Őszértékelő NBI/A: Surranópálya

A Top 3 után két gárda áll 50% felett - ellentétes utat jártak be, nagy meccset játszottak egymással. Nézzük, hogyan telt számukra az ősz!

FALCO-TREND OPTIKA KC SZOMBATHELY (4. hely, 8-4)

Új légiósok, honosítottak

Tavaly csalódást keltően szerepelt a patinás klub, idénre Kálmán László maradt vezetőedző, és a teljes légiósbrigádot lecserélték. Érkezett irányítónak Martinics, dobóhátvédnek Doyne, a négyes-ötös posztot pedig megtöltötték, a harmadik légiós Majsztorovics mellett két honosított center, Hall és Dukics is a szombathelyieket erősíti – a Perl Zoltán nevével fémjelzett magyar mag maradt, mindenképpen élmezőnybe tartozó kerettel vágtak neki az idénynek.

Megfigyelés, majd bombarajt

Rögtön az első héten pihenővel kezdtek Martinicsék, a második fordulótól aztán bizonyították erejüket, és sorra nyerték a meccseket. Először Jászberényben arattak sima diadalt, majd az újonc MAFC ellen több mint harminccal húzták be az első hazai találkozójukat. Itt még nem tudhattuk, mi lesz a ZTE-vel, így a Zalaegerszegen aratott sima győzelem is nagy fegyverténynek számított, Martinics a liga legjobbjai közé emelkedett már ennyi idő alatt is. Az általa irányított brutális támadójáték 122 pontot és kiütéses győzelmet ért a Szeged ellen is, majd elrontották a körmendi csarnokavatást is, így 5-0-val és parádés játékkal indították a szezont.

Jönnek a rangadók és a vereségek

Az első botlás a hatodik mérkőzésen történt, amikor a Paks látogatott hozzájuk – kimagaslóan az addigi legerősebb ellenfél. A derbi előtt Kálmán Lászlót díszpolgárra választották, de Szabó Zsolték egy erős harmadik negyeddel belerondítottak az ünneplésbe, és magabiztosan legyőzték a Falcót, megszakítva ezzel a sorozatot. A 8. fordulóban a kemény pécsi védekezéssel is meggyűjt a bajuk, de Doyne triplájával megmenekültek és elhozták a győzelmet, de ezt követően második hazai rangadóját is elbukta az együttes: a nagyon más stílust képviselő Kecskemét is győzelemmel távozott a Savaria Arénából. Ugyan harmincpontos győzelemmel javítottak a Nyíregyháza ellen, de a Sopron ellen jött a harmadik rangadó és a harmadik vereség: a szezon leggyengébb játékával 102-74-re kaptak ki Boriszovéktól. Az utolsó két fordulóban mindenképpen javítaniuk kellett, de Kaposváron egy látványos meccsen megint alulmaradtak, így kötelező volt otthon elkapni az Alba Fehérvárt – nem a megszokott játékkal, de sikerült, így 8-4-es mérlegükkel a 4. helyen várhatják a folytatást.

Erre elég a keret?

A Falco látványos, szórakoztató játékot játszik, amihez tökéletesen passzol a játékosanyag – a gyengébb ellenfeleket magabiztosan le is tudták győzni, az erősebbektől viszont stabilan kikaptak. Az előttük lévő három csapat és a Kaposvár is jobb volt náluk, csalóka volt a szezonkezdet a könnyebb sorsolás miatt. Ez visszaüthet tavasszal, hiszen az utolsó öt meccsükből egyik sem ígérkezik könnyűnek, bár a Nyíregyházát verniük kell és otthon a Kaposvárnak is vissza kell vágniuk, ha meg akarják őket előzni. A gyengébb védekezés úgy néz ki, hogy nem fér bele a topcsapatok ellen, jelentős javulás pedig ettől a kerettől nem várható.

 

KAPOSVÁRI KK (5. hely, 7-5)

Centergondok, Fodor megsérül

A somogyiak zsinórban másodszor végeztek a negyedik helyen, a Hendlein-Fodor páros maradt is a csapatnál, a légiósok viszont mind távoztak Kaposvárról. Érkezett viszont a régi kedvenc, Nik Raivio, valamint az amerikai irányító, Matt Gibson, akik bizonyítottak is a felkészülés alatt – a centerposzttal azonban voltak gondok. Az eredetileg megszerzett Szekulovicsot kitették már a rajt előtt, a helyére igazolt Alihodzic pedig nem tűnt ideális megoldásnak – hiába érkezett Grebenár is ide. Mindenesetre az utolsó felkészülési meccsen megsérült Fodor Márton, nélküle kellett kezdeni az évet.

Egy gála, majd szenvedés – a centergond marad

A MAFC elleni hazai nyitány gálameccsé sikeredett, kiütötték az újoncot – ezt követően viszont jöttek a gondok. Az első pofont rögtön Szegeden megkapták, majd otthon, az Atomerőmű ellen sansztalanul kaptak ki – itt már biztos volt, hogy Alihodzic nem megoldás, de Gibsonnal is voltak problémák. Kecskeméten már újra játszhatott Fodor, de ott is kikaptak simán, így 1-3-mal rajtoltak – közben viszont elküldték Alihodzicot és érkezett a régi közönségkedvenc, Marko Spica.

Spica megérkezik – egy döccenővel beindul a szekér

A center első meccsén parádésan játszott, bár még nem volt teljesen egészséges – a Nyíregyháza ellen otthon győzelemmel kezdődött az idény „érdemi része” (ahogy Monok Tibor ügyvezető fogalmazott). Ezt követően elutaztak rangadózni Fehérvárra, ahol extra dobóformájukkal nagy győzelmet arattak, így a Szeged-meccset sikerült kijavítani, és úgy tűnt, beindult a szekér. A Jászberény ellen azonban kijózanító pofont kaptak Hendleinék, majd otthon, a ZTE ellen javítottak – Gibson gondjai súlyosbodtak, képtelen volt irányítani az együttest, és a térde sem volt rendben.

Heroikus feltámadás, megnyert rangadó, Gibson távozik

Az ősz utolsó három meccse kritikus volt a csapat számára, ez döntötte el, hogy hol is tart a gárda. A PVSK ellen letargikus hangulat uralkodott, végig uralták a meccset Budimirék, de Raivio extrájával húszpontos hátrányt dolgozott le a KKK az utolsó hat percben és heroikus győzelmet aratott – majd a Falco elleni kulcsfontosságú találkozót már remekül játszva húzták be. Ezzel eldőlt, hogy sikeresnek mondható az ősz és bár Sopronban kikaptak, az ötödik helyen töltik az ünnepeket. Karácsony előtt kiderült, hogy az időközben a kispadra kerülő Gibson nem marad, közös megegyezéssel szerződést bontottak a felek.

Mit hoz az új irányító?

A csapat közel sincs kész, Spica sem 100%-os még, és januárban egy új irányítót kell „telepíteni” a csapatba – két jelölt is van, akikkel Monok Tibor szerint 20%-kal jobb lehet majd a gárda. Kérdés, hogy ez tényleg így lesz-e, ha igen és beválik az új ember, bármire képes lehet ez a gárda – nehéz meccset játszanak majd Pakson, Pécsen és Szombathelyen, de a Sopron, a Kecskemét, az Alba és a Szeged is hozzájuk látogat. Az első öt csapatból a Kaposvárnál van a legtöbb kérdőjel, de fejlődési lehetőség is bennük van a legtöbb - a győzelmek pedig jönnek, Spica megérkezése óta 6-2 a mérlegük.

slide: delfinek.hu
fotó (1): Jene Sándor
fotó (2): delfinek.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus