65 pontos első félidejével hengerelt az Alba

Az Alba január 29-én nagyon simán győzte le a listavezető Atomerőmű gárdáját, azonban a Magyar Kupa nyolcas döntője nem úgy sikerült, ahogy várták. Minden rosszban van valami jó - így több idejük volt arra, hogy tovább csiszolják a játékukat. A ZTE a kupában nem volt érdekelt, viszont önbizalommal telve várhatták az összecsapást: utolsó mérkőzésükön, február elsején 29 pontos zakót adtak fel az előzőleg sorozatban nyolc győzelmet arató Körmendre. 

Magyar férfi bajnokság, NBI/A-csoport, alapszakasz, 20. forduló:

Alba Fehérvár - Zalakerámia-ZTE KK 113-83
(28-22, 37-21, 27-20, 21-20)

Székesfehérvár, Vodafone Sportcentrum. Vezette: Benczur T. Szabó G. Fodor A. (Bodrogváry)

Alba: Szanati -, Moore 18/9, Tóth P. 11, Tóth N. 17/6, Somogyi 24.
Csere: Supola 11/3, Olah 5, Hobbs 9/9, Barone 10, Blaskovits -, Juhos 8.

ZTE: Boston 10/3, Plumb 4, Gáspár 16/9, Safford 8, Lekli 12.
Csere: Velkey -, Kámán 9/3, Koma 6, Kovács Á. 14/3, Kertész 4.

Kipontozódott: Kámán.

A mérkőzés teljes statisztikája ide kattintva elérhető.

A támadóidőt jelző óra meghibásodása miatt tízperces késéssel, de a hazai drukkereknek és a közel száz vendégszurkolónak köszönhetően kitűnő hangulatban kezdődött a találkozó. A kényszerszünethez a Fehérvár alkalmazkodott jobban, Tóth Norbert ponterős játékának és Ramone Moore tripláinak köszönhetően négy perc után 15-5-ös hazai előny állt az eredményjelzőn. A ZTE vezetőedzője, Raúl Jimenez cserékkel próbálta frissíteni csapatát, és ez bejött. Gyors akciókat vezettek a zalaiak és Gáspár Dávid büntetőivel 18-18-nál utolérték a bajnokot. A sok szabálytalanságnak köszönhetően büntetőpárbajjal zárult a negyed, ebben az Alba volt a jobb, sőt, Moore dudaszóra behulló középtávolijával 28-22-re vezetett az első játékrész végén.

A második tíz perc Gáspár Dávid kettő plusz egyes akciójával indult, ezután azonban a fehérek percei következtek és egy 14-4-es rohanással ismét tíz pont fölé növelte előnyét az Alba. A vendégek mestere időkéréssel próbálta felrázni csapatát, ez részben hatott is. Eredményesebbé vált a zalaiak támadójátéka, ám Supoláék minden kosárra megfeleltek, így nem csökkent a különbség. Uralták a gyűrű környékét a fehérmezesek, szinte hihetetlen, de a félidőre 19-cel több lecsorgó labdát gyűjtöttek össze Somogyiék. Ehhez kiváló dobószázalék is társult, melynek köszönhetően 37 pontos negyedet abszolvált az Alba. Az első tíz perchez hasonlóan most is Ramone Moore-é volt az utolsó szó, ezúttal egy hárompontos formájában, ezzel félidőben 65-43-ra vezettek Carlos Frade tanítványai.

A nagyszünet után próbált szigorítani védekezésén a ZTE, de Somogyival sehogy sem bírtak Lekliék. A center két perc alatt 7 pontot szorgoskodott össze, tovább hízlalva a hazai előnyt. A negyed közepére teljesen szétesett a zalaiak játéka, kénye-kedve szerint dobálták a kosarakat Tóth Norberték. Raúl Jimenez egy időkéréssel próbálta jobb teljesítményre sarkallni fiait, Gáspár vezérletével hat egységet faragtak is a hátrányból, de Hobbs triplájával megálljt parancsolt a vendégek felzárkózási kísérletének, majd csakhamar újra 30 fölé nőtt a hazai előny. A lényegi kérdések eldőltek, a záró tízpercnek 92-63-as eredményről vághattak neki a csapatok.

A kötelességből lejátszott utolsó negyed pontatlan akciókkal indult, majd Tóth Norbert kapott technikai hibát szövegelésért – ez egy kis izgalmat csempészett a mérkőzésbe. Öt perc kellett az Albának, hogy átlépje a 100-as határt, ezután pedig fehérvári örömjáték következett szerzett labdákkal, blokkokkal és zsákolásokkal. A hazaiak végül kereken harminc ponttal bizonyultak jobbnak a látogatóknál, 113-83 lett a végeredmény. A spanyol edzők csatáját tehát Carlos Frade nyerte Raúl Jimenezzel szemben, amivel az is eldőlt, hogy az Alba Fehérvár bejutott a rájátszásba és a középszakaszt biztosan a felsőházban folytathatja.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus