Tüzér-tűz - 4.rész

45 másodperc van hátra. 100-100, mi jövünk oldalról. Kikérem az időmet. Kosár kell, nincs mese. Lujó a fejét ingatja, ő még várt volna vele. Nem mondja, a szemében látom. Van igaza, de nem várhatok tovább. Úgy érzem erre most van szükség. Velem szemben ül a játszó ötös. Elcsigázott arcok és izzó tekintetek. Nettó negyvennégy perc tizenöt másodperce harcolnak a Pasaréti csatamezőn. Tábla elöl, toll a kézben, hangom már nincs...

Elfogulatlanul állítom, aki kilátogatott a Vasas sportcentrumba vasárnap elégedetten ballaghatott a parkolóba két órával később. Talán még - a végeredmény okán érthetően csalódott - piros-kék szimpatizánsok is egyetértenek, minőségi sportélménynek voltak szemtanúi. A két csapat mindent kiadott magából, őszintén, ezer fokon égve gyűrték egymást elkeseredetten a B-csoport nyitófordulójában. Amit egy másodvonalas meccsből ki lehet hozni, azt a srácok kihozták. Pontzuhatag, élményszámba menő párharcok, parádés egyéni teljesítmények, szurkolói kedélyeket borzoló hullámvasútazás és dráma a köbön.

Miután konstatáltuk, hogy Janit elnyelte a fővárosi forgalom, tíz játékossal vágtunk neki a derbinek. Jó látni a szépszámú nézőseregletet, főleg a síppal dobbal nádihegedűvel felszerelt Honvéd keménymagot, akiknek ezúton is köszönjük a soha el nem fogyó hitet és buzdítást. Rengeteget számított!

Parádésan kezdünk, bedobunk mindent, Gyuri beszórja, ami az előszezonban a csuklójában maradt, nyolc az előny tíz perc után. Vált a vendéglátónk, Sárosi Bulcsú agresszívabb védekezést kever zónával, támadásban beindul Lakosa és Moravcsik. Gyakorlatilag leegyegyeznek minket, előbbi 22 pontot termel az első játékrészben. Ákos és Márk fault problémái megfognak minket, de Csabi (8 lepattanó) rendet vág a palánkok alatt. Elképesztő adok-kapok alakul, a félidőben vékony előnnyel szusszanunk (47-48).

Rövidzárlat, képtelenek vagyunk kosarat szerezni, meglép a Vasas. Fogcsikorgatva brusztolunk, nem hagyjuk magunkat, ám a lélektani előny náluk. Kikérek két időt. Minek tartogassam a végjátékra, ha nem lesz?! Márpedig így esélytelen. Zónát váltogatunk, támadást egyszerűsítünk. Nem lehet, hogy végig bírják az iramot! Persze, fiatalok, mint mi, de fáradniuk kell! Lépésről lépésre, pontról pontra közelítünk. Doma pókerarccal termel (25 pont, 13 lepattanó, 26 VAL), Márk (13p-3szl és +12) a legjobbkor szól a tánchoz. Bástyát veszítünk, a bajonettharcban kifújják Szelét (11 pont-8 lepattanó-15 VAL). Tizenkilencre lapot húzok, a szőnyegbombázó, de már négy faultos Gyuri jön helyette. Center nélkül nyomatjuk tovább, lesz, ami lesz. Taga-Tüzér (6/8 trojka, 18-as index) nem vesztegeti az idejét, újabb tőröket márt a Vasas-szívekbe, mielőtt kipontozódik.

Még mindig hátrányban vagyunk és három percnél kevesebb az órán. Eljött Rob (21 pont, 5 pattanó, 6 gólpassz) ideje. Beemel két életmentő hármast, a végső támadásban azonban megállítják. 89-89, hosszabbítás. Van még bennünk kakaó, 7 labdát szerzünk ekkor, vérrel verítékkel daráljuk be Boinitzeréket. Mindent elárul az iramról, hogy a csúcsatléta Moravcsik lába begörcsöl, ölben kell levinni. A karrierje meccsét hozó Lakosa Ákos (36 pont) - teljesen érthetően - elkészül az erejével a végére. Geri (10p-4kf-5gp-7szl) a Bagdadi Tolvaj címszerepének válogatására készülve, sorban cseni a zsugákat. És akkor elérkezett az utolsó időkérés...

...ketyeg az idő, személyi hiba-határon védekeznek a hazaiak, de itt már a "nincs vér, nincs fault" érvényesül. (Nem volt könnyű dolga a sporiknak, ennyire lüktető, impulzív derbit kapni debütálásnak 2013/14-re..nem semmi). Végre Robnál a bogyó. Még nyolc a támadó. Áll a kispad, tombol a lelátó. Hintacsel, rövidpassz. Csabi élete legfontosabb feladását hozza. Rob leüti, jönnek a védők. Pörög, forog, süteménypincér a helyén. Vezetünk!

Megnyertük a szezonnyitót. Helyenként szellemesen (22 csapat assziszt), hol könyökölve (47 összlepattanó és 6 blokk), végig őszhajszáltermelő módon büntetőzve (17/32). Hatalmas szívvel, soha fel nem adva, egységben, egymást kisegítve, CSAPATként. 

Ünnepelni nincs idő, szerdán jön a Salgótarján edzőmeccsnek álcázott erőfelmérésre, aztán szombaton fogadjuk a bombaerős MAFC-ot verő, több, mint masszív DEAC-ot. Aki teheti jöjjön, szerintem érdemes...

Szép napot és lelki békét Mindenkinek!

Hajrá Honvéd!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus