Vasárnap mindenképpen ünnep lesz Kaposváron

Tíz esztendővel ezelőtt nyerte meg második bajnoki címét a Kaposvári KK. A somogyiak a bajnoki bronzcsata második találkozója közben erre is emlékeznek.

Szinte napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 2004. június 2-án nyerte meg története második bajnoki címét a Kaposvári KK. A somogyi megyeszékhelyen három évvel ezelőtt az első bajnokcsapatot emlékezetes gálamérkőzésen ünnepelték, ezúttal ismét egykori legendákat köszöntenek.

A kaposváriak a 2003-ban elveszített bajnoki döntőt követően látszólag csak apróbb változtatásokat eszközöltek a keretükben. A kispadról júliusban váratlanul távozott Goran Miljkovics, a helyét végül Kmézics Zorán foglalta el. A két amerikai légiós (Ronald De Gray, Dwayne Archbold) távozott, mellettük azonban csupán Fülöp Gábort és Ágfalvi Mihályt veszítette el a KKK. Helyükre viszont érkezett a Falcótól Dénes Gábor, Szolnokról pedig Trepák Zoltán.

Az idénynek így egyetlen légióssal, Sztojan Ivkoviccsal vágtak neki, ráadásul korábbi legjobbjuk Dzunics Braniszlav szinte végig sérüléssel bajlódott. Kisebb meglepetésre a riválistól érkezett erősítésnek Vaidas Jurgilas, aki az alapszakasz derekáig segítette a somogyiakat. Ekkor igazolták le előbb Casey Sanderst a center-, majd Nate Jamest a hátvédposztra. A KKK ekkor 9-4-es mérleggel állt, végül 20-6-os mutatóval a 3. helyről indította a rájátszást. Előtte azonban történelmi sikert is arattak, miután a Magyar Kupában a Final Fourban előbb az ősi rivális Dombóvárt, majd a döntőben a házigazda Albacompot is megverve első kupaaranyukat is begyűjtötték.

Az éveken át nemzetközi kupában is edződő kaposváriak a negyeddöntőben a Falcót három meccsen búcsúztatták, majd emlékezetes párharcban, pályahátrányból győzték le a Debrecent. A Vadkakasok ellen mindent eldöntő 5. mérkőzésen idegenben 73-71-re győztek… A fináléban a szintén pályahátrányból bejutó Atomerőmű volt az ellenfél, akiket végül úgy vert meg a Simon Balázs vezetette Kaposvár, hogy mindkét paksi mérkőzésről győztesen távoztak – a döntő negyedik meccsén egyetlen ponttal 68-67-ra nyertek Pakson, megszerezve ezzel fennállásuk második bajnoki címét.

A 2003/2004-es bajnok Kaposvári KK játékosai:

4 – Simon Balázs

A most 34 esztendős játékmester 2000-ben tért vissza szülővárosába Zalaegerszegről. Simon rengeteget fejlődött a zalaiaknál, Kaposváron pedig már kezdő irányítóként számolt vele a szakvezetés, alig 20 esztendősen. Simon az első bajnoki címet követően még három esztendőig maradt szűkebb hazájának csapatában – 2003 bajnoki ezüstig jutott, míg 2004-ben fő vezére volt a kupagyőztes magyar bajnok Kaposvárnak, a döntő utolsó mérkőzésén 29 ponttal koronázta meg teljesítményét. Összesen 194 találkozón húzta fel a KKK mezét. Innen nem volt meglepetés, hogy külföldre vezetett az útja. Előbb Németországban légióskodott a Telekom Bonn gárdájában, majd egy – sikeresebb – belgiumi év (Leuven) következett. 2006-ban aztán hazatért: Sztojan Ivkovics hívására Pécsett pattogtatott egy szezon erejéig. Innen szerződött az Albacomphoz, ahol csapatkapitánynak is megválasztották – öt esztendő után 2012-ben Szolnokra igazolt, idén újra bajnoki címet ünnepelne.

5 – Trepák Zoltán

Az egykori válogatott center fővárosi, szombathelyi és szolnoki évek után 2003-ban, 26 évesen igazolt Kaposvárra. A szurkolók által hozzáállása és jó kedélye miatt is kedvelt Trepi három idényt húzott le Somogyban és rögtön bajnoki címet is ünnepelhetett. A későbbi években már többször kezdőként játszott, végül 114 meccset húzott le Kaposváron. 2006-ban Nyíregyházára igazolt, majd 2010-ben Zalaegerszegen ismét bajnok lett. Ezután visszatért Szolnokra, ahol további két bajnokcsapat tagja volt. Idén nyáron Sopronba szerződött és éppen a Kaposvár ellen igyekezett története legjobb eredményét elérni a soproniakkal.

6 – Tömösváry Máté

A most 31 esztendős saját nevelésű center az első bajnokcsapat évében debütált a felnőttek között, 2008-ig két dombóvári kitérővel kosarazott Kaposváron, két bajnoki aranyéremmel gazdagodott. Ezt követően a B-csoportos Bonyhádhoz került, ahol azóta is meghatározó embernek számít, idén a feljutásért harcolnak.

7 – Varga Roland

A fiatalon is rutinosnak számító irányító az Albacomppal kétszer is az élen végzett, mielőtt 1998 után visszatért volna Kaposvárra 2000 nyarán. A 2001-es bajnoki döntőben Simon betegségét követően mindvégig kezdő irányítóként szerepelt. A következő évadban súlyos térdsérülést szenvedett, de a 2004-es bajnokcsapatban újfent többször szerepelt a kezdőcsapatban, leginkább a kettes poszton. Összesen hat és fél évet húzott le a KKK-ban, majd egy rövid pécsi kitérőt követően 2006-ban, 30 évesen fejezte be pályafutását. A kaposvári együttesben összesen több mint 200 tétmérkőzése volt a ma is népszerű „Bobó”-nak.

8 – Szőke Balázs

Amikor 2008-ban Szőke Balázs visszatért Dombóvárra a 2001-es bajnokcsapat utolsó tagja búcsúzott a kaposvári csapattól. Ugyan nem egyedi eset volt, de mégis pikánsnak számított, amikor 2000-ben Dombóvárról az ősi rivális kaposváriakhoz igazolt. Az évek során nagy népszerűségnek örvendő „Szikónak” a 2001-es döntőben meccset eldöntő kosara is volt, majd 2004-ben ismét feljutott a csúcsra. Zsinórban nyolc kaposvári szezon után visszatért Dombóvárra majd egy rövidke másodosztályú és PVSK-s kitérő után 2011-ben újfent Kaposvárra igazolt. 2013-ban a hosszú idő után újra sikeres, legjobb négy közé jutó KKK-nak még tagja volt, majd 355 kaposvári tétmérkőzéssel a háta mögött visszavonult. Azóta a dombóvári kosárlabdázás felemelkedéséért tesz rengeteget – immár edzőként.

9 – Dzunics Braniszlav

Minden idők egyik legjobb magyarországi légiósa hosszú zalaegerszegi és szombathelyi szezonok után 2001-ben igazolt Kaposvárra. A hátvéd már akkor 37. életévét taposta, de így is két kiemelkedő szezont produkált. Kaposváron került sor honosítására és a magyar válogatottban is bemutatkozhatott. 2003-ban tagja volt az alapszakaszt nyerő, végül ezüstérmes KKK-nak. Maximalizmusa számtalan mérkőzést nyert a Kaposvárnak, a nemzetközi kupasorozatokban is letette névjegyét. A 2004-es bajnokcsapatban már sérülései miatt alig tudott pályára lépni, de a Magyar Kupában és a Falco elleni párharcban még így is megvillant. Játékosként egyetlen bajnoki címét szerezte a Kaposvárral, ahol még megkezdte a 2004/2005-ös szezont, de csupán egyetlen találkozón tudott játszani. Végül 99 tétmérkőzésen játszott, közel 2000 pontot szerezett.
Dzunics hamar belevágott az edzőségbe, dolgozott Zalaegerszegen, Dombóváron, majd két ciklus erejéig volt a Kaposvár edzője is összesen 78 mérkőzésen. 2009-ben aztán előbb a Paksot majd 2013-ban az Albát vezette bajnoki címig, a nyáron pedig előbbihez tért vissza.

10 – Casey Sanders

Az amerikai center 2001-ben tagja volt a Duke egyetem NCAA bajnokságot nyerő csapatának. Sanders cserecenterként segítette a későbbi NBA sztárokkal teletűzdelt Blue Devilst, majd 2003-ban végzett, amelyet követően idény közben igazolta a Kaposvár. A cél egyértelmű volt, lendületet vinni a palánk alatti játékba, amelyre Sanders tökéletesen alkalmas volt. Bemutatkozó mérkőzésén már jelezte a szurkolóknak mire lehet számítani tőle: demoralizáló zsákolások és blokkolások. Minden idők egyik leglátványosabban játszó játékosa volt a Kaposvárnak, nagyban hozzájárult csapata bajnoki címéhez. Sanders később megfordult Svédországban és Lengyelországban is, majd visszatért az Államokba, 2006-ban fejezte be karrierjét a kiváló lepattanózó center.

11 – Dénes Gábor

A szombathelyi nevelésű Dénes 2003 nyarán érkezett a Falcótól és padról beszállva kulcsembere volt a bajnokságot nyerő KKK-nak. Látványos játéka miatt a közönség egyik elsőszámú kedvencévé vált. A következő esztendőben már többnyire a kezdőcsapatban szerepelt, végül két idény után a PVSK-hoz (ezüstéremig jutott), majd 2009-ben Kecskemétre szerződött. Négy pécsi és három kecskeméti szezon után a korábbi válogatott bedobó idén nyáron igazolt Sopronba. Kaposvár évei alatt 83 mérkőzésen 581 pontot szerzett.

12 – Filipovics Gordan

Amikor 1992-ben Kaposvárra érkezett Filipovics valószínűleg senki nem gondolta, hogy több mint két évtized múltán már a somogyi megyeszékhely egyik emblematikus egyénisége lesz. 2007-ig – egy esztendőnyi szolnoki kitérőt kivéve – volt tagja (idővel csapatkapitánya) a Kaposvári KK-nak, amelyet 2010 óta másod- és junioredzőként segíti. A horvát származású kiválóság játszotta a legtöbb tétmérkőzést a somogyiak történetében, az idei évadtól pedig immár nagyobbik fia, Márkó viseli édesapja 12-es mezét a KKK-ban.

13 – Hendlein Roland

A jelenlegi kaposvári csapat kapitánya ebben az idényben mutatkozott be az élvonalban, a nyitófordulóban 17 évesen a PVSK ellen 3 ponttal debütált. Évről-évre fejlődve – egy rövid dombóvári kitérővel – hamarosan a magyar válogatottban is bemutatkozhatott. 2008 után több súlyos sérülés is hátráltatta pályafutását, a 2008/09-es idényt teljesen ki kellett hagynia, majd 2010-ben Fehérvárra igazolt. Innen 2012-ben tért vissza nevelőegyesületébe, amelyet megújult erővel, kirobbanó formában kétszer is a legjobb négy közé vezetett.

14 – Beck Attila

A 34 éves irányító 1997-től 2004-ig volt kaposvári alkalmazásban, és igazán jókor volt jó helyen. Két bajnoki cím mellett számos nemzetközi összecsapáson is pályára léphetett. 2005-ben igazolt Nagykanizsára, ahol évekig erősítette aa B-csoportos csapatot.

15 – Sztojan Ivkovics

Ivkovicsot nem nagyon kell bemutatni egyetlen magyar kosárbarátnak sem, és 2000 nyarán sem kellett nagyon ismerkednie vele a kaposvári szurkolóknak. A korábban hosszú évekig Szolnokon szereplő centerről (némi pikánsnak mondható debreceni és soproni kitérőkkel kísérve) minden szezon végén azt várták, hogy majd most tér vissza az Olajhoz, ám négy nagyszerű szezonon át szerepelt Kaposváron, miközben 194 mérkőzésen több mint 3100 ponttal keserítette az ellenfeleket. 2004 után Pécsre igazolt, ahol előbb játékosként majd szakmai igazgatóként dolgozott. 2009 óta a megújult kecskeméti kosárcsapatot dirigálja, miközben második ciklusát tölti a magyar válogatott szövetségi kapitányaként.

17 – Nate James

Sandershöz hasonlóan ő is a Duke egyetemen végzett – James igazi legendának számít a Blue Devilsnél, amely az egyetemi csapat erejét tekintve komoly érték. A 2001-ben története harmadik NCAA bajnoki címét nyerő Duke-nál a kezdőcsapat tagja volt, 12.3 pontot átlagolt úgy, hogy csapattársai voltak többek között olyan későbbi NBA játékosok, mint Carlos Boozer, Shane Battier, Mike Dunleavy, Chris Duhon vagy Jay Williams. James idény közben csatlakozott a KKK-hoz és elképesztően higgadt, okos játékot nyújtott, végül 17.9 pontos átlagot produkált és segítette a bajnoki címhez csapatát. Később körbejárta a világot, 2006-ban Hollandiában is bajnok lett, majd két évvel később bejelentette visszavonulását. 
Ennek a legfőbb oka az volt, hogy a Duke hívta edzői stábjába, amely a pályán nyújtott játékát tekintve nem volt meglepetés. 2013 óta az amerikai válogatottat 2008-ban és 2012-ben is olimpiai aranyig irányító Mike Krzyzewski segédedzője.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus