NBI/A: kitől mit várhatunk az eddigiek alapján?

Hamarosan rajtol a férfi élvonal, előtte áttekintjük, hogy hol is tartanak most a csapatok és mire lehetnek képesek ebben az idényben.

A kezdőcsapatok természetesen csak vizionáltak, főleg a topcsapatoknál szinte meccsről meccsre is változhat az első ötös.

 

Szolnok

Kezdő: Craft, Vojvoda, Green, Boriszov, Keller
cserék: Wittmann, Gregory, Milosevics (Natyazhko), Somogyi, Peringer, Berkics, Sztajkovszki

A címvédőnél jelenleg hat légiós van a keretben, ráadásul a magyar mag továbbra is ütős – van kilenc, bármikor a kezdőcsapatba állítható játékosuk, szóval az állományra nem lehet panasz. A felkészülésük döntően nem Magyarországon folyt és bár csúszott be kellemetlen eredmény, de többek között megverték a szerb Metalacot vagy éppen a kínai bajnokság bronzérmesét, játszottak szoros végjátékokat és eddig meggyőző a gárda – nem csak a korábbi évek, de az idei szezon felvezetése alapján is egyértelműen bajnokesélyes.
 

Kecskemét

Kezdő: Pongó Má., Kovács, Djeraszimovics, Ivosev, Karahodzsics
cserék: Pongó Ma., Mészáros, Hegedűs, Keller, Jakab, Kovács B.

Kecskeméten idén már más célokért küzdenek, ennek megfelelően a keret is nagyjából a tavalyi, leszámítva James Kinney és Filip Barovics (tehát két húzóember) távozását. A felkészülés során mutatott játék és az eredményeik is rímelnek ehhez, elég vegyes a kép eddig, de Dukics végül nem vált be, Ivosev pedig sérüléssel bajlódott, így ennél azért lehetnek jobbak – az látszik, hogy ugyanúgy meg kell ellenük szenvednie majd mindenkinek, a védekezésük továbbra is egyben van, Pongó Martin pedig idén robbanthat.
 

Paks

Kezdő: Dunn, Robinson, Barnies, Szabó Zs., Rakocsevics
cserék: Kovács Á., Medve, Will, Eilingsfeld, Tóth Á.

A Paks két, itthon már bizonyító légiósa mellé hamar megtalálta az ideális kiscsatárt, de a dobóhátvéd posztra továbbra is keresik az ideális megoldást – ha Robinson beválik, remekül fog festeni ez a rotáció. A kispadon gyakorlatilag minden feladatra van megfelelő ember, egyre inkább úgy néz ki, hogy össze is áll a gárda játéka (Rakocsevics belelendül, Kovács Ákos felépül stb.), így mindenképpen a bajnokesélyesek között kell számolnunk velük – még ha az eddigiek alapján azért van is náluk erősebb csapat. 
 

Sopron

Kezdő: Laroche, Ruják A., Rancic, Bavcic, Radulovics
cserék: Tucker, Dénes, Tóth G., Takács, Bán, Bakk, Molnár

Sopronban akadnak kérdőjelek, de az öt külföldi jelzi, hogy a háttér megvan ahhoz, hogy ezúttal is a dobogó környékén végezhessen a csapat. Sabáli Balázsék a Göcsej Kupán nem remekeltek és összességében azért van még mit javítaniuk, Tucker sorsa nem dőlt el, de a keretben minimum kilenc rotálható játékos van, akik bármikor bevethetők – a kettős terhelés itt is kérdésként lebeg a levegőben, de ezzel az állománnyal számukra is megoldható a feladat. Őket nem említeném a bajnokesélyesek között, mert három-négy jobb csapat is lehet náluk, de a dobogóért mindenképpen harcban lehetnek.
 

Kaposvár

Kezdő: Mijajlovics, Fodor, LÉGIÓS, Hendlein, Spica
cserék: Benke, Baki, Horváth M., Grebenár, Papp P.

A somogyiak három sikeres szezon után idén nem tűnnek eddig túl acélosnak – csak egyetlen felkészülési meccset nyertek eddig, még mindig keresik a harmadik légiósukat és a támadójátékuk összességében elég eredménytelennek tűnt. Rengeteg dolga van még Szrecskó Szekulovicsnak, de most a kezdőcsapat nem tűnik olyan erősnek, mint mondjuk tavaly és bár a cserepad eddig több lehetőséget kap, ebben a formában nagyon messze vannak korábbi eredményeiktől – valahol a nyolcadik hely környékére várhatjuk őket. Hendlein és Fodor most is kulcsjátékos lesz, tőlük nagyon sok függ Kaposváron. 
 

Falco

Kezdő: Atkins (Jovanovics), Butorac, Váradi, Hallik, Wright
cserék: Csomagics, Bognár, Bazsó, Simon, Hódi, Bagó, Dobos

Szombathelyen Váradi Benedek bizonyít a felkészülés során is többször képes volt a csapat élére állni – ez óriási segítség lenne Kálmán Lászlónak. Rajta kívül ugyanis szinte csak külföldi játékosok, illetve fiatalok (plusz Dobos Lászlóról ne feledkezzünk meg) bevethetőek, akikre még nem lehet annyira alapozni, de ha az U20-as válogatott karmestere képes lesz stabilan teljesíteni, az nagyot lendíthet a gárdán. A Körmend elleni sima vereség megmutatta, hogy a jelenlegi bajnokesélyesektől milyen messze van a csapat, illetve kérdés, hogy ez a rotáció elég lesz-e a külföldi és a magyar bajnoki szerepléshez együtt – ezen csúszhat el idén az őszi szezonjuk.
 

Pécs

Kezdő: Walker, Popadics, Bíró, Budimir, Horti
cserék: Halász, Csabay, Demeter, Antóni, Bödör, Harazin, Kővágó-Laska

Pécsen tűnt úgy legelőször, hogy egyben van a keret, hiszen mindenki maradt, érkezett  Csabay és két légiós – ám ezt a két légióst már cserélték is, az itthon már ismert Walker-Popadics páros pedig eddig nem teljesít rosszul. Az azonban látszik, hogy Csirke Ferencnek még sok dolga van, sem támadásban, sem védekezésben nem forrt még össze a csapat, a paksi tornán látszott is, hogy bőven akad még tennivaló – kérdés, hogy mikor állnak össze, ők is a nyolcadik helyért lehetnek majd harcban.
 

Szedeák

Kezdő: Jereminov, Kiss Zs., Molnár, Csirics, Brkics
cserék: Armelin, Juhos, Moravcsik, Vágvölgyi, Révész, Mike, Meleg

Szegeden úgy fest, hogy négy légióssal számolnak, bár Armelinről még nehéz nyilatkozni, valamint Brkics sérülésének komolysága is kérdés. Ha mindenki egészséges, ez a keret ismét alkalmas arra, hogy playoffba jussanak, de jelenleg Jereminov és Vágvölgyi sem bevethetőek, így pedig a felkészülés során végig nagyon szűk rotációval dolgoztak – ha viszont mindenki hadra fogható, talán az utóbbi évek legerősebb kerete jött össze a Szedeáknál.
 

Alba

Kezdő: Simon B., Myles, Tóth P., Spurlock, Lóránt
cserék: Chery, Markovics, Saunders, Supola, Csorvási, Filipovics

Az Albánál úgy fest, hogy rendeződik a helyzet, az igazolások legalábbis rögtön a bajnokesélyesek közé repítették a klubot – négy minőségi légiós mellett Lóránt Péter is hatalmas erősítésnek számít, ráadásul komoly faktor Dzunics Braniszlav visszatérése is. A gárda meg is mutatta már erejét, ugyan kapott pofont is a felkészülés során, a saját tornájukat nagyon meggyőző fölénnyel nyerték meg és bár finomítani persze kell még, de a látottak alapján komolyan számolni kell velük a döntő környékén.
 

Körmend

Kezdő: Perry, Channels, Ferencz, Dickerson, Hujdurovic (Duinker)
cserék: Lakosa, Katura, Tóth N., Farkas, Sonyák, Sömenek, Doktor

A mezőny egyik legerősebb kerete jött össze Körmenden, úgy tűnik, hogy a tavalyi blama után idén jobban sikerült a holtszezon számukra. Öt minőségi légióst igazoltak, plusz elhozták a MAFC-ból Lakosa Zsoltot és bár most Hujdurovic sérült, a helyére is nagyon komoly centert hoztak – Farkassal ez egy kilencfős kőkemény rotáció. Sok edzőmeccset játszottak és szinte mindenkit meg is vertek, az nem kérdés, hogy ezzel a csapattal csak is a bajnoki cím lehet a célkitűzés.
 

Jászberény

Kezdő: Caffey, Horváth Á., Blaskovits, Dramicsanyin, Dukics
cserék: Soós, Szögi, Cseh, Szappanos, Mándoki, Ruják B.

A Jászberény megtartotta alapembereit, igazolt egy irányítót és visszaigazolta Dukicsot – szerkezetileg most mindenképpen együtt van a társaság. A kispad már soványabb, de a kezdő ötös képes bárkit megbüntetni, mind kintről, mind pedig a palánk alatt, a tavalyinál jóval komolyabb idényt futhat az együttes – nagy harc lesz a nyolcba kerüléséért, de ha mindenki egészséges, akár még ők is beleszólhatnak ebbe.
 

Nyíregyháza

Kezdő: Szavics, Unruh, Nagy K., Krsztanovics, Lekli
cserék: Caldwell, Lajsz, Molnár, Bus, Kósa, Fazekas Cs.

A Nyíregyházánál Krsztanovics telitalálatnak tűnik, de rajta kívül akadnak gondok a csapattal – ezt a MAFC elleni vereség is bizonyította legutóbb. Magas posztokon erősnek tűnnek, hiszen a már említett Krsztanovics mellett érkezett a fiatal Caldwell, valamint a rutinos Lekli József, de még bőven van mit tennie Sitku Ernőnek – sok sikerélmény egyelőre nem érte a csapatot. Nehéz ezt megmondani, de ők nem elsősorban a rájátszásért, sokkal inkább a playout elkerüléséért fognak hajtani az eddigiek alapján.
 

Zalaegerszeg

Kezdő: Kinney, Govens, Kerpel-Fronius, Krapics, Pantelics
cserék: Gáspár, Mohácsi, Velkey, Fekete, Czinger

Ahogy Székesfehérváron és Körmenden, úgy Zalaegerszegen is mindenképpen ki akarják javítani az előző, méltatlan idényt és ezúttal úgy fest, hogy jól is sikerültek az erősítések. Az itthon már látott és bizonyított Kinney-Govens-Pantelics trió mindegyike nagy fogásnak tűnik, ráadásul tudtak igazolni egy negyedik légióst is Krapics személyében – köréjük a magyar magot Kerpel-Fronius, Mohácsi, Velkey, Fekete és Czinger alkotja, de a szezon során visszatérhet még Gáspár Dávid is. Ez ideális rotációnak tűnik a nyolc közé kerüléshez, de erre nagyon sokan pályáznak…
 

MAFC

Kezdő: Smith, Misek, Kovács Á., Sihota, Siladji
cserék: Mócsán, Gadley, Tursics, Lakits

Bár lassan és csendben, de úgy fest, hogy a MAFC is felépült, méghozzá kisebb meglepetésre négy légióssal – közülük hárman is magasposztokra érkeztek. Mezőnyben a meglévő magyar maghoz irányítónak igazolták Smith-t, ezzel a kerettel pedig már egyáltalán nem tűnnek gyengének – legalábbis ahhoz képest, hogy nem rég még biztos utolsónak tartotta őket mindenki. Persze nagy céljaik így sem lehetnek, a bent maradásért fognak küzdeni, de korántsem lesznek „könnyű préda”…
 

Ezek alapján egy képzeletbeli (szubjektív) "polcos" elrendezés:

1. polc - bajnokesélyesek: Szolnok, Körmend, Alba Fehérvár

2. polc - "surranópályások": Paks, Sopron

3. polc - a "maradék" playoff-helyért küzdők: Falco, Kecskemét, Zalaegerszeg, Szeged, Pécs, Kaposvár

4. polc - a playout és a kiesés elkerülésért küzdők: Jászberény, Nyíregyháza, MAFC
 

Fotó: szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus