Őszértékelő NBI/A: Sereghajtók

ZTE és Körmend: mindkettő nagy múlttal rendelkező, de problémák tengerében úszó gárda - nézzük, hogy kerülnek ők a tabella végére.

EGIS KÖRMEND (12. hely, 2-10)

Átépítés minden téren

Nagy projekt kezdődött az előző szezon végén Körmenden, a csapat otthon hosszú idő után esett át jelentős változáson. De nem csak a csarnok, hanem a csapat is megváltozott a bajnokságot befejező alakulathoz képest. A játékosok közül Ferencz Csaba, Sonyák Béla, Török Rolland, és Sömenek Martin, valamint a vezetőedző, Aaron Mitchell maradtak hírmondónak. Mivel a csapat arra kényszerült, hogy saját otthonától távol tréningezzen, ezért a felkészülés döntő részét ausztriai edzőtáborban töltötte az együttes. Amellett, hogy az örökös idegenbeli lét nem tett jót a vasiaknak, úgy az új érkezők beépítése sem volt zökkenőmentes. Center poszton az azóta már a török másodosztályban játszó Bell-Holter adta a kilincset a grúz válogatott Sharabidzének, akit végül Ryan Richards váltott. De jelen pillanatban magasember problémái (is) vannak a piros-feketéknek, Tóth Norberttől még mindig várják azt a teljesítményt, mellyel a nyár folyamán a válogatottat erősítette. Múlt kedden derült ki, hogy a teljesítménye miatt elküldött Govens után Lemon Jr. is távozik az együttestől, bár ő családi okok miatt. Így jelenleg ott tart a Körmend, hogy január elején ismét keretet, játékot formálhat a szezon felénél már harmadik vezetőedzőjét fogyasztó vasi gárda. Ugyanis az eredménytelenség után menesztett Mitchell helyére érkező Ante Perica sem tudta kizökkenteni a csapatot a problémák gödréből. Reményeik szerint Déri Csabának sikerül majd.

18 mérkőzés, 5 győzelem

Bizonyára sokan megmosolyogták volna azt, aki azzal az állítással hozakodik elő a szezon elején, hogy az év végéig több nemzetközi mérkőzést nyer a Körmend, mint bajnokit. Mégis így történt. A bajnoki rajt katasztrofálisra sikerült számukra, első öt mérkőzésükből négyet elvesztettek Ferenczék, majd jött a csarnokavató, ahol a Falco visszaadta a kölcsönt a 2006-os vereségért és nyert. 1-8-nál jött a MAFC elleni siker és az év végére 2-10-es mutató éktelenkedett a piros-feketék neve mellett, méghozzá úgy, hogy a tíz kudarcból talán két-három alkalommal volt esélyük győzelemre.  Bizarr, de az tett jót a csapatnak, ha elhagyta az országot, ugyanis nagy bizonyossággal állítható, hogy idei három legjobb meccsét Bulgáriában, Romániában, valamint Észtországban játszotta a csapat. Az EuroChallenge-sorozatból való kiesésre azért lehet a fájdalmas jelzőt akasztani, mivel talán csak a hazai, Lukoil elleni mérkőzésen nem volt sansza csapatnak a győzelemre. A Tartu elleni hazait több, mint tízpontos hátrányból vesztették el, míg a Rovinari ellen egy utolsó másodperces kosár miatt maradtak alul. Itt lehet feltenni a kérdést, hogy bár nem sikerült a továbbjutás, akkor félig teli a pohár, vagy félig üres? Továbbá, hogy ha a nemzetközi sorozatban versenyképes a csapat, akkor miért bukdácsol a magyar bajnokságban?

Nem vagy itt jó helyen

A Körmend nem csak a múltja, de a lehetőségei és a – korábbi vagy jelenlegi – keret alapján jóval többre hivatott, mint a táblázaton elfoglalt helye és mérlege mutatja. Sok tényező közrejátszott abban, hogy most csak 12. helyen áll az együttes, de három dolog együttállásával feljebb léphetnek. Védekezés, csapatjáték és hit. Bajnoki mérkőzései döntő többségét azért bukták el a vasiak, mert rengeteg könnyű kosárral, vagy gyenge védekezéssel könnyítették ellenfelük dolgát, de emellett a támadásbeli összhang is okozott gondokat. Az biztos, hogy Déri mester nem tudja egy-két hét alatt visszahozni, ami a felkészülésben elmaradt, vagy nem sikerült begyakorolni, de hitet adhat az együttesnek és megteremtheti a csapatkohéziót, ami eddig nagyon hiányzott a Körmendből. Sokan már temetik az idei csapatot, de egy jó hajrával (lásd 2008 tavasza) még odaérhetnek a rájátszásba, s tudjuk mit jelent, ha egy csapat épp az egyenes kieséses szakaszban hozza legjobb formáját.

 

ZALAKERÁMIA ZTE KK (13. hely, 1-11)

Megtörni az elmúlt évek rossz szériáit

A 2010-es bajnoki címet követő évben hatodik helyen végzett a zalai együttes, ám azóta csak a böjt jut a csapat szurkolóinak. Az elmúlt három szezont sorrendben a 14., 11., 12., helyen fejezték be a kék-fehérek. Négy magyar játékos, Kámán, Koma, Kovács Ádám és Puszta távoztak az együttestől, viszont maradt a csapatkapitány Gáspár, valamint Lekli és a fiatal játékosok döntő többsége is. Továbbá új lehetőséget kapott a csapatnál Mohácsi Máté, aki a tavalyi feledhető szezonja után váltott csapatot. A felkészülési időszak alatt joggal bizakodtak a ZTE-nél, ugyanis - Lelki József nélkül - veretlenül zárták, nyerték meg a hazai rendezésű Göcsej Kupát, ahol hatalmas hajrát produkáltak az örök rivális Körmenddel szemben. A keret készen állt a bajnoki rajtra, nem szorult folyamatos cserékre a vezetőség és Jiménez mester. Azonban nagyon hamar újra elkezdtek gyülekezni a fellegek a csapat egén. 

Nagy zakó a nyitányon, egy szépségtapasz és vesszőfutás

A szezon első mérkőzésén 40 pontos vereséget szenvedett a Jiménez-legénység a Nyíregyháza vendégeként. A kudarcot nagyon gyorsan sikerült feledtetni a csapatnak, ugyanis hazai pályán legyőzték a táblázat elejébe igyekvő Alba Fehérvárt. Bár a mutatott játék messze állt a tökéletestől, sok jel nem mutatott arra, hogy innen egy a mai napig tartó, jelenlegi állás szerint 10 mérkőzéses vereségsorozatba kerülnek bele a kék-fehérek. Úgy még fájdalmasabb ez a tény, hogy a 8. játéknapig nem akadt olyan vereségük, mely tíz pontnál nagyobbra rúgott volna. Az ötödik fordulóban, mindkét csapat részéről rengeteg hibával tarkított mérkőzésen a Körmendtől kaptak ki Gáspárék, hazai pályán. Ez volt Jiménez mester utolsó találkozója a zalaiak élén. Viszont sem az ideiglenes vezetőedző Heinrich Róbert, sem az új mester, Milos Sporar sem tudott csodát tenni. A csapat lejtmenetét lassítani is nehezen sikerülhetett volna, hiszen a vezetőség változtatott a keret összetételén, a csapat és a bajnokság egyik legjobbja, Nathan Healy pedig komoly egészségügyi problémája miatt távozott a klubtól. Az elmúlt négy mérkőzést összesen 132 pontos különbséggel vesztette el a gárda. Remélhetőleg az év végi szünet lehetővé tette, hogy rendezzék soraikat és maguk mögött hagyhassák a rossz emlékű szezonkezdetet.

Legyen egészség és stabilitás

Jelenlegi helyzetében nem az az elsődleges szempont a ZTE számára, hogy eredményes legyen. A sérültek felépülése, s ezt követően a lelki stabilitás felépítése a kezdő lépés a sikeresség felé. Ha felépül Lekli József, eloszlanak a terhek minden poszton, akkor nem csak a légiósok, hanem a magyar játékosok is hatékonyabb játékot tudnak produkálni. Ha mindez létrejön, akkor már lehet várni, küzdeni azért, hogy gyarapítsák a győzelmek számát a zalaiak. Ám addig, amíg ez nem jön létre, csak a tisztes helytállás, s a csodában való reménykedés marad számukra. Ha a közvetlen közelükben lévő csapatok begyűjtenek még egy-két sikert, vagy elindulnak a középmezőny irányába, akkor aligha mozdulhatnak el Gáspárék az utolsó pozícióból.

fotó (1): FIBA Europe/MKOSZ
fotó (2): MKOSZ

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus