Tüzér-tűz 4.rész (8.évad)

Új kihívás előtt...

Az eddig eltelt több mint hét évem és százkilencvenegy Tüzér-tűz fedőnévvel futó blogbejegyzésem alkalmával számos hangulatállapot megfordult nálam.

Írtam boldogan. Írtam szomorúan. Írtam lelkesen. Írtam unottan. Írtam lendületesen. Írtam fogcsikorgatva. Írtam mérgesen. Írtam ezeregyféleképpen.

Akadtak közöttük figyelemreméltóak, voltak, amelyek közhelyesre és izzadtságszagúra sikeredtek. Ami azonban kivétel nélkül mindegyikre igaz, hogy szívből írtam és a frankót.

Már a kezdeteknél megfogadtam, nem lesz mellébeszélés, mismásolás, jómagyaros porhintés. Ez az én blogom, és tartozom annyival magamnak, a csapatomnak, a Budapesti Honvédnak és Neked, Tisztelt Olvasóm, hogy az igazat pötyögöm a virtuális papírra.

A szórakoztatás és a tájékoztatás mellett kiemelten fontos feladatomnak érzem gondolatok, értékek átadását. Ha csak egyetlen olyan mondatom akadt, amely egyetlen ember életét jobbá tette, megérte.

Felelősséggel tartozom a szavaimért. Bloggerként, apaként, edzőként, vezetőként. Fel kell tudnom vállalni olyan dolgokat is, amelyek kényelmetlenek és nem segítenek a népszerűségem növelésében viszont fontos társadalmi, morális vagy erkölcsi súllyal bírnak.

Büszke vagyok arra, hogy a Honvéd család tagja lehetek, ahol támogatnak ezen törekvéseimben!

A héten COVID 19-teszten jártunk a csapattal, miután a győri tornagyőzelem másnapján többen jelezték, tüneteket észleltek magukon.

Mind a tíz játékosom pozitív mintát produkált. Van aki tünetekkel, van aki abszolút tünetmentesen. Elsőre vadul számolgattam, hogy akkor az általam ismert kéthetes karantén protokoll betartása után hogyan alakítom át a felkészülési mérkőzések programját a szeptember 26-án esedékes idénynyitó előtt.

Ekkor küldték át a Sportkórház júniusi állásfoglalását: Tünetmentes pozitív teszteredmény esetén 2-4 hetes fizikai kíméletet javasolnak, míg tüneteket mutató sportolóknál ugyanez a szám 6 hétre növekszik. Leírják, hogy a sportorvosi-versenyzési engedély automatikusan felfüggesztésre kerül, illetve javasolják a komplex kardiológiai vizsgálat lefolytatását.

Nem színezem, sokkoltak a számok. Hat hétig semmi?! De hiszen eddig a kabinet „két hét pihi, aztán minden mehet tovább” forgatókönyvről lehetett hallani. Erre fel most azt mondják, másfél hónapra nélkülözzem az NB1-es keretem felnőtt korú játékosait?!

Hogyan? Miért? Hiszen lassan kevesebb azon csapatok száma, ahol nincs fertőzött, mint ahol van! Azért, mert a Veszprém, a Jászberény, a Szeged és a Nyíregyháza volt elég tökös és/vagy felelősségteljes, hogy felvállalja, még egy csomó gárda van egy osztállyal lejjebb és feljebb egyaránt, akik csendben sunyítanak.

Lujó lett az élő lelkiismeretem. Hosszú telefonbeszélgetéseink alkalmával igyekeztem meggyőzni őt. Kisstílű indokokkal, szánalmasan panaszkodva próbáltam elbagatellizálni a dolgot és rávilágítani a minket érő szörnyű igazságtalanságra, ha tartjuk magunkat az OSEI állásfoglalásában szerepeltekhez.

És akkor feltette ezt a kérdést:

„– Artúr, hogyan számolnál el saját magaddal, ha ne adj Isten, valamelyik játékosod, aki nem tartotta be a javasoltat, összeesik a pályán és meghal?”

Nem kellett többet mondania. Ez szíven ütött. Mintha kaptam volna egy emberes pofont. Hogyan is merülhetett fel bennem kétely? Tényleg mérlegre állítottam a kosárlabda bajnokságot és az egészséget? Ki vagyok én? Miképp merülhetett fel bennem, hogy megkérdőjelezzem az orvosok véleményét? Pusztán azért, mert még a közvetlen környezetemben nem történt tragédia, még nem tehetem meg, hogy ne érezzem át ennek a szituációnak a súlyát!

Kit érdekel, hogyha foghíjas csapattal elveszítünk néhány mérkőzést, ha cserébe minden játékosom tökéletesen felépül? Azok csak kosármeccsek. Különben is, az utóbbi három évben kétszer is 0-6-os győzelem/vereség mutatóval nyitottuk a szezont, akad tapasztalatunk a nehéz helyzetek megoldásával kapcsolatban.

Nagyon keveset tudunk a vírus hosszú távú hatásairól. Nem tehetjük meg, hogy pillanatnyi érdekek miatt felesleges kockázatot vállaljunk. Mindannyian kosárlabda bajnokságot akarunk! Ki vagyunk éhezve az edzésekre, a versenyekre, az adrenalinra, pláne a tavaszi, félbehagyott szezon és az azt követő kényszerleállás után. Mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy a 2020/2021-es évad elkezdődhessen és befejeződhessen. A csapatoknak össze kell fogniuk, toleranciát mutatni egymás iránt ebben a speciális időszakban. A játékosok egészsége, biztonsága kell, hogy a vezérfonalat képezze és emellett van szükség olyan változtatásokra, amelyek kellő rugalmasságot biztosítanak a bajnokságok lebonyolításához.

 

Szép napot és lelki békét Mindenkinek!

Csak a Honvéd!

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Fotó, Slide - BHSE facebook

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus