A 72. vasi El Clasico is a Falcóé!

Jól tartotta magát a Richards-fémjelezte Körmend, ám az egészségesebb csapatjátékkal előrukkoló Falco a harmadik etapban robbantott és magabiztosan nyert. 

Magyar Férfi Bajnokság, NBI/A.csoport, Alapszakasz 19. forduló

Falco-Trend Optika KC Szombathely (12-5) - Egis Körmend (6-11): 96 - 88
(25-25, 26-20, 27-20, 18-23)
Szombathely, Aréna Savaria, 3200 néző

Falco-Trend Optika KC Szombathely: Martinics 23/9, Covington 22/9, Perl 21/3, Dukics 5/3, Krisztanovics 15.
Csere: Hall, Váradi 5/3, Bognár 2, Will 3/3. Vezetőedző: Kálmán László.

Egis Körmend: Walker 13/6, Burgess 8, Ferencz 6, Tóth 2, Richards 42/9.
Csere: Török 8/6, Latinovics 1, Popadics 8. Vezetőedző: Déri Csaba.

Kipontozódott: Walker (38. perc), Krisztanovics (39. perc). 

Játékvezetők: Földházi T., Török R., Sallai I. (Bukta)

A mérkőzés statisztikája az alábbi linken elérhető!
 

Fergeteges hangulat, teltház fogadta a Savaria Aréna közönségét – mindkét vasi gárdát fűtötte a bizonyítási vágy: a Falco hétközi vereségét szerette volna feledtetni a 72. megyei rangadón, míg a Körmendben az elrontott csarnokavató miatt égett a visszavágás.

1. negyed
Zoran Krisztanovics közeli duplája nyitotta a találkozót, ám azonnal jött is túloldalról Ryan Richards válasza (2-2). Még másfél perc sem telt el a derbiből, amikor Perl Zoltán és Charlie Burgess akaszkodott össze – izzott a levegő a két rivális között, szinte tapintani lehetett a feszültséget. Nagy rohanás vette kezdetét, mindkét gárda sokat hibázott, ám a küzdeni akarással egyik oldalon sem volt probléma. Zoran Krisztanovics megállíthatatlan formában pattogtatott: a Falco összes találata a center nevéhez fűződött (6-2). Ferencz Csaba vezérletével felzárkózott a Körmend (6-6), Nebojsa Dukics pedig már ekkor két személyi hibánál járt. Fej-fej mellett haladtak a felek, mindkét vasi egylet a palánk alatt érvényesítette akaratát – míg hazai oldalon Zoran Krisztanovics, túloldalon Ryan Richards okozott fejtörést (12-11). A Körmend védelmét dicsérte, hogy a szombathelyiek legeredményesebb játékosa Goran Martinics csak a hetedik percben talált be. Nicholas Alan Covington triplája után Déri Csaba hívta maga köré tanítványait (19-15). A taktikai megbeszélés egyértelműen használt a vendégeknek: Török Rolland és Ryan Richards is periméterről voltak eredményesek (23-24). Az utolsó fél perc izgalmasan alakult, de a Derek Hall ellen ítélt technikai faultot nem tudta jól kihasználni a piros-fekete gárda, így egállal zártult az első etap (25-25).

2. negyed
Goran Martinics egységeivel kezdődött a második tíz perc, amelyet Nicholas Alan Covington 2+1-es betörésből szerzett akciója követett – villámrajtot vett Kálmán László legénysége (30-25). A fellelkesült Covingtont a vendégek nem tudták kikapcsolni a játékból, így ismét Déri Csabának kellett belenyúlnia a találkozóba (34-27). A védekezés háttérbe szorult, triplaparádé vette kezdetét: Ryan Richards hárompontosát Goran Martinicsé követte, de Török Rollandnak is elsült a keze – ledolgozta hátrányát a Körmend (37-35). Ezúttal Kálmán Lászlónak akadt mondanivalója s bár a Falco szemrevalóbb csapatjátékkal rukkolt elő, Ryan Richards megállíthatatlannak bizonyult: a magasember a 17. percben már 22 egységnél járt (46-42). A center mellé William Walker nőtt fel: egymás utáni két trojkája is a gyűrűben landolt valamint már ekkor hét gólpasszal segítette társait. A negyed utolsó percei azonban ismét a Goran Martinics-Perl Zoltán irányította sárga-feketék szája íze szerint alakult: a vendég hibákat gyorsindításokkal büntették, így a félidőre hatpontos előnnyel térhetettek (51-45).

A szombathelyiek magabiztosan tartották kezükben a lepattanócsata állását (22-14), külön kiemelendő, hogy tíz támadó lepattanót is összekapartak – ebből hetet Zoran Krisztanovics. Szembetűnő statisztikai adatnak bizonyoult, hogy a körmendi találatok felét Ryan Richards (22) szolgáltatta, míg a hazaiaknál megoszlottak a pontszámok.

3. negyed
A második félidő első két vendég támadásából Ryan Richards volt eredményes – újra ellenfele nyakában lihegett a Körmend (51-49). A meccs ezen szegmensében az offenzív kosárlabda került előtérbe, szinte minden támadásból kosár született (57-53). Ebből a ritmust váltó vendéglátó alakulat jött ki jobban: Perl Zoltán vette vállára csapatát, majd Nicholas Alan Covington újabb triplájával az addigi legnagyobb differenciát mutatta az eredményjelző tábla, felharsant a „tíz, tíz, tíz” rigmus (63-53). Teljesen szétesett a piros-fekete együttes, eladott labdáit és kilátástalan támadásait keményen büntették az extázisban pattogtató Goran Martinicsék (69-53). William Walker egységei buzdították Kálmán Lászlót az időkérésre; a szombathelyi legenda figyelmeztette tanítványait, hogy még nagyon sok idő van hátra a rangadóból, nem szabad könnyelműsködniük (69-56). Hiába fújt riadót Marko Popadics, a Körmend így sem tudott közelebb férkőzni – a Falco szemrevaló csapatjátékkal keserítette ellenfele életét (78-65)

4. negyed
Ryan Richards és William Walker egységeivel rajtolt a rendes játékidő záró etapja, sőt Zoran Krisztanovics negyedik személyi hibája is megvillantotta a vendég lehetőségeket (78-68). A karmesteri pálcát a kezében tartó Goran Martinics hatalmas fade away triplája azonban pillanatnyilag hűtötte a kedélyeket (86-71), ám Ryan Richards egymást követő négy egységével továbbra sem látszott megtörni a vendég egylet (86-75). A Falco már egyértelműen játszott az idővel, sikerült tartania tíz pont körüli előnyét (90-77). Két perccel a lefújás előtt Perl Zoltán két büntetőt is hibázott, Ferencz Csaba pedig gyorsindításból tizen belülre hozta övéit – nem adta meg magát a vendég gárda (90-81). De ez csak az eredmény kozmetikázására volt elég, a hazaiak játékába még az is belefért, hogy kiengedjenek, nem forgott veszélyben diadaluk (96-88)

Hiába Ryan Richards brutális dupla-duplája (42 pont, 13 lepattanó – 43 VAL) valamint William Walker sokrétű játéka (13 pont, 10 gólpassz), a Falcónál három játékos is húsz pont felett termelt (Perl Zoltán, Nicholas Alan Covington, Goran Martinics) illetve Zoran Krisztanovics is 15 egységgel és 9 lepattanóval segítette csapatát. 

Kálmán László: Az első félidőben még túlizgultuk a meccset, sok második lehetőséget adtunk a Körmendnek. A nagyszünetet követően egyre inkább rá tudtuk erőltetni akaratunkat egy remekül küzdő, jó formában lévő ellenfélre. Elégedett vagyok a látottakkal, gratulálok a fiúknak az összetartásért. 

Déri Csaba: Gratulálok a Falcónak, úgy érzem egy fantasztikus hangulatú, szoros küzdelmet láthattak a nézők. Bár Richards most is kiemelkedő performanszot nyújtott, a szombathelyieknél négy játékos is kétszámjegyű pontszámmal zárt – úgy gondolom jobb csapatjátékuk volt a döntő tényező. 

Fotó: vaol.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus