnokság, hiszen amíg a honi pontvadászatban sikert sikerre halmoz Dzunics Braniszlav csapata, addig a nemzetközi diadalok még váratnak magukra. Ismét a vártnál simább győzelmet arattak a hétvégén a paksiak, ezúttal a bivalyerős védekezésükkel nullázták le a Szegedet. Továbbra is dominálnak a lepattanó csatákban, eddig ebben a faktorban csak a Kaposvár ellen maradtak alul. A következő fordulóban igazi gigászi küzdelem várható, kezdjünk ráhangolódni a forduló csúcsmeccsére, hiszen a legjobb támadósor méri össze az erejét a liga legjobb védelmével. Szombat, 18:00, Falco KC Szombathely - Atomerőmű SE!

Következik:  Falco KC Szombathely (i) , Marso Nyíregyházi KK (o)

2. (2.) Soproni Sördögök (5-1)

Tartja hazai makulátlan mérlegét a Soproni Sördögök csapata, ezúttal az aktuális áldozat a jászberényi csapat volt. Rendkívül fontos szempont az ilyen mérkőzéseken, amikor ugye az egyik fél papíron erősebb a másiknál, hogy az első perctől kezdve dominánsan kezdd az összecsapást, így tudatosítod az ellenfélben, hogy valóban ő az esélytelenebb és nüansznyi esélye sincs a győzelem megszerzésére. Ebben a szegmensben vizsgázott jelesre a Sopron, hiszen az első negyedben eldöntötték a találkozó végkimenetelét. Úgy gondolom, hogy Sabáli Balázsék ereje abban rejlik, hogy rendkívül tudatosan építik fel a mérkőzés forgatókönyvét percről percre. Mivel az előttük álló ASE is győzött, nem tudnak előrébb ugrani az erősorrendben, de hétről hétre őrzik a Top 3-as stabil helyezésüket.

Következik:  Zalakerámia-ZTE KK (i), PVSK-PANNONPOWER (i)

3. (3.) KTE-Duna Aszfalt (4-1)

Stabilan őrzi az erősorrendben elfoglalt harmadik pozícióját a Kecskemét, ezen a héten a budapesti MAFC-ot fektette két vállra az Ivkovics-csapat. Nagyon taktikusan és okosan játszottak az első félidőben, ráerőltették a rutintalan fővárosiakra az akaratukat, a második félidőt pedig teljes mértékben gyakorlásra sikerült felhasználniuk. Kinney extra formában kosárlabdázott, bátran pályázhatott a forduló MVP címére is. A következő héten még mindig lehet hangolni, állítgatni a dolgokat, hiszen a Szeged lesz a hétvégi ellenfél, de biztos vagyok benne, hogy Sztojan Ivkovicsék már fél szemmel a Falcót is figyelik.

Következik: Naturtex-SZTE-Szedeák (i), Falco KC Szombathely (i)

4. (4.) Falco KC Szombathely (5-0)

Kálmán László edzői karrierje második vasi derbijét is megnyerte, ráadásul a hétvégi El Classicóra minden bizonnyal örökké emlékezni fog, hiszen a szombathelyiek elrontották a várva várt körmendi csarnokavató ceremóniát. A mérkőzés elején hátrányba kerültek Doyne-ék, de az áramszünet után már nem volt kérdéses, hogy melyik vasi együttes van jobb formában. Rengeteg pontot szereztek a festékből és az ellenfél kulcsjátékosait is hellyel-közzel sikerült kikapcsolni. A frenetikus szurkolótáborok sportszerűen bíztatták az övéiket, s a közönség segítsége a következő fordulóban is nagyon kelleni fog, hiszen hazai környezetben a Paksot fogadják. Ha az ASE elemzésénél kiemeltem a legjobb támadósor-legjobb védelem csatáját, akkor most itt azzal ténnyel próbálom meg felhívni a mérkőzésre a figyelmet, hogy az erősorrend első helyezettje mérkőzik meg a bajnokság eddigi egyetlen veretlen csapatával. Az esetleges hazai győzelemmel, a vasiak nemcsak a tabellán, de az én erősorrendemben is az élre ugranának.

Következik: Atomerőmű SE (o), PVSK-PANNONPOWER (i)

5. (7.) PVSK- Pannonpower (3-3) +2

A szezon kezdeténél összegyűjtött 3 vereséghez most gyorsan szerzett 3 győzelmet a PVSK és egalizálta a győzelem-verség mutatóját. Annak köszönheti az díszes 5. helyezést az erősorrendben, hogy jelenleg Csirke Ferenc csapata az egyik legjobb formában lévő gárda a honi bajnokságban. Ezúttal a ZTE csapatát győzték le egy feledhető mérkőzésen, ahol az utolsó negyedben összeálló védekezés jelentette a döntő faktort. Ami pozitívum, hogy a magyar magból immáron mindig akad valaki, aki lendít a csapat szekerén. Rengeteg dicséretet kap a Halász-Bíró-Horti-Harazin honi négyes a vezetőedzőtől. Nagyon fontos láncszemek ők ebben a rendszerben, hiszen az eddigi győzelmi tendenciák szerint ebből a fogatból minimum kettőnek jól kell teljesíteni a három külföldi mellett, ha mérkőzést akarnak nyerni. Kíváncsi vagyok, hogy melyik Vas megyei csapat vet véget a pécsi győzelmi szériának, ha egyáltalán véget vet.

Következik: Egis Körmend (i), Falco KC Szombathely (o)

6. (6.) Marso Nyíregyházi KK (3-2)

Szabadnaposak voltak.

Következik: MAFC (i), Naturtex SZTE-Szedeák (o)

7. (8.) KAPOSVÁRI KK (3-3) +1

Pörgessük vissza az erősorrend két héttel ez előtti részét, amelyben a Kaposvár kisebb hullámvölgyben, az igencsak szerény 9. helyen tanyázott. Azóta viszont nagyot fordult velük a világ: a Paks elleni zakó után gyakorlatilag szárnyal a gárda és itt, a hatodik fordulóban már tényleg a tavalyira emlékeztető csapatot láthattuk az Alba ellen. Extra dobóformájukkal sokkolták a vendéglátókat, Raivio pedig ezzel a teljesítményével rászolgált a forduló MVP címére. Fekete Ádám csapata élvezte a játékot, mindent hihetetlen könnyedén oldottak meg, semmi görcsösség nem volt felfedezhető a somogyiak játékában. Szépen hétről hétre lehetőségük van előrébb lépegetni az erősorrendben, hiszen két valamivel könnyebb ellenfél vár rájuk.

Következik: Jászberényi KSE (i), Zalakerámia-ZTE KK (o)

8. (5.) TLI-Alba Fehérvár (3-3) -3

Aaron Mitchell, Raul Jimenez, Marcell Tenter. Kérdés, hogy milyen névvel folytatódik az előbbi sorozat. Az Alba Fehérvár román származású vezetőedzője az első hazai vereség alkalmával felajánlotta a lemondását, amelyet a klub vezetősége némi gondolkodás után el is fogadott. Eddig is komoly probléma volt a csapat idegenbeli formáját illetően, de egy-egy bravúr hazai győzelemmel (Sopron) mindig feledtetni tudták a házon kívül történt dolgokat. Ezúttal beleszaladtak egy ereje teljében lévő Kaposvárba, akik ráadásul extra dobóformát tudott produkálni idegenben. Természetesen ezzel a vereséggel az Alba visszaszorult a virtuális playoff-utolsó, azaz a 8. helyre az erősorrendben. Bárki is követi Tentert a kispadon nagyon át kell gondolni a koncepciót, hiszen Fehérváron szurkolói szemmel mindig magas a mérce, ráadásul a magyar bajnokság kiegyenlítettségével sok külföldről érkező tréner nem mindig számol.

Következik: MAFC (o), Naturtex-SZTE-Szedeák (i)

9. (9.) Jászberényi KSE (2-5)

Nagyon szívesen megnéztem volna, hogy a liga legponterősebb játékosát, Dustin Ware-t hogyan és milyen módszerekkel próbálja kikapcsolni a soproni védelem. Sajnos ebben a különleges élményben nem lehetett részünk, hiszen a jászberényi irányító továbbra is sérülésével bajlódik. Már az amerikaival is vékony jégén táncolt Bencze Tamás rotációs lehetősége, míg a pontgyáros kiválásával majdnem hogy a nullára csökkentek a vezetőedző opciói.  Emellett a soproniak extra dobóformát fogtak ki és már az első negyed lefújása után komoly hátrányba kerültek a vendéglátó jászberényiek. A játék összes elemében jobbak voltak Rujákék, esélyük sem volt a győzelemre.

Következik: Kaposvári KK (o), MAFC (i)

10. (11.) Egis Körmend (1-5) +1

Általában egy csapat akkor tud előre lépni az erősorrendben, amikor mérkőzést vagy mérkőzéseket nyer a bajnoki fordulóban. Ezúttal felrúgom a saját álláspontomat és a Körmendet eggyel feljebb rangsorolom ezen a héten. Az edzőváltás óta kimondottan összeszedett a csapat, megnyertek egy kihívásokkal teli EuroChallenge mérkőzést idegenben, majd a hétvégi hazai csarnokavatón épphogy alulmaradtak a vasi riválissal szemben. Sikerült 100 pont alatt tartaniuk a szombathelyi ellenfelüket, és ha jobban védték volna a festéket és nem kapnak közel 50 pontot a „trapézból”, akkor komoly sanszuk lehetett volna a veretlen Falco legyőzésére. Nyilván nekik is be kell még lakni az új csarnokot, de a következő négy bajnokiból hármon hazai közönség előtt bizonyíthatnak.

Következik: PVSK-Pannonpower (o), Kaposvári KK (o)

11. (10.) Naturtex-SZTE-Szedeák (2-3) -1

Második nagy idegenbeli zakójába futott bele a Szeged, amikor az előző héten az erősorrendet vezető, eddig egy vereséggel álló Atomerőmű SE csapatához látogatott Nikola Lazics csapata. A paksi csapat fizikálisan föléjük nőtt, és az agresszív védekezéssel nem tudtak mit kezdeni a szegediek. A harmadik negyedben igazán meglépett az ASE, ahol a vendégeknek mindössze 5 pontot sikerült szerezniük. Nyilván nem ezeket a találkozókat kell megnyerni a Csongrád megyeieknek, de azért a tisztes helytállás elvárható lett volna. Immáron visszatérő probléma a lepattanó csata, amelyet most közel 19-cel, míg az előző héten 20 egységgel vesztett el a Lazics-alakulat. Nem egyszerű sorozat ez, hiszen egy újabb honi gigásszal mérkőzhetnek meg, következik a Kecskemét.

Következik: KTE-Duna Aszfalt (o), Marso Nyíregyházi KK (i)

12. (12.) Zalakerámia-ZTE KK (1-5)

A zalai klubnál nem ilyesfajta szezonkezdetről álmodtak, viszont így a hét közepére nagyon úgy tűnik, hogy megoldásra kerül az edzőkérdés is, és a 38 éves Milos Sporar dolgozhat együtt a csapattal. Sorozatban negyedik vereségét szenvedte el a 2010-es bajnok, bár ismét sokáig meccsben voltak Mohácsiék, ám amikor igazán észnél kellett volna lenni, akkor sokat hibázott a ZTE. Új edző ide vagy oda, nagyon nehéz lesz ebből a rossz szériából kilábalni, hiszen két nagyon komoly ellenfél vár rájuk, és a hazai pálya kisebb előnyeivel együtt sem mondható kimondott esélyesnek a ZTE a Sopron ellen. Kíváncsian várom, hogy az új tréner érkezésével lesz-e számottevő változás a játékoskeretben.

Következik: Soproni Sördögök (o), Kaposvári KK (i)

13. (13.) MAFC (0-5)

Továbbra is egyedüli csapatként nyeretlen a MAFC, igaz, nem az e heti, kecskeméti mérkőzést kell nekik behúzni, sokkal inkább a soron következő NYKK ellen lehet némi sanszuk. Ezúttal is bátortalanul kosárlabdázott a budapesti csapat az első félidőben, majd a tét nélküli második 20 percben az éledezés és a csapatmunka jeleit lehetett felfedezni a Timbus-legényeken. Egy ilyen csekély NB I-es rutinnal rendelkező gárdának nagy szüksége lenne két megbízható légiósra, akik magabiztosságot és erőt sugároznak, sajnos ilyesfajta karizmatikus külföldivel nem rendelkezik a budapesti gárda. Egy újabb nagy tesztje lesz a csapatnak, hiszen hazai pályán a Nyíregyházát fogadják.

Következik: Marso Nyíregyháza KK (o), TLI-Alba Fehérvár (i)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus