Rájátszás-percek: fura szezon Körmenden, small-ball Kaposváron, meddig bírja a hiányos Sopron?

A pályaelőnyben lévő csapatok eddig taroltak az első körben. Örök kérdőjel marad a Körmend idei szezonja. Pürrhoszi győzelem, meddig bírja még a foghíjas Sopron? Az Albának nagyon nem ízlik a soproni gyűrű. Fekete Ádám a magyar Doc Rivers. A small-ball kaposvári diadala. Fodor Márton újra Szolnokon. 

 

Eddig pályaelőny a pályaelőny

Négyből két párharc már három meccs alatt véget ért (a Szolnok és a Kaposvár is söpört a Körmend illetve a Kecskemét ellen, készülhetnek is egymás ellen), és a kicsit eltolt időrendben zajló ASE-PVSK küzdelemben is csoda lenne, ha a paksiak ma este ne csatlakoznának a fenti duóhoz. A címvédő Alba ellen a Sopron is eleddig mindkét hazai meccsét behúzta – ez azt jelenti, hogy a magasabban rangsorolt csapatok az összes, szám szerint hét hazai összecsapásukat megnyerték. A pályahátrányban küzdő csapatok „becsületét” a fehérváriak óvták meg, eddig csak ők nyertek egyáltalán mérkőzést a rájátszásban. 

Örök kérdőjel marad a Körmend idei szezonja

Nem indult túl fényesen a vasiak alapszakasza, az EuroChallenge-ben sem vitézkedtek, légióscserén estek át - ám fokozatosan összeállt a gárda játéka, hosszú győzelmi sorozatot építettek fel, nagy esélyük volt a felsőházi szereplésre. Ekkor azonban beütött Török Rolland sérülése, El-Aminnál magatartási problémák akadtak, így lecsúsztak a felsőházról, a középszakasz során pedig eléggé kedvetlenül, motiválatlanul játszott a csapat. Időközben visszatért Török, lezajlott egy edzőváltás, ám mindez már nem segített – a nyolcadik helyen végeztek Ferenczék, és megkapták a Szolnokot a playoff első körében. Az alapszakasz-középszakasz során felmerülő kérdőjelek, Mi lett volna, ha… kezdetű mondatok az Olaj elleni három összecsapáson tovább sokasodtak: mi lett volna, ha Jaytornah Wisseh és Zsarko Rakocsevics nem csak egy meccsen (amin minimális különbséggel kapott ki a Körmend) állhat egyszerre a csapat rendelkezésére? Szerencsétlen szezonon van túl a csapat, amit a Szolnok elleni párharc csak megkoronázott – viszont az nagy bizakodásra adhat okot a drukkerek számára, hogy az előző évekkel ellentétben már most megvan a következő évi gárda magja, hiszen Ferencz, Rakocsevics és Török aláírt szerződéssel rendelkezik. Remélhetőleg végre egy nyugodt felkészülésnek futhat neki a csapat, ráférne már a körmendi kosárbarátokra egy minden szempontból nyugodt évad. 

Bedeszkázták a soproni gyűrűt

Az első meccsen 6/21-gyel célzott az Alba Sopronban (29 százalék), azt gondolhattuk, hogy ennél rosszabb nem lehet – lett. A második idegenbeli mérkőzésen 4/20-szal (20 százalék) dolgoztak kintről, a légiós nehéztüzér-trió (Hobbs, Moore, Humphrey) 14 alkalommal próbálkozott, de mindössze kétszer találtak be. A büntetőkkel is hadilábon álltak az Alba játékosai, 10 kísérletükből csak 5 esett be - Somogyi 2/4-e még magyarázható, de a EuroCupban a vonalról parádés sorozatot produkáló Moore 2/4-e már kevésbé. 

A bő keret nem mindig előny

A Sopron érdemben mindössze hét játékost forgatott – és ebben benne volt a sérülést szenvedő Filip Barovics. Persze a szűk rotáció félig-meddig kényszerű, hiszen rutintalan fiatalokat még nyugodt szívvel nem lehet bevetni egy rájátszás-csatában. Ennek ellenére is sokkal jobb játékot nyújtott a hazai csapat – miközben a túloldalon kilenc játékos kapott legalább 13 percet. Carlos Frade taktikája azonban (gyorsabb játékkal fárasztani a szűk cseresorral dolgozó ellenfelet) nem igazán jött be, mert a nagy rohanást alaposan megsínylette az Alba támadójátékának minősége. Nagy kérdés, hogy a kézközépcsont-törést szenvedő Barovics, illetve a súlyos térdsérüléssel pár napja már kidőlő Thompson hiányában a Sopron bírni fogja-e ezt a „sok lúd disznót győz” jellegű játékot. 

Fekete Ádám Doc Rivers nyomdokain

Az NBA-ben szereplő Los Angeles Clippers vezetőedzője küldte irányítóját az ellenfél legjobb dobójára, aki jóval magasabb nála – a Kaposvár trénere a harmadik meccsen Louis Hinnantet állította Djeraszimovicsra. Az ötlet bevált, mert bár a dobógép végül 24 pontot szórt, ezek nagy részét a második félidőben, különösen az utolsó negyedben és főleg büntetőkből szerezte – ekkor már inkább Wittmannra koncentráltak a hazaiak, illetve Puljkóék elég sok személyit ütöttek be. Djeraszimovics gyakorlatilag nem tudott labdavezetésből pontot szerezni az amerikai irányítóval szemben, ezzel egyik méregfogát ki tudta húzni Sztojan Ivkovics csapatának. Hosszú perceken keresztül három irányítóval játszottak a hazaiak – az aktív védekezés ellen nehezen dolgozott a Kecskemét, a rohanós, sokat mozgós támadásokhoz pedig nem volt meg a kellő sebességük hátul.

Meddig lehet menni öt emberrel?

Benke Szilárd sérülése után gyakorlatilag elfogyott a kispad Kaposváron, a kezdőkön kívül Drahos Gábor kap masszív perceket. Már a közönségkedvenccé avanzsáló Horváth Márton is eltűnt, inkább Kovács Soma kerül fel egy-két percre – nagy kérdés, hogy ezt meddig lehet bírni. A Szolnok rendelkezik talán a leghosszabb cseresorral Magyarországon, gyakorlatilag tíz egyforma képességű játékosuk van, kedvükre rotálhatnak, ezzel szemben Fekete Ádám lehetőségei erősen korlátoltak. Ha az öt alapember tartani is tudja a lépést az Olajjal, a cseréktől mindenképpen extra kell – főleg, ha Puljko ismét faultgondokkal küzd majd.

Az extra small-ball lehet a Kaposvár reménye?

A jóval erősebb kerettel rendelkező Szolnok ellen egy esélye lehet a somogyi csapatnak – a Kecskemét ellen is látott extra alacsony szerkezet. Sokszor három irányítóval játszottak, de volt pillanat, hogy csak Hendlein volt fent magasként. Viszont ő és Davis is a futós, rohanós kosárlabdában érzi jól magát (bár Hendlein pozícióból is nagyon hatékony), jelenleg pedig tökéletesen működik ez a stratégia Kaposváron. Mindenki a helyére került, tudja mi a dolga, duzzadnak az önbizalomtól – vesztenivalójuk pedig nincs. Az már bebizonyosodott, hogy az Olaj egy harcmodort nem kedvel, a gyors irányítók által vezényelt up-tempo stílust – ebben járnak élen Fodorék és csakis ebben bízhatnak (meg a csodában).

Fodor Márton újra Szolnokon

A nyáron köszönt el a korábbi válogatott hátvéd az Olajtól, miután gyakorlatilag teljesen kiszorult a rotációból, a legutolsó időszakban szinte csak faultolni küldték fel a pályára. Kaposváron újjászületett, nagyon hasznos tagja lett a csapatnak, most pedig a bajnoki elődöntőben farkasszemet nézhet korábbi klubjával - és jó barátjával, Báder Mártonnal. 

fotó, slide: delfinek.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus