NBI/A: Erősorrend, 7. hét

A heti erősorrendben két forduló történéseit dolgozzuk fel és ezek alapján értékeljük a csapatokat - szubjektíven, de objektív alapokon.

Továbbra sincs változás az első három helyen, még mindig listavezető az ASE. Immáron nincs veretlen és nyeretlen sem a honi pontvadászatban, hiszen kikapott a Falco hazai pályán a Pakstól, a MAFC pedig megszerezte első győzelmét Budapesten. Lássuk a legfrissebb heti erősorrendet.

1.(1.) Atomerőmű SE (6-1)

Szezonja második kimondottan rangadónak számító összecsapásán már győzni tudott a Atomerőmű SE. Jól jöttek ki abból a szituációból, hogy Roberson nem tudta vállalni a játékot, hiszen így a másik paksi légiósnak, Dugatnak további lehetőségei adódtak, főként támadó oldalon. Az ASE irányítója egyértelműen eldöntötte a játékmesterek közötti párharcot a saját javára, hiszen Martinic a döntő pillanatokban nem hozott jó döntéseket. Ráadásul ami igazán mutatja a paksiak erősségét, hogy az eddigi mérkőzéseiken mindig más játékos volt a legjobb pontdobó, így ez a gárda igazi csapatként tud játszani és ami fontosabb, sorra győzni. Ezúttal az amerikai légiós mellett Szabó Zsolt triplái jelentették a Falco vesztét. Immáron a EuroChallenge-ben is megérkezett a várva várt siker, Kolozsváron idegenben tudott diadalmaskodni az ASE. Következik az NYKK, aztán egymásnak feszül a liga két legjobb védelme.

Következik:  Marso Nyíregyháza KK(o), KTE-Duna Aszfalt (i)

2. (2.) Soproni Sördögök (6-1)

Ha a tabellára nézünk, akkor szinte 10-ből 9 ember azt gondolta volna, hogy a soproniak viszonylag nagyobb különbséggel nyerni tudnak Zalaegerszegen. Ellenben a Sördögök pont abban a periódusban mérkőzhettek meg Gáspárékkal, amikor a hazaiaknál az új vezetőedző épp a magyarországi debütálására készülhetett. Meg is illetődött a Sopron az első félidőben és meglehetősen idegesen kezdtek a vendégek Zalaegerszegen. Majd a második félidőben már a szokásos Sabáli-csapatot láthattuk a pályán, ahol Boriszov extra egyéni megoldásai meghozták a ritmusváltást. Néhány mérkőzés tapasztalatával nyugodtan kijelenthetjük, hogy Poscic nagyon jó választásnak bizonyult alsó posztra. Fegyelmezett és kiegyensúlyozott ez a csapat, ráadásul a hullámvölgyeknél tudnak váltani. Elkezdték építeni az újabb győzelmi szériát, Pécsett jöhet a harmadik.

Következik:  PVSK Pannonpower (i), Egis Körmend (o)

3. (3.) KTE-Duna Aszfalt (5-1)

Őrzi harmadik helyét a Kecskemét, hiszen hétről hétre hozza a gárda a magabiztos győzelmeket. Nagyon kedvező előjelekkel indulhattak el Szegedre, hiszen a csongrádiak magasembere, Darko Balaban nem tudta vállalni a játékot. A Lazics-csapatból pont olyan posztról esett ki egy játékos, amely a kecskemétieknél az egyik legerősebb egység. Nagyon összeszokottan, magabiztosan játszottak a vendégek, hamar tudatosították ellenfelükben, hogy melyik a jobb csapat. Összességében nagyon szervezett ez a gárda, jól járatják a labdát és mindig megtalálják a kidolgozott helyzeteket. Az előző fordulókban lejátszott két könnyebb bajnoki után ezúttal következik két valódi rangadó, először idegenben a Falco, majd hazai pályán az ASE.

Következik: FALCO KC Szombathely (i), Atomerőmű SE (o)

4. (4.) FALCO KC (6-1)

Immáron nincs veretlen csapat a honi pontvadászatban, hiszen hazai pályán rangadót vesztett a Falco. Óriási hangulattal fogadta a paksiakat az Aréna Savária, hivatalosan is visszaköltözött Szombathelyre a kosárlabda láz. Az eddig magasan 90 pont fölött átlagoló Kálmán-csapat ezúttal támadásban nem volt igazán meggyőző, főleg a második félidőben vezettek érthetetlenül esetlen támadásokat. Nem volt túl sok idejük a vereségen rágódniuk Doyne-éknak, hiszen szerdán már Pécsett volt jelenésük. A baranyaiak éppen egy négyes győzelmi szériában várták a vasiakat és a forduló legizgalmasabb meccsén elgáncsolták az ötödikre hajtó Csirke-legénységet. Igazán szerencsések a szombathelyi szurkolók, hiszen egy héten belül újabb top hármas csapat látogat Vas megyébe, ezúttal a Kecskemét ellen bizonyíthat a csapat, hogy immáron az igazi rangadókat is meg tudják nyerni.

Következik: KTE-Duna Aszfalt (o), MARSO Nyíregyháza KK (o)

5. (5.) PVSK- PANNONPOWER (4-4)

A zsinórbeli negyedik győzelme után az ötödikre is rászolgált a Pécs, de megszerezni már nem tudta azt. Ne menjünk el ilyen gyorsan a negyedik mellett, hiszen óriási fegyvertény a bármilyen mérleggel is álló Körmendet idegenben megverni. Csirke Ferenc gárdája igazi csapatként küzdve szigorúan betartva a védekezési utasításokat, meg tudta fordítani a mérkőzést. Nem volt sok idő az ünneplésre, hiszen szerdán ismét pályára kellett lépniük. A pécsiek egy nagyon kiélezett küzdelemben elszenvedték második hazai vereségüket, és ami a tényeket illeti: a szűk rotáció nem egészen alkalmas ezekre a szombat-szerda kettős bajnokikra. Ugyanakkor le a kalappal Harazinék előtt, mivel nagyon közel voltak az ötödik megszerzéséhez. Fáradtság ide vagy oda, vasárnap ismét húzós ellenfél ellen lépnek pályára a Lauber Dezső Sportcsarnokban.

Következik: Soproni Sördögök(o), Kaposvári KK (i)

6. (8.) TLI-Alba Fehérvár (4-3) +2

Közel tíz nap leforgása után megtalálta Marcel Tenter utódját az Alba Fehérvár. A Sopronnal öt magyar bajnoki címet és öt Magyar Kupa elsőséget szerző eddig inkább női kosárlabda berkekben ismert Székely Norbertet nevezték ki a román származású tréner utódjaként a fejér megyeiek kispadjára. Ellenben a hétközi MAFC elleni bajnokin az ideiglenesen megbízott vezetőedző Góbi Henrik meccselhetett. A mérkőzésen az Alba esélyeshez méltóan jó ritmusban kezdett és a statisztikai mutatók összes elemében felülmúlta a budapesti gárdát. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy Székellyel mikor sikerül megszerezni az első idegenbeli sikert a fehérváriaknak, hiszen az eddigi tendencia alapján Csorvásiék igencsak kétarcú csapat képét festik: hazai bravúr után, mindig csúfos vendégszereplés következik.

Következik: Naturtex-SZTE-Szedeák (i), Atomerőmű SE(i)

7. (7.) KAPOSVÁRI KK (4-4)

A Kaposvár hullámzó teljesítménye biztosítja számunkra, hogy hétről hétre találkozzunk olyan eredményekkel, amikre a böngészés közben hirtelen felkapjuk a fejünket. Az előző heti erősorrendemben kisebb jóslásba bocsátkoztam, miszerint ha a somogyiak behúzzák a soron következő papíron gyengébb ellenfél elleni mérkőzéseiket, akkor tovább tudnak lépegetni az erősorrendben. Ennek ellenére a jászberényiek sokkolták Fodorékat, akik nem tudták lelassítani a több extra egyéni teljesítménnyel rendelkező Bencze-csapatot. Majd a hétközi fordulóban nem kifejezetten szép, de a negyedik negyedben mindenféleképpen meggyőző játékkal legyőzték a Zalaegerszeget. Ezentúl nem fogok többet tippelni a Kaposvár meccseire, hiszen láttuk már ezt a csapatot Fehérváron, amikor megfosztották az Albát a hazai veretlenségtől, ellenben emlékezzünk csak vissza a nem túl fényes szegedi teljesítményükre vagy ha aktuálisak akarunk maradni, gondoljuk a jászberényi produkcióra.

Következik: Egis Körmend(i), PVSK-Pannonpower (o)

8. (9.) Jászberényi KSE (3-5) +1

A szombati Kaposvár elleni bajnokin szinte megduplázta előző heti dobott pontjai számát a Jászberény, hiszen a soproni vendégszereplés alakalmával 59-ig, míg a hazai fellépésen 112 egységig jutottak Bencze Tamás játékosai. Dramicsanyin extra egyéni teljesítménye nem újdonság, de ezúttal ki kell emelni a karrier csúcsot elérő Kerpel-Froniust és Horváth Ákost is. Összeszedettek voltak a hazaiak az első perctől kezdve, összeállt a védekezés és ezután már könnyedén beestek a jászberényi triplák. 16 sikeres külső dobás mellet mi sem bizonyítja jobban az extra dobóformát, minthogy az egész találkozón mindössze egyetlen egy büntetőt hibáztak a hazaiak. A következő két bajnokin a szezon során talán először ők lesznek az esélyesebbek.

Következik: MAFC (i), Naturtex-SZTE-Szedeák (o)

9. (6.) NYKK (3-4) -3

Ha az előző erősorrendekben említettem legjobb formában lévő csapatot, akkor ezúttal az NYKK-nál talán a legrosszabb formában lévő gárda jelzőt lehet megjegyezni. A bravúros szezonkezdet után zsinórban négy vereségnél tart a Nyíregyháza és ami igazán bosszanthatja a szabolcsiakat, az minden bizonnyal az utolsó kettő. Először Budapesten hosszabbításban alulmaradtak az eddig nyeretlen MAFC ellen, majd hazai pályán esélyük sem volt megszorongatni az amúgy rossz sorozatból érkező Szegedet. Nagyon nehéz lesz megszakítani a negatív szériát, hiszen két bivalyerős csapattal találkoznak a soron következő fordulókban. De azért ideje elgondolkodni, hogy mivel vagy milyen módszerekkel lehetne kizökkenteni a gárdát ebből a hullámvölgyből, ha ezt nem teszik meg akkor hirtelen visszakerülhetnek a kieső jelölt csapatok vesszőfutásába.

Következik: Atomerőmű SE (i), Falco KC (i)

10. (11.) Naturtex SZTE-Szedeák (3-4) +1

Sikerült megszakítaniuk három mérkőzéses nyeretlenségi sorozatukat Nyíregyházán, de a Kecskemét elleni mérkőzésen a kiscsapat szerepét betöltő szegedieknek esélye sem volt a sokkal magasabban dimenzionált ellenfelük ellen. Ellenben ők pontosan tudják, hogy mely találkozóknál kell igazán élesnek lenni, így Nyíregyházán rendkívül összeszedett és koncentrált játékot sikerült felmutatniuk. Nem lehet szó nélkül elmenni Kiss Zsolt teljesítménye mellett, hiszen a szegedi mezőnyjátékos 10 triplát értékesítve sokkolta a szabolcsiakat. Hosszú idő után ezúttal sikerült megnyerniük immáron Balabannal a lepattanó csatát és lehet, hogy ez az extra idegenbeli siker meghozza az önbizalmat az Alba Fehérvár ellen is.

Következik: TLI-Alba Fehérvár (o), Jászberényi KSE (i)

11. (10.) Egis Körmend (1-6) -1

Továbbra is botladozik a Körmend és ami igazán fájó lehet, hogy hazai pályán, saját közönségük előtt egyszerűen nem sikerül megszerezniük az első sikerüket. Ezúttal a pécsieknek sikerült kiénekelni a sajtot a vasiak szájából. Bosszantó szituációban vannak Ferenczék, mivel folyamatosan olyan visszatérő hibákkal találkoznak a bajnokikon, amikre azt hitték, hogy már korábban túlléptek rajtuk. Még mindig nem képesek kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, drasztikus hullámvölgyeket lehet megfigyelni a Körmend meccsein. Egyenlőre csak az egyéni teljesítményekkel villognak, csapatként még mindig nem lehet velük számolni. A Kaposvár ellen megjósolhatatlan, mi fog történni.

Következik: Kaposvári KK(o), Soproni Sördögök (i)

12.(13.) MAFC (1-6)  +1

Ahogy arról már korábban beszámoltam, immáron nincs veretlen csapat a ligában és örömmel kijelenthetjük, hogy már nyeretlen gárdát sem találunk a honi pontvadászatban. Nehezen született meg az idei első MAFC-os siker, hiszen csak túlórában sikerült kikaparniuk a gesztenyét az NYKK ellen. A sorozatos kritikákra csattanós választ adott a budapestiek amerikai légiósa, Hunter, aki idei szezoncsúcsával vastagon benne volt a sikerben. Ismét egy rendkívül hangulatos budapesti NB I-es mérkőzést izgulhattak végig a kilátogató nézők és biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog megtartani a teltházas nézőszámot. Pontosan ezeken a mérkőzéseken van esélye a MAFC-nak, ellenben nagyon kíváncsi vagyok, hogy ez a győzelem mennyire ad önbizalmat a budapestieknek a további hasonló találkozókra.

Következik: Jászberényi KSE (o), Egis Körmend (i)

13. (12.) Zalakerámia ZTE KK (1-7) -1

Egy új edző érkezése mindig plusz motivációt generál a játékosokban, hiszen majdnem mindenki tiszta lappal indulhat, megmutathatja a tudása legjavát. Milos Sporar szlovén szakember váltotta Raul Jimenezt a zalai kispadon és elsődleges tervei arra utaltak, hogy mentálisan szeretné rendbe tenni a gárdát. A Sopronra sikerült ráijeszteniük, de kardinálisan megszorongatni nem tudták az erősorrend második helyezettjét. A Kaposvár elleni keretben Ilics személyében egy új légiós nevet vélhettünk felfedezni: a szerb erőcsatár Lekli József pótlására érkezett, de első mérkőzésén nem nyújtott maradandót, mint ahogy a Zalaegerszeg sem tette ugyanezt Kaposváron. Gáspárék a záró etapra teljesen szétestek és elszenvedték sorozatbeli hatodik vereségüket. A ZTE bátran pályázhat az NYKK mellett a legrosszabb formában lévő csapat titulusára. Rengeteg idejük van gondolkodni és dolgozni, hiszen a következő bajnokijuk csak december 6-án lesz.

Következik: MAFC (i), Naturtex-SZTE-Szedeák (i)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus