Tüzér-tűz - 6.rész

Az a ritka pillanat érkezett el, mikor adott héten több mérkőzést játszunk, mint amennyit edzünk. Szombat NB1/B, kedd Hepp Kupa, csütörtök Hepp Kupa 2., szombat NB1/B-U23 kombó és lefojtásként vasárnap egy kedélyes NB2. Meccshiány, ég veled!

Három vereség zsinórban, ebből kettő (Szolnok, Hódmezővásárhely) szívszorító körülmények és végjátékot követően. Győzni kell, nincs más út. Igen ám, de a rendkívül masszív Tiszaújváros az ellenfél. Nem dőlhetünk be a negatív mérlegüknek, több van bennük, mint amit a táblázat mutat. Ráadásul a tét nekik sem akármekkora: ha benn akarnak maradni a "Melyik 4 csapat lesz képes a 10 jelentkezőből beverekednie magát a felsőházba?" nevű játékban, győzniük kell.

Ismételeten puhányan kezdünk, meglépnek az első negyedben. Görcsösek vagyunk, ami érthető, de ettől még dühít. Elkezdjük a felzárkózást, Csabi jól tartja Lajszt, Robi (9 pont, 3/5 tripla) pedig veteránokat megszégyenítő higgadtsággal pörköl be két trojkát. A második negyedre felpörgünk (25-10), Rob tarthatatlan (21p, 14lp, 8kf és 37VAL) és ezúttal a társak is hozzák a teljesítményt. Szünet után keményebben védekezik a Phoenix, mi pedig könnyelműsködünk. Ott loholnak a nyakunkon, de mindig van valaki, aki továbblöki a szekeret. Gyuri keze ismét sül (11pont, 3/6 3-as), Doma (10p-5lp-4gp-3bl) a mezőnyben serénykedik, Geri (13 pont, 4 szerzett és 4/4 büntető) higgadtabb, mint eddig, Szele pedig ismét összeszedetten tevékenykedik, a 11 pontos-12 lepattanós produktuma soknak bizonyul Brunyánszky István kollégám csapatának.

81-71 a vége, a "falat kenyér" effektus tipikus esete. Mázsás kövek gördülnek le a Honvédos szívekről, ám ünneplésre sem ok, sem idő nincs...

A szombati eufória után kedden felhörpintjük a keserűség poharát. Az ősi rivális MAFC csapata érkezik. Kiváló formában vannak, a tét pedig nagy: a győztes a legjobb nyolcba lép. Remekül lepattanóznak, jól dobják a triplákat. Készülünk rá, átbeszéljük, zúg a "Honvéd" csatakiáltás. Erre puff! Az első két védekeznésnél tisztákat hagyunk Fekete Csabinak. Naná, hogy bezúzza, kellően felpörgetve az amúgy is elszánt társait. A forgatókönyv mondhatni a szokásos, mazochista vágytól vezérelve ajándékozunk nekik tíz-tizenkét pontos olcsó fórt. Aztán kapcsolunk, röpül az edzői táblám meg a cizellált tőmondatok és lőn, a félidő vége máris egál.

Képtelenek vagyunk átvenni a vezetést, brusztolunk, birkózunk, ám az ellen kézben tartja a meccset. Totális small-ball-t nyomunk, Szele (7/9 mezőny, 5/6 büntető, 19 pont és 26 VAL), mint ovóbácsi a kiscsopisok között. Szó se róla, úgy oktat, ahogyan a nagykönyvben meg van írva, de sajnos ez sem elég. Több a kiegyensúlyozott teljesítmény Lakosáéknál, mi pedig elbukjuk a legfontosabb összevetéseket: lepattanó 27-34, hárompontos darabszám 7-10 és büntetőszázalék 68-74%.

Tanulságos derbi volt sok szempontból. Minőségi ellenféllel szemben nem fér bele sem a pocsék félidő kezdés, sem a mindössze kétpólusú (Rob és Szele) támadófenyegetés. Az akarat szép és jó, de önmagában édeskevés, ha nem párosul tudatossággal, higgadtsággal és vagánysággal. Ez van, megyünk tovább, picsogásra nincs idő. Csütörtökön a Mészáros "Lujó" István által gardírozott U23-as gárdánk utazik Szigetszentmiklósra, az idei NB2-es kiírás toronymagas favoritjához, kiharcolni a legjobb nyolc közé jutást. Hátvéd poszton a fifikás Laczka Isti, a szőnyegbombázó Kollár Balu, míg a palánkok környékén a dupla-dupla gép Mike Laci és a kint-bent életveszélyes Dohar Pilu. Évtizedes rutin vs. száguldó szeleburdiság, Hepp Kupa csemege a javából.

A huszonkét fős keretem legnagyobb előnye, hogy még ilyen esetben is lehet megfelelő létszámú edzést tartani. Márkék maradnak csiszolni, finomítani. Szükséges a meló, szombaton utazunk az otthoni veretlenségét drámai körülmények között elveszítő Eger csapatához. Zsemlye-Erdei-Máté és Garamvölgyi príma tengelyt alkot, ám nem rettenünk meg, meglepetésért zötykölődünk a hevesi megyeszékhelyre.

Minden idegenbeli siker dupla szorzóval bír az idei Keleti Csoport eszelős bajonettharcában, ahol a hatodik forduló után már nincs veretlen!

Szép napot és lelki békét Mindenkinek!

Hajrá Honvéd!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus