NBI/A: Ők voltak az alapszakasz legjobbjai

Megválasztottuk az MVP-t, a Legjobb Hatodik Embert, illetve az alapszakasz ötösét és a legjobb magyar ötösét is. 

Az alapszakasz végeztével a Kezdő5.hu kiosztotta a maga díjait a férfi NBI/A csoportban - megválasztottuk a szezon MVP-jét, a Legjobb Hatodik Emberét, az alapszakasz legjobb ötösét és a legjobb magyar ötösét is.

Az alapszakasz MVP-je: Tomiszlav Ivosev (Kaposvári KK)

Nem szokványos, hogy egy kilencedik helyen végzett csapat játékosa elnyeri ezt a díjat, hiszen az egyéni teljesítmény akkor igazán értékes, ha az a csapat eredményein is látszik, ezúttal azonban egyértelműen kiemelkedett a mezőnyből a Kaposvár vezére. Ivosevnek már ősszel is voltak kiváló meccsei, de igazán az alapszakasz második felében kapta el a fonalat és végül nagyon impresszív statisztikákkal zárt: 20 pontja mellett 9,1 lepattanót, 2,4 gólpasszt, 1,6 labdaszerzést, kereken 1 blokkot és 6,7 kiharcolt faultot átlagolt, mezőnyből 52%-kal dobott és a tripláját is 30% fölé vitte, az alapszakasz második felében (12 meccsen) már 39%-kal célzott kintről is. Mindezek eredményeként ő lett a bajnokság pontkirálya, első lett még VAL-ban és kiharcolt faultokban is, ötödik lepattanózásban, negyedik kiosztott blokkban, nyolcadik a labdaszerzéseket tekintve, ráadásul övé a szezoncsúcs pontban (42) és VAL-ban (65) is. Ehhez még hozzátehetjük a védekezését, azt, hogy hármastól ötös posztig mindent megcsinált elöl-hátul és hogy morálisan is igyekezett tartást adni a KKK-nak - nálunk ezúttal ő lett az alapszakasz MVP-je.

Az alapszakasz ötöse: Kendrick Perry (Szolnoki Olaj KK) - Darrin Govens (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely) - Tomiszlav Ivosev (Kaposvári KK) - Lóránt Péter (Alba Fehérvár) - Ivica Radic (Zalakerámia ZTE KK).

Az természetesen nem lehetett kérdés, hogy Ivosev a szezon ötösében is helyet kap és a hátvédsort tekintve is viszonylag egyértelmű volt a helyzet. Kendrick Perry az alapszakaszt magabiztosan megnyerő Szolnok legjobb játékosa volt és csak azért nem produkált kiemelkedő egyéni statisztikákat, mert az Olajban jobban megoszlottak a terhek és nem volt rá szükség, Darriin Govens pedig többször is vezér tudott lenni a Falcóban, nyert meccset csapatának és a statisztikái is rendben voltak (7. pontban, 4. gólpasszban, 6. VAL-ban, 17 pont, 6,7 gólpassz, 41%-os tripla) - óriási terhelés alatt volt, de alig akadt gyenge mérkőzése. 

A frontcourt összeállítása már nehezebb feladatnak bizonyult, de végül Lóránt Péter és Ivica Radic került be az így "idei" posztján szereplő Ivosev mellé. Lóránttól borzasztóan függött idén az Alba, a sérülése idején nagyon komoly negatív szériában volt a címvédő és bár az egyéni statisztikákban nem volt annyira kiemelkedő, mentálisan és a játékával is ő vezette harmadik helyig a fehérváriakat. Radic szezonja nehezen indult, de utána több hatalmas meccset is játszott és végül ő lett a bajnokság harmadik legjobb pontszerzője, befért a legjobb tíz közé lepattanózásban és több győzelmet is szállított csapatának extra teljesítményével, vagy éppen kulcsidőszakban hozott nagy játékaival. 

Így végül nem fért be a bajnokság második legjobb pontszerzője (17,8 pont, 57% mezőnyből, 40% tripla, 4,8 lepattanó, 4,1 gólpassz), Perl Zoltán, akit a szezon felénél még MVP-nek választottunk - parádés idényt futott a Szombathely kiválósága, de Govens teljesítményét fontosabbnak ítéltük a csapat szempontjából, így végül nem került be a legjobb ötösbe. Szintén felmerült még a lepattanózásban második, VAL-ban ötödik helyet szerző, pontátlagban karriercsúcsot döntő Eilingsfeld János, de az Ivosev-Lóránt-Radic triót nem tudta kiszorítani, mint ahogy nem került be Ryan Watkins (ligaelső lepattanózás, ligamásodik VAL, de kiesés ellen harcoló csapat), valamint a szenzációs rajt után azért visszaeső Isaiah Armwood (ligaelső blokkban, 3. VAL-ban, 6. pontban, 4. lepattanóban) sem. Érdekesség: a szezon felénél hirdetett ötösből csak Perry és Govens maradt, akkor még Perl, Eilingsfeld és Armwood fért be melléjük. 

Az alapszakasz (légiósszabály szerinti) magyar ötöse: Vojvoda Dávid (Szolnoki Olaj KK) - Perl Zoltán (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely) - Benke Szilárd (Zalakerámia ZTE KK) - Eilingsfeld János (Atomerőmű SE) - Lóránt Péter (Alba Fehérvár). 

Itt egyetlen helyen történt változás, Váradi Benedek helyett Benke Szilárd került be, a többiek maradtak az alapszakasz felénél hirdetett ötösből. Lóránt Péter az év ötösében is helyett kapott, természetesen itt is ő az egyik játékos, Perl Zoltán és Eilingsfeld János helyéhez itt már szintén nem férhetett kétség és Vojvoda Dávid, valamint Benke Szilárd az, akiről nem ejtettünk még szót feljebb.

Vojvoda a ligaelső Olaj egyik vezére, aki ugyan kicsit háttérbe húzódott és más szerepben remekelt, mint a korábbi években, de így is nyerőember volt, amikor kellett, érettebben kosárlabdázott, jobban védekezett és 16 pontjánál így is csak Perl átlagolt többet magyarként, nem lehetett kérdés a helye ebben az ötösben. Benke a szezon felénél még nem került be, de végül 14,5 pontos, 4,7 lepattanós átlaga elégnek bizonyult ehhez, komoly hatása volt a ZTE eredményeire, támadásban és védekezésben is fontos szerepe volt csapatában és kiegyensúlyozott, megbízható teljesítményt nyújtott, ezzel kiérdemelte a tagságot.

Az alapszakasz Legjobb Hatodik Embere: Eric Fanning (Egis Körmend)

Itt a szezon felénél még Simon Kristófot választottuk, ám a Pécs fiatal hátvédje az alapszakasz második részében már kevesebbszer hívta fel magára a figyelmet, kevesebb olyan kiemelkedő meccse volt, mint ősszel - ezzel szemben Eric Fanning stabil cserejátékos lett a Körmendnél és végül 15 alkalommal érkezett a kispadról. A 12,6 pontos átlaga így azért meggyőző és bár ő sem volt kiegyensúlyozott, nem volt olyan játékos a bajnokságban, aki nála jobb teljesítményt nyújtott volna csereként - szóba került Simon mellett az Albánál többször is komoly lökést adó Chris Horton, vagy éppen az Olajban sokszor a második sorból érkező Luksa Andric, de nálunk ezúttal Fanning lett a befutó.

fotó: delfinek.hu

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus